Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hoj, diky za odpoved.
mednik ma ocko jen na vetrani, neda se z nej vylyzt, protoze pod nim je mrizka. Ale nevim, jestli jsou mladusky schopny prolizt materi mrizkou...
Chose
Před oplodněním mě prolezla. Mám kovovů MM.
hmm,
tak to se mi perou pod mednikem. Tam je matka zluta, tak snad to bude bojovnice samice Smile.
Na druhou stranu tohle jsou matky od premiantu, ktery se nerojej, tak bych se asi ani tolik nebranil. Tedy, zatim neroji Big Grin

Chose.
(24.05.2019 9:18)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj, diky za odpoved.
mednik ma ocko jen na vetrani, neda se z nej vylyzt, protoze pod nim je mrizka. Ale nevim, jestli jsou mladusky schopny prolizt materi mrizkou...
Chose

Musíte studovat odbornou terminologii pane, tedy jestli chcete aby vám všichni ihned a bez pochybností, co chtěl asi básník říci, rozuměli. Mladuška je mladá včela a bylo by smutné, aby neprolezla mateří mřížkou. To by pak nebyla mřížka mateří, ale logicky mladuščí. I taková "mřížka" je, ale říkáme jí včelařské pletivo. A zase je to terminus technikus a každý ihned ví, jaké je to pletivo, když má přídomek včelařské, bez dalšího vysvětlování.

Mladé, ještě neoplozené matce, říkáme odborně panuška nebo neoplozená a taky panenská matka. Ani ta by prolézt neměla. Pokud ano, je vadná stěží bude dobře vyvinutá.
Dekuji vam za korekci meho chovani, nacelniku Smile
(citat z jednoho filmu).
Mate pravdu, myslim panuska, pisu mladuska Undecided

Nicmene dekuji i za odpoved, aspon vim, ze je mam hledat max jen v tom medniku Smile
Chose
[Obrázky: FB7-CF755-371-F-4895-ACE5-E19-A3-F452-C37.jpg]
Z téhle mám radost Big GrinBig Grin
Jirko, tvůj chov i fotky jsou pro mě hodně inspirativní a motivující to příští rok zkusit. Díky!
Ahoj, vim ze se to tu jiz resilo, ale nedri se mi to najit. Chovam matky v osirelci Liebigovou metodou a vzdy mi vcelky prijate matecniky zastavi do dila. Co delam spatne ? Jak se vyhnout tomu aby vcelky matecniky zastavely ? Dekuji.
Zastaví i otevřené nebo až zavíčkované?
Tak casto jsem do nich nekoukal aby mely klid, ale podle chovneho kalendare by jeste mely byt otevrene. Je to na hrane prelarvoval jsem 18cteho.
Na čem matečníky jsou?
Zkus pod ně do rámku dát lištu. Pravděpodobně začnou stavět na ní pod matečníky.
(24.05.2019 19:41)Tomáš Burian napsal(a): [ -> ]Ahoj, vim ze se to tu jiz resilo, ale nedri se mi to najit. Chovam matky v osirelci Liebigovou metodou a vzdy mi vcelky prijate matecniky zastavi do dila. Co delam spatne ? Jak se vyhnout tomu aby vcelky matecniky zastavely ? Dekuji.
matečníky v každém případě musí být v úzké mezeře 1/2 až 2/3 šířky rámku. Pokud jsou v širší mezeře, zastaví to ve snůšce dílem a je po nich.
Mam je dane jen na horni loucce od ramku, je to jen horni loucka a k ni pripevnene misky. Dekuji za rady, zkusim udelatramek a pod matecniky dam latku, snad to vyjde Smile
[Obrázky: matecniky.jpg]

Tomáši taky mi to jde jedna báseň
Musíš tu loučku ohoblovat, je moc široká.
Na kolik to mám seříznout? Kdybych to tam nechal dýl tak se to dá i vytočitBig Grin
Tak muj optimismus byl na miste, ze zminovanych 20 matek mi 16 klade a jedna se mi dnes vyrojila. Ta sla ven skoro s celym oddelkem a nechala v plemenaci nouzovou matku s dvema ramky vcel. Docela me zmatla, protoze matky znacim a prijdu na obed domu a na keri roj, ktery jsem sklepl a v nem pouze neoznacena matka.
Tak teď je tady u mně taky nevhodnej čas na chov matek, protože prevladnul sběrací pud,snůška je tak velká že prijmaji méně matečníků a šířka nesirka přistavují vše a sladinou cpou všude.To že by nová matka v oddelkach neměla místo na kladení a se jen tak nestane...Přešlo je i rojení a jen Nosej...
Tak náhodná kontrola letošních prvních matek a tato si vede obzvlášť obstojně.Pekně postavit a pořádně zakládat.Tak je to fajne(na té jedné straně je líp vidět že jsou larvičky až ke spodní loučce ale je to hůře vidět.
[Obrázky: IMG-20190524-174146.jpg]

[Obrázky: IMG-20190524-174209.jpg]
Větu v závorce tesat, čteš to po sobě někdy?Big Grin

myslím před odesláním

Jsi rád že nosej že?Tongue
Referenční URL's