Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.01.2014 11:49)krajcvajc napsal(a): [ -> ]Dobrý den.
Rád bych se letos pokusil o první vlastní matky. Je zde popsáno mnoho jak, ale můžete mi poradit podle čeho se řídíte kdy?
Láká mě co nejrannější termín, aby oddělky měly maximum času zesílit.
Podle čeho praktik určí, že má smysl zkusit nalarvit? Odvozujete to od snůšky, zásob, množství včel, ochotě stavět ...
Díky.

Pokud budeš dělat oddělky s kladoucí matkou okolo 20.6., tak nemusíš mít strach, že by nestačily zesílet na 2Vn. Takže to zase taková nutnost ,něco uspěchávat v dubnu, není.
Stejně se oddělky dělají většnou až řepce (nebo po 1.vytáčení). Já osobně 1.oddělky s madýma matkama okolo 5.6.-10.6.
Gusto máš pravdu, ale otázka bola:Raný chov matek musí začít 2 týdny předem s chovem trubců.Koniec koncov odpoveď si dal sám , inak povedáne nemôžem sa držať hypotézy, 2 týždne pred chom trúdov,radšej idem s chovom na istotu, teda že trúdov mám( v okolí je)dostatokSmile
Pro Krajcvajc:
Gusto zakládá serii v polovině dubna, jenže on je na jižním Slovensku v nadmořské výšce 150 m a Vy na Vysočině 600 mnm. Počítejte s posunem nejméně o 2 týdny.
Pokud nutně nepotřebujete měnit matky v květnu za už oplozené, není nutno začátek chovu uspěchat.
Předpokládám, že nové matky chcete použít do oddělků a ty nechat do zimy zesílit tak, aby z nich v příštím roce bylo silné produkční včelstvo.
Pak vycházejte hlavně ze síly včelstev, ze kterých budete dělat oddělky. Když použijete do oddělku zralý matečník, pak byste měl larvit
11 dní před předpokládaným vytvořením oddělku o 2 plástech s včelami a plodem. Ono se sice traduje, že v květnu stačí na oddělek jen 1 plást se včelami a plodem, ale to platí pro oddělek, do kterého dáte už kladoucí matku.
Jsem přibližně ve stejné nadmořské výšce a na larvení pro oddělky, které do zimy dostatečně zesílí, se mi osvědčilo období kdykoliv mezi 1. a 20.květnem.
Tak zlomte vaz.
Díky za reakce.
Odpusťte mi to, ale zeptám se na úplnou hloupost.
Chov trubců znamená, že nasadím stavební rámky. Zjednodušeně, že vypustím mezistěnu. Chápu to dobře?

Jelikož letos se chci pokusit přejít na rámky bez mezistěn, tak v tom případě chov trubců neřeším. Je to tak? "Chov trubců" provádím prostým rozšiřováním.

Pokud jsem se dočetl, že oddělku z první poloviny května stačí na rozjezd 1-2 plodové plásty, dopočítávám se u startéru na nějaký cca 20. duben. To u nás začínají v dobrém roce kvést ovocné stromy. Zajímal by mě právě vztah ke snůšce. Jak souvisí ochota přijmout larvičky s přínosem.
Díky

Díky.
Vložil jsem příspěvek a už zde byla přesně taková odpověď v jakou jsem doufal.
Díky za podporu.
Stavební rámek nebo lépe loňský trubčí plást (už zakladený). Teprve po jeho zakladení začít počítat s budoucím chovem matek. Někdy to trvá než matky trubčinu zakladou. Vyžaduje to přínos sladiny i pylu. Snadno se tak dosáhne toho, že máš první trubce z celého širokého okolí právě Ty a máš vyšší procento pravděpodobnosti páření s tvými trubci. Dobře založený startér (neskrblit plodem, zásobami a mladuškami!) vezme po 7 - 9 dnech všechno a poté jej můžeš rozdělit do oddělků - nepřijde vniveč.
Spíše bych se řídil trubci ty určují jak brzy mohu začít s chovem.Tedy si spočítám kdy budu mít dostatek říjných trubců.Osobně začínám jakmile se ve včelstvech objevý první trubci.Proces vychování matky je poměrně dlouhý a trubci budou připraveni k páření.
Díky pánové za rady.
Pokud počasí dovolí předběžně budu u nás počítat s první polovinou května.
Základem tedy je zakladená trubčina, která vyžaduje přínos nektaru a pylu. Můžu to takhle zjednodušit?

