Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A co to má jako být za umění, jaké umění?
Jedině to, že umím počítat a tak žádného spekulanta abych prodal svůj med za nízkou cenu nepotřebuji a prodám si ho za vlastní cenu 180 v mém případě.
Nebo snad prodat med spekulantům je nějaké umění?
(10.06.2016 12:35)vernut napsal(a): [ -> ]Nejsem podnikatel ani živnostník, jen včelař s 12 včelstvi a proto si malé mnodžství medu umím prodat sám.

Podnikatel neumí, ani živnostník neumí, ty umíš. Co je to za umění?
(10.06.2016 13:21)vernut napsal(a): [ -> ]Ženská v krámě nebo co makají na stáčecí licne, řidiči, skladníci a další - zaměstnanci podniků a závdů nejsou spekulanti. Takže nepleť tu jablka s hruškama a nevymýšlej hlouposti.

A ty lidi jsou placení z čeho? Ze státního rozpočtu nebo z rozdílu částek nákup-prodej?

Nebo ten med od včelařů umí sám naskákat do regálů a proměnit se v peníze?

Nejvíc se mi líbí jak takové názory mají lidi hlavně mimo aktivní ekonomiku a z měst, kteří by bez spekulantů do týdne umřeli hladem a nebo žízní.
Někdo někde musí vykoupit mlíko, obilí, banány, a dokonce i vodu aby jim to dodal ažd pod hubu a měli co jíst a pít.

Penězi z důchodu se nenasytíš. nebo jo?
Čtu, že jsi nic nepochopil nebo nechceš pochopit.
Mluvíš tak jakoby společnost potřebovala spekulanty, aby neumřeli od hladu. Spekulanti, kdyby dnes vymřeli, tak se děje jen to, že zlevní ceny produktů, kteří tito spekulanti nakupují hlavně na burze a pak prpodávají a tím podstatně navyšují cenu produktů. Cílem spekulace je výhodně koupit za co nejnižší ceny a výhodně prodat za ceny co nejvyšší. Takže já tento mezičlánek spekulanta ve svém prodeji nepotřebuji a proto prodávám za 180 a ne za 85.
Ti lidé (pracující) nejsou placeni od spekulanta, ale za svou práci, kterou vykonávají. Spekulace s tím má společného max. to, že pak dostanou méně peněz za odvedenou práci, když živí nějaké prostředníky v prodeji, spekulanty (nákup-prodej). A zákazníkovi tím vzroste cena produktu. Ode mne ho mají zákazníci za 180 a z obchodu za 200 nebo spíše 240 a více, když jde o pravý nefalšovaný med. Takže ti lidé jsou placeni za svou práci. Spekulant nepracuje, ale spekuluje s cenou produktu.
Můj med nidky v regálu nebude, protože, jak jsem napsal, si ho dovedu prodat za 180 a nemusím ho prodávat spekulatnu za 85.
Jo kdyby ho vykupovali za alespoň 140, to bych mu jej prodal, ale spekulant by "málo" vydělal, proto by na takovou výkupní cenu nepřistoupil, protože je to spekulant. A tak musí za těmi co si neváží své práce a svých včel, nebo co jim nejde o žádné peníze a včelaří jen ze zábavy. Tito jedinci by ale mohli med rozdávat na ulici zadarmo a tak spekulanta také nepotřebovat.
Takže bez spekulantů to jde a produkty v obchodě by byly levnější.
Jinak, důchody prej nebudou... už prej v důchodovém fondu dávno nejsou... Jak jsem slyšel v TV. Asi to byl přežitek socialismu, chodit do důchodu v 60 a mít ho.
Už chápu. Nebudeš svůj med prodávat na burze.
Chápeš to dobře Kohoute, jsi pašák.
Na chápání jsem dobrej. Chápu že neprodáš do výkupu ne proto že dostaneš míň než od koncového zákazníka ale ze strachu že by výkupce vydělal.
Předčasně jsem tě chválil, také neumíš počítat. Je to jednoduché, běž do základní školy a zeptej se tam dětí v první třídě, kolik je více... 85 nebo 180?
Takže až ta paní co nadojí mlíko řekne, že nepotřebuje spekulanty a radši je prodá na vesnici a tak pak vy v městech budete jíst co?Cool

