Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když mají pod matečníky místo, tak to dělají. Využívají zkrátka každý vhodný prostor.
A matečníky se většinou vkládají do místa kde je mnoho mladušek (stavitelek), tepla, zásob, pylu. Když není snůška, tak pokrmování medem. Takže ideální stav, podporující stavbu.

Musí se s tím počítat a buď zamezit prostavování tím, že je pod matečníky lišta omezující stavbu, nebo matečníky včas školkovat, nebo je před očkováním do oplozovacích včelstvíček jednoduše vyřezat z díla, aby panuška mohla vyběhnout (uvolnit prostor okolo víčka).

Se stavbou, nebo nestavbou mezistěn, záleží na síle a obsazenosti celého osiřelce.
Každopádně v bezprostřední blízkosti plodu (plemeniva) staví včely nejlépe.
S chovem matek jsem začala vloni. Matky, které se mi po všech nezdarech podařilo odchovat byly pozadu ( ve srovnání s oddělky stejně starými jen s kupovanou matkou).Letos po srovnání s ostatními včelstvy musím uznat, že jsou velmi slabé, mají výrazně méně plodu, méně zásob atd.Byl to první rok vlastního chovu a závěr je, že musím matky vyměnit nebo spojit s jiným silným včelstvem. Matky od kterých jsem brala plemenivo byly Singer, otec no name co bylo po okolí.
Řeším co dál, včely jsme letos přestěhovaly na jiné stanoviště. Chce to vytrvat a čekat, až se po letech mojí cílené selekce zlepší stav trubců v okolí nebo to vzdát a kupovat matky od chovatelů??? Já vím, že trpělivost růže přináší, ale když si představím, co to bylo úsilí a kg cukru abych z oddělku vypiplala do zimy včely ....
Jediné plus byla varroaza- silná včelstva měly spady po KM ve stovkách, tyhle slabé včely jen v desítkách.
Tanulo, prosím, než to začneš řešit, pročti si velmi podrobně můj příspěvek
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcela-...9#pid46419
a hodně poctivě o něm popřemýšlej. Protože než se Ti podaří s Tvými několika málo včelstvy maličko posunout a ovlivnit možnost spáření s "Tvými" trubci, myslím, že v potoce mnoho vody proteče. A než se to stane, budeš bezpečně v důchodu, možná i se svými dětmi!!!
Určitě to chce vytrvat, zvýšit významně počet svých vlastních včelstev, domluvit se s ostatními v organizaci alespoň na odběru matečníků, nebo přímo už oplozených matek. Prostě udělat vše proto, aby se podíl "šlechtěných" trubců v éteru zvýšil.
Hodně se přitom naučíš, což můžeš v budoucnu při vyšších počtech včelstev velmi dobře zhodnotit.
iRP
p. Pešku moc děkuji za odpověď, přečtu si diskuzi. Vloni se mi podařilo zvýšit počet ze 2 na 8, letos bych chtěla na 16-20, podle toho jak se bude dařit a okolo 20 bude asi i definitivní počet ( z finančních i časových důvodů). Kdybych měla 100 včelstev, můžu doufat, že každý 20. trubec bude z mého včelstva.... Uvidíme, třeba to letos bude úspěšnější a nové matky budou lítat na jiné shromaždiště s lepšími trubciWink
Ráno moudřejšího večera, včera jsem byla přelarvovávat. Při dnešních ranních teplotách myslím že je výsledek zaručen- úspěšná serie ovoněných misekBig Grin
Pro mne je každý neúspěch obrovským krokem ku předu, pokud se podaří dopátrat kde je chyba a občas si i připustit, že 90% neúspěchu v chovu matek může být na mé straně.
Kdyby stačilo naučit se jen ten grif a přenést larvičku, netěšilo by nás tahat pokaždé jen zavíčkované matečníky a množit cokoliv a kdykoliv jak se hlavně nám včelařům líbí. Rutinu a stereotyp máme v běžném životě, u včel jsem právě proto, že nikdy nevíme co nás čeká a co nás překvapíBig Grin
Včely jsou prostě chytřejší a my jim do toho až tak kecat nemůžeme.
I všem ostatním začínajícím chovatelům matek držím palce, až se poučíme z vlastních chyb a neúspěchů, budeme taky za pár sezon přelarovávat na jistotuWink
No mě se zatím (tfuj, tfuj, tfuj) daří.
13. 5. nalarveno na sladinu serie č. 1 (10 misek)
15. 5. přelarveny 4 přijaté matečníky + 6 nepřijatých misek na mateří kašičku
16. 5. kontrola a přijato 5 matečníků
18. 5. nalarveno na sladinu serie 2 a 3
19. 5. přelarveno 18 přijatých matečníků + 2 nepřijaté
a dnes kontrola a přijato 19 matečníků. Larvičky beru od tříleté ins. matky VIGOR, kterou jsem jako prověřenou koupil pro otce s malým včelstvem na jaře. Předchozí série sice nebyla tak úspěšná, pouze 5 přijatých matečníků a na ty jsem dnes chystal 5 dvouplástových oddělků. Rozebráním jednoho loňského dnes již čtyřnástavkového oddělku, kdy z původního včelstva zbyl jeden nástavek se pěti rámky plodu (jen menší kolečka) a půl nástavku zásob. Původní matku jsem nenašel. Ona někde bude, a když ne tak také dobře. Teď už nezbývá než se modlit že zralé matečníky oddělky (po vylámání nouzových) v pátek přijmou za své Big Grin.
Jo a ještě popíšu svůj postup přípravy včelstva na chov. Při zběžné prohlídce jsem našel včelstvo s vystavěnými miskami, ten den jsem jej chtěl původně rozšířit pátým nástavkem, ale po zjištění chovné nálady jsem to neudělal. Vybral jsem z druhého a třetího nástavku pět rámků plodu různého stáří, na jednom se zrovna líhli včelky ty jsem ometl a přeložil je do čtvrtého nástavku, kde žádný plod nebyl a pod něj jsem dal mateří mřížku plásty zanesené medem a vložil je ke stranám nástavků, ze kterých jsem bral ty plásty s plodem.
No a stejně jsem to udělal ještě s jedním včelstvem též v chovné náladě a do něj jsem dal ty další dvě série.
Hlasim dnes som znacil prve tohorocne matky.Povodne som chcel menit stare,ale nakoniec som nechcel riskovat stratu pri pridavani a zostali v oddelkoch.Dnes nalarvene dalsie,ktore pojdu na vymenu starej generacie vkmenovych vcelstvach a pre tento rok finito.
Já si letos zkouší chov při matce v medníku. Dělávám vždy startér a chci to letos odzkoušet. Nalarvil jsem do 20 misek od Slovinky přijaté pouze 6, ale je to teprve první série, tak se uvidí
V úterý jsem se pokusil po prvé o svoje matinky nalarvil jsem dvacet misek a mám pár dotazů.

