Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A nezapomenout na vodu. Jednu stranu souše polít vodou.
Už to tu bylo řečeno,ale pokud děláte sběrný oddělek k chovu matek nečekejte pro Boha s vložením série déle než 2 hodiny lépe po cca půl hodině.
Neztrácejte ČAS !! už je ho dost pryč tím počasím co bylo.
Toto síce môžete spraviť, lenže v takom prípade je tam minimum kŕmičiek. Mne zberný odloženec vytiahne MB, kašičku z nich použijem na prelarvenie a po troch dňoch už veselo nosí sladinu. Po vyliahnutí 2/3 včiel je doslova napráskaný mladuškami a to potom aj na vtom čase vloženej sérii vidnoWink Odoberiem dva krajné zásobné plásty a vkladám 2 rámiky s 20 nalarvenými bunkami. V drvivej väčšine sú prijaté všetky.
Já sběrný oddělek larvím až za 9 dní po vzniku. To už přijímají jen to mé nalarvené.
Pokud víš kde je hledat je jich ve sběráku hned dostatek a nemám problém s příjmáním série a jen zcela víjmečně se stane že narazí na rámku vždy použijí sérii,ale každej at dělá dle sebe kdo dělá 1 či 2série čas má...
Ono to s sebou nese i jednu výhodu. Pokud do 9 dnů vylamuji jejich natažené nouzové, používám odebíranou mat.kašičku na přelarvování.
pokud se neodeber 3 den kdy je jí nejvíc taktéž je to plýtvání tentokrát množstvím MK.Big Grin
Nedělní larveni
[Obrázky: IMG_1936.jpg]

[Obrázky: IMG_1933.jpg]
Pěkně Jirko Wink Já juknu až zítra jak sem byl uspěšný.
Zase na těch trubčích larvičkách?....Wink
Já to ani jinak neumím. To pak maj matky pořádný "prdele" :-DDD
Diky dnesnim mrazum se mi dochovne vcelstvo stahlo pod mrizku a 30 matecniku je pravdepodobne zachlazenych... Zavickovany plod nahore byl ..
Hoj,
zavrel jsem matku do NiCOTu, zdalo se mi, ze zakladla, tak jsem ji pak zatkou druhy den vypustil (toto pondeli). Dneska jsem si myslel, ze prehodim misky, ale videl jsem v miskach NiCOTu jen vajicka, ne tedy ve vsech. Otazka zni - jsou to zaschle vajicka nebo to vcely vycistily a matka zakladla vcera znova ?

Foto : https://www.ajetaci.cz/ostatni-fotky/vce...G_1759.JPG

Diky a zatim
Chose
(10.05.2017 14:39)Frey napsal(a): [ -> ]Diky dnesnim mrazum se mi dochovne vcelstvo stahlo pod mrizku a 30 matecniku je pravdepodobne zachlazenych... Zavickovany plod nahore byl ..

Na jaké míře a kolik toto včelstvo obsedalo, že se stáhlo z medníku i když tam byl plod?
(10.05.2017 20:50)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
zavrel jsem matku do NiCOTu, zdalo se mi, ze zakladla, tak jsem ji pak zatkou druhy den vypustil (toto pondeli). Dneska jsem si myslel, ze prehodim misky, ale videl jsem v miskach NiCOTu jen vajicka, ne tedy ve vsech. Otazka zni - jsou to zaschle vajicka nebo to vcely vycistily a matka zakladla vcera znova ?

A jak by se tam matka zpátky dostala, když jsi ji v pondělí vypustil ven?
A nemá se miska i s vajíčkem dat na lištu???
Hoj,
nezazatkoval jsem zpatky tu "materi mrizku", pod kterou byla v NICOTu...
chose

edit to Jirka:myslel jsem, ze se maji davat az larvicky s tema miskama. Nebo i misky s vajickama je mozno davat na chovnou listu ?
Princip systému NICOT a Yenter je v tom, že matky se zavře pod mřížku do toho boxu a zaklade misky. Včely mají volný přístup. Až zaklade, tak se vypustí volně do úlu a misky se umístí na lištu. Je to pro ty, kdo si netroufají na larvení.
Aha, takze nemusim cekat na vylihly larvy a muzu misky i jen s vajickama zuzitkovat ? To jsem potreboval vedet, diky. Toto jsem hledal, ale nenasel nikde. Jen zakladni postupy jako jsou vsude ve forme pribalovyho letacku...
Jeste ze mame toto forum Smile
Chose
Samozřejmě se musí lišta s vajíčky v miskách dát do včel, které nemají jinou možnost si matky vychovat. Uvědomte si, že včely krmí budoucí matky jinou MK , než dělnice. A rozhodují to podle velikosti buňky. Larvy v misce krmí tou správnou pro matky.
Referenční URL's