Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já si myslím, že i při prodeji ze dvora tam jsou zbytky krmení u běžných včelařů.
V podstatě jediný systém který dává určitou "záruku" je dadant systém. Ale jen pokud nekrmí invertem někdo v okolí, ani pak nemlůžeš vědět zda na jaře někde v okolí neloupí. A hlavně je to o citlivosti metody, kterou se detekuje invert. ČOIka nikdy neuvadla koncentrace které detekuje - jen že to tam je. A laborka veteriny v tom samém medu nic nenachází.
Takže bych řekl, že za současné situace si nikdo nemůže být jistý, pokud od něj odebere ČOIka med a dá na analýzu.

Pak vynechám tu "žumpu" na jarní med, kam se stočí vše včetně zimních zásob - tedy výkup a včelař si vyčistí mdníky aby ze dvora mohl prodávat tmavší med. To dokud se v ČR nepoužíval invert moc nevadilo, ale pak se z toho stal průser - ukázalo se při analýze kolik zimních zásob se dostane do medu a do výkupu. Smile Nikdo neví ale kolik se toho dneska napastuje, po té co se zavedla opatření aby se to do výkupu tak snadno nedostalo.

Taková je podle mě realita.

Z pozvánky v mailu A tomuto říkám sloveso:


Pokud byste měli zájem prodávat med nebo výrobky se včelími produkty, je třeba se předem domluvit a přihlásit, abychom s Vámi počítali s místem (do 26.6. a do prostorového limitu 32 stánků). Doporučená cena pro letošní prodej je 200,-Kč/950g sklenici "včela", ČSV. Cena pod 160,-Kč bude považována za naprostou neúctu k práci včelaře a dřině včel a stánek bude s podobným dumpingovým prodejem vykázán ze soukromého pozemku, kde se celá akce koná. Vstup na ...... medobraní je zdarma.
ahoj všem, jsem tu nový. zkusím zde svoji vlastní kalkulaci pro názory:
výchozí informace: 14 úly a jen 7 produkčních výnos medu na včelstvo 35kg.

investice do úlů: 5 tis. na 8 let tj. 625 za rok a tj. 18 kč/kg
ostatní zařízení 100 tis. na 20 let. tj. 417 za rok a 12 Kč/kg
cukr 350Kč 10 Kč/kg
vosky a ostatní provoz 250Kč na včelstvo a rok 7 Kč/kg
cukr pro ztráty včelstev 350Kč 10 Kč/kg
sklenice, víčko, etiketa 10 Kč/kg
NÁKLADY 67 Kč/kg

Práce hod. sazba 130 (hobby včelař):
medování 40hodin 250kg 21 Kč/kg
ošetřování včestev odhad 3x více jak medování 63 Kč/kg
PRÁCE 84 Kč/kg
CELKEM 151 Kč/kg.

Nejde o ani tak o částky v položkách jetli úl se dá pořídit za 4100 a vydrží 5let jelikož rozdíl v celkové ceně je pak 2%. Špíš zda něco nechybí.
Víš, Karle, mít názor je jedna věc, ale troubit ho do světa je věc druhá. Jak jsem shlédl tuto diskuzi o ceně medu, musím konstatovat, že se zde vyskytuje mnoho nesmyslných názorů. Některé jsou od lidí, které ani nemá cenu číst a reagovat na ně. Tvůj názor na cenu medu je naopak celkem racionální a promítá se do něj dlouhodobá zkušenost. Co ale racionalitu postrádá, je tvůj výše uvedený příspěvek o zbytkách krmení a žumpě. Neříkám, že v určitých konkrétních případech nemůžeš mít pravdu, ale takto veřejně a bez rozdílu odsoudit květový med je šílenost. Osobně velmi dbám na to, abych se tebou popsanému naprosto vyvaroval. Důvod? Protože svůj med jím také já sám a tak o žádnou žumpu opravdu nestojím. To je mimochodem jeden z důvodů proč a jak léčím a jak celkově vedu svoje včely. V DS mám jen 20 včelstev, zbytek v NS a rozhodně jsem přesvědčený o tom, že se mi zbytky zimních zásob do medu nedostávají! Teď si představ, že si tvůj příspěvek přečte někdo méně znalý problému, nebo naopak někdo, komu se podobná (des)informace hodí (novinář?). Dokážeš domyslet důsledky toho co jsi napsal?!

Na druhou stranu přiznávám, že mohou existovat včelaři, u kterých podobný problém může existovat a to buď ze zištných důvodů, nebo pouze z neznalosti a nepochopení. Zde je prostor pro zlepšení, například pomocí přednášek a exkurzí. Ale přednášky na toto téma asi obecně nebudou moc poptávané. Že by téma na příští Nepomuk, PVS, či někde jinde?

Abych to uzavřel - podobná prohlášení bych raději viděl psaná v méně nebezpečné formě. Nemá cenu si zbytečně zahrávat s něčím, co posléze můžeme jen těžko ovlivnit. Zde musím odkázat na Jardu Lstibůrka a jeho varování...
To o výkupu a žumpě na med pronesl kdysi jeden úhlavní nepřítel českých včelařů a výkupce.
Takže to je parafráze na něj.

Ale pár lidí co provozuje výkup s ním vřele souhlasilo.

