Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To jen medaři neví, co by za to chtěli Big Grin
Ahoj Kamiku, mužů se tě zeptat za kolik prodavas?
Ahoj Slavíku, zeptat se mě můžeš na co chceš, a já na co chci, ti odpovím. Big Grin
OK Kamiku, tak se ptam, za kolik prodavas med ?Wink
Ok, ale nevím, zda tě odpověď uspokojí a budu OT. Včelařím rok a se třemi úly. Motivací nebyl med na prodej. Spotřeba se nám doma po prvním vytáčení zvedla z 2-3 (kupovaných) kil ročně na kilo týdně. První vytáčení bylo 25 kg, nevydržíme do Vánoc. Teď bude lípa, vydržím s medem až do dalšího medobraní a něco zbude. Když každé dobré duši v mém okolí dám jako pozornost kilo medu (ano), bude chybět. Šťourání se ve třech úlech zabere tak málo času, že jich snad bude koncem roku 10-11. Pak možná medu zbude na zaměstnance, obchodní partnery i na prodej (opět jen v okruhu známých).
A něco k ceně, ať mě nesmažou - obecně se mi osvědčilo (zatím nikoliv u medu) neurčovat si cenu. Věta: "zaplať mi tolik, ať mě to neurazí" funguje spolehlivě a když k tomu dodám příběh, většinou dostanu víc, než bych chtěl. Neurazí mě cena 160Kč+.
Bylo by mi krajně nepříjemné používat fráze typu, dej kolik chceš ať mě to neurazí. To slýchávám od nepřizpůsobivých, kteří prodávají a vnucují kradené parfémy na parkovištích u supermarketu.
Myslím, že to není příjemné ani kupujícímu. U mě je to prostě 159,- Poctivý med za férové peníze. Cenu mám na stránkách, na baráku..... Tak, abych neztratil ty, kteří by chtěli koupit ale je jim blbé se doprošovat o cenu.
Být medař a mít metráky medu, které musím dříve či později prodat, přistoupím k tomu jinak. U mě je to o rozdání (prodání) přebytků. Něco jako když je nadúroda třešní...
Tak to se ti pak o ekonomice diskutuje...
Kamiku ,přijde mi fakt zvláštní nevědět za kolik něco prodávám. Třeba cena 80,- Kč by tě urazit nemusela když výkup je 70,- Kč. Smile Ještě mě zaujala jedna definice, ten kdo má metráky medu je medař a kdo méně tak je tedy podle tebe asi včelař ? Můj pohled je opačný, medař je pro mě ten kdo si čerstvě pořídí (nejspíš koupí) včelstva vytočí med a hned ví jak je to jednoduché časově nenáročné a až jich bude mít víc tak to bude taky pohoda - pro mě je to práve v tu chvíli ten medař který navíc ještě nezná cenu medu. Včelař je ten kdo se o včelstva stará, množí, zajímá ale i vytočí med bez ohledu na počet kg.
S tím medařem to berte lidi jako malé popíchnutí, já tam preventivně dal i smajlíka... Ivoshi, přečti, co jsem prve napsal. Mám včely pro radost, úly, rámky, víka - vlastní výroba. Včelaření si užíváme celá rodina. Pokud dají med, bude i med. Ano, včely jsem musel koupit, ta doba, že dal někdo včely jen tak, je pryč, komerce prosákla i sem, ale každý koníček něco stojí. Nebrečím tady, že neumím prodat za cenu, která by se mi líbila. Není to byznys, který mě ekonomicky drží nad vodou. Mám přátele, kteří znají (obecně) cenu práce a věřím, že správně ocení i "domácí" med, když na ně nějaký zbude. Závěrem přeji všem, ať se vám prodej medu vydaří dle vašich představ.
(22.06.2018 18:50)VILIAM napsal(a): [ -> ]Dnes som pozeral cenu v Lidli.Kvetovy med 9.96€Big GrinBig GrinBig Grin No nekup to.Big GrinBig GrinBig Grin

To je aká cena len na oko. Aby bolo dobre vidieť tú zľavu, keď ho na budúce budú predávať po 3,5€ a zaručene Slovenský Big Grin
Ještě jsem nepřišel na to proč některým včelařům vadí cena která není podle jejich gusta. Cenu si určuje každý sám podle podmínek které má v místě prodeje. Pokud budu v obci jediný včelař a budu mít na prodej 200 kg medu, tak určitě vyšší cena není problém. Pokud, ale vezmu jako příklad naši obec s 800 obyvateli, tak je nás tu 8 včelařů. Celkem máme cca 120 včelstev. Cena obvyklá v okolí je 120-130 Kč. Pokud zdražím na 150 a i teď mám problém prodat všechnu svoji produkci medu (v roce 2016 mi zbylo asi 500 kg) tak jak to asi dopadne? Včelaření je pro mne koníček a ne práce. Beru to tak, že spousta koníčků něco stojí, ale včelaření ne to si na sebe vydělá a pokud mi zaplatí i pěknou dovolenou tak jsem spokojen.
Kerimir bez urážky, ale to vypadá, že to spíš neumis prodat. Já do ,, své " obce prodám, tak 5% max.
V tejto téme ma vie najviac rozčúliť víťazoslávny úškrn blbca, keď prehlási, "ja predávam už 20 rokov za rovnakú cenu 120,- Sk a teraz za 4,-€".
Obec nie je dostatočne veľkým teritóriom na predaj medu. V obciach sa vyprodukuje viac medu ako dokážu spotrebovať a v mestách naopak menej. Treba rozšíriť okruh predaja aj na okresné mesto.
(23.06.2018 9:23)Kamik napsal(a): [ -> ]........... Ano, včely jsem musel koupit, ta doba, že dal někdo včely jen tak, je pryč, komerce prosákla i sem, ale každý koníček něco stojí.........

Kamik tak to ja mam asi šťastie mne DAL tu člen z fora j.filip len tak dva zmetence ktore mi robia radosť a som mu za ne vďačný.
(23.06.2018 13:17)Slavík napsal(a): [ -> ]Kerimir bez urážky, ale to vypadá, že to spíš neumis prodat. Já do ,, své " obce prodám, tak 5% max.

Kolik máš včelstev? 4 km ode mne je město s 10 tisíci a v a ve čtvrtek jsem tam narazil na med pastový za 119, med medovicový 130 a jinak jak jsem psal cena v okolí je 120-130. NE jen u nás v obci a bych vozil med někam dál to se mi nechce. Jak už jsem psal je to "jen " koníček a ne živnost.
Aha teď koukam, že máš 60 včelstev. Já mám jen 10, tak se mi to povídá vid. Ne vážně mám problém pokrýt poptávku, hodně prodám v práci, žena taky. Jsem vedle Děčína 50tis. obyvatel a hodně kamarádů. Už hledám druhé stanoviště... Napadlo tě dodávat med do nějakého krámku?
Napadlo. Ale od té doby co je EET se touž obchodníkům nevyplatí. Když na něj dají svůj rabat + 15% DPH tak jsou o proti prodeji ze dvora drazí.
Opět ten Babis Big Grin
Referenční URL's