Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano jde. Jen nevystavovat larvičky přímému vystavení UV záření A dávat pozor na vyschnutí, tedy vložit do včelstva do 1 hodiny. Popř. obalit serii vlhkými novinami v extrémních podmínkách - zatím jsem to ale nikdy nemusel balit.
Naprosto běžně se převážejí otevřené matečníky na vzdálenosti desítek kilometrů, např. od chovatelů matek při chovatelských dnech. Jen je potřeba zajistit, aby nezaschly, tj. udržet larvičky ve vlhku. Běžně stačí uložit lištu s přijatými matečníky do vlhké látky nebo do polystyrénového tubusu. Pozor ale (jak píše Tomáš Madar) na přímé sluníčko, raději do tmy. V úle také světa moc není.
iRP
(08.05.2012 11:20)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Pokud chceš vychovat nejdříve pouze matečníky tak ti stačí když do větratelné včelotěsné bedny(sádka) uděláš na zásoby a vodu smetenec z jediného včelstva bez plodu a tomu pak přidáš chovnou loučku pokud to uděláš správně tak budeš mít spoustu naražených matečníků které pak dáš dochovat do medníku toho samého včelstva ze kterého jsi udělal smetenec


Dobrý večer přeju.
V časopise včelařství 2-12 psal ing. Vladimír Šámal ,, jednoduchý chov matek pro vlastní potřebu,,
Psal tam, že sádku vytvoří tak, že odstaví dobře obsednutý medník na včelotěsné dno, v podstatě z medníku vytvoří sádku a po vyražení matečníků v přidané serii se medník vrátí zpět nad včelstvo z kterého byl odebrán.
Chtěl jsem se zeptat, jsou schopné medníkové včely zvládnout takto narazit matečníky? Máte s tímto způsobem někdo zkušenosti?
Děkuju za odpověď Petr.
Přelarvované loučky se vozí i v autech, je třeba aby to nevyschlo, obalit do mokra atd.

K názoru že včely upřednostní vlastní plod před plemenivem? Nevím, já ale už se směsnými oddělky atd nečekám. V tuto dobu přelarvím hned druhý den jak to přivezu.
Prohlížím to, tedy likviduji nouzové matečníky až když první serii zužitkovávám - tedy otevřené matečníky.
Já dneska ráno vložil sérii 10ti nalarvených misek do medníku včelstva, ze kterého jsem zároveň bral larvičky. Odpoledne jsem se byl znova podívat a 4 misky určitě přijaté, dvě určitě ne - larvičku vyhodily a zbytek se uvidí.

Larvil jsem poprvé v zivotě a to vyplavením larviček cukrouvou vodou. Do misek jsem před tím dal trošku té samé cukrové vody, která byla použita na vyplavení larviček. Larvičky jsem přenášel jemným štetečkem. Úl má nyní 5 nástavků, dva medníkové nad mřížkou. Série je ve spodním medníkovém nástavku.
Můj letošní (životně) první chov matek se systéměm Nicot skončil 1 matečníkem z 20 misek. Přenášel jsem 3-denní vajíčka. Četl jsem, že by se mělo přenášet vajíčo co nejmladší. Může to pomoci k větší úspěšnosti přijetí? Chovný rámek jem vkládal do osiřelce. Může pomoci přenést mladší vajíčka?
Mám také Nicot, ale bez toho rámku - ten na tom stojí nejvíc, takže jsem normálně přelarvil - zatím to vypadá dobře.
Myslím, že je jedno, jak stará vajíčka přenášíš. Pokud to včely nepříjmají, zkus počkat ještě den na vylíhnutí larvičky a přenášet až potom, nebo to udělej jako já.
(08.05.2012 23:06)siblik napsal(a): [ -> ]Můj letošní (životně) první chov matek se systéměm Nicot skončil 1 matečníkem z 20 misek. Přenášel jsem 3-denní vajíčka. Četl jsem, že by se mělo přenášet vajíčo co nejmladší. Může to pomoci k větší úspěšnosti přijetí? Chovný rámek jem vkládal do osiřelce. Může pomoci přenést mladší vajíčka?

Zřejmě máš na mysli nejmladší larvičku 1-3 vajíčko 3 den se líhnou larvičky tedy ty nejmladší.Samozřejmě že k chovu matek lze použít již vajíčka.