Za dva dny jsem se šel podívat a bylo jich asi tak třináct zality kašičkou, ale matečníky byly na každé jinak vytažené. Někde už skoro hotovy, že tam včely lozily už jenom dírou ve špičce matečníků, na některých se stavělo a na zbytku se zatím nic moc nedělo krom toho, že tam byly larvičky v kašičce.

Může se stát, že by bylo včelstvo slabší a nedali dostatek kašičky do misek a pak by byly matky slabší nebo si to holky pohlídají a přijmou jenom, na co mají?

Matky chci na oddělky a podle moudré knihy mám desátý den matečníky předělat podle druhé by se mělo snimi manipulovat až 15 den.

Když jsem to larvil v uterý tak mám to radši už v pátek přeházet nebo počkat do soboty? Klícky nemám, ale líhnout by se měli líhnout až v nedělu, ale nerad bych kvůli jedné přišel o zbytek. A larvičky byly asi stejně staré úplně ty nejmenší skoro průhledné.
Důležitá věc, vývoj Matky trvá cca 16,5 dne od položení vajíčka po vylíhnutí.
Od přelarvení, které se dělá na 1 - 1,5 denní larvičky (tedy 4,5 dne staré) se počítá dalších 10 dní kdy je matečník zralý (a už není tak citlivý na manipulaci, celkem 14,5 dne) kdy se očkuje do oplozovacích včelstvíček, kde se za cca 2 dny vylíhne panuška (16,5 dne).
Takže mají pravdu vlastně obě knihy.

