Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.04.2011 22:46)Ondřej Zikmund napsal(a): [ -> ]Zdravím chci se zeptat,když sem včelám odebral matku minulý týden,za jak dlouho si včely dokážou vytvořit svojí vlastní ,mam namysli přesné datum vylíhnutí .... děkuji moc

Otázka by měla znít za jak dlouho si je včelstvo vychovat kladoucí mladou matku po odstranění staré matky?Odpověď je za 1 měsíc +-.To že se matka vylíhne neznamená že je o včelstvo postaráno teprve až začne klást tak je o včelstvo postaráno.
Pokud nechám na včelách vychování mladé matky bez toho abych věděk přesné stáří larvičky na které byl vystaven mateční tak nelze přesně určit za kolik dní se matka vylíhne,jelikož včelstvo použije k výchově matky larvičky různého stáří.
Mám v plánu si leteso vychovat několik matek a zvolil jsem tento způsob:

Ze silného včelstva odeberu jeden zásobní plást (i se včelami) do plemenáče a přidám k němu také souš s vodou.
Po 3 hodinách klidu vložím do plemenáče plemenivo.
Za dva dny matečníky z plemenáče přendám do klícky s izolační komůrkou a dám je i se včelkami z plemenáče zpět do jejich včelstva do plodiště.
Matečníky po devíti dnech přendám do oplodňáčků.

Je tento postup správný??
Jo' kdyby to bylo tak jednoduché to by se to matky dělali jedna báseň.:-)Ale takto to nefunguje.To co tu popisuješ je chov matek ve starteru tedy ve smetenci mladušek.Postup by měl být asi takovíto.
Do větratelného úlku na tři rámky vložíš jeden rámek ze zásobamy a jeden prostříknutý vodou žádný ploddále smeteš do úlku aspoň ze dvou plně obsednutých rámků nasáté mladušky upravíš aby šel mezi rámky vložit rámek s plemeným materiálem uzavřeš a nandáš krmnou láhev a nejméně hodinu necháš v chladnu v klidu.Po hodině vložíš plemený materiál nejlépe jednodení larvičky.Pořád pokrmuj.
'Uprava chovného rámku:Než nalarvíš larvičky či nalepíš proužky s plemenivem tak dej chovný rámek aspoň na den ovonět do včelstva ze ktrého jsi vzal mladušky k chovu.
Po třech dnech vložíš celý obsah chovného rámku do nástavku bez přítomnosti matky tedy nad mateří mřížku.Po 10 dnech od založení série matečníky zužitkuj.
Co se může stát a proč:
mladušky matečníky nevystavý - vzal jsi mladušky ze slabého včelstva nebo jich bylo málo,také může být přítomna matka pokud jsi ji při smetání mladušek přehlédl.
mladušky vysuší mysky - mladušky hladový,chovný rámek je nedostatečně ovoněn v mateřském úle ,je považován jako cizý
matečníky po převěšení do nástavku nad mřížku včelstvo vykouše - buď je přítomna matka ve stejném nástavku nebo jsi neodhadl správné včelstvo k chovu.
K matečníku po celou dobu jeho vývoje musí mít včely přístup.Určitá doba jde nahradit(po zavíčkování do naškolkování) přendáním do líhně.Samotné líhnutí by mělo být za přítomnosti včel o matku po vylíhnutí včely ihned pečují a je to k jejímu prospěchu.
Teď si zkus odpovědět na tvou otázkuSmile
V čem přesně shledáváš chybu? Vycházel jsem z metody pana Bareše.
Akorát jsem místo osiřelého včelstva chtěl použít tříplástový osiřelec.
Úryvek z kniky CHOV VČELÝCH MATEK - Ing. Vladimír Veselý – Eduard Lisý:

Citace:Dochov matečníků při matce podle Bareše (1963): Založené matečníky se ponechají v normálním osiřelém včelstvu jen 2 dny. Potom se vyjmou a vloží do zvláštního rámku s izolační komůrkou. Je to v podstatě stavební rámek s oddělením, ohraničeným z obou stran mateří mřížkou, kam je možno vložit jednu lištu sériového rámku. Takto upravený rámek s 8 až 10 začatými matečníky se vloží do plodiště silného, zdravého a bohatě zásobeného včelstva s matkou. Včely přidané matečníky odchovají (matka k nim nemůže), aniž se život včelstva nějakým způsobem naruší. Poněvadž jde o malý počet matečníků, jsou odchované matky velmi kvalitní. Chovné osiřelé včelstvo se pak může využít k započetí 4 – 5 sérií místo obvyklých dvou. Výhodou této obměny je, že i na poměrně vysoký počet matečníků postačí malý počet chovných osiřelých včelstev, takže ztráta medu je minimální.
Neporozuměli sme si v původním názvu klícka s izolační komůrkou něco jiného je izolovaný rámek proti přístupu matky, dnes běžně seženeš smostatné klícky které jsou přístupné včelám a matka do nich nemůže. Prostor kam nemůže matka podle tvého popisu je tedy stejný jako prostor nad mateří mřížkou jen je daleko menší.Výhodou medníku je že v něm není až tak velký vliv matky(lze poznat po převěšení plodu nad mřížku kdy včelstvo na tomto plodu rádo staví matečníky).
I to co zde popisuješ jsem zkoušel ,ale stávalo se mi že včely poměrně často již vystavené matečníky sami zase zrušily.Pak mi přišlo jednoduší celé to strčit bez izolatéru do medníku kde to funguje bez problémů a nemusel jsem při školkování sundavat těžký medník.
Shrnu li tak tebou popsaný sistém, funguje s jistými riziky.Smile
Dnes jsem v jednom včelstvu zahlédl trubce, je již vhodná doba na chov matek nebo ještě počkat?
Díky Honza
Matka se vylíhne za 16 dní a na oplození vyletí ještě o nějaký ten den navíc to už bude trubců.Takže pro chov ideální čas právě za těch 16 dní už zřejmě bude potřeba někde udělat oddělky jako protirojové opatření někde už bude možná i řepka odkvetlá.Letos jak se zdá je vše o takových 14 dní dříve.
K čemu je dobré dvakrát přelarvovat (poprvé na sucho nebo na vodu a podruhé na mateří kašičku), má to ve své podstatě až takový vliv na kvalitu nové matky?
Díky Honza
Nemá! Aj v prípade prelarvovania na rozriedenú Mk včely odstránia a tak isto po dvojitom prelarvoaní na Mk po odstránení larvičky. Včely sa začínajú starať o larvičku kŕmením tou istou potravou ako robotníčí plod a až po 24 až 48 hodinách prejdú na MK. Pokus bol robený v USA, pomocou izotopu (?), ktorý to prezradil v potrave lariev), no zdroj už neviem označiť.
Zajímalo by mě, když se vloží do startéru nalarvená série, co vlastně dělat a nebo nedělat. Kam startér umístit? Nechat ho zavřený?
Díky, Pavel.