Já chápu že po celoživotní zážitku kdy byl problém vyrobit a sehnat, výchově a nalejvárně je těžké pochopit že vyrobit je to nejjednodušší.
Ale profinacovat výrobu, distribuci i zásoby a čekat až se nějaký zákazník uráčí dojít si nakoupit, co se neprodá se musí odepsat atd - že ti to nepřijde jako tvorba hodnoty.
Ale bohužel, valit dneska kusy, deset nebo tisíc za minutu není vůbec problém. Ale najít pro ně kupce už je trochu horší a těžší práce. A obvykle i ceněná, i když to děláš jen jako zaměstnanec.
Můžu tě ujistit, že být spekulantem, překupníkem, vykořistovatelem atd je poněkud tvrdý způsob obživy sebe i těch "vykořisťovaných".
Já si třeba dneska jako vykořistovaný přímo užívám, že už nejsem ten spekulant a ani nevím ještě jaké označení bych od tebe dostal. Smile

Zajímavé bylo sledovat tu postupnou proměnu dodavatelů - napřed překupník co se přiživuje na jejich dřině , později ten kdo jim nosí peníze aby bylo na výplaty.
Protože zboží na skladě se moc nenajíš.
Jo jo, někteří farmáři si z tohoto důvodu prodávají své produkty sami, protože jim výkupce diktuje, za kolik jim ho vykoupí. Takže zakládají farmářské prodejny nebo automaty na mléko i dokonce na med jsem někde viděl. Prostě vyrobit a prodat si svůj výrobek sám je mnohem výhodnější, snad to někdy pochopíš.
Kdysi mívali družstva své družstevní prodejny, dnes mají někteří farmáři své prodejny. A já zase nepotřebuji darmožrouta, abych prodal svůj med a bez něj za výhodnější cenu.
Nevím, jak jsi došel na to, že vyrobit je to nejjednodušší... Výrobní proces je dlouhý a mnohdy hodně náročný a podílí se na něm spousta lidí a strojů. Ale koupit a prodat od stolu je záležitostí mnohdy několika vteřin (burza).
Já myslím a jsem přesvědčen, že když si dáš na auto nebo na okno domu ceduli, že prodáváš med za 140 korun (když už např. chceš prodávat tak levně), to je o něco dráž než výkupci za 85, tak se ti doma netrhnou dveře... a vyděláš určitě více, než kdyby jsi ho prodal spekunantu, který jej pak prodá do zahraničí nebo do našich obchodních sítí za 200 a více. Takže nechápu, proč tak obhajuješ spekulaci, jestli tedy nejsi sám spekulant.
A jestli ti nejde o peníze, není problém je pak darovat potřebným institucím nebo lidem.
Letos 120 Kč bez rozdilu druhu medu.
Ano přesně tak, jeden třeba jezdí s mlékem, jogurty atd až k nám do baráku, jiný tady má prodejnu a třetí zásobuje steaky restaurace.
A ani od jednoho jsem neslyšel že by nákup a prodej byl něco špatného, natož že je to spekulace protože sami ví jak je těžké prodat a všichni mají jedno společné - jsou to malí výrobci a tudíž potřebují maximalizovat výnosy, protože mají malou výměru půdy a nedokáží vyrábět konkurenceschopně s velkými výrobci. To samé je u medu. Tady nejde o to jak si prodáváš med, ale jak urážíš jiné.
Další malofarmáři se mnou radši makají ve fabrice aby měli jistý příjem, než aby byli závislí jen na tom co utrží.

A zajímavé je, že většina zákazníků si radši koupí lacinější zboží v krámech, než aby to koupila od nich.

Doufám, že nepodporuješ spekulanty, nenakupuješ v krámech a jezdíš si nakupovat jen k výrobcům.Cool
Ano, přesně tak, např. jablka a broskve si jezdím kupovat k producentu přímo do zemědělského podniku, protože jsou mnohem a mnehem chutnější než v supermarketu a cena výhodnější... a ta chuť je božská. Brambory také kupuji od výrobce, jsou chutnější a také levnější než v obchodě.
Takže tyto produkty i mléko nakupuji levněji než ti tví spolupravovníci ve fabrice a ještě jsou chutnější.
Takže co můžu koupím přímo od producenta a to přímo v jejich prodejním místě a levněji tak to koupím.
Já výrobce a prodejce zároveň upřednostňuji, třeba i na tržnici.
Doporučuji, je to levnější a chutnější!
(10.06.2016 15:24)vernut napsal(a): [ -> ]také neumíš počítat

180 je víc. Kvůli tomu nemusíš obtěžovat děcka před školou.

