Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přeně tak.Cenova kotva nas vůbec nemusí zajímat.Pro MED se chodí ke včelařům,pro šmakulády do super hyper.
Cenová kotva může možná platit v tržním hospodářství. V dotačním socanstánu bez celní ochrany vnitřního trhu zemědělských komodit těžko. Ostatně v době docela nedávné se med od včelaře prodával kolem stovky a v marketech byla cena skoro jednou taková a nikoho žádná kotva nezajímala. Takže si myslím, že cena v marketech není pro včelaře tou směrodatnou kotvou ze které je možné vycházet ani náhodou
(18.03.2024 20:32)Frey napsal(a): [ -> ]Lidl - med luční (medcomerc) - 109 Kč.

Země původu: Ukrajina, Urugvaj

Chybí ti uvedené množství soudruhu. Bez toho je ta cena nicneříkající. Za 1/4 kg celkem dobrej vývar.
Každé zboží má svého zákazníka. Kdo to nechápe ten se pouze zbytečně trápí a sžírá... bo neumí prodat.
beekeeper, tady máš aktuální přehled, abys nemusel nikomu nadávat do soudruhů.

Penny

Billa

Albert
No on ten medokomerc to takhle prodava za malo nejspis proto, ze se potrebuje zbavit tech namichanejch a v nekterym pripade uz zabalenejch a naetiketovanejch smesek, kde neni schopnej zjistit, nebo radsi nechce "zjistit" to slozeni podle novych pravidel, kde uz nestaci uvest jen ze je to smes, ale musi se tam uvest, kolik jakeho medu tan presne je, co muze bejt neprijemna prwvda pro nektere zakazniky, kteri to kupuji v marketech, a maji treba pocot, ze je to tam vsechno alepson rovnym dilem, nebo eu/cz podil prevazuje a ostatni sou jen doplnky....a realita se muze ukazat presne opacna, kdyz se vezme v uvahu ekonomika nakupu a dovozu.
Tak bude zajimave si pockat na ceny v marketech az bude na sklenicich uvedeno slpzeni podle novych pravidel.
Pritelia včelári, už zase? /netýka sa posledného prispievateľa/.
(21.03.2024 11:51)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Tak bude zajimave si pockat na ceny v marketech az bude na sklenicich uvedeno slozeni podle novych pravidel.

Tomáši, třicetpět let tu markety prodávaly rádobymed za dumpingové ceny. A ty si myslíš že změnou způsobu značení medu se to změní jako mávnutím kouzelného proutku? Nezmění. A uvědom si, že jestli markety tu cenu dobře označeného rádobymedu zvednou, tak tím českým včelařům pouze naženou další zájemce o kvalitní med. A hádej, co způsobí zvýšená poptávka po medu od včelaře? Zvýší to jeho cenu.
Vcariku, vzdyt tak jsem to prave myslel, ze to povede k tomu, ze v tech smesich od medokomercu ted muze byt ted 10% nebo 90% CZ/EU medu, ale podle ceny zohlednujici naklady bych rek ze spis bliz k tem 10 nez k 90, avsak marketovi zakaznici si mohou myslet, ze je to bliz k tem 90 a proto to kupuji. Ale kdyz tam bude uveden skutecny/konkretni obsah CZ/EU tak zakaznici uvidi, co skutecne kupuji. A jak pises, snadno se muze stat, ze je to rychleji ci pomaleji nasmeruje k ceskym vcelarum.
Uvidime.
Par laboratoři v zahraničí je schopno dle pylu určit zhruba odkud, záměrně nenpisu med, ale pouze - pyl -pochazi. To kolik % ze smesky medu je z Ukrajiny, činy, nebo Burkiny Faso nikdo zkontrolovat nedokáže. Nesmyslné nařízení EU přišlo proto, aby zavřelo huby vcelarum, kteří v EU usilují o konec bezcelniho dovozu medu z Ukrajiny.

Užiteční idioti tomu zatleskali, vlk se nazrál a koza zůstala cela. Medkomerc nemusí vyprodavat staré šarže, ta surovina proudící sem pres hranice je tak levná a nekontrolovatelna, ze může vytvářet dumpingove ceny.
Na Ukrajině budou med vykupovat v přepočtu za 20 Kč kilo. Ukrajinec to odmaká a někdo jiný se bude mít dobře.
Kapitalismus?
Liberální progresivismus. Vláda zelených Khmérů školená v Aspen institute.
(21.03.2024 11:25)Včelařík napsal(a): [ -> ]beekeeper, tady máš aktuální přehled, abys nemusel nikomu nadávat do soudruhů.

Penny

Billa

Albert

Cena uváděná bez vztahu k hmotnosti (obsahu) nemá žádnou vypovídací hodnotu.
A co se ti nelíbí na sourdruhovi? Proč by to měla být nadávka!? Je to prastaré označení pro společníka či druha ve společné věci. I Pátek byl Robinsonův soudruh.

Nechápu ale, proč zrovna ty řešíš cenu někde v marketech, když včelaříš pro radost a něčí nízká cena tě tedy nemůže nikterak podrazit.

(21.03.2024 22:28)Frey napsal(a): [ -> ]Par laboratoři v zahraničí je schopno dle pylu určit zhruba odkud, záměrně nenpisu med, ale pouze - pyl -pochazi. To kolik % ze smesky medu je z Ukrajiny, činy, nebo Burkiny Faso nikdo zkontrolovat nedokáže. Nesmyslné nařízení EU přišlo proto, aby zavřelo huby vcelarum, kteří v EU usilují o konec bezcelniho dovozu medu z Ukrajiny.

Užiteční idioti tomu zatleskali, vlk se nazrál a koza zůstala cela. Medkomerc nemusí vyprodavat staré šarže, ta surovina proudící sem pres hranice je tak levná a nekontrolovatelna, ze může vytvářet dumpingove ceny.

Hele Frey Medokomerc na svých směsích uvádí země původu mnohem déle, než to začala nařizovat nějaká legislativa. Byl v tom takříkajíc napřed. Nezastávám se ho ale jen aby v tom byl pořádek. A jak jsem už napsal - každé zboží má svého zákazníka. Ten, co hledá láci a jede jen po akcích tak u mých dveří nezazvoní a vůbec mi to nevadí. A ti co ke mě chodí tak vím že si nepůjdou koupit sklenku za 109 v akci.
Nova verze navrhu pravidel pro dovoz zemedel. Produktu z UA, prumerovat se bude vcetne roku 2021. A med je "citlivy produkt" pro ktere budou zvlastni pravidla

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sve...sem-347593
Referenční URL's