Larvičky rostou strašně rychle, rozdíl půl dne stáří je dost znát. Ale pokud nevytáhnou i ty nízké do druhého dne, tak s nimi nepočítej. Včely je zruší.
Od zítřka bych měl začít školkovat matečníky a pak prakticky co dva dny další.Mám z toho docela hrůzu pokud bude jako dnes tak to bude práce na prd.Dnes celý den prší a teplota nevylezla výše jak na +8.V nedalekých Krušný horách napad sníh no hrůza.Přitom už by mělo pár matek jít tento týden na oplození.Pokud to shrnu tak slibný začátek ve snůšce se rozplynul jako pára nad hrnce.Teď do toho ještě problémy v chovu matek.Už lze říct že za dobu včelaření jsem nic takového co se děje nyní nezažil.Takové to ochlazení na pár dní a pak opět hezky to bylo normální ale tak málo slunečních a snůškovích dní jako bylo v květnu letos tak to tu ještě nebylo.A zřejmě je to všude hodně podobné třeba i o předpokládaných cenách medu se všude mlčí.Zatím to vypadá že v mnoha oblastech někteří výkuoci letos ani nezačnou.Chtěl bych se mýlit ale zatím to je téměř ve všem kolem včel nadraka.
Jsem na tom stejně ne-li možná trošku hůř, protože navíc začínám včelařit.
Vloni chov matek bída, letos velký otazník. Zítra a pak také ob 2 dny bych měla školkovat. Dnes je u nás jen 5 stupňů. Včely už několikátý den nejsou vůbec vidět ani v očkách.
Zatím je matečníkům lépe ve sběrných oddělcích, jen v oddělku ( měla bych je začít dělat koncem týdne) to bude bída, o snubních proletech v děšti a zimě si můžeme nechat tak akorát zdát.
Med, kdo ví co bude....za ty 3 roky jsem po finanční stránce stále víc v záporu a vlastní med jsme ještě vůbec nevytáčeli. NAvíc vloni a letos jsou ještě jako bonus úhyny na varroozu. Já si to sice všechno zdůvodním, že je počasí a sezona na prd,ale vysvětlete to doma Sad
Jestli přijdou vedra a teplo, tak možná opět až koncem srpna a to už budu mít z velké části akorát tak zakrmeno.....
Jsem na tom prakticky stejně, od přelarvení jsem ve včelách ještě nebyl. Napřed práce, teď o víkendu zas nízké teploty a déšť a další dva dny před sebou opět práce, pokud bude i ve středu hnusně, tak mám problém a to vzhledem k tomu, že další dny opět pracuji a včelstvo, které dostalo 21. 5. sérii už tehdy vypadalo, že jde do rojové nálady.
(26.05.2013 19:14)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...Dnes celý den prší a teplota nevylezla výše jak na +8.V nedalekých Krušný horách napad sníh no hrůza...........Chtěl bych se mýlit ale zatím to je téměř ve všem kolem včel nadraka.

Já jsem s chovem ještě ani nezačal.
JK
Mám dotaz na zkušené, jak to může dopadnout s matkou, která nemůže zatím 7 dní na snubní prolet a výhled počasí žádný dobrý?
Neoplodní se a bude už navždy trubcokladná, náprava nebude možná.
Jakmile totiž prošvihne svůj čas, tak už na snubmí let nepoletí.

Nezbude než začít chovat znovu a doufat v lepší počasí na prolet. Jestli se počasí konečně nesrovná s datumem, tak mohu serii také odepsat.
Tanulo, med se dá koupit v supráku, relax u včel ne. Smile Med je jen zdůvodnění pro ty co nechápou co na těch včelách máme.

Zítra mám zužitkovávat matečníky, ale nějak mně to letos ......

Asi začnu chovat žáby. A začnou sucha.
(26.05.2013 22:18)milmart napsal(a): [ -> ]Mám dotaz na zkušené, jak to může dopadnout s matkou, která nemůže zatím 7 dní na snubní prolet a výhled počasí žádný dobrý?

7 dní pre matku ešte nič neznamená, veď oplodnenie matky nie je skôr ani za dobrého počasia, obyčajne je to tak za 8-10 dní, matka sa neraz oplodní aj pri 16°C, stačí jej aj 0,5-1 hod. na tento akt spárenia.
Pokusy dokázali, že matke rujnosť odchádza až po 30 dňoch, pravda ka je inak zdravá. Tak hlavu hore a treba veriť, že matka sa oplodní.
KaJi,
med kupuji zásadně od včelaře a je to naprosto v pohodě. Za 5 min máš 30kg v autě a bez práce, úklidu a patlání Wink Kdyby šlo jen o mně, tak vůbec med nevytáčím ( jedině že bych ho fakt bylo tolik že bych musela). ZAtím po troškách rozšiřuji svoje včelstva, medníky v případě nejvyšší nouze místo vytáčení přendám radši na oddělky...
A včely mám zatím kvůli chovu matek a tvorbě oddělků, nadchlo mne to víc než medobraní a i na varroozu je to dobrá metoda jak mít každý rok nová včelstva s minimálním napadením. A pak u včel jsem fakt konečně sama- bez dětí a bez chlapůBig Grin
Už jsem je neslyšela týden ani bzučet natož lítat, asi mám absťákSmile
Takže za mne přiměřeně množit a udržovat si zdravá a silná včelstva, med je až na druhé koleji když vyjde sezona .
[Obrázky: P1010197.jpg] [Obrázky: P1010198.jpg]

Jeden prudky naraz vetra. Pre istotu som ich zaskolkoval. Uvidime



28. aprila najdene v mat. miske vajicko, miska zrusena a poznamka kontrolovat. 6. maja najdene 4 zavieckovane MB. S matkou urobeny oddelok , ta taha stvrty rok zivota a je zrejme vykladena lebo na plnom plodovom plaste som napocital cez 40 roztrusenych trudich buniek. M Bunky s malym mnozstvom vciel boli umiestnene do chovnych ulov. Jedna z nich je uz v produkcnom vcelstve. Taketo mnozstva vajicok v jednej bunke nemusia byt iba od trudice, ale aj od mladej matky ktora ma pri sebe malo vciel , aj ked miesta dostatok.

[Obrázky: P1010179.jpg] [Obrázky: P1010194.jpg]
Referenční URL's