Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
to se budou tlacit do hlavy ty matky...jeste tam bude ta umela miska, potom tak 3 -4 cm matecnik a nejaky misto pod tim abys mel prostor ten matecnik sundat s tou miskou nebo na to nasadit tu natacku/klicku pohodlne a s tim matecnikem pritom nijak nedrbal.

ja mam 39x24 a mam dve latky, ale me se tam ty natackovy klicky vejdou. letos to chci timhle zpusobem vyzkouset poprve, ale zkousel jsem si s tim manipulovat na necisto a dve rady se mi vejdou. zkus si s tim chvili prwcovat taky a uvidis jestli je to pohodlny a bez hrkani nebo ne na tve ramkove mire.
Já bych tedy aspon použil tenčí materiál místo toho hranolku a hned by byly cm navíc
Čau udělej to aby si měl od dna buňky 7 cm. Není to z mé hlavy na youtube je video Pana vcelare Jaroše a tam to radi. Tohle je malo a manipulace s krehkym matecnikem by byla obtizna.
Na tenhle rámek dvě řady prostě nedáš a už vůbec ne s origo klíckou nicot.Rozměr z hlavy nevím a na barák jedu ž zítra ,ale když kouknu tak to nepůjde.
Štěp je daleko jednodušší složitě jen vypadá,ale máš pravdu zkus si to sám najdi si to nazpět jak na přelarvování,ale jsem si jistej že se Štěpem bys na tom byl lépe,jednoduchý to je neuvěřitelně.Pokud nalarvíš v nevhodnou dobu do rán budeš mít tohle komplet prostavěný a zanesený v tom není vůbec rozdíl.Už první velkou chybu máš,že nemáš voskový kroužek na misce a Nicot má sposta dalších drobných problémů.Většina včelařů je pak strašně překvapená,že matka ho zaklade,ale včely všechny vajíčka na druhej den vyhažou.....
jeste min pracne nez step je nechat osirele vcely narazit matecniky na ramku s otevrenym plodem. loni jsem takto zkusil jeden nebo dva (uz si presne nepamatuji) ramky s otevrenym plodem dat vcelam (asi 2-3 ramky, taky si nepamatuji). narazily si matecniku asi 8, mozna vic. pripravil sem si pak druhy oddelek a vyriznul matecnik i s kusem plastu a za ten plast jsem jej spejli pripichnul k plastu v druhem oddelku. v tom prvnim sem nechal ty zbyle matecniky. povedlo se v obou vcelstvech vcetne oplodneni matek a letos uvidim, jaky bude z techto lonskych oddelku a takto vychovanych matek vynos medu a v jake budou celkove kondici. prezimovaly zatim dobre.
kdybych mel vic volnych nastavku a kdyby nektere ty matecniky nebyly u sebe natwsno treba i po trech, tak bych klidne z toho mel tech cca 10 matek a treba 5 by se jich podarilo oplodnit a vratit zpatky a bylo by pet matek s oddelky. to je asi nevyhoda takto "volneho" chovu matek ve srovnani se stepem anebo s tim larvovanim do misek. tam jsou hezky pekne po jednom matecniku rozdelene.
42x17

[Obrázky: 006.jpg][Obrázky: 007.jpg]
A další varianta pro 42x17

[attachment=5941] [attachment=5942]
(23.02.2021 22:34)KTM napsal(a): [ -> ]Už první velkou chybu máš,že nemáš voskový kroužek na misce a Nicot má sposta dalších drobných problémů.Většina včelařů je pak strašně překvapená,že matka ho zaklade,ale včely všechny vajíčka na druhej den vyhažou.....

Tohle hodnotim jako jednu z nejvetsich rad co jsem mohl dostat. Dik moc. Premyslel jsem jestli delat nejakou proplisovou tinkturu, ale ten vosk je dobra volba. Mel jsi na mysli takto? Mel jsem doma trochu vosku z divociny, tak se dobre hodil. jake dalsi drobne problemy bych mohl jeste odstranit?
[Obrázky: 20210224-181344.jpg]

A take diky za radu s tema 7 centimetrama. To video s panem Jarosem jsem videl, ale tohle mi jaksi uniklo.

Vim ze tam nedam dve rady s tema natackama, ale to jsem zminoval, slo mi o to nechat to vcely narazit, prijate dat na jednu loucku a zbytek pryc. ale to uz je jedno, predelal jsem to tak, ze je serie cca v 1/3. Nahore budou moct stavet co hrdlo raci a snad nechaji matecniky napokoji.
Co se tyka toho stepu, pokud se nezadari prelarvovani, klidne ho muzu mit jako zalozni plan. Nevyhoda je, ze se to neda klickovat.
Jsem rád, že můj návod jak jednoduše chovat matky pomocí vajíčkového štěpu ujal a nezapadl do zapomnění. Kdo sledoval na You Tube Ivana Černého a mě, jak jsme se tam ztrapňovali, rád bych připomněl skvělou pomůcku, kterou Ivan odněkud vykouzlil a která posouvá chov se štěpem o něco dál a řekl bych že hodně! Je to držák štěpu lehce vyrobitelný z pletiva. Až zlikviduji důležitější věci těším se až začnu střihat a ohybat. Jinak chov ze štěpu má i další výhodu a ne malou a to se týká kladného dopadu na zdravotní stav včelstev a tím jsme získali solidního pomocníka. Jinak kdo si na chov pořizuje drahé hračky, dobře mu tak! Nebyl jsem jiný. Zdraví R. S.
Rudo, moc děkuji za vaše ztrapňování, bylo to super. Ty štěpy musím vyzkoušet. To přelarvování má však taky svoje kouzlo. Je to těžší, pracnější, složitější.... ale když i z toho pak vyleze hotová matka, je to vždy krásný pocit. Každopádně na chov z vajíčka to nemá.
nevite prosim nekdo, jestli kdyz budu prevazet zavickovane matecniky, tak jestli je potreba vysetreni na mor?....neni to vcelstvo ani matka...tak bych rek ze ne....ale prevazi se kus vosku..a plod...tak jak to je? je vyzadovano potvrzeni nebo ne?
diky za zkusenost jestli nekdo mate nebo jestli to vite.
Nejaká bakteria MVP tam bude, ale nepreháňajte to. Rozbory a klinické prehliadky nie sú dokonalé. Nikto to nekontroluje.
Na ten rámik 42x 17 nemusíte dať spodnú latku a hneď máte o 2 cm navyše.
Na NN rámiku dávam 13 misiek pod hornú latkou, dva chovné rámiky v strede a medzi ne otvorený plod s mladuškami, po stranách peľové plásty. 26 misiek je akurát aj pre osirotené včelstvo a aj pre zberný odloženec. Používam tiež zúžený chovný box na medníku pri matke a tiež tam je zostava rovnaká.
Dik moc damy a panove, ted uz jen pockat na prihodny cas.

