Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Treba to obrezať ostrym nožom,hlavne uvolniť špičku matečníku.Asi si vybral včelstvo nie práve v rojovej náladeDodgy
Když to obestaví celé včetně špičky matečníku, je naděje na vylíhnutí dost malá.
Blbosť, mne to minulý rok urobili tiež, panenské dielo okolo matečníka sa dá ľaho odstrániť, jemne ako by si ho chcel odlomiť , najprv do ľava apotom do prava a obstavba ti ostane medzi prstami, takáto stavba je velmi tenka a jemná , matečník je pevnejší.
stalo se to v osiřelci v 1NN, to určitě rojovku nemělo Smile
jina serie byla v medniku nad mrižkou tam to udelali stejne.
Zdravím opatrně vyříznout a dát do oddělku .Letos mi to taky udělaly a vylíhly se všechny
Já musel včera dvěma matkám ze zastavěného matečníku pomáhat. Už nevím, jak tam byly dlouho, jedna byla špatná - velikost menší než normální včela, druhá OK.
Tak snad bude dobrá.
Čekám na počasí, žádné nové matky mi zatím nekladou.
(18.05.2014 21:24)Radimk napsal(a): [ -> ]stalo se to v osiřelci v 1NN, to určitě rojovku nemělo Smile
jina serie byla v medniku nad mrižkou tam to udelali stejne.

Osiřelé včely prakticky nestaví,ale s matečníky už omezeně ano,zvláště pokud je při tom dobrá snůška,to se snaží jen vyplnit volný prostor v úle.

Včely v rojové náladě taky moc nestaví,šetří si síly na vyrojení a následnou mohutnou stavbu nového domova.

Obecně zastavěné matečníky včelám tolik nevadí,ovšem pokud nezastaví i špičku matečníku.Včelaři ano,ale oni to přece pro něj nedělají,že anoTongue Nejlepší je školkovat včas,hned po zavíčkování matečníků(pátý den po přelarvení, v případě chladného počasí může být tak den až dva zpoždění).

Nejlepší na chov je tedy včelstvo v rojovce,jen se musí hlídat,aby nezdrhlo,to je pak po chovu(na další série už z vysoka kašlou)......

S pozdravem Pavel
Jak školkujete matečníky? Zatím používám misky z přiložené fotky. Do teď jsem využíval otevřené a nebo zralé matečníky, ale ukazuje se, že by školkování nebylo na škodu. Třeba teď se má další série líhnout zítra a aktuálně jsem v takovém presu, že kdybych to měl zaškolkované a dnes tam nemusel, budu strašně rád.
A pokračování. Co pak s mladou neoplozenou matkou? Četl jsem, že přidání neoplozené M je největší oříšek. Dá se přidat do oddělku ( bez otevřeného plodu ) klasicky v přidávací klícce?
Done, asi trošku popletené púojmy. na fotce je matečníková miska, v té vychováš matku, neb tedy díky ní. Pro školkování jsou dva typy klícek, Zanderovská neprůlezná a nebo průlezná :
Neprůlezná :
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....nder-3.jpg
Průlezná :
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....ezem-3.jpg
U té průlezné pozor. Mě panušky prolezly, a pak je včely zabili. (chov v medníku při matce)
Nejlepší je fakt si udělat sádku, startér dochov prostě.
Jinak panušku sem přidával tak, že sem ji trošku omedoval, do česna sem zakouřil a šup na ostro. ALe zkoušel sme to porvé. Matečník před vylíhnutím je větší jistota.
Taky jsem si myslel. že se dá školkovat nějakou plastovou rourkou, která se nasadí na matečník. Že by včely dokázaly matku krmit a ona nemohla ven. Školkovací klícka vypadala podobně jako natáčka, prostě takový plastový děrovaný válec.

Bohuže si nedokážu vzpomenout, kde jsem to četl a už si ani nevzpomínám, jestli stačila plastová mateří miska nebo musel být plastový matečník.
Pěkné, ale z obrázku jsem nepochopil, jak přidělat misku na loučku. S miskama s količkem to asi kompatibilní není, nebo se pletu?
To ti přesně neřeknu, ale jen miska s kolíčkem bude malá. je to pro NICOT systém. ty maj držák větší.
(18.05.2014 20:00)Radimk napsal(a): [ -> ]Nevím co je špatně, včelky obestavěli zavičkované matečníky srdíčky dělničiny, nemuže je naškolkovat, myslite že se ještě mužou vylihnout?
Nemuže to byt tím studenym počasím? dík za rady

Radim, z obstavaných materských budniek sa matky vyliahnu, ak aspoň na konci MB odstránime obstavané dielo, no ak to chceš naškôlkovať, tak opatrne treba odstrániť obstavenej celej MB a to ostrím nožom (nôž namáčať do vody. aby sa naň nelepil vosk.

