Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.10.2015 14:16)KaJi napsal(a): [ -> ]
(01.10.2015 12:56)roslp napsal(a): [ -> ]Jen to vkládám do správného tématu.

[Obrázky: Vykyp.jpg]

Ovšem ty ceny tam nejsou vtip.
Už jsem to rozesílal místním "svazákům" co prodávají pod 100. Prostě mladí úderníci. Dělají zadarmo a rádi.

Nechápu, proč tu stále dokola "hodnotíte" ty, co podle vašeho názoru prodávají "pod cenou". Ať si každý prodává za kolik chce, ne?
Když si někdo cení svůj med za 90 Kč/kg, má na to právo, ať se mi to líbí nebo ne.
Problém je, že nemají informace (i když čtou Včelařství, tak se tam o výkupních cenách nesmí nic dovědět - to je nějkaé usnesení).

Byl jsem jednou u starých příbuzných co stáčeli med do sklenic a když jsem se ptal na cenu - 80 - tak jsem se jich ptal proč nejdou do výkupu co mají dvacet kilometrů od nich a vykupuje už dávno nad 70.

Nadávali jak špačci, kdo že to z nich dělá pitomce.
Cool

Ti lidi to prostě neví, nemají internet. Smile
Ani nechodí nakupovat potraviny?
V obchodě se také mohou dozvědět tržní cenu medu.
Vidíš, a přesto se svobodně jak jsi psal rozhodli prodávat za 80 ve sklenici. Takto tam svobodně prodávají všichni, takže možnost jejich volby byla trochu omezená. Ne každý se rozhodne mít med raději na skladě na horší roky než prodávat pod cenou. Smile

Ale pak se zbytek rozhodli odvézt do výkupu.
...by mě zajímalo kolik už je prodáno a kolik medu ještě zbývá. Já mám už prodáno cca 50% produkce, letos je po medu hlad, prodej se daří dobře...Tongue Zřejmě v nejbližší době podražím na 170,- za kg Big Grin
A když jsem tady před půl rokem psal, že v supermarketech u nás je med 650g za 160Kč, tak mi někteří odpověděli, že je to nehorázně moc.
To, že jsme defacto nejlevnější z celé Evropy je taky pravda. Asi ten západní med je jiný a lepší, než ten východní. Tak se k tomu přistupuje.
Celá Evropa má minimálně 230,-.

Jen blbec prodává med 950g pod 160Kč. Ať se vám to líbí nebo ne.
Já jsem za místního blbce i se svými 150. Cool

Ale vytrvám, alespoň nemusím tolik vytáčet med.
Takže z toho usudzujem, že my všetcia, čo pracujeme a dostávame za rovnakú prácu ako napr. v Nemecku menej, sme blbci? Súhlasiť s cenou predajcov nemusíš, ale nikto ti nedal právo urážať.

PS. V súčasnosti predávam med po 8€, ale druhých neurážam za ich nižšie ceny.
Podle mě má pravdu, ale urazit 80% českých včelařů najednou je na pováženou?

