Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.04.2018 10:44)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Louky brzdi brzdi, Ruda nedělá nouzový matky, on udělá oddělek, nechá ho tak týden a po té době VYLÁME VŠECHNY NOUZOVÉ MATEČNÍKY!!. Do plástu, odkud se mu vylíhlo mezitím mraky mladušek vyřízne otvor ve tvaru úsměvu a do něj vloží proužek plástu s vajíčky z chovného včelstva. Tak aby bunky směřovaly dolu a pod nimi byl prostor. No a včely si samy vyberou a krmí si pár matek už od vajíčka. Takže má kvalitní matky vychované včelami od vajíčka a z materiálu který chce množit

Tak já pochopil z toho odkazu na jeho 8 let starej příspěvek, že tam píše, že je i blbost vylamovat první naražené matečníky v oddělku, což já taky nedělám.

(24.04.2018 11:00)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Rudo, já se nedohaduji, jestli ta či ona cesta je správná a vůbec nezpochybňuji tvoji metodu, jen se nahlas ptám.
Byla tady zmíněna kvalita či nekvalita matek, ale stále jsem se nedobral odpovědi, jestli larvení má vliv na kvalitu matek.

Z toho všeho jasně vyplívá, že těch lavrvenejch je menší procento kvalitních ne? Takže ty kvalitný jsou kvalitní stejně jako ty kvalitní přirozený. Jenže ty nepoznáš tu nekvalitní když jí prodáváš, to pozná až včelař co si jí koupí a oni mu jí do podzima vymění.
Chovem jen z nouzáků časem z mé zkušenosti naroste bodavost. I v Loukyho videích vidíme kuklu a rukavice. Jinak nic proti chovu z nouzáků nemám.
Tak to je dobrej vtip Big Grin a co ty kratasy ty tam nevidíš? Neměl jsem nikdy hodnější včely než jsou poslední dva roky, takže tohle máš blbej poznatek.
Včelařska bunda s kloboukem, rukavice a šortky, taky jsem nad tím přemýšlel...... opět, neber to zle
Já dělám vše v bundě dlouhých kalhotách a rukavících, i když vim, že po mě nejdou, tak už je to takovej zvyk a co kdyby náhodou nějaký nebyly v náladě. Navíc někdy je den, kdy nejsou dobře naladěni a občas nějaká vyjede, navíc mě s v tom takhle dělá dobře a rukavice používám z důvodu toho, že mě serou zamatlaný ruce od propolisu. Jinak na včelnici přijíždím v kratasích a pantoflích a můžu si chodit kde chci a nikdo na mě neutočí.
Kvalita matky jako takové je dána tím, jak silné včelstvo je schopna vytvořit a zvládnout svým feromonem. V tomto ohledu MUSÍ být přirozeně vzniklé matky být lepší, než larvené. Dokáží za den naklást více vajíček a to výrazně. Novější literatura tvrdí že matka je schopna při max. výkonu za den naklást až 2500 vajíček. Starší literatura tvrdí, že kvalitní přirozeně vzniklá a dobře spářená matka dokáže za den naklást až 4000!!! vajíček. A vemte si dvě matky stejné podmínky a za 20 dní maximálního výkonu má jedna o 2 nástavky více včel. Big Grin
Proč tomu tak je ??? je to logické, larvená matka je prvních pár hodin larvičkou dělnice v buňce cca 5,4mm široké a do takové buňky dávají dělnice mateří kašičku s látkou potlačující tvorbu vaječných rourek. Čím mladší larvičku dokážeme nabrat a přelarvit, tím má větší šanci svým výkonem se blížit matce přirozeně vzniklé. Ale mladší larvičky se zase snáze poškodí. Takže se ví, že larvená matka má méně vaječných rourek než např. matka rojová.
Dokonce si myslím, že částečně za sníženou rojivostí je i menší schopnost larvených matek přivést včelstvo opravdu do síly.
Pokud se nepletu tak rozdíl v kvalitě matek přelarvenými vajíčkem/ hodinovou larvičkou / jednodenní larvičkou se nepodařilo zatím prokázat.
To co popisuješ Jirko bude způsobeno patrně něčím jiným a že těch okamžiků, kdy se to může pokazit je hodně ví, každý chovatel. A pokud do toho chovatel nezasahuje vůbec a nechá to na včelách bude výsledek nejlepší. No jo ale komu v současné době bude stačit jedna matka z tiché výměny za 4 roky. No a proto ty starosti s chovem Smile
My se tu dohadujeme na téma larvit/nelarvit, kvalita matky atp. a vůbec např. nezohledňujeme, do jakého včelstva vajíčko/larvičku vkládáme.
Pokud včelstvo bude v chovné náladě a vložím larvičku ve stáří několika hodin, může být kvalita matky zcela odlišná od včelstva, které přijme vajíčko a nebude se o něj řádně starat.
Prostě tahle debata nikam nevede a je především o přesvědčení. Nicméně platí, čím mladší larvičku k chovu použiji, tím lépe.
(24.04.2018 8:57)KTM napsal(a): [ -> ]Letos mate jeste cas tak zkuste prelarvit nalarvenou a prijatou larvicku treti den za jinou a az treti takto prelarvenou nechejte dochovat a uvidite sami zda tam je rozdil..