Zaujala mě možnost, která mě nenapadla, dodat trubčinu z loňského roku. Na jaře chci přemetat dvě včelstva ze starých úlů z letní pozůstalosti. Vyřezat plod na gumičky do nových Langů. Zbytek jsem chtěl hned vytavit.
Pokud najdu světlou trubčinu, co kdybych ji použil na uspíšení chovu trubců a tedy i matek? Doporučili byste tenhle nápad?
Pokud bude mé úsilí směřováno na jedno či dvě včelstva a v nich se pokusím vychovat dostatek potřebných trubců požodavaných vlastností zřejmě se nedostaví požadovaný výsledek.K páření dochází na místě kam se slétají trubci z širokého okolí.To znamená že bych musl mít trubčí stanoviště dost vzdálené od jiných včelstev zhruba v okruhu 2 km a na tom stanovišti matky které v sobě nesou geny pokud možno po hodně příbuzných trubcích nejlépe tedy několik matek které mají jednu matku.Tím ovšem pouze zvýším pravděpodobnost že nové matky budou volně oplozeny s tím co požaduji.Zárukou jisté čistoty je pouze inseminace.Na druhou stranu právě neustálím výběrem lze dosáhnout velmi dobrých výsledků obzvláště pokud se mu věnují i okolní včelaři.Čím více včelařů v okolí kteří toto nechávají na matce přírodě tím problematičtější chov.Dlouhodobá práce se pak během jedné sezony může úplně zvrtnout a není sebemenší možnost tomu zabránit jen to následně napravovat.Smile
(18.01.2014 19:26)krajcvajc napsal(a): [ -> ]Pokud najdu světlou trubčinu, co kdybych ji použil na uspíšení chovu trubců a tedy i matek? Doporučili byste tenhle nápad?

len pre info, vlaňajší rok som kvôli počasiu vložil stavebné rámiky o tri týždne neskôr ako to robím obyčajne (19.3.) a napriek tomu, že bol trubčí rámik kompletne vystavený, matka ho 10 dní nezakládla...,Angry prosto vlani boli treba na jar hlavne robotnice, trúdy museli počkať...Blush

nuž skús, zvýšiš si šance ...
Zdravím.Mám dotaz ohledně prodeje matek případně oddělků.V případě,že nechci žádné dotace a řešit byrokatické nesmysly a budu chtít prodávat dál matky a oddělky tak předpokládám,že stačí vyšetření na VD,MVP ze směsného vzorku měli a acarapis woodi a nosema z měli.Prosím o případné korekce mého názoru.Díky za odpovědi.
(17.01.2014 12:46)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Ranný-skorý chov matiek sa začína nástupom ustáleného počasia pretože darmo budeš mať v úli trúdov, keď matky-panušky nebudú mať možnosť preletov, takto môžu ostať trúdokladné a máš po skorom chove, radšej 1-2 týždne počkať, ako o mesiac banovať.

Rasťo, ty si stále zaťažený poučkami, ale život je iný, priznávaš že k oplodneniu mladých matiek sú potrebné trúdy a to nie hocijaké musia byť "zrelé" teda rujné. No ak nastane nejaké nevhodné počasie, to nikdy netrvá dlho a nepretržite, matky to vaužijú a oplodnia, aj keď niečo pozdejšie. Dôležitý je poznatok z prakxe, mladá matka je rujná od 5-8 dňa života a to trvá až 30 dní, tak nepríde k zmene kvality matky a tak dlho nikdy zlé počasie netrvá!

Ja som začínal chov v polovici apríla a vkladanie larvičiek som do materských misiek (na riedenú mater. kašičku) robil presne každých 5 dní, čo znamená, že som každých 5 dní aj zaviečkované MB odoberal a vkladal do do chovného rámika a ten vkladal tam kde bol otvorený plod- to bol dochov mladých matiek, ktoré som postupne odoberal, a vkladal do oplodňovacích jednotiek.
Na olodnenie mladých matiek mám chovné oplodňovacie jednotky, pre dva normalizované plásty miery B.
(19.01.2014 15:40)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(17.01.2014 12:46)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Ranný-skorý chov matiek sa začína nástupom ustáleného počasia pretože darmo budeš mať v úli trúdov, keď matky-panušky nebudú mať možnosť preletov, takto môžu ostať trúdokladné a máš po skorom chove, radšej 1-2 týždne počkať, ako o mesiac banovať.

Rasťo, ty si stále zaťažený poučkami,.........

