Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Njn, nemám nadhled. Když zaklíckuju, nemusím řešit mřížku. Pokud bych k matečníkům přiklíckoval 2 včely, nemusím řešit ani převěšování. Proč to dělat jednoduše, že... Big Grin
Jednoduše? Měl jsem chovný rámek, v tom lišty atd a vše ze stejné šíře. Na obou stranách byla mateří mřížka - vysekávaná průhledná a v tom jsme choval. Nebylo to z mé hlavy. ALe Dr,Kašpar chová v NN nad plodištěm a tvrdí že nejvíc kojiček se zdržuje nad plodem a ne v plod. tělese. Pokud mě hlava neklame.

Pokud jde jen o to strčit to tam místo inkubátoru, obalil bych lištu pletivem.

Ale klícka má tu výhodu, že když jedna matka vyleze, nic nezlikviduje. U mě jen jedno patro.

Naposledy když jsem přelarvoval takl jsem měl misky z nastavky.cz a strkal jsem to "hmoždinek" do děrovaného zdiva a zamačkával do plástu. Stojí 5Kč.

[img]tak obrázek až z jiné sítě a jiného kompu /img]
abych získal mateří kašičku pro larvení, mám po 1.vložení série(z prvu třeba na nektar) využít 2.den již načaté matečníky,kde vyhážu červíky a inj.stříkačkou odeberu MK? a je třebe misky vyčistit?nebo nechat a hned přelarvit?
Nechat nesahat a přelarvit
Tak tady ty fotky těch hmoždinek.
[Obrázky: Jirus_prov_Metoda_2014_a_Page_1.jpg]

A není to z mé hlavy, vzniklo ve stejné hlavě jako Grifin. Smile
(30.04.2015 17:52)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Nechat nesahat a přelarvit

ale larvičky vyhodit,že? ptám se pro jistotu Smile díky
(30.04.2015 21:03)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak tady ty fotky těch hmoždinek.
[Obrázky: Jirus_prov_Metoda_2014_a_Page_1.jpg]

A není to z mé hlavy, vzniklo ve stejné hlavě jako Grifin. Smile

....jen doplním, že se nejedná o "hmoždinku", ale o plastovou síťku nebo plastové sítko k chemické kotvě, která se používá do dutých nebo porézních materiálu ve spojení s chemickou kotvou/maltou. Pod těmito názvy se dá sehnat především ve speciálkách a větších prodejnách.
A cena neni 5 korun ale kolem 9 -ti korun ale jinak vse sedi .
Zkoušel jsem klícky, které se nasadí přímo na matečník, ale nebyl jsem spokojený. Nyní používám klícky z VP Ještěd, bez průlezu. Mají misku na med, takže matka má ihned k dispozici potravu a matky lze v těchto klíckách několik dnů uchovat.
(30.04.2015 8:47)KaJi napsal(a): [ -> ]Radši to udělej, ale matečníky mohou rušit i včely, nejenom matka.Wink

Proto se to prý klíckuje bez přístupu včel.

No Kaji, včely k MB v prípade klietkovania som vždy dával do klietky nejaké včely (z toho včelstva kde MB vychovali), ale nikdy, zdôrazňujem nikdy MB nezrušili. Včely som pridával hlavne vtedy keď boli MB ešte mladé a keď boli práve zaviečkované. NO a práve vyliahnutá matka nikdy nikdy svoje súperky v MB neruší, robia to vždy včely, ale vtedy keď majú k MB prístup. Neviem prečo, ale každý máme iné názor!?
Sice jsem nikdy neviděl jak matka ničí ještě nevylíhnutou matku ovšem názor že tomu tak je zastávám též je možná že se mýlím ovšem tento názor zastává mnoho zkušených včelařů.Nakonec tomu nahrává i fakt že pokud je několik zavíčkovaných matečníků zaškolkováno v jediném prostoru do průlezných klícek vylíhnou se bezproblému všechny živé matky nikdy jsem neviděl že by v těchto klíckách včely matečníky rušili dříve než se matka vylíhla a to i v tom případě že mezi jednotlivím líhnutím bylo 24 hodin.Dokonce ani po vylíhnutí včely matky neruší.Znamená to tedy že logicky mezi sebou bojují matky samotné pokud se dostano do přímého styku.
V případě že klíckuji matečníky do líhně vždy přidávám zhruba 8- 10 včel do klícky k matečníku.Podmínkou je doba vylíhnutí maximálně 48 hodin lépe 24 od vložení zralého matečníku.Samotné včely dostanou kuličku MCT a jsou tím nejpřesnějším termostatem což zaručí zdárné vylíhnutí a následnou péči o samotné matky.Odlíhnout takto i větší množství matek není problém a to ani u nepříliš přesného termostatu kde rozdíl od té ideální teploty je dolů 2 stupně a nahoru 0.5 stupně,samotný problém nastává co s těmito neoplozenými matkami dál.Vylíhlé matky je potřeba zpracovat nejlépe nejpozději druhý den po vylíhnutí.
Lidi, jedna loňská matka začala klást "pod psa", včelky na to začaly reagovat a vystavěly jeden krásný matečník. Matka jej ještě dokázala zaklást, jenže jsem o tom nevěděl, že už tak včelky zřizují nápravu a jak jsem včelstvo prohlížel, tak jsem omylem matečník poškodil. Stále nechápu, jak je to možné, vždycky zacházím velmi opatrně. Strhla se pouze čepička, matečník tedy vypadal jako těsně po vylíhnutí matky. Matka tam byla ještě bílá, ale už natvarovaná, k jejímu poškození nedošlo. Šel jsem do těch včel, protože jsem tam vložil jeden rámek s vybíhajícím plodem (matka už měsíc skoro klade pouze trubce) a ve druhém včelstvu jsem přelarvoval, abych si novou matku vychoval.