A teď jeden příklad pro tebe. Kolik je víc... 12 x 180 nebo (12 x 180) + (48 x 85)?

(10.06.2016 16:13)vernut napsal(a): [ -> ]Ano, přesně tak, např. jablka a broskve si jezdím kupovat k producentu přímo do zemědělského podniku

A uživí ho to? Prodej pouze drobným spotřebitelům?
Kohoute, vaše trpělivost je, zdá se, bez konce...
Hluboce smekám!
Taky si myslím že si z nás vernut dělá srandu.
Uživí, proč by neuživilo. Tyto ovocné sady byly založeny ještě za totáče a stále o ně pečují.
Již tehdy jsme si tam jezdili na jejich prodejní místo pro broskve a jablka.
Broskve si vždy lidé brávali ve velkém a doma zavařovaly. Dnes je to pořád stejné, budovy již sice trochu zdevastované, ale o sady pečují.
Lidé si tam přijíží auty až do zemědělského podniku. Můžete ochutnat zadarmo a pak si vybrat druh. Takových zemědělských podniků je zde ještě více. Jim se to vyplatí právě proto, že se nemusí starat o distribuci a tak vydělají více. Když jsem tam přijel, stáli přede mnou 3 automobily a než jsem nakoupil už za mnou asi dálší tři. Tak to tam chodí již přibližně 40 let a stále prosperují. A my nakoupíme levněji než v obchodě, produkt je chutnější a zdravější.
Nevím kde jste žil a kde žijete, že to tak také neděláte. Asi v Praze, kde jste stáli na ty banány, které byly v Praze v každé trafice, když jsme tam přijeli na výlet z Moravy a tady žádný banány ještě nebyly a už vůbec ne v trafice. Zato jsme tu jedli broskve ve velkém a téměř darem.
Tak čau, Kohoute, a někdy přijeď na venkov, ať z tobo života něco máš.
My co bydlíme na samotě si to umíme natrhat zadarmo.
Letos stejně jako loni 130,- za med bez rozdílu. Medu letos více než loni, cena v okolí šla ze 160 na 120 poměrně razantně. Já mám z loňska okruh lidí a těch svých 500 kilo prodám do Vánoc a mám klid když už nemám prostory Smile

to vermut: nevim co tady řešíte, pokud umíte prodat med za 180,- a nemusíte řešit obchodníky (překupníky, spekulanty) je celá debata pro Vás bezpředmětná. Osobně jsem vyučený prodavač a obchodníky (překupníky, spekulanty) chápu. Vše nelze sehnat "u zdroje" a jet si pro to 50 km se nevyplatí. Takže smysl obchodníka (překupníka, spekulanta) je levně koupit a draze prodat tak kde o to mají zájem. Tak draze jak mu to kupující zbaští. Pokud je odvážný a má na to prodává dráž, pokud jede na jistotu tak jede za nižší prodejní ceny. V koncovém důsledku je i ten farmář (včelař, sadař) také spekulant, protože musí být také z části obchodník a mnohdy i spekulant aniž by jsme o tom my koncoví zákazníci tušili. Takže za mne výkup OK, kdo má mraky medu a nemá ho kde skladovat bude cesta výkupu asi rešením. Kdo má prostory a klientelu ochotnou zaplatit bude cena 210,- také OK. A také obchod (spekulace) je umění které neumí dělat každý a v některých odvětvích se bez těchto spekulantů neuživí zaměstnanci.
Dokonce bych řekl že pokud prodáte Váš med za 180 za kilo a prodáte ho povolené 2t, tak jste z mého pohledu dobrý obchodník (spekulant). Já to zde nedovedu.

Letos jsme zkusil plástečkový med - 180 za kilo. Nařežu do sklenic nebo prodám s rámkem. Odezva od lidí: "ani nevíme co to je" Takže v prvé řadě výchova dárkem a příští rok možná prodej jako exkluzivní zboží a nebo také ne.
Myslím, že správně je, bohužel za "B"...
Referenční URL's