(08.05.2012 15:28)vcelitrubec napsal(a): [ -> ]Pánové opět díky.
pane Skalo, nechci si určitě nic komplikovat, jen mi to přišlo jak dobrá kombinace chovu a zabránění rojení. Zatím se holky nerojí, ale myslím, že mám nejvyšší čas na protirojové oddělky. Také jsem přemýšlel nad tím, nejdřív zkusit vychovat matečníky při matce, ale co když se pak včely už začnou rojit, tak už bude vcelku pozdě, resp. oddělky budu moc dělat jen ze silných včelstev.
Je nutné nechat ten směsný oddělek 7-9 dní před nasazením chovné loučky? Teď jsem se bavil s jedním starším včelařem a dělá to skoro okamžitě, ale je pravda, že ho převáží na druhé 15 km vzdálené stanoviště. P.

Určitě netvrdím že tak nelze postupovat jako protirojové opatření je oddělek jedna ze správných cest.Problém v chovu matek tímto způsobem je v poměrně pracném dospění ku zdárnému konci ,především hledání matek ve všech včelstvech ze kterých budeš dělat smetenec bude pořádný oříšek.Pokud je máš označené nebude jednoduché je v tom množství včel najít pokud je označené nemáš tak pochybuji že se ti podaří všechny najít a jedna jediná omylem přidaná do smetence ti může zhatit plány pro chov matek a ještě tím osiříš původní včelstvo v tom pak budeš mít sice dost matečníků ale zase je otázka zda jsi chtěl chovat právě z toho včelstva,může se též stát že ti matku kterou jsi omylem sklepl do smetence včely v něm zlikvidují přecijen tam přídou včely z několika rodin a stačí jediné žihadlo a matka je v pánu,pak klidně narazí matečníky přičemž ani nebudeš vědět že máš na včelnici již jedno včelstvo ve kterém jsou matečníky též.Pokud to budeš praktikovat napiš jak se ti ty matky hledali.Stále si myslím že je v počátku lépe udělat matečníky jiným způsobem a připravit se na jejich zužitkování.Pokud se bojíš rojové nálady není nic jednodušího než rozšířit ,
přidat mezistěny a dát včelám práci.Samozřejmě že je to jen jeden z mnoha názorů na věc.Smile
Aha, zapomenul jsem na to, že začátečníci nemusí umět poznat Matku.
U chovatele, který je chce chovat, jsem předpokládal, že to dokáže jaksi automaticky.

Jinak při tvorbě sm. odd. odebírám celé pl. plásty i se včelami a matky v každém včelstvu nehledám. Jen si vyberu nějaký pěkný plást do odd. a hledám matku jen na něm. A jelikož to dělám rutinně, tak to ani nezdržuje. Ovšem vyžaduje to včelstva s dobrým sezením na plástech, jinak v tom maratonu a překážkovém běhu co některá vč. dokážou na plástech dělat, je obtížné hledat cokoli.
Na to ale funguje jiná metoda, tzv. odsavač.
To je: odeberu plodové plásty do nástavku, ale bez včel, ty ometu zpátky do původního úlu. Potom to nasadím přes mat. mřížku na včelstvo (buď to samé, nebo jiné, kde jsem neodebíral plásty).
Efekt je takový, že se na plodové plásty přestěhují mladé včely ošetřovatelky. A jelikož musí projít skrz mat. mřížku, je jistota, že tam jsou bez matky. Na to stačí 1/2 až 1 den, potom se nástavek oddělí mezidnem, nebo přeloží jinam na vlastní dno (dle úmyslu).

Metod je více a dají se různě kombinovat. Záleží na každém, na co si troufne a za jakým účelem chce chovat.
(09.05.2012 6:33)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Určitě netvrdím že tak nelze postupovat jako protirojové opatření je oddělek jedna ze správných cest.Problém v chovu matek tímto způsobem je v poměrně pracném dospění ku zdárnému konci ,především hledání matek ve všech včelstvech ze kterých budeš dělat smetenec bude pořádný oříšek.Pokud je máš označené nebude jednoduché je v tom množství včel najít pokud je označené nemáš tak pochybuji že se ti podaří všechny najít a jedna jediná omylem přidaná do smetence ti může zhatit plány pro chov matek a ještě tím osiříš původní včelstvo v tom pak budeš mít sice dost matečníků ale zase je otázka zda jsi chtěl chovat právě z toho včelstva,může se též stát že ti matku kterou jsi omylem sklepl do smetence včely v něm zlikvidují přecijen tam přídou včely z několika rodin a stačí jediné žihadlo a matka je v pánu,pak klidně narazí matečníky přičemž ani nebudeš vědět že máš na včelnici již jedno včelstvo ve kterém jsou matečníky též.Pokud to budeš praktikovat napiš jak se ti ty matky hledali.Stále si myslím že je v počátku lépe udělat matečníky jiným způsobem a připravit se na jejich zužitkování.Pokud se bojíš rojové nálady není nic jednodušího než rozšířit ,
přidat mezistěny a dát včelám práci.Samozřejmě že je to jen jeden z mnoha názorů na věc.Smile

