Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No já musím udělat ješte alespon dve,tri serie,trubcu je nadbytek a ani nahodou je vcely zatim nemaj pocit vyhanet,,jeste cas je.
Já jsem pro letošek také skončil. Teď budu věnovat úsilí zachraňování, ne množení. Za chvilku tu je neochota v přijímání, vosy, loupeže atd..
ty jo ja jsem asi vazne divnej kdyz menim normalne v Srpnu a Září....vosy mi jsou fuk a loupeze moc neznam..
Já to tu taky čtu už léta a mlčím a nevím, co si myslet. Asi jsme ještě nezažili co včely dokážou, já měním matku tehdy když je to potřeba a ne do nějakého datumu. Ale abychom se ještě nedivili Martine!
Tak, z 15 misek je 13 zavickovqnych matecniku, letosni nejvetsi uspechSmile
Ze by na Valassko do 600 metru teprve dorazilo plne leto? Wink Blahopreju!
Zavíčkováno
[Obrázky: DSC01494.jpg]
JK
Super moc hezky pane Křapka. Dochovaval jste při matce nebo jinde? Mně to ted při matce dost redukujóóó ??a krmíte?
Chov je prováděn při matce metodou startér (sádka) - finišér (vlastní modifikace metody). Pro zvídavé, podobnou metodu je možno nastudovat v publikaci ABC odchovu včelích matek od F. Boháčka. K dostání ve včelařských prodejnách, určitě v Křemencové. On ten chov včelích matek po odeznění rojových nálad je poněkud náročnější. Tak hodně štěstí.
JK
Vrchný rad zaviečkovaný,pôjde zaškôlkovať.Spodný rad bol minutý na tretí deň po prelarvení- pridané po troch hodinách po odobratých matkách,ktoré išli zákazníkom.
Spodný rad bol znova dolarvený,fotené na druhý deň po prelarvovaní.
https://postimage.org/image/bhdbyo2u9/
Jak je to včelstvo silné, že jsi z toho prodával matky a jak tam ty nové matky byly dlouho? Díky.
Už dělám také jenom v bezmatečném, při matce mi to před týdnem částečně zrušili, neškolkuji (asi bych v tuto dobu měl).
kluci zkuste podle časopisu včelařství chov matek při matce, tzv Cloakovým mezidnem. (celkem vyšli o tom tři články).Myslím si že Vaše problémy zmizí. I kvalita matek půjde nahoru.

Zde odkaz na první : http://www.dobravcela.cz/about.php (sjeďte myši na požadovaný článek.)
Zdravím, Díky za odkaz.
Kolik tam prosím dáváš matečníků? Já dávám na silné včelstvo 6-8 matečníků(při matce). Jelikož jich již nedělám kolem 50ks, ale 100-150, má technologie mi dost zatěžuje včelstva. Přemýšlím, jak to zlepšit.
(17.07.2016 0:13)joseff napsal(a): [ -> ]Jak je to včelstvo silné, že jsi z toho prodával matky a jak tam ty nové matky byly dlouho? Díky.
Už dělám také jenom v bezmatečném, při matce mi to před týdnem částečně zrušili, neškolkuji (asi bych v tuto dobu měl).

