Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Oddělky jsou také závislé na poptávce. Pokud klesne zájem o včelaření pro med, klesne i poptávka po oddělcích. Je to provázané. Aby jeden mohl žít z prodeje oddělků, musí jiný žít z prodeje medu. Pokud se nebude včelařit pro med, dramaticky poklesne počet včelstev. Na včelaření pro radost stačí pár včelstev. Takže představa oné nastupující generace je dost mimo.
Tak nejak...postreh z okoli...dej mi vcely ktery nepotrebujes, mam doma vybaveni po vcelachy ktery sem mel, o ktery sem prisel, protoze sem na ne nemel cas...

Nekecam, osobni cerstva zkusenost.

Vcely neco jako trendy kecky. Abych mel o cem mluvit a cim se chlubit offline nebo online.

Tak sem rek nasrat...nemam odpad a neposilam vcely na smrt.
Vem si USA,tam to profi živi opylování a tvorba paketů,med je podružný.U nas to opylování nebude nikdy,ale vzhledem k trendu zkracující se doby mezi plošným kolabováním včelstev bych tu tvorbu včelstev a oddělků vůbec nezatracoval.Kdybych se mohl vrátit v čase a uvazoval o tom,že se budu včelařinou živit,(jsem rádže jsem to tehdy neudělal),medem by to určitě nebylo.Takhle se naivně utěšujem,ze ta poptávka po medu jednou zase přijde (úsměvné za stavu,kdy se dováží stovky tun bez cla za cenu,za kterou ho nedokážem vyprodukovat).On bude za chvilku ůspěch jestli tady zůstane aspoň nějaký výkup medu,aby v tom nabízeném českém v super hyper byl toho českého aspoň hlt.
Ano. Ja to jiz zse psal cca rok zpatky na "zacatku" valky, kdy bylo jasne, ze pro X duvodu se zacne podporovat dovoz z ukrajiny (nic proti podpore ukrajiny, plnej souhlas, ale...). Posledni dny/tydny se jiz ve verjnopravnoch mediich objevuje otazka obili. Jine produkty jsou na tom stejne.
Obecne to podle mne s medem bude stejne jako s vinem nebi s jinymi produkty, ktere je mozne navazat na region, popdporu lokalni zamestnanosti, minimalni uhlikovou stopu apod....
Dnes se prostě nedá srovnávat co bylo před 30 lety.Kdyz výkup tak aspoň za 120 Kč, když je pak v obchodě český med za 250kc,ať mi neříká že když vykoupí tu trochu českého medu za 120 tak na tom prodělá, osobně bych ani za 120 neprodal,to radši budu celou zimu jezdit po trzích.

A daleko víc bych se zaměřil na kontroly, český med s příměsí pilu z jižní Ameriky,ani bych se nedivil, když mě na trzích otravovaly ze SVS,tak muselo být všechno v pořádku, říkal jsem jim ať se radši podívají na ten bordel co prodávají v supermarketech,to prý už nespadá pod ně,ale pod obchodní inspekci,borec co měl pastový med se skořicí,dostal 5000kc pokuty,a div ho nezavřeli že ohrožuje zdraví obyvatel,ale cikán co tam lítal s nakrájenou jitrnici v 30 stupňovém vedru z makra,byl v pohodě ,prej domácí ?,tak asi takhle to v tomhle státě funguje

A daleko víc bych se zaměřil na kontroly, český med s příměsí pilu z jižní Ameriky,ani bych se nedivil, když mě na trzích otravovaly ze SVS,tak muselo být všechno v pořádku, říkal jsem jim ať se radši podívají na ten bordel co prodávají v supermarketech,to prý už nespadá pod ně,ale pod obchodní inspekci,borec co měl pastový med se skořicí,dostal 5000kc pokuty,a div ho nezavřeli že ohrožuje zdraví obyvatel,ale cikán co tam lítal s nakrájenou jitrnici v 30 stupňovém vedru z makra,byl v pohodě ,prej domácí ?,tak asi takhle to v tomhle státě funguje
No rozhodne, pocet farem, ktere zivi chov, matek a oddelku, narusta a vubec se jim nedivim, sam bych to delal taky tak. Ale az tahle modni vlna (vcelareni) opadne a prazaci a hipsteri si najdou zas neco jinyho, tak ocekavam rapidni propad zajmu. Vzdyt kterej normlani vcelar si kupuje vcely? Nebo kupuje? Ja jsem si teda nikdy zadny nekoupil. Ale ja jsem si nikdy nekoupil ani uly, takze jsem asi trochu extrem...
Medokomerc lesní ,s příchutí antibiotik Cool

https://www.info.sk/sprava/236225/tesco-...potravinu/
To je panečku mňamka
(16.07.2023 22:56)Marek7 napsal(a): [ -> ]Dnes se prostě nedá srovnávat co bylo před 30 lety.Kdyz výkup tak aspoň za 120 Kč, když je pak v obchodě český med za 250kc

Anebo taky v akci za 140,-

Cena medu je hodně proměnlivá. Ale v superhyper IMHO běžně koupíš med levněji, než u průměrného včelaře.