Dobrý den pane Skalo,
v tomhle máte pravdu, ale to samé riziko přeci podstupuji i při samotné tvorbě oddělků, kam bych potom třeba vkládal matečníky získané jiným způsobem... Takže mi není jasné, jak by se dalo vyhnout hledání matky při chovu matek a nepoužívat oplodňáčky, plemenáče a pod. Ale asi to nakonec nerisknu a ty 2-3 matky ročně zakoupím. Protože ta rizika a komplikace, pokud bych omylem přendal do oddělku i matku, tu jsou, nemám bohužel všechny značené. Nechám to na dobu až bude víc zkušeností. Každopádně všem děkuji za rady! Pavel.
(09.05.2012 6:33)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Zřejmě máš na mysli nejmladší larvičku 1-3 vajíčko 3 den se líhnou larvičky tedy ty nejmladší.Samozřejmě že k chovu matek lze použít již vajíčka.

Nicot umožňuje chov z vajíček bez přelarvování - Matka se zavře do speciálního rámku a tam je nucena klást pouze do matečníkových buněk, které jsou v té chvíli umístěna vodorovně, jako na normálním plástu.
Našel jsem na toto téma zajímavý odstavec:
http://www.vcelarskafarmaurban.cz/ABC.ht...z_larvičky
Nevíte někdo jak dlouho je larva matky utápěná v mateří kašičce? Dnes jsem nahlédl do otevřených matečníků a v některých je larva už dosti veliká ale kašička žádná tak jestli neni něco špatně...
Mohu se zeptat v čem je kvalita matky horší když udělám oddělek jen tak, že odeberu dva plásty s nejmladším plodem od matky F1 a včelky si samy narazí matečník? Je mi jasné že od inseminované matky jsou kvalitnější matky ale přesto jaký je rozdíl když si odeberu vajíčka od F1 a dám je do chovného rámku a nebo si oddělám 2 rámky s nejmladším plodem a budu čekat až si narazí samy matečník? Chápu že tímto způsobem získám více matek najednou ale jde mi jen o kvalitu matek z chovného rámku či když si včelky narazí matečník samy.
Děkuji za stručnou odpověď.
včely si k naražení matečníků vyberou larvičky různého stáří a první se vylíhne ta nejstarší (ta byla krmena mateří kašičkou nejmíň - část života baly krmena jen jako dělnice) tudíž se předpokládá, že čím víc krmená MK, tím lepší matka a za další se budou líhnout různě - komplikace se zužitkováním matečníků, protože nevíš, jak jsou staré a kdy se budou líhnout. Proto včelař vybírá co nejmladší larvičky stejného věku
(09.05.2012 19:05)Tejkl Václav napsal(a): [ -> ]Mohu se zeptat v čem je kvalita matky horší když udělám oddělek jen tak, že odeberu dva plásty s nejmladším plodem od matky F1 a včelky si samy narazí matečník? Je mi jasné že od inseminované matky jsou kvalitnější matky