Na co je ten trik? Aby bolo hned od zaciatku hodne kasicky? Kasicka toho spravneho "materskeho" druhu?
Tak to si honem nevzpomenu cim to je,myslim mnozstvim a slozenim mat.kasicky protoze krmicky uz jsou rozjete ale rozdil je patrny matky jsou potom vetsi a tezssi .jen to je dost casove narocne a moc se to ve vetsim neda..
(24.04.2018 15:30)rudohor napsal(a): [ -> ]Kasicka toho spravneho "materskeho" druhu?
presne tak, larvička určená pre chov matky včelami je od prvého okamihu kŕmená kašičkou určenou pre matky, kŕmia ju dva druhy včiel z rôznych žliaz,
larvička určená pre chov matky včelárom, je 1 deň či až 1,5 dňa kŕmená kašičkou určenou pre robotnice, až potom nabehne kŕmenie kašičkou určenou pre matky
a ver mi pri životnom cykle materskej larvičky je 1,5 dňa sakra dlhá doba, to sa už v kvalite dobehnúť nedá...Blush

dokonca ak si pozrieš info z Apidomie 2017 (Moderní včelár 11/2017, str.27) tak Xu Jiang He rozvíja dokonca hypotézu, že už vajíčko kladené do materskej bunky je iné (Blush)
Pánové když vidím metodu pana Křapky, kdy dělá matečníky z celého rámků s čerstvým plodem, jaké jsou kvalitativně matky ve srovnání s tím, když bych prelarvoval do mateřích misek?

Chystám se letos poprvé, vcelku se těším, jen rozhoduji jakou metodu.. Smile
Ja som skúšal tiež teraz chovať matky. Urobil som štartér a dal doňho vyrezané pásiky vajíčok od včelstva z ktorého chcem mať matky. Uvidíme zajtra/pozajtra že ako sa prijali a ak by bol úspech matečníky odobriem do finišera a jeden nechám a bude z toho štartéru oddelok keď že sú tam 2 plásty iba zaviečkovaného plodu.
(24.04.2018 18:34)Michal Vejvoda napsal(a): [ -> ]Pánové když vidím metodu pana Křapky, kdy dělá matečníky z celého rámků s čerstvým plodem, jaké jsou kvalitativně matky ve srovnání s tím, když bych prelarvoval do mateřích misek?

Chystám se letos poprvé, vcelku se těším, jen rozhoduji jakou metodu.. Smile

Jak píše JKL, je to skutečně Hopkinsova metoda, kterou jsem úspěšně vyzkoušel
v roce 2016. Na plástu s plodem je však třeba provést vyjednocení (jako u mrkve). Jinak by byl problém s využitím jednotlivých matečníků. Byly by srostlé.

[Obrázky: DSC01450.jpg]
(24.04.2018 18:34)Michal Vejvoda napsal(a): [ -> ]Pánové když vidím metodu pana Křapky, kdy dělá matečníky z celého rámků s čerstvým plodem, jaké jsou kvalitativně matky ve srovnání s tím, když bych prelarvoval do mateřích misek?

Chystám se letos poprvé, vcelku se těším, jen rozhoduji jakou metodu.. Smile
Ahoooooj Smile Neboj se přelarvení, je to hračka. Stačí dodržet pár základních věcí a uvidíš Wink
Zastav se někdy cestou kolem a nalarvíme něco spolu Wink
Je to brnkačka

[Obrázky: ED070_CC9-8639-48_ED-80_E8-4_E32_AE1_DE0_A2.jpg]
Na to ze to byla první série dobrý byla ale nastartovana ve starteru dochovava se v medniku zítra se bude vickovat. Dneska jsem zkusil proužky s vajíčky na lištu. Jde to krasne výsledky uvidím. Wink
Jirko pak prosíme fotku těch matečíků z vajíček .... jinak nádhera, klobouček Wink
Mám k téhle liště zajímavou věc, podívejte se na ty dva krajní matečníky, jsou evidentně menší. Když jsem dával tuhle lištu do medníku nad mřížku ze starteru, bylo na ní 9!!! dvoudenních naražených matečníků s kaší a opravdu jsem si lištu otočil a počítal ty s kaší a viditelnou larvičkou. No a ted jich je 11!! podle mě došlo k přenosu vajíčka včelami v medníku buď s plástu s plodem, který tam mají, nebo přes mřížku a matečníky jsou menší, protože jsou mladší. Uvidím podle zavíčkování a líhnutí, ale rozhodně si tyhle dvě matky pohlídám.

On totiž ten medník, byl taky osiřelý dvojitou sítí (asi 16 hodin) a narazil si sám na liště 3 matečníky a 3 nouzové na převěšeném plástu.

K debatě o nouzových matkách.....ty nouzové byly už včera zavíčkované ty přelarvované budou zavíčkovány dnes přesně podle toho jak to má být. Krom těch dvou krajních předpokládám. No a to jasně ukazuje, že včely narazí nouzové matečníky nad larvičkou starší než 1 den !!! A tudíž ta matka musí mít méně vaječných rourek
Taky chci letos dělat matky z vajíček vyřezáním proužků... Tak pošli kdyžtak foto pro inspiraciSmile Jak to uchytíš na lištu atd Smile Mám taky nicot mateří misky, atd... tak uvaˇžuju že je zasunu do držáku obráceně, kápnu na ně vosk a přichytím tak vyřezanou buňku s vajíčkem. A nebo přilepit celý proužek s vyjednocenými vajíčky přimo na dřevo, ale pak se budou blbě školkovat.
Referenční URL's