Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prosím tě domluv ji ...napočítal jsem 24 prázdných buněk Big Grin
Tie prazdne bunky su ze vraj naschval...cital som to v knihe Fenomenalni vcely...
(13.07.2014 8:51)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Kdo najde krasavici včera vylíhlou...na prvním obrázku je to těžký, na druhém je to snadnější

[Obrázky: Sn_mek_449.jpg]

Pokud ještě nikdo nenašel (a nepopsal) na jedničce matku(což mi třeba nějak uniklo),tak je napravo vprostřed(je jí vidět jen zadeček).

S pozdravem Pavel
Dobrý den, u Pradědu jsou takovéto desky plodu normální, tam záleží na velikosti matky. Upřednostňuji černou.
Tohle není Pradědka..... Je to Havlínka F2.....Desky plodu jsou normální, ale takhle celistvá plocha plodu se často nevidí. Obvykle bývá výborný výsledek při zakládání průměrně 97 -98%....(tj.ze 100 buněk dvě nebo tři prázdné) ale u téhle se to pohybuje 99,7%.....(z 330 buněk jedna prázdná)Big Grin Tenhle rok je na matky obzvlášť dobrej. Uvidíme, co předvede příští rok......Wink Jen je škoda, že její matku F1 "9"..... mi vehementně chtějí vyměnit tichou výměnou......a já se zatím marně pokouším, abych ji udržel ještě rok. V sobotu jsem zužitkovával 3 matečníky......a to se jim po vyrojení ( z oddělku založeném někdy okolo 10.5 se starou matkou....) a usazení na 8 rámků nezačal líhnout plod. Je to můj nejlepší chovný, odzkoušený materiál....letos jsem od ní odchoval minimálně 35 matek.....a ve včelstvech mám povětšinou její dcery. Letos jsem jima nahrazoval i loňské Singrovky.....a na včelstvech je to znát. F2 generace se jeví ve vlastnostech lépe než jejich matka F1.....v medném výnosu je to přibližně o 20% lepší a jsou hodně klidný, ikdyž v generaci F1 to moc klidný není.Big Grin
Letos je opravdu dobrý rok na odchov matek,ztráta volně pářených matek minimální.Přikládám fotku aktuálního rozchovu při matce.Matečníky jako palce Smile.Z prvního larvení vzaly jen 4 larvičky a hned jsem dolarvil co bylo nepřijaté a přijaly skoro vše jen jeden ne.Vše je Havlín F1 745x152.

[Obrázky: P1020273.jpg]
ono úplně neplatí čím větší tím lepší, leckdy po vylíhnutí matičky najdu několika milimetovou vrstvu nespotřebované mateří kašičky v misce a o to je pak matečník delší Smile
přesně tak jak píšeš kolikrát z většího matečníku vyleze menší matka než z menšího.Sám jsem zvědav co z nich vyleze potom dodám fotku.
tak zase jedna krasavice narozena před devíti dny a už klade, hledejte ji na prvním obrázku, na druhem je to hračka

[Obrázky: photooo_008.jpg] [Obrázky: photooo_009.jpg]
Přesně uprostřed
[Obrázky: IMG_5661.jpg]

tuhle ještě nekladoucí černošku najde každý hned
A teď mě řekněte jak najít v roji co je na mezistěnách najít panušku Smile Potřebuju ji najít zamáčknout a přidat ušlechtilů matku Smile Nebo počkám až se oplodňí a bude prdelatější Smile
Jinak Jirko to máš vše z toho miniplemenáčku? Wink
Tak takhle jednoduše bych ty moje holky chtěl taky nacházet, ve dvou oddělcích krásně kladou a ze dvou pokusů jsem je ještě ani nezahlídl. počítám že to zkusím tak ještě jednou max. dvakrát a pak jim dám pokoj a zkusím to až zase příští rok.
No nic si z toho nedělej, nacházím je docela dobře, ale taky mám jednu z loňský tichý výměny, který jsem dlouho říkal paní Colombová. Je tam, ale nikdo ji nikdy neviděl, až jednou když jsem tahal rámky s plodem do medníku na chov jsem ji našel chytil do klícky a že ji označím. Jenže byla kosa ten den a já vůl tu klícku položil vedle na úl místo do kapsy. A jen jsem to v úle posrovnal, koukám... ona se nehýbe.
No tak šup zpátky. Červenou značku dostane jindySmile

No a jednu nemůžu najít ani v tom miniúlu. Bylo tam pár vajíček..nyní larviček a zakladený matečník a matka nikde.....tak jsem si říkal o jé to je špatný . No a koukám za tři dny matečník zrušený další vajíčka a docela jich je dost a matka nikde. A to jsem ji viděl hned po vylíhnutí... to byla krasavice...ale ted se někde schovává
Potřeboval bych vyměnit matku v jednom oddělku. Klade, ale ve srovnání s druhým oddělkem to není nic moc. Matka má něco se zadníma nohama.( možná jsem blb a můžu za to já, ale to už teď stejně neodhalím) Po plástu se sice pohybuje a klade, ale myslím, že to není úplně ideální. Můžu koupit matku novou a vyměnit, nebo se pokusit vzít nezavíčkovaný a zavíčkovaný plod, zásoby a vložit do malého úlku ( velikostí jako krapet větší oplodňáček), půjčit si včely z prosperujícího oddělku a nechat je vychovat matku novou? Samozřejmě, že koupit/sehnat kladoucí matku by bylo jednodušší. Chtěl bych to vyzkoušet a myslím, že když současná matka trochu klade a nejsou natažené matečníky, povede matka nová a pak jen vyměním? V případě,že se pokus nepovede jsem připraven oba mé oddělky na zimu spojit a pokračovat v rozšiřování příští rok.
Než zkoušet nyní dělat vlastně oddělek z oddělku aby si včely vychovali novou matku, tak na to je už asi pozdě. Obereš fungující oddělek o včely a plod a výsledek je na vážkách. Než si včely narazí matečníky, než ji vychovají, než se oplodní - to je plno času a ten nyní už není, navíc co když se to nepovede ? Tohle bych prostě nedělal.

Buď bych to nechal na včelkách, zda si neudělají tichou výměnu, tím by alespoň dočasně ta matka něco nakladla a nebyl by ten výpadek v plodování tak strašný, navíc by třeba nějaký čas tam mohly být i matky dvě, než tu starou včely odstraní, nebo bych včelám nedal na výběr a sehnal si novou oplozenou kladoucí matku. Ta se dá sehnat ještě nyní. A i tady nebude ten výpadek v plodování.

Máš jen dva oddělky a tohle je pokus, který by mohl vyjít. Jinak se připravíš o plno včel a ty budeš potřebovat na zimu aby včelstva přežila.
Na spojení je ještě čas.
Volil bych jedině oplodněnou matku.Včely můžou začat dělat výměnu v tu nejnevhodnější dobu a snůška je fuč.
15x Optimál 220mnm
Tak nyní asi už o snůšku nejde, spíše o záchranu oddělku. Ale nová oplodněná a rozkladená matka je absolutně nejlepší volba.
Právě proto,že teď již o snůšku nejde tak jsem měl na mysli tu jarní.
15x Optimál 280mnm
Tak teď už chápu.
Referenční URL's