Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.04.2014 21:25)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Pro mě to je jen zkouška. Dva matečníky bych zkusil do malých oplodňáčků. Trošku si zaexperimentuji, budu pak připraven (v to doufám Smile ) na ostrý start Wink



(09.04.2014 20:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Bez uvedení alepoň místa, nebo fenologického určení je to debata o "ničem". Já osobně počkám, ukazuje se že unás jsou nejlepší matky když je nejlepší počasí. Doby kdy jsem spěchal a matky pak o "zmrzlých" čekaly na vhodné počasí jsou už za mnou. Taky nepotřebuji nijak intenzívně množit.
Samozřejmě pokud stav včelstev vyžaduje tvorbu oddělků je druhá věc.

No, máš pravdu, že sem uspěchanej bláznivej začátečník vrhajíc se do všeho po hlavě Smile Chci letos vyměnit 3-4 matky. mohl bych je koupit, ale chi a moc se těším až si označím svou vychovanou kladoucí matičku. Ježiš, to je snad stejný jak na první sex, nervózní sem minimálně stejně BlushSmile

To je jasný, čím dřív začneš, tím se to dřív naučíš. Smile A taky tě to třeba přestane bavit. Smile

Ale hodně se píše o tom jako jsou ranné matky dobré, že mají jen dobré trubce ze silných včelstev a brtníci se toho nezůčastňují. Zní to logicky.
Ale neudělal jsem takovou zkušenost.
Evo, u tebe je selekce jasná.....to co rojilo co nejmíň a dalo medu co nejvíc.....z toho si chovej.Já po 30ti letech mám každý rok to samý dilema a příští rok to bude ještě horší. Čím víc možností na výběr je, tím je rozhodování těžší. Mít jedny, tak je to brnkačka.....Big Grin
ďakujem za povzbudenie a rady!
(10.04.2014 11:00)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Evo, u tebe je selekce jasná.....to co rojilo co nejmíň a dalo medu co nejvíc.....

Bral bych to jako nejjednoduší výběr, ale spíš bych se zaměřil na bodavost, rozlézavost a jarní rozvoj. Aby se něco rojilo, na to stačí pozdě rozšířit. Med si myslím také není jednoznažný ukazatel, protože když jsou úly v řadě dochází k zalétávaní létavek do krajních úlů a většinou mají i větší výnos.
Ale berte to jako jen mojí úvahu a ne dogmatickou poučku.
Zajímavá úvaha, že by to byl důvod proč z mých tří v řadě jsou prostřední nejslabší ať dělám co dělám...
Naopak většinou krajová včelstva, resp. taková, jejichž úl tvoří významný orientační bod na včelnici, bývají nejvíce napadena VD - a to právě z důvodu zalétávání.
Ty uprostřed jsou na tom opravdu nejhůř. Mám u domu jen 3včely a ty uprostřed jsem přesunula o kus dál. Mám tam místo nich místo na odkládání nástavků.
Jinak výnos medu- včelařím krátce a každý rok je úplně jiný. Zrovna tak stáří matek a nejlepší jsou matky druhým rokem- z mého pozorování. Ale zase ta příroda, jeden rok byl tak mizerný, že se neměly možnost předvést žádné včely.
Jestli něco rozchovávat- tak bych udělala PIN test ( čistící pud) a pak bodavost ( přece jenom je to koníček a včelařím pro radost).
(10.04.2014 13:00)climax napsal(a): [ -> ]Naopak většinou krajová včelstva, resp. taková, jejichž úl tvoří významný orientační bod na včelnici, bývají nejvíce napadena VD - a to právě z důvodu zalétávání.