Zajímalo by mě, zda odvíčkování zavíčkovaného matečníku matku poškodí/zabije, či včelky matečník zavíčkují znova a je možnost, že to matka přežila. Máte nějaké zkušenosti?
To co nám na LŠNV ukazoval p.Gruna - tak je šance,že to přežije.
P.Gruna otevřel matečník,matku nám ukázal a vrátil.Vše v pořádku dopadlo.Počkej uvidíš.F.V.
Pri chove matiek v medniku musía byť okolo lišty ramiky s otvoreným plodom alebo stačia aj ramiky s už zavieckovanym plodom?
(28.04.2015 8:05)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Příprava na chov matek vrcholí.

a není to tak, že červenou a modrou barvu včely neznají a vidí ji jako černou?
(02.05.2015 13:50)miooo napsal(a): [ -> ]Pri chove matiek v medniku musía byť okolo lišty ramiky s otvoreným plodom alebo stačia aj ramiky s už zavieckovanym plodom?

Chovný rámik s larvičkami by sa mal vkladať medzi dva rámiky s plodom, samozrejme že môže byť aj otvorený plod. Zaviečkovaný plod nepotrebuje teplotu 35.6°C ale i nižšiu, preto na začiatku chovu treba i otvorený plod, na ktorom sa zdržujú kojičky (mladé včely), ktoré ošetrujú prelarvované larvičky. To sú moje osobné skúsenosti pri chove matiek.
(02.05.2015 15:29)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Neviem kolko matiek Buckfast Dani rocne produkuju,ale urcite to bude v tisicoch a pri produkcii v takom mnozstve sa o kvalite hovorit neda.Smile Ale skusit treba vsetko,ze Smile


Kdysi dávno jsem jako začátečník kupoval matky na inzerát. Myslel jsem že Chovatel matek je "něco".

Když jsem jednou s tím chovatelem telefonoval tak jsem se ke svému překvapení dozvěděl že má myslím 30 včelstev.
To mě docela zarazilo.
Ale to už byl 1989 a jiné starosti.

Ale dodnes si myslím, že kvalitní matky dostanu od někoho kdo má sto a více včelstev. Jak jinak může ověřovat vlastnosti dcer atd. A čím víc, tím větší protrubčení okolí.

Osobně si myslím, že kvalitní matky má spíš ten kdo je dělá na tisíce než někdo kdo jich dělá jen stovky ze 30 včelstev.

Pokud dojdeme k tomu, že budeme usuzovat z množství.

Když někdo dělá tisíce matek, je prostě specializovaný a má selekční základnu a praxi a znalosti a hygienu chovu atd atd.
Specializace = vyšší znalosti.
Ked tomu veris tak tomu ver je to tvoja vec.Big Grin
Ja poznam chovatela matiek co ma 30 vcelstiev a chova matky len pre seba a znamich a chova velmi kvalitne matky o ktore je velky zaujem aj napriek tomu,ze nieje registrovany chovatel matiek,lebo sam povedal,ze uz by nestihal preverit kazdu matku a uz by to neboli tak kvalitne matky ak by ich zacal produkovat v 100kach... a on je velky odbornik vo vcelarstve...

pri odchove matiek v pocte okolo 1000+ rocne a oni ( Dani ) ich produkuju urcite viacej sa neda hovorit o kvalite,ale o biznise a vieme,ze ked niekto robi nieco koly peniazom a zisku tak na kvalitu velmi nepozera... To je moj nazor na BF.Smile
A to že ten malochovatel má dobré matky vylučuje, že specializovaná velkoprodukce je nekvalitní? Navíc jen proto, že on si neumí nebo nechce zorganizovat práci a mít najmuté lidi na větší produkci? Možná to dělá při práci? Ne?

Tedy tak, že s tím můžeš apriori argumentovat jako důvodem nekvality že někdo dělá tisíce matek profesionálně?

J
Když bych chtěl zkusit vychovat matky v medníku,mohu postupovat takto?
1.den vložím do jakéhokoli včelstva chovnou lištu k navonění(stačí do medníku?)
2.den k liště přidám plásty(2-3) s otevřeným plodem a nechám pořád jen k navonění
3.den lištu nalarvím vhodnými larvičkami pro získání MK(stačí jen pár kusů? nebo celou lištu)
4.den larvičky vyhážu a z načatých misek přelarvím nové larvičky
Pak jen počkám(a při úspěšném přijetí potřebného množství) a 10.den(od 4.dne včetně) vložím matečníky do předem připravených oddělků(které nechám osiřet asi 2hodiny).
Mohu je vložit i do starého včelstva,kde je třeba vyměnit matku?
Jo a jak budu mit nasazenou lištu na chov je třeba krmit?jak moc je to závislé na počasí?
Díky
Referenční URL's