160Kč je cca cena másla.
Občania bez urážky či česi alebo slovaci čo porovnávajú cenu medu a masla sú riadne sprostí a myslenie socialistické! To tak drístali na včelárskej schôdzi titulovaný starí páprdovia čo si neuvedomovali že maslo je výrobok ktorí treba vyrobiť zo suroviny Mlieko, a čo med? ten včelár vytočil a nepotreboval ho dalej spracovávať lebo to bol med ktorí sa plnil do obalov jak sa patrí na potravinu. Z 1000L mlieka sa dá získať od 35 - 57kg čistého poctivého másla. množsto v Kg je podmienené výživou zvierat a doba od otelenia kráv a jalovíc a ich úžitkovosti ako aj plemena HD. Cenu masla si určujú obchodníci a nie výrobca čo mnohým to ani nedošlo pritom cena masla sa určuje podla svetového obchodného centra v USA a to porovnávať z medom je nonces šlahnutých ludí lebo sa to inak ani nedá povedať.
Vojto, Vojto, Vojtechu, to jsem netušil, že Marie Terezie "bola sprostá a tiež mala socialistické myslenie". Musíš se při stanovování ceny medu podívat do minulosti poněkud hlouběji, než je období budování "rozvinuté socialistické společnosti" Wink. A dále, Tvé srovnání hodnoty vyrobeného másla a včelami vyprodukovaného medu je také poněkud diskutabilní. Pokud bychom se na to dívali z Tvého úhlu pohledu, tak by se cena medu měla asi rovnat ceně mléka?
JK
Som netvrdil že Mária Terezia bola hlúpa ale kolko vtedy vyprodukovali včelieho medu na včelstvo? Málo lebo to chovali v košoch čo buď včelám vyrezali plásty alebo ich zadusili, potom to vymačkaly z včelieho diela. preto bol med vzácny a aj drahý čo vtedy obyvatelstvo malo aj malú spotrebu medu. Ja sám do roka zjem alebo v podobe limonády, zavaranín a džemu spotrebujem normálne 300kg medu. Keby som žil v tej dobe tak by som skapal hladom lebo aj klbásky si máčam v mede čo je pre mňa pochúťka, mňam...

Maslo je výrobok z mlieka to jak z ropy fosilne palivá, med nanosia včely a množtvo záleží od lokality, prostredia a počasia. Keď dakomu nanosia 5 kg za rok a dakomu 120kg tak si predáva tak aby mu to vyšlo aj z dákým ziskom a nie to porovnávat z cenou masla čo je logické. A čo keby sme dali cenu medu z cenou raketoplánu? To by ostatný povedali že nám treba dať zvieraciu kazajku...
(03.10.2015 14:24)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Vojto, Vojto, Vojtechu,
JK

Uff, už som sa zľakol.... Mám pocit, že je tu už akosi "prevojtechované". Big Grin
Meno mi nedal boh, a nik iný okrem rodičov a keď som bol nemluvňa tak som im nemohol protirečiť že chcem iné a musím biť spokojný čo mi pridelili. Asi si ho zmením...
Merkuri, a kolik by tedy letos tak měl stát med obyčejných včelařů ve sklenici?
Samozřejmě ne ten tvůj extra med.
Ja som napísal nech si každý dá tak jak mu to vychádza. Ja na trhoch predávam po 6Eur kvetový med a doma ho predávam po 4eurá aj z novým pohárom + nové víčko a žiadne poháre neberiem od nikoho lebo som to každému vysvetlil že to nemá hodnotu a u mňa to skončí v dedinskom kontajnery na sklo. Kvetový med čo predávam po 4eura tak to je zo slnečnice, pastovaný med predávam po 6eur doma aj na trhoch. Je to repka + malina a má to takú lesnú chuť, v skutočnosti to predávam ako repkový med a taký med netopím aby bol tekutý ale je výlučne určený na pastovanie a je extra hustý čo nemám strach z nakvasovania lebo je to vytáčané po 3roch týždňoch po agáte.
(03.10.2015 12:42)homole napsal(a): [ -> ]A když jsem tady před půl rokem psal, že v supermarketech u nás je med 650g za 160Kč, tak mi někteří odpověděli, že je to nehorázně moc.
To, že jsme defacto nejlevnější z celé Evropy je taky pravda. Asi ten západní med je jiný a lepší, než ten východní. Tak se k tomu přistupuje.
Celá Evropa má minimálně 230,-.

Jen blbec prodává med 950g pod 160Kč. Ať se vám to líbí nebo ne.