Pane Stojnek, rozhodne to nebylo ztrapnovani, bylo to super. Ostatne jako vsechna videa z te serie... Dekujeme.

S pozdravem smidla.eu
Loni jsem dělal 2 pozdní oddělky, 3 rámky zavíčkovaného plodu, jeden zásobní, jeden s vodou. Mezi dva rámky se zavíčkovaným plodem jsem dal štěp, přimáčkl, za pár dní se z boku podíval jestli narazili matečniky. Za 3-4 týdny zkontroloval jestli matka klade a začal přikrmovat.
Děkuji Rudovi a Ivanovi Smile Sdílení mezi včelaři je fajn. Trochu jiný držák než Ivanovy vidle, vše probíhalo úspěšně.

[Obrázky: IMG-20200502-151930.jpg] [Obrázky: IMG-20200512-173941.jpg]
můžete mi prosím někdo, kdo s tím máte zkušenosti, poradit, zda

....když jako oplodňáčky použiju klasický nástavek 39x24 na pevném dnu, do kterého vyrobím 2 česnové vstupy na stejné straně, uvnitř nástavek rozdělím pevnou přepážkou na polvic, a nechám v těch polovičkách vylíhnout dvě matky,

tak jestli se ty dvě matky dokážou po snubním proletu každá vrátit do své polovičky toho nástavku tím svým česnovým vstupem, nebo je to vpodstatě z principu (jejich schopnost rozlišit správný vchod, když jsou takto vedle sebe blízko) vyloučeno, aby se vrátili do své polovičky a skončí to tak, že se obě setkají po návratu v jedné polovičce a zabije jedna druhou?

Vím, že se oplodňáčky nejčastěji rozmisťují tak, aby byly třeba u nějakého výrazného orientačního bodu, dávají se od sebe dál, ale již sem také viděl fotografie, kdy oplodňáčky jsou umístěné v řadě vedle sebe.

Jeden nástavek použitý jako oplodňáček pro více matek jsem viděl, se vstupy na každé ze čtyř stran, což by nebyl problém, ale potiž je v tom, že tyto oplodňáčky budou stát u plotu a nechci výlety směřovat k sousedovi na zahradu a současně až ta včelstvíčka zesílí, tak každému dám jeden nástavek samostatný tak, aby česna byla všechna na jednu stranu - do zahrady ke mně (...k sousedovi zády, k Tomášovi čelemSmile )...a když by ty oplodňáčky měly pro jedno včelstvíčko česno obráceně, tak pak budou zmatky u včel, co se budou dobývat do úlu ze zadu, kde česno nebude.

Díky za zkušenosti anebo rady, jak jim návrat do správné půlky nástavku usnadnit.
Kvůli tomuto jsem provedl změnu, použil výchozí nástavek co mám a kněmu vyrobil půlku, takže půdorys dělá 1:2. Při dalším vymýšlení jsem zjistil, že mohu vyrobit ležan x2 jako medník o půdorysu dvou nyní běžných nástavků co mám pro 4 včelstva pod ním a dále třeba až pro 8 pokud rozdělím půlku na čtvrtinu mého původního nástavku což odpovídá jakési sekci 8 čtrvtek a nad něma medníky.

Takže bych mohl kombinovat jak s legem. Podle ověřených pravidel samozřejmě, jde o vymyšlenou věc kterou jen obšlehávám.

Jinak mám česna den na speciální paletě, střídavě dopředu dozadu. Může být i jedním směrem.

Postup je vytvořit oddělky odděleně, až po oplození matek udělat ze dvou párů čtyřvčelstevní produkční včelí sdružení s více matkama. Což vylučuje problém orientace česen při oplozování, ale ztěžuje to fakt že se musí vytvořitoddělky a převést jinam k oplození, oplozené oddělky převážet zpět a následně postavit vedle sebe a přes MM spoji medníky. Na původním stanovišti by logicky docházelo ke ztrátám létavek kvůli přemísťování kvůli dezorientaci.

[Obrázky: IMG-20210408-190647-1.jpg]
Já používám při normálním nástavku chovné dno, kdy oddělky jsou vedle sebe, jak píše TomasK1, česna jsou od sebe cca 15 cm a není problém...Pro lepší orientaci matek je možné použít na česna či letáky odlišné barvy..
Referenční URL's