Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
pred dvoma tyzdnami som si od vcelara z Nitry objednal telefonicky 4 matky, hned v pondelok mi ich poslal postou a v utorok doobeda boli u mna, zabalene boli samostatne vzdy jedna v klietke +6 doporovodnych vciel a takto boli vlozene do obalky s napisom Pozor vcely. Na nestastie jedna matka cestu z nejakého dovodu neprezila tak smola, ostane tri uspesne pridane do odlozencov a uz aj ploduju.
Inseminovane od Čermáka žiadna sláva, ale F1 už je niečo lepšie. Mám objednanú aj tento rok, ale to bude posledná. Na budúci rok objednávam z Rakúska Sklenár
Gusto, v utorok mi ich posielal z čiech, a vo štvrok ráno boli doma.
(19.06.2014 22:25)Ján Mlynárik napsal(a): [ -> ]Inseminovane od Čermáka žiadna sláva, ale F1 už je niečo lepšie.

A nekupuje se inseminovaná právě kvůli těm eF jedničkám?
Takhle vypadají přijaté mateří misky po 24 hod, všimněte si hladiny mateří kašičky ve třetím matečníku zleva. Když rámek či lištu lehce nadzvednete a uvidíte tohle (většinou je to ještě obaleno včelkami, máte vyhráno a hned lištu vraťte zpátky a zkontroluje je až po zavíčkování.

[Obrázky: IMG_5285.jpg]
Nadhera...Smile
Včelařství je strašně krásný koníček, jsem moc rád, že jsem se včelkama také začal, a že mě do něho zasvětil jeden zkušený včelař a předal mi tolik informací, že jsem po několika měsících včelaření dovedl také 3 své matičky k úspěšnému vylíhnutí. Nyní ještě doufat, že se všechny úspěšně vrátí ze snubního letu, počasí celkem přeje. Už předvčerem, asi 3 dny po vylíhnutí jsem si všiml okolo 3 hodiny odpoledne nervózních včelek u jednoho oddělku, vypadalo to, že je matička zrovna pryč, doufejme, že začnou včelky nosit za další +/- 4 dny ve velkém množství pyl. Tento scénář se mi podařil už u prvních oddělků na matečník od včelaře. Musím ale říct, že to nyní, na svých matičkách (ikdyž nejsou F1) prožívám více, než předtím a budu opravdu velmi šťastný, pokud se všechny 3 krásně rozkladou. Je to úplně něco jiného...koupit nebo si sám vychovat.

Pak, až se na ty včelky budu dívat, budu si říkat, tohle jsou opravdu "moje" včelky.
Je mozne aby mlada matka vedela prejst cez MM?v lete sa mi v jednej rodine starila matka a vcelky si odchovali svoju...ta krasne kladie ale ked som dnes pozrel do ula tal aj v plodisku aj v medniku boli male larvicky...take ako rohlik...ze by matka behala hore dole aj cez MM...?
To spíš budeš mít matku i v tom medníku ..neznačenou
Ze by dve matky v jednom uly?to je hadam nemozne...
to je hadam nemozne - proč? Najdi si dvoumatečný chov.
(21.06.2014 21:30)miooo napsal(a): [ -> ]Je mozne aby mlada matka vedela prejst cez MM?v lete sa mi v jednej rodine starila matka a vcelky si odchovali svoju...ta krasne kladie ale ked som dnes pozrel do ula tal aj v plodisku aj v medniku boli male larvicky...take ako rohlik...ze by matka behala hore dole aj cez MM...?

Včelaříte od letoška. No tak až skončí sezona a vy konečně nastudujete něco odborné literatury, dočtete se následující.

Zejména při podzimní tiché výměně se občas stává, že se mladá matka oplodní a kladou obě spolu se starou matkou v jednom jednoprostorovém plodišti. Včelstvo tak jde do zimy. Zjara je ve vč však už matka jen jedna.

Vy popisujete že se to stalo ve dvou prostorech a letošní "předléto" je jako jindy podzim (sucho, beze snůšky = včely vyhánějí trubce) a tak se u vás stalo to, co se vzácně občas přihází. Tedy je to možné
A jestli nemáte v medníku otevřené očko = jediná možnost oplození "medníkové" matky, pak máte vadnou mřížku a matka skutečně cestuje sem a tam.
Ocko v medniku nemam...pred vymenou matky bolo vsetko v pohode a matka mi cez MM nepresla...a tej literatury mam nastudovane habadej...len ma prekvapilo ze vajicka boli na oboch miestach...
Tak,ako píše Tom,to spoločné kladenie matiek pri tichej výmene je úžasné. Keď som to videl prvý krát videl v plodisku,myslel som že zle vidím. Je to krásne,až na to, že včelstvo starú matku dosť kruto zlikviduje.(okusuje krídla atď)
Jedine ze by tam boli dve mlade matky...sraru som mal oznacenu a ta tam urcite nieje...
Zkus hledat protoze vajicka z nebe nepadaji
Jedine mozne je to ze je mlada matka mensia a prejde aj cez MM...

Alebo dve mlade matky...pojdem to dnes skontrolovat poriadne...
Včera jsem larvil na med ředěný vodou a dal jsem to do medníku který jsem prakticky neosiřoval..... vlastně jen po dobu toho larvení.... ještě to skoro nestačily zjistit a hučet začaly až za chvíli potom, to už tam mely serii danou zpátky a rámek s plodem taky. Byla totiž hrozná zima a tak jsem nechtěl aby mi plod ani larvičky v MK prochladly. Správně jsem je tam měl dát až za hodinu či dvě. A i přes toto nedodržení protokolu mi přijaly tři matečníky, což mi bohatě stačilo na MK. Uplně osiřelý byly tak 19 hodin. A na tu MK jsem znovu přelarvil celou lištu . Druhá fotka je pohled do již neosiřeného medníku těsně před vložením lišty se serií. (v tomto případě rámku ) Zítra nahlásím výsledek

[Obrázky: Sn_mek_356.jpg] [Obrázky: Sn_mek_358.jpg]
Asi mas neajake specialne vcely...ja ake som to tam dal tak take ciste som to od tade vytiahol...dnes som skusil poslednu moznost...spravil som osirenec s oblukovym rezom...a druhu cast rezu som dal do vcelstva tak som zvedavy...
(19.06.2014 22:25)Ján Mlynárik napsal(a): [ -> ]Inseminovane od Čermáka žiadna sláva, ale F1 už je niečo lepšie. Mám objednanú aj tento rok, ale to bude posledná. Na budúci rok objednávam z Rakúska Sklenár

Taky jsem o nich uvažoval. Byl jsem kdysi před lety u nich v Rakousku na exkurzi, matky přímo od nich bych taky rád. Byla radost ty včely prohlížet. Pracoval tam tehdy nějaký čech co nás provedl chovem. Koukal jsem na net, a zkoušel najít nějaký kontakt s nabídkou línií k objednání. Bohužel se mi nepovedlo dohledat, možná to jen s pomocí překladače byl pro mě moc oříšek. Nemáš náhodou kontakt k objednání k dispozici ??
Referenční URL's