Také jsem ještě dnes ráno nasadil litrovou lahev s 0,5 litrem cukerného roztoku 3:2. Dal jsem na ní podněcovací víčko s 16-ti otvory, ale včely nic neodebírají. Tak jsem ho teď před chvilkou, na noc, vyměnil za víčko na krmení s 80-ti otvory a uvidím ráno.
Chtěl bych se ale právě zeptat, jestli jsem to vůbec udělal správně. Podle ABC chovu včelích matek by se startér neměl rušit, ani krmením, až druhý den. Tak jsem to tak tedy udělal, ale nevím, jestli jsem vše provedl opravdu správně, dělám to poprvé.
Dnes po nalarvení série a umístění osiřelce na stanoviště, začaly včely silně kálet (žluté výkaly) na přední stěnu úlu a to i u včelstva, ze kterého jsem bral plemenný materiál, poradíte mi někdo, co se se včelami děje, a co s tím dělat? Děkuju za rady, Honza.
Re: na 116 příspěvek z vlákna ...Co se děje v úlech teď...
Anžto si ještě na přelarvování netroufám, vlezl jsem do klasické literatury a našel způsob jak to dělával klasik Sklenar - chov bez matky při získání plemeniva vyříznutím řady buněk s nejmladším plodem ze stávajícího včelstva. Tak se zkusím vydat ve stopách otců....
Tak až budeš mít připraven proužek s plemenivem kde se nechává jen každá třetí larvička a dvě mezi se odstraňují, skus vzít lžičku a ty larvičky skusmo přelarvit do misek. Dej to ve včelstvu vedle sebe (nebo do chovného rámku nad sebe) a uvidíš jak jsi byl úspěšný. A věřím tomu, že se Ti to určitě povede (když ne napoprvé tak napodruhé, ale napotřetí už zcela jistě). Přece jen je přelarvování lepší a hospodárnější než rozřezávat plást s plodem a také se pak lépe manipuluje s matečníkem který je v plastové misce s kolíčkem. Přeji trpělivost a úspěchy v chovu.
Zdravím,
udělal jsem včera oddělek a s kálením mám problém taky.Pokálená je hlavně přední část plemenáče u nového včelstva...Pro mě tedy též záhada Sad
Ještě k přelarvování. Pokud již někdo nemá tak jistou ruku, skuste půjčit lžičku dítěti (vnučka, dcera, dítě od sousedu) děti jsou na tohle velice zruční, mají cit. Sám jsem si to vyzkoušel i když s přelarvením zátím problém nemám. Vzal jsem na včelín nejmladší sestru (10 let) a napoprvé nalarvila krásně, až na jeden všechno přijaly. A co víc, děti to baví.Letos chce vzít ještě další kamarády - asi budu muset začít chovat na prodej Smile
(01.05.2011 21:36)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Re: na 116 příspěvek z vlákna ...Co se děje v úlech teď...
Anžto si ještě na přelarvování netroufám, vlezl jsem do klasické literatury a našel způsob jak to dělával klasik Sklenar - chov bez matky při získání plemeniva vyříznutím řady buněk s nejmladším plodem ze stávajícího včelstva. Tak se zkusím vydat ve stopách otců....

Výborný způsob. Jen doporučuji pod tímto proužkem neponechávat včelám moc velký prostor. Je třeba, aby se tam vešel matečník a třeba nějaký centimetr navíc, ale pak už loučka rámku. když je tam prostoru hodně, včely které se na proužek navěsí vytvoří příliš velký hrozen a proužek prostě utrhnou.
Mám dotaz.
Dáváte do plemenáče jeden nebo dva zdralé matečníky? Nevyrojí se včelstvo v plemenáči, když dám matečníky dva?
PS: loni jsem nechal u vyrojeného včelstva pro jistotu dva matečníky a ono se mi vyrojené včelstvo znovu odrojilo, proto se obávám podobné situace při řízeném chovu matek...

Přidávám fotku série, kterou jsem založil před týdnem.
Loni jsem matky choval ve dvou etapách, kdy jsem přelarvoval jenom pár misek. Letos jsem přelarvil dvacet misek a docela s úspěchem --> resp. úspěchem, že jich mám víc než potřebuju a je mi líto je zrušit.
Proto ZDARMA nabízím zralé matečníky Matky F2 (Babička Inseminovaná Zubří) pravděpodobně 6ks a odběr tento čtvrtek. Více SZ




O jeden den později: Všechny matečníky zamluveny...
Stačí jeden pokud dáš dva tak nic nezkazíš.Včelstvíčko se s plemenáče nevyrojí většinou stihne první vylíhlá matka tu nevylíhlou zlikvidovat.U porojů je to něco jiného tam je včelstvo schopno se odrojovat až do ůplného sebezlikvidování.
dej zavickovane matecniky do klicky, vylihla matka nebude mit jak ostatni matecniky zlikvidovat a ty v klidu muzes je rozdelit nebo matecniky po jednom oddelit do plemenace.
Nicot,
koupil jsem tento systém , protože jsem se přelarvování bál.Bohužel po dvou zkouškách matka nezakladla ani jednu misku.Bylo to ve velmi silném včelstvu (aspoň teda pro mě - 4N 39*24)Nutno dodat , že matka byla za mateří mřížkou.postupoval jsem dle návodu.Nevíte prosím někdo kde jsem mohl udělat chybu? Huh Jinak ted jdu studovat diskuzi o přelarvování.Přece to nevzdám.... Děkuji
Referenční URL's