Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Můžete dát hned.
Ale: učené knihy praví, že při tvorbě oddělků s matečníkem je nutno v termínu do 15 května dát 2 rámky se zavíčkovaným plodem a za každý další týden 1 rámek navíc.
Podle této "poučky" byste měl v současné době dát na oddělek 5 rámků se zavíčkovaným plodem..
I když se Vám první včely od nové matky budou líhnout až někdy okolo poloviny července, zdá se mi 5 plástů do začátku přece jen trochu moc.
2 zase trochu málo.
Já oddělky dělám vždy s rozkladenou mladou matkou, proto by mě zajímalo, jak silné budou na zimu ty Vaše.
Dejte to při zazimování na VF do rubriky Tvorba oddělků s připomenutím, kdy jste oddělek zakládal a kolik jste použil plástů s plodem.
Doufejme, že učené knihy přehánějí.
Já bych oplozovací oddělky dělal na max. dva plásty, a posiloval v případě potřeby až bude jistota, že nová matka je oplozená a klade. Taky udělat nyní ze dvou včelstev 4 oddělky bude pěkná rána pro ta včelstva. Já oddělky krmím těstem kontinuálně a nebyl problém ani u oddělků tvořených v půlce července......tam jsem teda posiloval jedním plástem se zavičkovaným plodem. Smile
Dobře, dám teda matečníky do oddělků hned při jejich tvorbě, to mi i vyhovuje Smile

/Samozřejmě se budu snažit udělat pěkné oddělky schopné v pořádku přežít zimu, raději méně a silnější, než více a slabé, to je jasné. Budu také nyní při tvorbě těchto dalších oddělků brát po jednom zavíčkovaném plástu (nebo aspoň z poloviny) a dávat do těch prvních oddělků, abych je posílil. U těchto to také plánuju, třeba i vícekrát. Uvidím, jak mi situace dovolí. Do těch prvních jsem plást s plodem už mohl dát, ale nechtěl jsem zase rozebírat produkční včely, sfouknu to vše při jedné návštěvě.

Na další dotazy se budu ptát v tématu "tvorba oddělků".

EDIT: Jirka.marx: 3 oddělky nebude problém, jedno včelstvo je silné hodně (2 oddělky udělám úplně v pohodě), to druhé je malinko slabší (tam udělám jeden oddělek úplně v pohodě). S tím čtvrtým oddělkem už bude asi trošku boj. Uvidím, jak to bude vypadat. Buď jej udělám nebo ne. Na tom jednom už zase tak nesejde. Pokud udělám jen tři, tak matečník bych určitě dal aspoň do oplodnáčku, kdyby nějaký z těch tří nevyšel.
(11.06.2014 14:18)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Myslíte si, že roj, který po usazení do nového úlu přišel o matku je schopen vychovat ze série kvalitní matky?
... Zkusmo jsem 6.6. nalarvil serii 14 ti misek na kapku medové vody do plastových misek. ...
Přijaly všech 12 larviček a teď už mají zavíčkované matečníky. Zajímalo by mně jestli v roji, kde jistě nebudou nejmladší včely - kojičky, ani neměly žádné pořádné zásoby (zakrmil jsem jen cukrem), jsou schopny rojové včely vykrmit a vychovat 14 kvalitních matek jako třeba ve sběrném oddělku, který jinak na chov používám. Co myslíte?
Honza

Ahoj, Honzo, taky bych to udělal, jak radí kolegové V. Šumera a Perun. V podstatě by to mělo stačit. Nebo selekce a zmenšení počtu přijatých misek? Nebo ještě jeden sběrňák a většinu tam přendat? Asi ne, při rozumném přidání plodu před vylíhnutím tam bude dostatek kojiček, jde o pár dní, než to zavíčkují. Ale to musí být hned.
Pokud máš možnost ty přijaté nějak zužitkovat, tak to klidně nech ... Je pravda, že nevím, jaké je zastoupení mladých včel v roji a nevím taky, jak a zda jsou schopné vrátit zpět ty starší své schopnosti stát se zase kojičkami. Je to myslím věc určitých enzymů a záeží na tom, jestli se znovu objeví. Vím třeba, že při jarním krmení už nenaskočí ty štěpící enzymy, které mají včely v podletí. Je to dost zajímavé téma. Zkusme to někde najít ...
Na druhé straně roj vyletí jistě i s potenciálními kojičkami, vždyť se jistě počítá s tím, že brzy najde místo a matka začne klást ...
Jiří
Ahoj Jirko! kolem včel je tolik stále nových zajímavých otázek. To je na chovu včel zajímavé. Ptal jsem se na kvalitu matek proto, že všechny matečníky jsou přijaty a jsou už zavíčkované. Nyní už přidání plástů s mladými včelami a zavíčkovaným a vybíhajícím plodem je jen otázkou přežití včelstva, protože by se nové generace tento roj nedožil. Přece jenom v normálním roji je stará již oplozená matka, která hned začne klást. V mém případě se při výchově nové královny prodlouží doba prvního kladení skoro o celý měsíc pokud se zdárně oplodní) a dalších 21 dní bude pak trvat, nese začnou líhnout nové včely.
Teď mě napadá, že takzvané poroje mají také neoplozenou novou královnu, ale ta už má 2/3 vývoje za sebou a zbývá jí už jen třetina času k úspěšnému začátku kladení, než v tomto případě.