joseff,zle si ma pochopil,ja som to možno tiež zle podal...
Ja chovám matky v 6r plemenáčoch,to znamená že na jar narobím odložence,do ktorých pridávam deň pred vyliahnutím matečník.M sa oplodní,začne klásť.Nechám ju klásť do zaviečkovania svojho plodu.To preto,aby som videl kvalitu kladenia a aby mi tam ostali ďalšie včely...Ak M spĺňa- kladie dobre,ide zákazníkovi.Po odobratí tej novej M vkladám znova po 2-3 hodinách ďalší matečník a postup a cyklus sa znova opakuje...
Musím si to naplánovať vždy tak,aby som mal pripravené série matečníkov.
Tentokrát to takto nevyšlo,tak som po odobratí matiek pridal 3 dňové rozkŕmené matečníky.Včelstvo ich bez problémov prijme,dokŕmi a zaviečkuje.Ešte si "pristaví" nejaké 2-3 na svojom plode po predošlej M.Keďže časovo to vyjde tak,že sa narodí skôr M z pridaného matečníka,tak včely ostatné mateč.zrušia.
Séria bola osadená do osirelca,v ktorom mením starú M.Dám im vystavať dve série,po zaviečkovaní a zaškolkovaní preložím do medníka iného včelstva na dochov.
Do osirelca pridám M s plodom a včelami tým postupom,ako som ho tu už opisoval.
T.č. sú to už 4r plodu,ostatné- rozkladený r s vajíčkami a otvoreným plodom nechám v pôvodnom plemenáči.Tam pridám zrelý matečník,alebo rozkŕmený a plemenáč a výchova novej M pokračuje ďalej.
Ahoj, díky za informace.
Já to dělám podobně, mám 6ti rámkové a 3x3rámkové oplodnáčky(ty můžu dle potřeby spojovat a rozdělovat). 6ti rámkové mají tu výhodu, že můžu prodat 5ti rámkový oddělek, zůstane mi tam 1x plod a ten pokračuje dále. Také to točím dokola, za rok 3-4x. Ztráty matek z oplodnění minimální.
[Obrázky: oplod_ky_doma.jpg]
Matečníky však mám v kmenových včelstvech(včetně naražení), jak jsem již psal 6-8ks na včelstvo, aby byly dobře živený.
Tady v těchto:
[Obrázky: ly_doma.jpg]

Zkusím to v těch 6ti rámkových, plných včel, uvidím jak budou matečníky vypadat.
Mám to všechno u RD, tedy vynikající, nemusím nikam dojíždět.
joseff

Když něco nevím, zeptám se.
Z obrázků se mi zdá, že máte česna snad jen půl metru od plotu. To včelám nevadí? Ony se netlučou o ty dráty?
Nebo je to optický klam?
Ahoj Tome.
Ano česna včelstev jsou téměř u plotu(asi 5cm). Je to na hranici mého pozemku, před česnami je městský lesopark a tak to nikomu nevadí. Včely s tím problém také nemají, snad jen trochu zpomalí, aby se lépe "trefily", že by nárážely do drátu jsem ještě neviděl. Není to větrné místo a tak mají vklidu čas. To na jiných stanovištích při větrném počasí jsou brzy zjara někdy problémy.
Mladým matkám při proletu a oplodňovacích letech to také problémy nedělá, jak jsem již psal, ztráty matek jsou zde minimální, zvláště letos, určitě to není víc jak 5%. A to jdou všechna jejich česna jedním směrem a hned vedle je těch 15 produkčních včelstev.
Dnešní matečníky,plemenivo od letošní inseminované matky Vigor, teď už jsou v oplodňáčcích.
[Obrázky: 18_7.jpg]
Nerad bych, aby jste to bral jako nějaké poučování, nebo něco podobného. Je dobře když zde jdou včelaři s "kůží" na trh, není to jen tak. Jen se snažím přiučit. V profilu máte chovatel matek.
V pár příspěvcích výše se snažím dozvědět, kolik kdo dává matečníků do včelstva(popř. jakého), aby byla zaručena jejich kvalita.
Zeptám se tedy: jste s kvalitou vašich matečníků na vašem fotu spokojen?
Děkuji Joseff
Nenechávám už matečníky klasicky líhnout a pak klícky atd.
Ale při jedné debatě tady mi došlo, že to klíckování co jsem dělal aby je včely nemohly zrušit byla možná blbost. Třeba včely likvidují nekvalitní (protože to poznají) nebo nadbytečné matečníky.
Tak se jen zeptám, nešla by najít konkrétní odpověď takto - tedy zeptat se včel. Neklíckovat.
Referenční URL's