Dej dolů DPH, mzdové náklady, daň z příjmu, dopravu, balení prodej (to jsou velké rance peněz) a vyjde ti, že to musíš vykoupit fakt tak za polovinu prodejní ceny, nebo ještě méně.
Tak to zas bude výhodná nabidka medu Medokomercu pro včelaře.Přece to nevyhodí.
A to tvrdil Špaček, že všechny medy testují na atb. Když byla kauza Včelpo .
Slovinsko . Ten Bohinjski 6,50€ 130 g v prodejně suvenýrů.
[Obrázky: received-589581490038336.jpg][Obrázky: received-740097591223982.jpg][Obrázky: received-978054983506035.jpg]
Když prodáváte loňský med:
Prodáváte ho za loňskou cenu (pokud se liší od letošní)?
Máte na etiketě napsáno, z kterého roku je? (pokud máte etiketu)
Vědí zákazníci, že kupují loňský med?
Karle, odpovědi na tvé všetečné otázky jsou: ne, ne, ne.
Včelaříku, díky za odpovědi.
Jen nevím, proč by mé otázky měly být všetečné. Prostě mě zajímá, jak to řeší jiní.
Tož všetečné jsou proto, že to tak všichni dělají, ale nikdo o tom nemluví. A já ti dám jednu hádanku, aby jsi pochopil, proč to tak je. Jak poznáš loňský med od letošního? Wink
A to se najdou filištíni, kteří vytočí řepku, ale prodávají medovici. Ale to už je vyšší dívčí. Smile
Karle: ne, ano, ano
Karle, podle me sou ty otazky blbe, ne proto, ze by byly "nechytre", ale proto, ze se na ne neda odpovidat ano ne, aby to davalo smysl, ale jen ne, ne, ne, jak napsal vcelarik.

Podle mne, pokud budes ZAMERNE rozlisovat lonsky med pd letosniho, tak se sam chytiaxdo pasti nekonecnyho vysvetlovani a posleze dohadovani o cenu a dalai rok pak budes resit, ze ty prodavas lonsky a na internetu maj letosni a bla bla bla.
Pritom clovek se svyma znicenyma chutema, strevama, jatrama nema sanci rozpoznat on sam a i jeho znicenej organismus, jestli mlsa lonsky nebo letosni med, pro nej je dulezite, ze je to med s obsahem toho, co ma med obsahovat.

Jinak pkud budu mluvit za sebe, kdyz se mne jeste pred prvbim vytqcenim nemdo zeptal, jestli mam JESTE med, tak sem rek ze ano a bo jasne, ze je lonsky. Kdyz se mne ted nekdo zepta, jestli mam med a je mu jedno, jestli bude tekuty nebo zkrystalizovany, tak mu dam lonsky zkrystalizovany a kdyz chce tekuty, tak mu dam, pokud mi jeste neztuh, letosni. Doposud jsem nebyl zakazniky nucen medy ztekucovat, vzdy to vyslo tak, ze pokud byla poptavka po tekutem, tak to vyslo tesne po vytaceni.
Cenu drzim stejnou jako loni, a kdyby byla odlisna, tak bych vse prodaval za stejnou cenu=letosni. Lonsky med neni mene kvalitni nez letosni.
Jestli se nemylim, tak rok vytoceni neni povinny udaj.
No, ja nevim, Tome, me prijde, ze lidi uz jsou v otazce medu docela vzdelani.
Beru sice v uvahu fakt, ze se stykam prevazne s chytryma lidma a moje sonda do mysleni lidi neni prilis siroka, ale
kdyz nekomu reknu "mam jen predlonskej, zkystalizovanej", tak odpoved VZDY je "to nam vubec nevadi". A jak ten starej med "vyškrabu" do sklenic a ma takovou pastovanou formu, tak to si uplne chvali, jako idelani konzistenci.
Daste, ano, souhlasim, mne se to stava taky, ze vetsina to vubec neresi jestli tekutej nebo zkrystalizovanej, dokpnce nekteri radeji chteji zkrystalizovanej prave proto, ze je to pro ne zaruka, ze ten med nebyl nespravne ztekucnej.
Jarni repkovej ztuhne tak, ze se pak krouha na kudrlinky, jako maslo z maslenky.
Ostatni medy zkrystalizuji, ale jdou krasne nabirat jak marmelada nebo povidla, proto ta krystalizace lidem, co vedi, nevadi.
A mam taky zkusenost, ze si zakaznice rekne, ze by chtela tekuty a kdyz ji reknu, ze je pozde, ze uz zkrystalizoval, tak tekne, ze ji to nevadiSmile.
Proste lidi co tomu rozumi, tak je jim jedno, jak je ten med stary, letosni, lonsky. Dulezity je, aby byl dobre zavrenej a v temnu.
Referenční URL's