Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Krásný.....já už se taky těším, že to letos vyzkouším a rozmnožím. Já budu množit asi prostřední, ještě zkusím PIN test. To že jsou prostřední v řadě nejslabší, nebo nejhorší se mi zatím nepotvrzuje, ale byl to můj první rok.
A víte proč my v 2/3 Langu výborně vyzimovaly? No prostě proto, že žádná zima nebyla a příští rok prý uvidím. Tak si budu muset počkat. Ale zatím jsem optimista. Ještě, že jsou u nás v ZO i tací, s kterými si rozumím a sdělujeme si naše radosti i strasti bez ohledu na typ úlu.
Minulý týden se mi od dědy dostala do rukou publikace Kalendář českomoravských včelařů z roku 1943. Zaujaly mě statě ohledně chovu matek. Ačkoliv to z textu není patrné, neboť ten se zabývá využíváním rojových matečníků, z obrázku jasně plyne, že si tehdejší včelaři již uměli matečníky podřezáním plástve záměrně vychovat, a ty zužitkovat do oplodňáčků. Vlastní přelarvování ještě asi neznali. Posouzení nechám na vás. Zajímavostí dále je, že již i tenkrát si značili matky. Jen s tím rozdílem, že tehdy používali 4 barvy. Značení ne zcela odpovídá tomu dnešnímu. Uznal jsem za vhodné se pro zajímavost o tom s vámi podělit. Publikace je krásným náhledem do dob minulých, typů úlů apod.

Kalendář českomoravských včelařů, 1943
No, jo, používaly se jen 4 barvy v pořadí podle abecedy....bílá, červená, modrá, žlutá......a používala se i zelená, na matky neznámého stáří....Big Grin ale to není tak dávno.....
Od kdy se vůbec používá současné značení?
Nejsem si moc jistej......1992?....opravte mě.Dodgy

Kdo má Včelařství ročník 1992....tam by snad? měl být článek od Ing.Veselého, který o tom psal......ale už si to moc nepamatuju.
Na internetu jsem našel odkaz na literaturu:
Veselý, Vladimír. Změna v barevné symbolice značení matek. Včelařství, 1992, roč. 126, č. 5, s. 106.

Je zde na fóru nějaká osoba, která dané včelařství ještě vlastní a mohl bych ji respektive poprosit o naskenování příslušného článku? Rád bych si ho přečetl a na internetu jsem jej nenašel. Předem děkuji za laskavost.
Pošli dotaz do Křemencové. Smile
nebo do vlákna Otevřená diskuse s představiteli ČSV – zeptejte se na to, co Vás zajímá.
Zeptat se tam můžeš, ale ...
Po r. 1948 bola povolená len červená v rôznych odtieňoch a letáče boli otočené len na východ. Preto sa matky značili načierno Wink.
Odpověď Jarinek:
V pondělí bych měl mít chvíli čas,tak se podívám.Měl bych to mít.
(09.04.2014 21:03)Kohout napsal(a): [ -> ]... Ptal jsem se včera včelaře kdy bude larvit letos. Vždycky začíná s chovem koncem května, letos prý taky dřív nezačne. Tvrdí že prý teprve tou dobou jsou odchovaní řádně vykrmení trubci kteří jsou včelstvem určeni k oplodnění matek...

Kdy bude konec května letos?
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o konzultaci mého plánu na rozšíření chovu, mám 3 včelstva z loňských oddělků, všechna silná, obsedající 2 plodiště a 1 medník na 39*24 a rád bych to letos rozšířil na 6.
Chtěl bych letos vyzkoušet přelarvování při tvorbě oddělků a plán je následující :

1. den -1 nechat ovonět rámek s miskami v úlu.
2. den 1 přelarvit larvičky z plodu. Vzít rámek plodu z plodiště a přesunout ho do medníku a přidat ho vedle chovného rámku.
3. den 7 nachystat oddělek, mlaďušky, rámek zavíčkovaného plodu, prázdný rámek s vodou, rámek se zásobami, dát to do chladu, větrat.
4. den 10 přesun oddělku na stanoviště
5. den 11 přesun 2-3 misek s matkami matky na oddělek (ještě nevím, jak to fyzicky provést, asi vyřezat část rámku a připevnit misku..)
6. nechat to na včelách, kontroly...

