Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
[Obrázky: D61-EEE9-B-6054-4-A8-B-98-FB-0076-F5659-A74.jpg]
Ten můj způsob má jednu výhodu. Když dávám matecniky z lišty dolu prořiznu nožem vosk až na loucku a ty mezisteny mi tvoří základnu, za kterou mužu matecnik chytit evenuelne ho dat mezi loucky nebo do klicky k vylihniti
[Obrázky: EC361-B8-F-F7-E3-44-C9-A072-67926-AF4386-C.jpg]
jak dlouho může být vajíčko takhle mimo úl, aniž by mu to ublížilo? Je potřeba mít nějakou minimální teplotu prostředí?
Hlavně vysokou vlhkost vzduchu.
Jde mi o to, zda to můžu odnést někam ke stolu a třesoucí rukou něco uřezat, přilepit, apod. nebo to už po 10 minutách práce doma můžu zrovna hodit do koše. Vlhkost bude, určitě se u toho napoprvé zapotím Big Grin
Nesmí na ně svítit slunce a pak nesmí oschnout, jak psal Pavel Holub. Beru si vajíčka k přelarvení domů,nebo někam kde nefouká a neslídí včely, takže tak půl hodiny jsou mimo včelstvo. Přelarvuju do kašičky ředěné vodou, ohřaté v ruce na tělní teplotu. Do studené mi jich hodně vyhazují. Slyšel jsem, že vajíčka vydržela cestu autobusem z Dolu do Tábora, zabalená jenom ve vlhkým hadru. Samozřejmě ale čím dřív do včel, tím líp
Když larvim tak do mateří kasicky neředene. Jen ji ohreju v teple vode jak ji mám v těch strikackach v lednici. Získáván ji při tvorbě osirelcu. Otevřené matecniky zkratim vyndam larvicku a takovou gumovou lzickou vyškrábnu MK. Všechno si pripravim, dam kapicku MK na dno misek a dojdu si pro materiál do úlu. Prelarvim a vrátím plast na původní místo. Jediné čemu se vyhýbám je přímé slunce. Jedna lišta nemůže trvat déle jak několik minut. Když to dělám z vajíček vyříznu část plastu s vajíčky a vrátím ho okamžitě.
Mám jí málo, tak ředím, klidně 2 díly vody a díl kaše.Berou i vodu, když jsou v nadupaný náladě ale s kaščkou berou líp. Osiřelec používám vícekrát, přimetám mladušky a larvím dokud bere, pak ho rozpustím do oddělků.
Vajíčka nie sú takú háklivé ako larvy. Zachladnúť môžu larvy ale nie vajíčka.

Robil som raz takí pokus v labolatoriu, vajíčka som dal do glicerínu na 3 hod a potom zmrazil v tekutom dusíku. Myslíte že po rozmrazení ich šlak trafil? Po rozmrazení nič im nebolo a boli funkčné.
Keď matka položí vajíčko je stojaté a do 3 dní sa nakláňa. Keď vyrežiem plást z vajíčkami, vložím do plastovej krabičky, vajíčka sa nenakláňajú. O 4 dni včelstvo spravím osirelé a vložím plást z krabičky. Včelstvo naň vystaví materské bunky a si spraví matku.
bohemia.gall napsal(a):Beru si vajíčka k přelarvení domů.... Přelarvuju do kašičky ....

Vy ,,přelarvujete" vajíčka do kašičky?
vozím plást s vajíčky z lesa, tedy použití klidně po hodině... vezu ho tak, že ho omotám vlhkou utěrkou.... zatím jsem neměl problém že by vajíčka vyschly....
Merkuri a to vajíčko, když ho necháš venku, zraje, nebo se zastaví vývoj?
Mne sa z niektorých príspevkov zastavuje rozum. Surprised
Tak promiň, když je zamrazené, chápu, že nic, ale když tedy vajíčko nemůže prochladnout, co dělá při pokojové teplotě? Zraje, zastaví se, splesniví?
(28.04.2019 16:19)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]. . . Beru si vajíčka k přelarvení domů,nebo někam kde nefouká a neslídí včely, takže tak půl hodiny jsou mimo včelstv o. . .

Teď a slídit? Nějaké divné . . .
Citace:Mne sa z niektorých príspevkov zastavuje rozum.
Mne tiež (taky)!
(28.04.2019 19:03)Kamik napsal(a): [ -> ]Tak promiň, když je zamrazené, chápu, že nic, ale když tedy vajíčko nemůže prochladnout, co dělá při pokojové teplotě? Zraje, zastaví se, splesniví?
Všetko čo sa vyvíja potrebuje na to učenú teplotu, ostane stáť a vraví sa tomu latentnosť.
Preto vajíčka a spermie idú do glicerínu aby sa zbavili vody lebo pri zmrazení by ich roztrhlo.
(29.04.2019 9:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(28.04.2019 16:19)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]. . . Beru si vajíčka k přelarvení domů,nebo někam kde nefouká a neslídí včely, takže tak půl hodiny jsou mimo včelstv o. . .

Teď a slídit? Nějaké divné . . .

Poslední dva teplé dny mi slídili méně jinak slídili snad 20 dní v kuse.
[Obrázky: FE44939-B-20-FF-4-E32-B9-B9-F081777484-D7.jpg]
Tak včelstva ktera právě tvoří matky llehce podnecuji medem
(28.04.2019 18:24)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]
bohemia.gall napsal(a):Beru si vajíčka k přelarvení domů.... Přelarvuju do kašičky ....

Vy ,,přelarvujete" vajíčka do kašičky?

Ano, ředěné vodou. Je to spíš kvůli lepšímu sklouznutí vajíčka do misky, jinak včely stejně všechno vyčistí ať už je tam cokoliv a následně nakrmí po svém.

(29.04.2019 9:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Teď a slídit? Nějaké divné . . .

Teď nebo jindy. Do včel chodím po celou sezonu ať je hezky nebo prší, ať slídí nebo ne. Matky dělám na datum, jinak to neumím.
Bohemia......to byla narážka na vajíčka ....larvičky
Referenční URL's