To že od ins.matky budou matky vždy kvalitnější než jiné nemusí být pravda.Podstatou ins .matky je to že díky iseminaci po trubcích jedné matky nese jistu linii samozřejmě že se vybýrá jak plemenivo pro matku tak plemení trubci podle kvality což ale nemusí zaručovat ty nejlepší vlastnosti pro potomstvo pouze předpoklad teprve další potomstvo teprve ukáže jak to ve skutečnosti je.Je to jako u lidí kdy dítě nemusí nést vlastnosi rodičů.Tedy nikde není psáno že tvá matka po přirozeném spáření nemůže být výborná.Ovšem u ins matky je předpoklad že ponese geny svích rodičů procentuálně vyšší.Než u matky volně spářené kterou oplodnilo několik různých trubců.
Může tě uklidnit že naprostá většina včelařů neřeší ins.matku ale vybírá prostě plemenivo ze svých nejlepších včel.
Také se dá po určitou dobu přibližně rozpoznat na jak staré larvičce je matečník postaven a to podle velikosti larvičky a podle stavby matečníku ty nejstarší budou rychleji vystaveny a dříve víčkovány ty prostě zrušíš ty jsou postaveny zhruba nad 3 deními larvičkami tedy je včely začli vychovávat jako budoucí matky pozdě to se může odrazit v jejich kvalitě a ty nejmenší zas nad vajíčky což by nebyl problém jen se nesmí uspěchat jejich zaškolkování aby nedošlo k utržení matky.Zralý matečník pak bude mít tmavší špičku a včely tu špičku začnou okusovat aby tím ulehčili matce odříznutí víčka.Zpravidla z 1 dení larvičky která se desátý den školkuje kdy již nehrozí utržení matky se matka vylíhne do dvou dnů od zaškolkování.



(09.05.2012 12:26)vcelitrubec napsal(a): [ -> ]Dobrý den pane Skalo,
v tomhle máte pravdu, ale to samé riziko přeci podstupuji i při samotné tvorbě oddělků, kam bych potom třeba vkládal matečníky získané jiným způsobem... Takže mi není jasné, jak by se dalo vyhnout hledání matky při chovu matek a nepoužívat oplodňáčky, plemenáče a pod. Ale asi to nakonec nerisknu a ty 2-3 matky ročně zakoupím. Protože ta rizika a komplikace, pokud bych omylem přendal do oddělku i matku, tu jsou, nemám bohužel všechny značené. Nechám to na dobu až bude víc zkušeností. Každopádně všem děkuji za rady! Pavel.

Především bys u jiného způsobu chovu hledal pouze jednu matku(pokud máš nějakou označenou tak bych začal tam) a nikoli matky ve všech včelstvech ze kterých bys chtěl dělat smetence.Můžeš použít třeba způsob který ti tu byl navrhován plod nad mřížku a z toho potom sádku.Nebo můžeš k chovu použít medník který na čas oddělíš od plodiště pevnou přepážkou kterou nahradíš mateří mřížku a plemenivo vložíš do medníku po naražení matečníků opět vyměníš pevnou přepážku za mateří mřížku .Pak jsou jistě i další metody jak udělat pár matečníků.Určitě nebylo mím úmyslem tě odradit od chovu a určitě si to vyzkoušej není to až taková věda jen se seznam ještě z jinými metodamy a pak si vyber.
I oddělky jdou dělat více způsoby dokonce i bez hledání matky.Vše ti ale ulehčí to když budeš mít připravené matečníky někdy se dokonce lépe pracuje ještě s otevřenými matečníky i když z nich pak matky kladou o něco později.Nerad bych se o tom rozepisoval v tomto tématu které je o chovu matek a jelikož je toho hodně napsáno přímo v jiných tématech.
Podobně je to i s protirojovím opatřením.Stačí opět pročíst příslušná témata.Pokud tě něco zaujme pak se můžeš přímo zeptat toho kdo to napsal na konkrétní věc a nebude se ti míchat více názorů.Smile



(09.05.2012 18:53)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Nevíte někdo jak dlouho je larva matky utápěná v mateří kašičce? Dnes jsem nahlédl do otevřených matečníků a v některých je larva už dosti veliká ale kašička žádná tak jestli neni něco špatně...

Problém může být v nedostatku mladušek které se starají o výživu larvičky.Stává se u špatně osazených startarů kde je málo mladušek kojiček nedostatek zásob a vody.
(07.05.2012 17:29)NB1 napsal(a): [ -> ]Přesně tak postupuj. Udělej oddělek s matečníkem v plemenáči nebo v prázdném úlu. Počkej až se mladá matka vylíhne, vrátí se z oplodňovacího proletu a rozklade se. Kdyby jsi starou matku odstranil a nechal ve včelstvu jen matečník - matečník přijmou, ale je zde riziko, že se matka ztratí (oplodňovací prolety) a do úlu se nevrátí.