Ja som praktikoval iný spôsob, už po zaviečkovaní MB som ich vkladal do škôlkovacieho rámika respekt. do škôlkovacej klietky a takto zaškôlkované som vždy vložil medzi dva plásty na ktorých bol otvorený plod a mohlo byť hociktoré včelstvo. V takto upravenom včelstve bola pre matky dostatočná teplota, ktoré v bunkáchz dospeli a aj sa tam vyliahli. ďalší postup bol ten, že som ich použil do oplodňoacej jednotky.
(30.05.2014 6:20)DonPepe napsal(a): [ -> ]Jak školkujete matečníky? Zatím používám misky z přiložené fotky. Do teď jsem využíval otevřené a nebo zralé matečníky, ale ukazuje se, že by školkování nebylo na škodu. Třeba teď se má další série líhnout zítra a aktuálně jsem v takovém presu, že kdybych to měl zaškolkované a dnes tam nemusel, budu strašně rád.
A pokračování. Co pak s mladou neoplozenou matkou? Četl jsem, že přidání neoplozené M je největší oříšek. Dá se přidat do oddělku ( bez otevřeného plodu ) klasicky v přidávací klícce?

Pokud zralý matečník zaškolkuješ v neprůlezné klícce matka se vylíhne bez pomoci včel.Pokud přidáš do té klícky 8-10 včel a k tomu kuličku mdc.tak to bude jen kuprospěchu matky.Následně máš několik neoplzených matek což je sice hezké ale přidání neoplozené matky ač se jeví jako snadná záležitost je poměrně složitá věc.Především musíš matku přidávat k téměř samým mladuškám do úplně bezplodého smetence který musí mít poměrně dlouhý pocit osiřelosti třeba až 24 hodin.Což v případě přidání zralého matečníku vlastně docílíš již vytvořením smetence či oddělku pořád ještě trvá nějakou dobu než se matka z matečníku vylíhne,přičemž i zde není 100% jistota že se vše zdaří.
Tak jsem se rozhodl zkusit vlastní školkovací "klícku" z nerez síťky. Zbyly mi ve 3 matečníky a chci jednu M nechat i v téhle sádce. Tak jsem jeden matečník nechal přístupný a další dva takto zaškolkoval. Jak se budou včely chovat k těmto dvěma M v klíckách, když další nová bude volně působit v úle? Můžu je tam nějaký den nechat než se dostanu k tomu je někde uplatnit?
Samozřejmě už asi v neděli uvidím sám, ale jsem napnutý jak kšandy a bylo by dobré vědět na co se mám připravit.
matečníky nicot používám a doporučuji, skládají se z držáku- ten se přibije na loučku, do tohoto držáku přijde nastrčit nosič mateří misky, do něho mateří miska a na to celé jde nasadit klícka, ta jde sejmout tak, že na loučce zůstane původní držák, jen se mi zdá že pro zapíchnutí do plástu nejsou úplně ideální, ale třeba jen nevím jak. Používám je do sběrného oddělku a po 10dnech po přelarvení nasazuji klícky a po vylíhnutí matky pouštím přímo do rozdělených rámků ze sběrného oddělku na ostro.
[Obrázky: 02062013616.jpg]
(30.05.2014 6:20)DonPepe napsal(a): [ -> ]Jak školkujete matečníky? Zatím používám misky z přiložené fotky. Do teď jsem využíval otevřené a nebo zralé matečníky, ale ukazuje se, že by školkování nebylo na škodu. Třeba teď se má další série líhnout zítra a aktuálně jsem v takovém presu, že kdybych to měl zaškolkované a dnes tam nemusel, budu strašně rád.
A pokračování. Co pak s mladou neoplozenou matkou? Četl jsem, že přidání neoplozené M je největší oříšek. Dá se přidat do oddělku ( bez otevřeného plodu ) klasicky v přidávací klícce?

Když jsem byl na školení v Nasavrkách, tam nám tam radili, použít Apinar. Používám ho u matek o které bych nerad přišel a zatím to funguje na 100%.
(30.05.2014 22:32)Josef Skala napsal(a): [ -> ]přidání neoplozené matky ač se jeví jako snadná záležitost je poměrně složitá věc.Především musíš matku přidávat k téměř samým mladuškám do úplně bezplodého smetence který musí mít poměrně dlouhý pocit osiřelosti třeba až 24 hodin.Což v případě přidání zralého matečníku vlastně docílíš již vytvořením smetence či oddělku pořád ještě trvá nějakou dobu než se matka z matečníku vylíhne,přičemž i zde není 100% jistota že se vše zdaří.

Nedávno jsem propásl optimální čas k zužitkování zralých matečníků,a když jsem se k nim konečně dostal,už mi z 11 matečníků 5 vyběhlo.Protože jsem potřeboval napravit osiřelé oddělky,což v letošních teplotních výkyvech není nic neobvyklého,tak tam přišly rovnou školkovací klícky(neprůlezné) s těmi vyběhlými matkami.Výsledek?Za dva dny jsem je pustil naostro mezi včely,všechny je bez breptání vzaly,pomohla snůška,a určitě i delší osiřelost.
Není to univerzální pravidlo,ale při určité souhře okolností i neoplozené matky jdou dobře přidávat bez nějakých složitých peripetií.

S pozdravem Pavel
Chci se zeptat chovatelů matek na letošní zkušenosti. U mne chov matek do vylíhnutí probíhá standatně jako v minulých letech. Z osazených plemenáčů je vylíhnuto 100 % matečníků. Bohužel, mám vysoké ztráty matek při oplodňovacích proletech. v minulých letech tak do 10 %. Letos v prvé sérii činí ztráty 60 %. Uvidím jaké procento bude v následujících sériích? Domnívám se, že ztráty způsobilo to letošní květnové "aprílové" počasí. Má někdo z chovatelů stejné zkušenosti?
JK
Referenční URL's