Teď půjdu a přidám do roje plásty s mladými včelami a zavíčkovaným plodem. Když tam mají 14 zavíčkovaných matečníků 7 dní od přelarvování, tak předpokládám, že nenarazí na přidaných plástech další matečníky. Nebo ano???
Až jim vezmu zralé matečníky těsně před líhnutím královen, mohl bych do takto omlazeného včelstva vložit další nalarvenou sérii, že ano?

Základní otázka zůstává, zda první várka odchovaných královen jen na rojových včelách s nedostatečnými zásobami v úle (venku, ale byla v té době hojnost a dobré počasí ) bude stejně kvalitní, jako případná druhá série s přidanými mladými včelami a vybíhajícím plodem.
Baví mě to! Smile Smile
Pardon, Honzo, četl jsem moc rychle ... Big Grin. Je to pokus, ta matematika je jasná, ale čas myslím ještě je, u té druhé série už by to bylo na hraně, nechal bych je normálně žít ...
Ale pokud bys chtěl mít něco na zálohu s kladoucími matkami, tak proč ne?
Jsou to cenné zkušenosti ...
Taky mě to baví Big Grin
Jiří
Ve čtvrtek jsem přelarvoval a dvě série jsem umísti do sádky vytvořené obráním oddělků - 8 rámků plně zavíčkovaného plodu, sem tam mladší plod.
Oddělky jsem chtěl trochu přibrzdit vyrovnat sílu a ještě chvíli je udržet v jednom nástavku.
V pátek kontrola a až na dvě larvičky z dvaceti mi všechno vyházely.
Takže hned v pátek jsem série obnovil a zkontroloval v neděli.
Na některých plástech naražené nouzové matečníky, zase jen dva matečníky. V ostatních miskách se objevila vajíčka, v některých i dvě Surprised.
Asi je tam přenosily z jiných buněk. Matku jsem nenašel.
Takže opět nové série, tentokrát na mateří kašičku, dnes kontrola a asi 16 přijatých.
No vida, tak aspoň tak. Ale popravdě, kdybych tam našel vajíčka, jako nyní ty, tak bych ještě počkal, jestli na nich narazí matečníky, včelky moc dobře ví, jak nejlépe vychovat opravdu kvalitní matku. Jak je známo z tiché výměny je matička obvykle nej, takže z těchto vajíček by mohly být matičky opravdu velmi povedené.

V sobotu jsem dělal 4 oddělky na své matečníky, jelikož jsem si choval poprvé matičky, všiml jsem si, že jeden matečník byl opravdu velký, dva normální a jeden menší. Rozdíl mezi tím největším a nejmenším určitě min. 20%. Fotky bohužel nemám. Jakto, že některé matečníky jsou větší a některé menší? Vím, že ty hodně malé se ruší, matička by asi nebyla výkonná, ale matečníky jsem už viděl u včelaře několikkrát a ten můj nejmenší zase malý nebyl, tak jsem ho nechal, spíše ten jeden byl hodně velký. Samozřejmě beru čistou míru, oba matečníky měly pěkné víčka bez jakékoliv přístavby trubčiny apod.

Má na tu velikost matečníků vliv natočení larvy, či opravdu můžu očekávat, že bude matička z velkého matečníku o něco větší? Co jsem viděl matičky, tak se mi zdály všechny vždycky stejně velké. Matička po vylíhnutí vypadá opravdu jako taková jen o kousek větší včelka a matička po 4-5 letech byla taky už malá, vypelichaná, ale v produkčním věku se mi zdají všechny matičky stejně velké, ale matečníky velikostně dost rozdílné.
Pozor na opravdu velké a dlouhé matečníky, stane se to tak, že larva jak se napřimuje, sjede o kousek níž, včelky to dostaví, ale larva může ztratit kontakt s MK a může matka být menší , než z normálně velkého matečníku
A nebo se vůbec nevylíhne......
Na oplodnenie používam takéto plemenáče na rámikovej miere.