Pokud bych tedy odchoval v plemenáči matku a chtěl provést tímto oddělkem výměnu, musím oddělek ke včelstvu přidat přes noviny nebo ho tam můžu vložit přímo?...tedy až po odebrání staré matky Jestli by mi tu matku uchránili když bych tam oddělek dal napřímo...
Přátelé, dokáže mi někdo odpovědět? Chovám matky. Používám metodu ve startéru s dochovem při matce. Jak je možné, že se chovné včelstvo při zavíčkování matečníků nevyrojí tak jako včelstvo v rojové náladě když si matečníky vytvořilo samo? Děkuji za odpověď.
(11.05.2012 9:24)zbynek_ napsal(a): [ -> ]
(07.05.2012 17:29)NB1 napsal(a): [ -> ]Přesně tak postupuj. Udělej oddělek s matečníkem v plemenáči nebo v prázdném úlu. Počkej až se mladá matka vylíhne, vrátí se z oplodňovacího proletu a rozklade se. Kdyby jsi starou matku odstranil a nechal ve včelstvu jen matečník - matečník přijmou, ale je zde riziko, že se matka ztratí (oplodňovací prolety) a do úlu se nevrátí.

Pokud bych tedy odchoval v plemenáči matku a chtěl provést tímto oddělkem výměnu, musím oddělek ke včelstvu přidat přes noviny nebo ho tam můžu vložit přímo?...tedy až po odebrání staré matky Jestli by mi tu matku uchránili když bych tam oddělek dal napřímo...

Nejdůležitější je doba kdy budeš přidávat matku ke včelstvu tedy jaro,léto brzký podzim.Někdy lze oddělek vložit prostě na přímo a jen mezi něj a stávající včelstvo vložit mezistěnu či mateří mřížku kterou po spojení odstraníš.Jaro-brzký podzim.Nyní se chce včelstvo spíše dělit tedy použij noviny.Jistější je smozřejmě používat noviny při každém měnění matky oddělkem.Čím silnější oddělek tím lépe si bude chránit matku.
Broněk Gruna na PPP m.j. představil své pokusy z dvoumatečných včelstev na jaře. Na Jaře je prý pro včely matka bohyně a tak jich prý snesou několik v úlu.

Já osobně s ním souhlasím, nechával jsem v NN pokusně matky odchované nad či pod mřížkou společně s původní a do léta tam většinou vydržely všechny.

Broněk (podle mé paměti) právě na jaře přidává jen jeden rámek s plodem a matkou nad mřížku na ostro. Zkouší, zda převaha otevřeného plodu odstraní rojení. A včelstvo zesílí na pozdní snůšku.

Takže on má vyzkoušené na podtstaně více včelstvech než já, že na jaře stačí oddělit matky, včelám je to snad i jedno, ty mají v tuto dobu jiné straosti.


K Broňkovi, ten tam snad přidáví i loňské matky, ostatní plod zužitkuje na chov matek.

Já to letos neměl šanci odzkoušet - kalamita s melecitozou- ale donívám se, že bych si takto mohl žešit výměnu matek u slabších včeltev. Jen bych přidal mřížku, nástavek s s jedním, či dvěma plásty z oddělku nad plod. Mám na mylsi období tak začátku bílých květů. A zbytek plodu použít na chov matek.
Dobrý den, nakonec jsem to zkusil, vytvořil oddělek na třech plástech, dal chovnou lištu, souš s vodou, zásobní plást. Ten jsem rozškrábal, což byla asi chyba. Česno bylo široké 2 cm, oddělek jsem dal asi 15 metrů od původních včelstev. Včely začaly stavět dva matečníky, ale za čtyři dny byl oddělek vyloupen. Na radu kolegy jsem ho přesunul nad mřížku nad medník silného včelstva, ze kterého jsem bral larvičky, zároveň jsem dolarvil zbytek misek, z nich se chytly další 4. Takže podle kalendáře musím 1.června zužitkovat ty první dva a 5.6. ty další čtyři. Jelikož jsem byl překvapen tou loupeží a i jinak včely opravdu slídí, chodí na vodu do sudu (to dělaly vždy až na podzim, podle mě teď květy mají hustý nektar, pokud vůbec, asi tři týdny vůbec nepršelo) silně jsem znejistěl a nevím, jak teď ty matečníky zužitkovat. Co myslíte, má cenu se opět pouštět do oddělků a riskovat vyloupení, nebo je v tomto ohledu nějaká lepší metoda? Díky Pavel.
Referenční URL's