A když se zpřísnily podmínk yve výkupu, kam asi ten med jde? Smile

Já ten názor prezentuji dál, protože mi vadí že omílané "nejlepší med je od včelaře" je tradované jako Einsteinova věta o včelách. Až to někdo prokáže, dejte vědět.
Tak to berete jako protiváhu.
Ve svém okolí prodávám med za 130,- a celkem mi ubývá.
Ovšem před chvílí jsem byl nucen významně zdvihnout obočí, neb jsem měl od loňska "nasmlouván" med několika lidem do Plzně a před chvílí mi vzkázali, že standartní cena medu v Plzni je 110,-
Takže sklenice jdou do sklepa a počkám, až se jaro zeptá.
O tom dadantu to není až tak pravdou. I nízké nástavky (a vlastně jakékoli) mohou mít mřížku, pod kterou se nejde..
Mam vytocenu dubovu medovicu+maliny - pekne tmovohnedy, cena 8.5 eur/kg.
(17.06.2015 6:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Já si myslím, že i při prodeji ze dvora tam jsou zbytky krmení u běžných včelařů.

Zapominas na ty, kteri zimuji na medu (kvetovem). Staci nevytacet vsechnu slunecnici. Ja krmim cukrem jiz jen oddelky, pokud neni snuska. Letos se mi krmna komora osvedcila.
Aby nedošlo k omylu, já to ještě jednou zopakuji.

Nesouhlasím(nesouhlasil jsem) s tvrzením že med ze dvora znamená automaticky kvalitu. Že nákup přímo od včelaře je automaticky garancí kvality.

To je vždy věc individuální. Ne 100%, vyjmenoval jsem případy, kdy může být snadno dokázán opak.

A ten byl mnohokrát prokázán, viz třeba potraviny na pranýři.

Takže je třeba si najít jiné argumenty ke zdůvoděnní ceny.

Mně zatím stačí máslo, než jej zlevní. Na moje náklady dlabe Bílý tesák. Náklady jsou taková berlička. Pokud by byly vyšší než dosahovaná cena, taky je můžete ořezat. Nikdy jsem to nepočítal, ale pokud bych počítal přímé náklady a odpisy a nepočítal práci jako Louky, tak myslím, že letos už to bude kolem 10Kč. ALe to mám kvůli tomu prodávat med za socialistických 35 -50?
(16.06.2015 16:24)Louky napsal(a): [ -> ]... ale na na to by si neměl koule, dělat takové povolání Smile

Ale papíry na to mám. Ty tedy peníze vydělávat nemusíš. Ty je fasuješ.
Čtu to tady již týden a jsem s toho smutný. Sám jsem začal letos, dotace jsem odmítnul (je to jako když si podáváš pití z jedné ruky do druhé a polovičku toho vybryndáš). Cenu jsem odhadnul a dal to na 130,- Když jsem volal na Šumavu tak mne rodina nazvala "vydřiduchem" že tam mají med za 80-100 Kč. Tady zase v okolí prodavaji za 130-160 Kč. Takže je to místem a lidma. Mám sice 10 včelstev, ale medu bylo zatím jen 150 kilo, takže hobby podnik. Ceduly jsem ani nedával a prodávám po znamich a zatím vím že jsem cenu nezkazil, protože všichni co si ode mne brali med o svého včelaře přišli. Příští rok uvidíme jak se hne cena, ale dolu určitě nepůjdu, to ten med radši sníme.
tak něco na odlehčení :

- mám pár sousedů manažerů jejichž hodinová sazba je něco okolo 1000,-Kč/hod. (fakt jo)...
- já jsem taky takový manažer svých včeliček - furt jim do toho hrabu, kecám a ony si to nakonec udělají správně a lépe samy... Wink

Co mám tedy takovému sousedu říct na cenu medu až se zeptá ? Kilo medu za 1500,-Kč ? No jnak si bude myslet, že jsem trouba, a to teda ne, já jsem přece manažer Smile
To není blbý argument. Za kolik hodin jedno včelstvo přinese kilo medu? Cool
Čím víc kdo vydělává, tím je lakomější.
(17.06.2015 21:05)Hmožďa napsal(a): [ -> ]Příští rok uvidíme jak se hne cena, ale dolu určitě nepůjdu, to ten med radši sníme.

Neřešil bych cenu medu pro příští rok, ještě do něj včely nepřežily.... A že to nebude sranda....tak na to vemte jed. Případy viróz ve včelstvech se začínají množit.Dodgy
Veľká znáška = veľa plodu = veľa klieštika = ...
(18.06.2015 9:05)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Veľká znáška = veľa plodu = veľa klieštika = ...

To neplatí. Mnohem horší je hlad.
??????
Já mám letos první med, 3 včelstva a přes 60 kg. Další už holky nanosily, takže samá práce a pochopil jsem, že nejhorší na tom včelaření je vytáčení. V tý Plzni jsem se o tom bavil v prodejně, cenu kazí starší včelaři-lidé si zvykli na cenu okolo 100 kč. Na rovinu říkám, že tomu nerozumím. V obchodě se prodává sklenice za 160-200 kč a navíc je to 900 ml. Většinou se jedná o směsný med ze zemí mimo EU. V práci se mě pořád ptali na cenu, nasadil jsem 150 kč a prodal za týden 30 kg. Nechápu, čeho se bojíte? Kdyby ho nechtěli, nekoupí. Je to o nabídce/poptávce. Když si spočítám ty spousty hodin věnovaných včelkám a cena vybavení....Kdybych ho nemohl prodat, raději ho rozdám po příbuzných a spolupracovnících, i když chápu, že pro velkovčelaře to takto praktikovat nejde. Osobně beru prodej medu jen jako bonus a rozhodně to nedělám na kšeft, včely jsem si pořídil jako ´hobby´ a abych měl jistotu, že mám kvalitní potravinu Cool
Napiš to do Včelařství, uvidíš zda to otisknou. Cool
Těm starým dědům se nediv, oni se navzájem v tom utvrzují jak je med laciný, straší je levnými dovozy z Číny atd.
A informace nemají.
Referenční URL's