Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak dnešní kontrola. Zvláštní, že poslední dva oplodňáčky které sem plnil narkotizovanýma včelama, tak matky dneska kladou. Myslím si že jsem špatně odhadl dobu narkotizace, plus je možné starší panuška atd. kombinace těhle faktorů asi, pokud se sečte, tak to neudělá dobrotu.
(03.06.2016 15:02)OndrejV napsal(a): [ -> ]... Podle návodu zde uvedeného jsem se snažil do oplodňáčků nesmést moc trubců, ale nakonec jsem jich v každém několik našel. Mohla toto být příčina?

(03.06.2016 16:28)roslp napsal(a): [ -> ]V žádném případě.
Kdo to vymyslel o těch trubcích?

PS: Bezvýznamnost či dokonce škodlivost trubců byla legendární Zbýšovskou přednáškou definitivně vyvrácena! Smile

U chovu matek v oplodňáčcích je větší množství trubců nežádoucí. Sem tam nějaký nevadí, ale když ometám včely a je vidět, že na rámku se to hemží trubci, raději ho odložím. V osazeném oplodňáčku, ve kterém je příliš trubců se mi chov matek nedaří, včely je opečovávají a dlabou na stavbu díla, možná i na matku.
[Obrázky: image.jpg]

[Obrázky: image.jpg]

Kontrola matek jedna je tesne pred rozkladenim jeji sestra uz klade a to se vylihla 24 nebo 25.5

Na druhem obrazku je opravdu tezke matku najit ale je tam
Ze zatím devatenácti dnes kontrolovaných devatenáct klade.
Dnes se mi zalétla oplozená matka do osiřelého chovného včelstva. Výsledek přes 20 vykousaných matečníků. Člověk se stále něco učí..
Kaprale bud v klidu presne zpusobem jako se to stalo tobe tak me taky tak jen jsem tech matecniku mel 56 den pred klickovanim,od ty doby jsem s matkama ve skluzu.....taky jsem si myslel ze se to stat nemuze ale mam pocit ze se stoupajicim poctem vcelstev a odchovavanych matek tohle riziko hodne roste,zacal jsem davat do cesen mrizku
Prečo máte pri chove matiek aj ilegálne matky ? Alebo vám zaleteli matky od susedov ?
Dnes kontrola matek.
Kladou, jsou označeny a oddělky ošetřeny kyselinou mléčnou.
Z letošní série přijatých matek se mi nevylíhly dvě - larvičky v nich uhynuly Sad
Jsem spokojená.
PS. Ta přilétlá modrá č.86 nebo 36 má zakladeny 2 rámky a něco v pylové desce - dál neměla místo - už je to napraveno Wink
Dnes jsem značil čerstvě rozkladené matky v plemenáčích a jedna mi uletěla. No, nafackoval bych si za to? Je naděje, že se dokáže vrátit domů nebo je prostě fuč?
Ráno se podívej a dej vědět.
(04.06.2016 23:14)charllie napsal(a): [ -> ]Dnes jsem značil čerstvě rozkladené matky v plemenáčích a jedna mi uletěla. No, nafackoval bych si za to? Je naděje, že se dokáže vrátit domů nebo je prostě fuč?

Onehdy jsem si koupil matky Meduvka z Moravy. A při otviraní klícky(přece nebudu poškozovat klicku vylomením zatky) mně matky uletěla. V ule byla v klicce několik dní. Byla značena a s čisilkem. asi 5 dni či necelý tyden jsem měl zrale matečníky, tak si říkam , nu což přidam to tam. Ale matka se vratila do plemenače. Zřejmě podle čichu.
Pokud u tebe se oplodnila v ulku a ten si nepřesouval, a bylo hezky , myslim že je velka pravděpodobnost že se vratí.
chov matek v oddělcích dle RudySmile


[Obrázky: WP_20160604_006.jpg][Obrázky: WP_20160604_008.jpg][Obrázky: WP_20160604_014.jpg][Obrázky: WP_20160604_015.jpg][Obrázky: WP_20160604_016.jpg][Obrázky: WP_20160604_017.jpg][Obrázky: WP_20160604_018.jpg]
(04.06.2016 23:14)charllie napsal(a): [ -> ]Dnes jsem značil čerstvě rozkladené matky v plemenáčích a jedna mi uletěla. No, nafackoval bych si za to? Je naděje, že se dokáže vrátit domů nebo je prostě fuč?

Malo by to byť tak,ako píše Jindro.
Ak sa Ti v budúcnosti niečo také stane,netreba robiť paniku,stačí nechať otvorený oplodiačik,alebo plemenáč a o pol hodiny ísť skontrolovať,matka sa vráti vrchom,kade aj uletela.
Matku netreba značiť hneď,len čo sa zbadá že už kladie,pokiaľ sa nejde pridávať.Ona je ešte dosť rýchla a ľahká.Stačí značiť až keď začnú včely viečkovať jej plod.Vtedy je už plná vajíčok,preto je ťažšia a pohybuje sa už pomalšie...
Alberte toto je téma chov matek ne původ tak neplevel tu....A jaké ilegální matky mám myslíš včelu medonosnou co mám???Prober se.....
Párkrát se mi to stalo a vrátila se mi vždycky česnem i neoplozená.
Dneska se mi při tvorbě oddělků podařilo najít matku ve včelstvu ze kterého chovám. Udělal jsem s ní oddělek se starou matkou, je zelená, takto ji budu mít více pod kontrolou a doufám, že z ní budu chovat i příští rok, i když již mám vyhlédnuté mladší favoritky.
Ale proč to celé píšu. Chovám nyní v medníku při matce, právě v úlu s matkou o které píšu výše. Dnes jsem ji však odebral a dostaly dva její matečníky. Na tom by nebylo zas tak nic zvláštního. ALE pak jsem do medníku tohoto včelstva vložil další sérii. Po cca dvou hodinách jsem to kontroloval a všechny larvičky přijaty.

Co teď? Nezruší mi včely sérii až se nová matka vylíhne? Neudělal jsem blbost - odebrat matku, dát tam matečníky a zároveň pokračovat v chovu?
Ještě nikdy jsem to takto neudělal, tak mi to vrtá hlavou.
Já choval při matce v medníku. Převěsil jsem dva plásty s otevřeným plodem. Dal mateří mřížku, a nalarvenou sérii. Vytáhly ze 13 misek 9 matečníků. Zavíčkovaly 7, které jsem pak zaklíckoval. Co mě zarazilo bylo to, že medník byl celý zaplodovaný... pravděpodobně mi tam zůstala matka Smile Takže to byl opravdu chov při matce Smile
Takže jsi v podstatě dokázal to, že včelstvo nemusí osirelost ani na chvíli pocítit a stejně staví matečníky Big Grin nenarazily matečníky ale dole pod mřížkou?
Chovnou lištu s miskami je třeba nechat den ovonet včelstvu - je asi úplně jedno, kam do včelstva ji na ovoneni nechám, ze? Může být klidně na posledním místě v medníku?
(05.06.2016 7:52)KTM napsal(a): [ -> ]Alberte toto je téma chov matek ne původ tak neplevel tu....A jaké ilegální matky mám myslíš včelu medonosnou co mám???Prober se.....
Ospravedlňujem sa, myslel som ilegálnu matku o ktorej Kaprál nevedel, ale zrejme to bola M z plemenáča /oplodniačika/. Oplodňovacie miesto mám dosť daleko od chovného včelstva, tak mi nedošlo, že aj toto sa môže stať.
KTM, držím Vám v chove palce a možno si u Vás časom tiež objednám matky Wink.
Referenční URL's