Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
zajíc
Psal jsem,že s tím nemám zkušenost,ale Chosemu fandím,má to správné nadšení,tak ať to zkusí,bude o čem diskutovat Wink
Daju sa chovať matky aj v plodisku za pritomnosti matky a ta ich nezruši ,len sa musi nastaiť včelstvo na tichu vymenu ,ale to je na dlhšie ...Big Grin
Aktualni info z myho pokusu "zamrizkovany chovny ramek materi mrizkou primo v plodisti" - pouzijte lepsi gumicky nebo neco lepsiho. Po 2 dnech zbyla tretina gumicek Big Grin.

Neni markantni rozdil mezi ramkem se stepem v medniku nad materi mrizkou a "omrizkovanym" chovnym ramkem v plodisti. Oboje je v jednom vcelstvu a step pochazi tez z tohoto vcelstva. 8 a 9 rozsirenych bunek stepu. Samozrejme se muzou rozhodnout to jeste zrusit, budu dal informovat.

Chose
Tak či tak, každá mladá matka je dobrá a kladie 2000 a viac. Plemená sú rôzne, ale matka môže byť super, alebo priemer. Rečičky o super matkách sú drýsty. Včela domáca je všade rovnaká a je rovnaká, ako včela apis divá. Ušľachtilé plemená sú len markentingové heslá. 10 mladých matiek bastardov/pardon/ a 10 Elgonov,Bukfastov,Pradedov, Vigorov... sú 1:1. Viete dokazateľne niečo iné ?
Včerejší poslední sadu přelarvovanou jsem dnes našel kompletně vypucovanou. T.z. feromon matky, která se tam vylíhla v neděli již působí. Cool
zdravím, jaké máte zkušenosti s chovem matek systémem "NICOT"? mě tam matka nechce klást a to už ta krabička je aspoň 14 dní v úle na očuchání
Jak to dělám já...vyříznu starší souš, vložím Jenter (ty Nicot) dle fotek a umístím do včel dva, tři dny dříve. Před tím hrany buněk povoskuj jako plastovou mezistěnu. Bez té přední plexi desky co vězní budoucí matku. Včely ti to krapet povoskují, to je dobře. Někdy to bude zakladeno ještě před vězněním, no a pokud ne, uvězníš tam matku sám.

[Obrázky: 20200421-170206.jpg] [Obrázky: 20200421-170219.jpg]
(21.04.2020 14:54)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Tak či tak, každá mladá matka je dobrá a kladie 2000 a viac. Plemená sú rôzne, ale matka môže byť super, alebo priemer. Rečičky o super matkách sú drýsty. Včela domáca je všade rovnaká a je rovnaká, ako včela apis divá. Ušľachtilé plemená sú len markentingové heslá. 10 mladých matiek bastardov/pardon/ a 10 Elgonov,Bukfastov,Pradedov, Vigorov... sú 1:1. Viete dokazateľne niečo iné ?

Ak je včiel málo a je im zima, nepomôže ani super matka ktorá kladie 3.500 vajec denne.
Či áno ?
Kdo má oči a včelařský cit není pro něj tak těžké vidět jednotlivé rozdíly.Zadna jednotná universální včela domácí neexistuje.
(21.04.2020 17:13)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Jak to dělám já....

Dík -zkusím to povoskovat...-
palmere,některé matky jsou hodně tvrdohlavé,základ je to povoskovat a na matku co nechce zaklás Nicot zkus malej tríček.Nastříkej celej Ni.a hlavně vevnitř buňky roztokem medu a vody a dej je na den do jiného včelstva.Pak ho vlož do včelstva odkud chceš chovat,zavři matku do toho horního prostoru zezadu nacpi krapet medocukrového těsta a hlavně ho vlož doprostřed plod.hnízda.Na 98% ti to vyjde.Klidně jen mužeš mít Nic.na samotný loučce rám.oni si vedle začnou stavět trubčinu,není uplně nutné zařezávat ho do rámku
dík za nápad mám ho v samostatném rámku okolo už si postavily směs zkusím to pokropit medem a samozřejme povoskovat
Hoj,
je mozny aby vcelstvo obsazujici 4VN a 2NN nemelo chut chovat ? Stavba i snuska probiha neskutecne, ale proste z toho myho pokusu jak v medniku tak i v plodisti nezbylo nic. Pravda, v tejdnu se pridaval NN mezi VN mednik a NN nastavek (ten byl se stepem v plodisti chranen plastovou materi mrizkou.
Tak nevim, jsem z toho rozvrkocenej Undecided.
Holt asi udelam pokus v jinym vcelstvu, v tomhle jsem si rikal, ze je na to idealni svou velikosti a vlastnim puvodem stepu.
Nebo co jsem zmamutil ?
Chose
Ono by ti to šlo jen to provést správně vem si příklad třeba tady
(17.04.2020 19:28)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]..nemelo chut chovat ?
(ten byl se stepem v plodisti chranen plastovou materi mrizkou.)

Tak nevim, jsem z toho rozvrkocenej Undecided.

Nebo co jsem zmamutil ?

že by si skutočne nepoznal odpoveď?Blush

(17.04.2020 19:28)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Je blbost dat chovny ramek do plodiste ?