[Obrázky: Kl_t_plemen_e_001.jpg]

V zberných odložencoch mi nechcú prijať larvičky v plastových miskách. Myslel som si, že chcú spáchať samovraždu, ale poradili si po svojom. Preniesli si larvičky na plásty a urobili si partizánske matky. Na obrázku vidno dlhú bunku - je to bunka na bunke, v hornej chovajú a v spodnej je možno tiež larvička. Stav je týždeň po vylámaní náhradných MB Huh.

[Obrázky: Kl_t_plemen_e_008.jpg]
(17.06.2014 23:10)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Pozor na opravdu velké a dlouhé matečníky, stane se to tak, že larva jak se napřimuje, sjede o kousek níž, včelky to dostaví, ale larva může ztratit kontakt s MK a může matka být menší , než z normálně velkého matečníku

(17.06.2014 23:25)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]A nebo se vůbec nevylíhne......

Aha, no další nové info, díky za něj.

Tak chlapi dneska kontrola vylíhnutí matečníků, 3 ze 4 OK, ten co byl nejmenší, jak jsem tady psal vykousaný z boku (takže mi to tolik nevadilo) a našel jsem vajíčka a jednodenní larvičky, říkám, ajaj, tady jsem dal starou matku, ale jak to, jakto, že jsem ji přehlédnul. Hledal jsme ji a nic. Pak jsem otevřel včelstvo, odkud oddělek byl a nouzové matečníky jsem našel. Opět hledám v oddělku a pak jsem ji našel, nestačil jsem se divit, loňský oddělek se značenou matkou a najednou matka neznačená! proto jsem ji nemohl najít. Tak buď tichá výměna nebo za to můžu já a při nějaké kontrole jsem starou matku poškodil. Ale tím si nejsem jistý, loni se do oddělků nechodilo, jen zakrmovat a letos ta práce se včelkama byla minimální, rozšíření a pak ty oddělky. Tak těžko říct, sranda je, že z těchto včel jsem bral plemenivo, tak budu mít (snad) 3 včelstva s F3 matkou, ale neřeším to, příroda na eFka nehraje. Dělal jsem na jaře zkoušku na čistící pud, za 6 hod vyčištěno, hodně staví, jsou extra klidné, první oddělek od nich postavil za 10 dnů celé dvě mezistěny (39x24), to je teda fofr, takže bych to od nich bral tak i tak. Jelikož byl také i tento oddělek nejslabší, v ostatních je včel více, ale za to může i to, že už tam vyběhnul skoro všechen plod, tady ještě nevyběhl a vajíček a larviček tam byla hromada, tak jsem se rozhodl, že to vrátím zpět do úlu, kde jsem to vzal i s matkou, protože si myslím, že tolik larviček nemohlo těch pět a půl včel (s nadsázkou řečeno) utáhnout. Včelky obsedaly ještě nevylíhlý plod a tam, kde byly larvičky a vajíčka těch včeliček bylo doslova několik. Jsou to 4 dny od tvorby oddělku, takže doufám, že starou matku nezakousnou, co myslíte? Jaká je asi pravděpodobnost? (Matička byla pěkná, klasické velikosti)
Není nad to udělat si radost chovem matek v medníku při matce

[Obrázky: Sn_mek_341.jpg] [Obrázky: Sn_mek_343.jpg]
Jirko, teda krásné Heart
Kdyby jsi nebydlel tak daleko, hnedka bych Tě o jeden poprosil Smile
což o to to já bych ti jeden určitě dal Tongue
Krasne dopoledne preji,
protoze jsem tady nikde nenasel tema zasilani matek postou, vyhledavac nic takoveho nenasel, tak nevim, zda tema existuje, ale s chovem matek velmi uzce souvisi, davam sem snimek zaslane matky, kterou jsem dnes od skveleho cloveka s vecnym usmevem na rtech, kdykoliv ochotneho pomoci radou i cinem, dostal. Kdyz jsem krabicku, kterou vcera odeslal z jedne stredoceske posty, dnes rano po osme hodine otevrel, v prvni chvili jsem se lekl, ze krabicka obsahuje jednoduchou vybusninu pro nacvik pyrotechniku pod nazvem "strihejte urcite zeleny" Smile, ale na druhou stranu, podelte se s ostatnimi, jake mate zkusenosti vy, co bezne posilate, nebo jste temi bud jako ja obdarovanymi nebo kupujicimi. Predem dekuji a pripojuji snimek uzasne dumyslneho nevybusneho systemu! Smile Jeste jednou diky kamarade!
Honza

[Obrázky: IMG_5896_copy_II.jpg]
Zelený bych určitě nestříhal Big Grin
Mne prišli dnes matky poštou v obálke :

[Obrázky: 19062014038.jpg]
ako dlho im trvala cesta ?
Mne od stredy dopoledne do ctvrtka rano.
Honza
Referenční URL's