Pán Turčány, hlboko si vážim Vás , Jozefa Skalu, Marušinca, Ing. Pešeka ako ajPána Ing.Černáka, v minulej sezóne ste mi veľmi pomohli zo začatím chovu matiek, ale ja som v tom príspevku poukazoval len na to:,, že séria sa má zakladať asi 2 týždne pred liahnutím trúdov", z minulého roku viem že sa u nás ochladilo a včely vyhádzali plod z buniek a nie málo! Neviem či to bola trubčina alebo nie, ale viem že veľký-teda profesionálny chovatelia matiek tiež čakajú na istejšie obdobie keď je dostatok rujných trúdov ako aj ustálenejšie počasie.
Proste chcel som len tolko aby začínajúci chovateľ nebol zbytočne sklamaný a znechutený, toľko len k tejto téme.
Z pozdravom Rastisla Bunček
Pokud nechci jo extra množit, třeba na trojnásobek stavu tak pak bych neblbnul a nechal to tak aby matky létaly po zmrzlých. Tedy tady u nás pod horama.
Ovšem to je vzhledem k počasí posledních let poměrně hraběcí rada. Kdy vlastně končí?
Dobrý den!
Mám možná hloupou otázku (začátečník) - rád bych zkusil chov při matce. Když se zadaří a já budu mít např. 20 zavíčkovaných matečníků-dám je do klícek, matky se v nich vylíhnou-a co teď s nimi? Jak dlouho mohou tyto neoplozené matky zůstat v klíckách chovného včelstva (nebudou se je včely snažit zabít, nebo nezabijí starou matku v plodišti?) a kam je přesunout-udělám třeba 2 oddělky, ale co se zbývajícími 18-ti matkami?
Při chovu matek při matce se doporučuje serie v počtu max.15-20 ks....takže si nefandi, že by se ti na poprvé ujalo všechnoWink....ikdyž : zázraky se dějí....Big Grin.Ono je dost důležité trefit správnou chovnou náladu včelstva.....a pokud se jich na poprvé ujme 5....můžeš mluvit o úspěchu......
Když už si doma děláte matečníky, přidávejte matečníky (je na to víc různých způsobů) a ne matky.
Pokud jich je víc než máte kam dát, dejte jich tam víc a dopřejte včelám demokracii. Vyplatí se vám to.
(24.03.2014 18:04)Rhunadain napsal(a): [ -> ]Dobrý den!
Mám možná hloupou otázku (začátečník) - rád bych zkusil chov při matce.......

Prečítaj si stranu 17 tohto vlákna, to načo sa ty pítaš sa tu riešilo okolo mňa, chov pri matke je najťažší..........len si to pekne prečítaj, potom pochopíš prečo toto píšem, sú tam fakt dobré rady.
(24.03.2014 18:04)Rhunadain napsal(a): [ -> ]Dobrý den!
Mám možná hloupou otázku (začátečník) - rád bych zkusil chov při matce. Když se zadaří a já budu mít např. 20 zavíčkovaných matečníků-dám je do klícek, matky se v nich vylíhnou-a co teď s nimi? Jak dlouho mohou tyto neoplozené matky zůstat v klíckách chovného včelstva (nebudou se je včely snažit zabít, nebo nezabijí starou matku v plodišti?) a kam je přesunout-udělám třeba 2 oddělky, ale co se zbývajícími 18-ti matkami?

Než se pustíš do chvu měl by jsi mít představu co s tím chovem následovně.Dobře ti je raděno v tom že máš zpracovat zralé matečníky a nenechat je vylíhnout při matce já třeba k dolíhnutí nadbytečných matečníků používám líheň matky následně přidávám k bezplodému společenství jenže já mém větší počet včelstev.Pokud se ti to povede budeš mít problém z přidáváním neoplozených matek k tomu potřebuješ jisté zkušenosti.
Tedy využiješ nejjednoduší počty nebo si usnadníš chovatelským kalendářem.Z chovem začneš tak aby zralost matečníku vyšla na dobu kdy již budeš moci udělat oddělky či naplnit oplodňáčky a přitom neublížit včelám většinou to pak bývá kolem prvního medobraní.
Do odělků či oplodňáčků zpracuj všechny matečníky nekoumej že by ti nějaká matka někde v klícce počkala až ji budeš potřebovat.
K chovu nezakládej sádky pro začátečníka ač sádka doporučována jako jednoduchý způsob opak je pravdou.Využij k chovu na krátkou dobu pevnou přepážkou oddělený bezmatečný prostor v kmenovém včelstvu.Následně necháš dochovat matečníky v prostoru který bude oddělen od matky mateří mřížkou.Garantuji ti že pokud dodržíš několik málo zásad pro tento chov budeš mít matečníků že nebudeš vědět co s nima.
(24.03.2014 18:21)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Při chovu matek při matce se doporučuje serie v počtu max.15-20 ks....takže si nefandi, že by se ti na poprvé ujalo všechnoWink....ikdyž : zázraky se dějí....Big Grin.Ono je dost důležité trefit správnou chovnou náladu včelstva.....a pokud se jich na poprvé ujme 5....můžeš mluvit o úspěchu......

A když použiješ vajíčka ze stavebního rámku jako třeba někdo já, tak se problém vyřeší sám Big GrinD
Když už jsi to na sebe prásknul.....Big GrinBig GrinBig Grin Taková matka z trubčí larvičky.....to je teprve Úspěch.Big GrinBig GrinBig Grin

....ale aspoň jsi si odzkoušel, že to přelarvování není nijak složitý. Letos už ti to půjde samo....a podruhý už snad trefíš i ty správný larvičky....Wink
Referenční URL's