Pokud to podáš tak jak jsi to podal tak se ani nedivím že si myslíš že jsou všichni kdo neprodávají za zmíněnou cenu troubové.Pravda je ale trochu jiná.Takže pokud někdo prodává za cenu která mu vyhovuje respektivě niší tak mu to nejspíš vyhovuje samozřejmě že většina těch kteří prodávají za více v něm vidí konkurenci obzvláště pokud se bavíme pouze v okruhu včelařů.A já spíše cítím z příspěvků kde se mluví o vyších cenách spíše o snahu ovlivnit jakýmkoli způsobem všechny co prodávají levněji.
Další věcí je že o vysokých cenách v obchodech se mluví hodně míň už o tm že tyto medy téměř nikdo nekupuje a pokud už se rozhodne koupit tak si většinou počká na poměrně časté akce kdy se cena u některých medů pohybuje za zhruba 900g někde do 120 kč spíše méně je to naprosto stejné jako u jiných produktů a určitě vše není aušus.
Taktéž se tu spíše okrajově píše o kupní síle která je na většině území naší matičky vlasti mizerná o koukání za hranice k bohatším sousedům bych se už vůbec nezmiňoval.Ruku v ruce s kupní sílou jde pak množství nabízeného medu někde je ho dost a zákazník není ani ochoten dát za něj víc jak 130 kč za zmíněnou váhu někdy ani to né a včelař chce prodat.Někde je ho méně a kdo na něj má ten ho koupí i za podstatně vyší cenu a o tom pro koho je drahý se ani nedozvíš jelïkož prostě nepříde.
A v poslední řadě taková ta oblbovačka obrovské náklady jen blbec bude dělat zadarmo to snad platí jen na někoho kdo tomu moc nehoví tedy potencinálního zákazníka ,ale na zkušeného včelaře --,tím samozřejmě nechci říct že počáteční vstup je levnou záležitostí ale i tady je vše spíše ovlivněno momentálním bomem včelařství kdy ve specializovaných prodejnách je téměř vše předražené s již připočítanou případnou dotací.Ovšem zařízený včelař kterému se již vrátili náklady(nemám tedy na mysli rychlokvašky) a takříkajíc rozumí svému řemeslu při průměrné sezoně nevloží zpět jako náklad ani 30% ze zisku na včelstvo a to tu píšu o ceně někde kolem 100 kč za kg medu.
Takže takovéto výkřiky 160 kč a více za zmiňované množství je jediné správné a kdo má cenu niší je proto považován cituji za blbce považuji za dost troufalé a zřejmě to i cosi nasvědčuje o autorovi.Troufnu si říct že převážná většina včelařů prodává med ze dvora levněji než je zmiňovaná cena.
Proč si zákazníci levný med nezaslouží?
Protože jsou tržním prostředím naučeni, že to, co je levné/levnější, musí být zákonitě málo kvalitní. Proto pokud včelař prodává svůj kvalitní med "ze dvora" za cenu nižší, než kolik stojí ty proklatě tekuté a přibarvované patoky, které za med vydávají obchodní řetězce, nepoškozují jen sebe, ale i ostatní včelaře.
Sice to vím, přesto prodávám svůj med za 130 Kč - tedy pod cenou. Asi proto, že jsem hobby včelař, nejsem na této činnosti existenčně závislý, a rád pěstuji dobročinnost. Taky je mi hloupé zvedat cenu svým přátelům a známým. Vím, že to nikdo nedocení, a že jsem sám proti sobě.
Odpovídající by byla cena tak 170 Kč/kg a výš.
Ak sa porovnáva cena medu s maslom , treba byť veľmi obozretný a neporovnávať hrušky s jablkami. Tým myslím to že porovnávať cenu pravého nefalšovaného masla s cenou pravého nefalšovaného medu.
Padli tu vyjadrenia na produktivitu včelátov v Tereziánskej ére, treba povedať, že vtedy aj produktivita mliekarov bola neporovnateľne nižšia so súčasnosťou.
(03.10.2015 20:37)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...samozřejmě že většina těch kteří prodávají za více v něm vidí konkurenci obzvláště pokud se bavíme pouze v okruhu včelařů.A já spíše cítím z příspěvků kde se mluví o vyších cenách spíše o snahu ovlivnit jakýmkoli způsobem všechny co prodávají levněji.
...
Takže takovéto výkřiky 160 kč a více za zmiňované množství je jediné správné a kdo má cenu niší je proto považován cituji za blbce považuji za dost troufalé a zřejmě to i cosi nasvědčuje o autorovi.

Jozef napísal si to, a je to pravda, celá diskusia je o tom čo píšeš...
btw.
a podľa môjho názoru je úplne zbytočná Wink
Referenční URL's