(19.04.2020 8:16)goro napsal(a): [ -> ].... prečo by včely v plodisku chovali nové matky, ked tam matka je, nie je treba jej výmena a ani sa nechystajú rojiť?
@goro:
prekvapila me prave ta "nechut" se rojit,dtto mi provedli v medniku. Tam se mi darilo vzdy, nad MM. Ale vsechno je jednou poprvy.
chose
Pokud chováš matky, tak jistě budeš dělat oddělky. Tak včelstvo, které hodláš rozporcovat do oddělků osiř tak, že uděláš oddělek se starou matkou. V osiřelci ti narazí spoustu matečníků a budeš mít spoustu čerstvé mateří kašičky, odebereš ji dvakrát, po třech dnech. Za dva dyny (8 po osiření) nalarvíš a vložíš série. Budou velmi dobře krmeny, budeš mít kvalitní matečníky. Včelstvo rozporcuješ do oddělků, starou matku zamáčkneš a vložíš matečník a dál můžeš udělat sběrné oddělky od ostatních včelstev.
(24.04.2020 19:45)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
je mozny aby vcelstvo obsazujici 4VN a 2NN nemelo chut chovat ?
…...
Nebo co jsem zmamutil ?
Chose

Bylo celkem jasné, že se to nepodaří.
Chov matek při matce není jen tak a pokoušet se o to dokonce v plodišti je velice odvážné.
Na chovu matek je všeobecně nejdůležitější dobře připravit chovné včelstvo.
Tvé včelstvo nebylo připravené.
Krom toho chov při matce se provádí tak, že již naražené matečníky se vloží do předem připraveného dochovného včelstva nad mřížku.
Matečníky se nechávají narážet ve startéru a dochovné včelstvo musí mít chovnou náladu a být dopředu dobře vybrané a přichystané.

Další věc je, že alespoň u mých včel se chov při matce touto dobou nedaří. Raději bych zvolil jinou metodu.
(24.04.2020 19:45)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
je mozny aby vcelstvo obsazujici 4VN a 2NN nemelo chut chovat ? Stavba i snuska probiha neskutecne, ale proste z toho myho pokusu jak v medniku tak i v plodisti nezbylo nic. Pravda, v tejdnu se pridaval NN mezi VN mednik a NN nastavek (ten byl se stepem v plodisti chranen plastovou materi mrizkou.
Tak nevim, jsem z toho rozvrkocenej Undecided.
Holt asi udelam pokus v jinym vcelstvu, v tomhle jsem si rikal, ze je na to idealni svou velikosti a vlastnim puvodem stepu.
Nebo co jsem zmamutil ?
Chose


Ptejte se jinak.

Kdy dělá vč matečníky? No když se chce rojit. Kdy se chce rojit, když dokonale ovládá prostor, má všeho nadbytek a je jisté, že co po zrojení zůstane, může přežít a teprve tehdy se začne chystat na vyrojení.

Fakt vám nedojde, že ve vč, jaké popisujete, není splněná ani jediná podmínka?

Předpokládám, že máte 39x24x11 a jestli máte teď úl vysoký (neuvěřitelné!) 1,3 m, pak jste přidal předčasně nesmyslně mnoho prostoru a to včelsstvo má co dělat to utopit (v noci mrzne) a navíc vám garantuju, že vaše včely z tohohle studeného odchovu mají velkou "šanci" dostat nějaké virozy a podobné chcípavky a taky třeba až za několik měsíců! Vsadím se, že navíc máte sejto ve dně a zotvíraná očka. Napište nám sem, kolik rámků plodu vaše vč teď má, že jste ho pustil na takový mrakodrap? A má plod v nejspodnějším VN, pokud je na dně VN? Jak máte úl uspořádaný? Kolik a kde má SR s trubčinou?
@Tom : vy jste to vcelstvo videl ? Ne. Vim ze delam blbosti, ale zrovna v tomto pripade si myslim, ze ne. Toto vcelstvo slo do zimy mimoradne velke, tim diky dobre zvladnutemu prostoru se rozjelo brzo a ve velkem. Proto jsem se rozhodl pro step z tohoto vcelstva a chov v tomto vcelstvu. Navic jsem ocekaval, ze pri takove velikosti bude mit rojove/chovne umysly.

Takovy magor je treba jen jedno na stanovisti, na stanovisti u me jsou na tom podobne, jeste jedny nebo dvoje, ale i tak mensi a u vsech si rozmejslim podsazovani NN (mam jen mezisteny).

Nebo vy mate vsechna vcelstva, potazmo matky 100% na stejno ? Prece nektera matka je horsi, nektera lepsi. S tim pak souvisi stav, resp. velikost celeho vcelstva.

Ale co, aspon mi muzete rikat, ze jste mi to rikali Smile. To me ale nezastavi. Ted si odchovam matky ve sbernym oddelku, to je jistota, ale to ze je neco slozitejsi, me nezastavi. Spis naopak.

Na zdi mistni pily je neco ve smyslu : "Nerikej ze to nejde, tim rikas, ze to neumis".

A znam na to dovetek : "protoze pak prijde blbec a tomu se to podari"

Priznam se, vim to, ze to neumim/neznam, ale o to vic me to zajima.

Chose
Referenční URL's