To je právě na včelaření nejzajímavější, každý má svůj názor, každému vyhovuje trochu něco jiného, nebo preferuje jiné vlastnosti. Někdo má včely doma, jiný za nimi dojíždí. Není nic jednoduššího než si pročíst zdejší studnici vědomostí, a co mi nevyhovuje zkusit změnit. Na čistící pud jsem zapoměl, za to se omlouvám. Zase na druhou stranu, když by člověk měl popsat vše, tak je snad jednoudušší načíst nějaké knihy pro včelaře.
Ve včelaření asi nejde na žádnou otázku odpovědět jednodušeBig Grin: Vybrat ty nejlepší včelstva je stejné jako vybrat si nejlepší auto. Každý od včel očekáváme něco jiného.
Něco jiného je, pokud mám včely doma a nebo za nimi dojíždím. Pokud mám pár včelstev, můžu si dovolit věnovat jim víc času než včelař s desítkami včelstev.
Jak vyhodnotit ty nejlepší, to asi nebudu vědět ani za 30letBig Grin Jediné co mě za těch pár let těší, že už většinou mám veškeré pomůcky s sebou v lese a nemusím se vracet domů že jsem na něco zapomněla. ALe to se s věkem asi zase bude zhoršovatDodgy
CHov matek a tvorba oddělků ( u mně jako protirojová metoda a taky k výměně matek) patří k nejhezčím pracem u včel.
Pani Tanula! Chcem sa spýtať ako dlho sa včelám venujete, a kedy ste začali s chovom matiek? Akú metódu by ste doporučila pre začiatočníkov?
Poslala jsem Vám email, ať to tu nekomplikuji.
Na včelaření jsem se připravovala teoreticky asi 3 roky a čím déle, tím to bylo horší. Vůbec ničemu jsem nerozuměla, nikdy jsem ve včelách u nikoho nebyla, úl na živo neviděla atd.atd. Pořídili jsme 3 oddělky, zazimovali 2 ( to plné trubčic jsem zrušila) a hned další rok začala s chovem matek. U 2 včelstev to bylo těžké, pokus, omyl, přelarvovala jsem snad obden celý měsíc a podařilo se vypiplat pár matiček. Včely se asi nademnou smilovaly. Nakonec jsem zazimovala jsem 8 včelstev, vloni 16. Těch 20 bude asi definitivní počet, plus minus. Už neplánuji, uvidíme, jak se letos bude dařit a co si na nás příroda vymyslí.
Všichni mi říkali, že to nemůžu zvládnout, že 10 včelstev je už moc...není to pravda. Až když máte aspoň 2 stanoviště, můžete porovnávat, čím víc včelstev- tím méně do nich lezete, víckrát opakujete jednotlivé zásahy a víc se naučíte ( cvičení dělá mistra).
A vyhovuje mi Liebig- sběrný oddělek.
Máte môj obdiv!
OBdiv si určitě nezasloužím, není proč. Kdo si pořídí včely jen pro radost, toho to opravdu chytne a už nepustíBig Grin že mám včely ještě neznamená, že mám i med. Medobraní je pro mně to nejhorší co může být, fakt mě nebaví. To už radši rámečky, mezistěny a ty oddělky a matky.
NO my holky jsme přece všechny šikovné a taky se říká, že ženské mají pro včelaření větší cit, nevím, nemůžu porovnat. Ale baví mě to, přijít o včely si vůbec nedovedu představit.
Taky souhlasím, hraní si s chovem matek a tvorbou oddělků je největší zábava. Medobraní mě taky děsí Big Grin, tý práce, kdyby na konci nebyla ta sladká odměna, tak se snad na něj vyprdnu WinkBig Grin
Medobraní je fakt odporná práce, ještě horší je práce s voskem, ale čím dál větší zálibu shledávám v přepočítává peněz utržených za med. SKoro lepší jak chov matek. Smile
Kazdy z nas je tak trosku numismatik
(10.04.2014 17:25)Tanula napsal(a): [ -> ]OBdiv si určitě nezasloužím, není proč. Kdo si pořídí včely jen pro radost, toho to opravdu chytne a už nepustíBig Grin že mám včely ještě neznamená, že mám i med. Medobraní je pro mně to nejhorší co může být, fakt mě nebaví. To už radši rámečky, mezistěny a ty oddělky a matky.
NO my holky jsme přece všechny šikovné a taky se říká, že ženské mají pro včelaření větší cit, nevím, nemůžu porovnat. Ale baví mě to, přijít o včely si vůbec nedovedu představit.

T o jste mi připomněla, když jsem (coby nováček) předloni na první schůzi místního ZO prohodil cosi o zimování na medu a že mi nevadí míň medu, ale radši bych pohodovější včely, všichni na mě čuměli jako na mezinárodního teroristu - přece čím víc medu, tím lepší!!! Od té doby nic nikomu neříkám, na schůzích se tvářím jako kdybych včelařil stejně jako oni, ale dělám si to po svém. Obdobné zděšení zavládlo, když jsem se přiznal, že mám LangySmile
Tím chci říct, že pojmu "včelaření pro radost" rozumím. A už se těším, až se něco malinko naučím a půlka mých činností nebude stresová, ale radostná.
Takže Vám přeji radostné včelaření!!
Jsem taky z Plzně jihu, nepatříme pod stejnou ZO??? VLoni mě teda nepozvali na schůzi, ale předloni tam jeden začínající přinesl ukázat nástavek Langstrotha a varroadno.
To bylo pozdvižení, že se v tom nedá včelařit a jestli je tu někdo, kdo tohle používá- tak jsem se přihlásilaBig Grin
Já bych včelařila, i kdyby včely žádný med neměly. BUdu ráda, když se mi někdy podaří vrátit náklady za vybavení do rodinného rozpočtu. Včelařím, protože si u včel odpočinu, uklidním, na chvíli vypnu a hodím všechny starosti za hlavu....
A chov matek, to je stejný těšení jako když děti čekají na ježíškaBig Grin Profesionálové si asi budou ťukat na čelo, ale mně je fakt jedno kolik matek vyjde a kolik medu vytočím.
Jo a používám systém Nicot- ať se vrátím k tématu. Jen ty natáčky a držáky s miskami.
Tak já musím upřímně říct, že mne trochu medný výnos zajímá, už jenom kvůli tomu, abych měl doma klidSmile Ale nějaký návrat vložených peněz by se mi šiknul. A taky mám rád medovinu a ta se bez medu dělat nedáSmile
Letos bych chtěl rozšířit, páč 4 včelstva jsou málo, už jen kvůli experimentům.
Chov matek - loni jsem byl v Borové Ladě na kurzu, všechno vypadalo jednoduše, bohužel loni se mi to nepovedlo (a vím proč) letos jsem to zkusil teď v úterý, bohužel všechny misky prázdné, ale krásně ovoskované! Dneska to prubnu zase, vyplavím larvičky do pekáče a uvidím. Mám též systém NICOT.
Moje první serie na ostro. 8 nebo 9 z 12, to je dobry, chováno v medníku při matce Smile Já se včelařením fakt bavím a uklidňuju, heslo je" med si koupím, hlavně ať včelky přežijí zimu" Smile
[Obrázky: 1matky.jpg]
Referenční URL's