Plán je, že neděle 20.4. bude den 1, stanoviště jižní morava, výšku n.m. nevím, ale nízko, řepka kvete už asi 14 dní Smile
Prosím o konstruktivní kritiku, pokud se vám zdá něco špatně, předem díky.
Honza
Moje praxe, nemusí se taky líbit každému...
  1. ovonět nedávám, a ani jinak se o to nesnažím. Je to zbytečné. Normálně jak rozdělám balíček s miskami, nasázím je na rámek a přelarvuji. V loni jsem to ještě dělal na kašičku, letos to budu dělat na vodu. Je zbytečné se tou kašičkou zabývat, včely se o ty larvy postarají.
  2. Nemám dobré zkušenosti s chovem při matce v medníku. Matečníky moc nepřijímají - tedy těžko se odhaduje rojová nálada. Vždy se mi nejlépe osvědčila sádka - tj. dočasný osiřelý oddělek bez matky na celý nástavek.
  3. Poslední den před vylíhnutím (15. den vývoje matky, tj. 11 dní od přelarvování denní larvičky - rohlíček) přendávám do oplodňáčků nebo do oddělků matečník (miska s kolíčkem + jazýček). Oplodňáček plním mladuškami (setřepávám skrze smyk do rojáku z pláství včely) pomocí narkotizace, na oddělek postačí plást pylový, plást plodový, plást zásobní. Možná i ten pylový je zbytečný.
  4. 4 dny od vylíhnutí matky nemusí být matka ještě oplozená. Kontroluju až tak po týdnu a půl od přendání matečníků k zužitkování.
  5. Moc se s tím, s prominutím, nesrat Wink
Děkuju za rady, asi ještě zvážím vytvoření jednoho oddělku ihned, tím pádem bych v něm vychoval matky a ten oddělek by byl už hotový, zbylé dva bych přidal až za týden...

ještě přemýšlím, co to je miska s kolíčkem + jazýček, misky s kolíčkem mám, už nachystané, ale jazýček ? Smile
(19.04.2014 18:03)janza napsal(a): [ -> ]...ale jazýček ? Smile

to je plastový trojuholník pomocou ktorého "zapichneš" do plástu zaviečkovanú MB s matkou pred vyliahnutím v úli, kde chceš aby sa vyliahla...Blush
Ahojte,
několikrát jsem zde četl o chovu u matek tak nějak "do zásoby". Jak probíhá "uskladnění" matky, resp. v jakém úlu atd. Letos jsem asi při prohlídce jednu ztratil a bylo by bezva kdybych mohl někam (?) šáhnout a vzít kladoucí matku...

Děkuji
Standardně udělat oddělek (nebo víc) třeba do pětirámkového plemenáče. Oddělek s včelstvem se pak lehce spojí. Pokud matka nemá kam klást, odebrat plodové plásty a posilnit ostatní včelstva. Na konci roku buď zrušit nebo se pokusit přezimovat.
Já jsem takto přezimoval 2 slabounká včelstva, ale přežili tak tak. Teď jsou teprve na čtyřech r. 39x24.
(20.04.2014 9:23)Pedro86 napsal(a): [ -> ]Ahojte,
několikrát jsem zde četl o chovu u matek tak nějak "do zásoby".

Prečítaj si články o ,,mini optimale", pekné foto a info tu dal aj Mirosla Křížek ,,Podolíčko"
Díky za tip, ale já to tady prostě nemůžu najít...nemůžete mě někdo prosím navigovat?
Děkuji
Referenční URL's