Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak tak dodávat do obchodu není žádný terno. Já když prodávám tmavý med ze dvora jako medovicový, tak mi nikdo neřekne ani slovo, ale nikdy jsem jeho vodivost neměřil a kdyby jo, tak každej kýbl je jinej. Je spousta nařízení a neni lehké se ve všem vyznat, aby ti poté nikdo nic nemohl říct a když chce obchod něco prodat, musí nasadit rozumnou cenu, když si od ní odečteš DPH, marži a daň, tak by si jim ho musel prodávat kolem 100,- a vyplatí se ti to? Podle mě je to jeden z těch složitějších způsobů jak sehnat odbyt na med.
Zkusím přidat své zkušenosti s prodejem. Za dva dny prodat 500 kg nemám problém. Vedu si evidenci svých zákazníků a posílám hromadné smsky s textem "nabízím med jarní květový, cena za sklenici XY" . Píši sklenici a ne kg, nehodlám se s někým přít o gramech a cenu oznamuji předem a nediskutuji. Kdo chce, ten napíše počet a já ho osobně přivezu. Dalším krokem je naložení auta přepravkami s medem a jezdím dům od domu, zazvoním, řeknu "dobrý den, vytáčel jsem med, můžu vám nabídnout? Za ta léta už jsou lidé zvyklí a berou, když nemají peníze, vědí, že mi mohou poslat převodem. Letos mě takovýto prodej do domu vyšel na ujetých 35 km. Někdo se mě ptal, zda se mi to vyplatí a já říkám, že je to lepší dát med lidem ve dvou dnech, než aby mi půl roku někdo pořád zvonil na zvonek a vyrušoval mne z jiné činnosti. Takže říkám nestyďte se a jděte lidem naproti. I cizím. Prostě se představte a garantuji vám, že po roce si nebudou brát jedno kilo, ale deset.

A perlička nakonec, na jednom parkovišti u marketu dávám sklenice domluvenému zákazníkovi, přišel ke mě pán, viděl, že mám med, ptal se jestli si také může koupit, dostal 4 sklenice a říká, " dcera je letuška a vezme je do Dubaje". Takže můj med už je mezinárodně známá komodita.
Tak na takýto systém treba mať odvahu,osobne si myslím,že to dokonca niektorých ľudí môže takýto podomový predaj otravovať.Já osobne ak by mi niekto zazvonil a ponúkal mi produkt,tak ho zrejme vyprevadím hned pri bráne aj ked možno neponúka zlú vec. Nemám v takúto kúpu dôveru.Je to také vnucovanie produktu,ale to je len môj pohľad.Já asi tretinu produkcie riešim predajom priamo vo vedrách vinárom ktorý sa zaoberajú výrobou medoviny.Takže ma to nestojí žiadny čas,zákazník príde,naložíme med,vyplatí,vráti vedrá a je po starosti.Med má samozrejme o niečo nižšiu cenu,odpadá cena obalu a čas na plnenie,ale koniec koncov na to nestrácam nič.Zostatok medu ide priamo z domu,väčší Bratislavský zákazníci ktorý berú po viac ako 100kg pre všetkých svojich známych a ešte máme jednu predajničku v meste,kde mi predáva kamarátka.Med sa predáva po 6Eur a z odbytom som ešte problém nemal,skôr je stav opačný,medu je stále málo.Smile Teraz v lete predaj síce trochu viazne,ale od septembra nestačíme plniť a vo februári už niet čo plniť.Smile
Ti lidé jsou sice pro mě cizí, ale také pocházíme z jedné vesnice. Mě to takto funguje a lidé si tuto službu pochvalují. Každý rok jsem nucen zvedat produkci a to je podle mě přesný ukazatel.
Zákaznici se naučí u Vás med kupovat, když ho budete mít lepší než ostatní včelaři v okolí. Na začátku je potřeba lidem vše ukázat a popovídat o včelách, a hlavně med dávat ochutnat. Potom pokud jsou spokojení, řeknou to svým známím. Teď už dva roky prodávám med samoobslužně ,,ze dvora" a od 45 kmenových včelstev mi med na celý rok prodeje nestačí.
Od nového roku prodávám za 150, a bylo by dobré každým rokem 10kč přidávat.
Čoveče nevim jestli to přesně takhle funguje. Ač prodám z domova kolem tuny medu ročně, tak mi nepřijde, že by někdo přišel a řekl. On k vám chodí kolega a pochvaloval si med, tak jdu taky pro jeden. Chápu že jsi včelař a myslíš si, že med je pro lidi velké téma rozhovoru, ale podle mě se o tomhle baví lidi fakt hodně vyjímečně. Max když někomu přijde návštěva a ten med někde uvidí. Ale aby lidi samy od sebe svým známým říkali, kde kupujou super med, tak to podle mě chodí hodně vyjímečně.
Big Grin že výnimočne, by si sa čudoval, ako sa dobrý med (a aj ten zlý) dostane do povedomia ľudí. Najlepšie to ide vo väčších firmách. Po VŠ som robil na týždňovky vo fabrike v Žiline a med som tam po mesiaci nestíhal nosiť. Zastavovali sa stále noví a noví ľudia, že či predávam med. Dnes je to oveľa jednoduchšie, stačí hodiť status na FB a pripraviť množstvo.Tongue
Třeba nemá Louky med dobrý. Třeba.
Ceny medu tady okolních včelařů (většinou po druhém točení). Max. cena 130kč.
Jinak není problém koupit med za 100kč ze dvora ve skle po 1Kg. Většina prodává za 120Kč. Pastový také 120Kč. A to se letos zatím nedá říct, že je tady medu nějak moc. Většinou každý řekne, že vytočil o něco méně než jiné roky, zatím chybí medovice na kterou se nyní čeká....
Tome já co letos pozoruju, tak hodně včelařů naopak zdražilo a to co píšeš jsou tak lonské ceny, letos už vidim spíš 140-150.
Ty ceny o kterých píšu, to je zde současná realita. Jde o to, kdy tyto levné nabídky "zmizí". Zatím naopak přibývají.....Confused, hodně včelařů chce mít co nejdříve prodáno. Já nyní volím vyčkávací taktiku, Blush

Minulé roky tu bylo odhadem o 30% medu více a ceny se držely od 140Kč. Sem tam někdo prodal i za 130kč vyjímečně. Teď nevím co tu "někteří" předvádí....?
Zajímavé já vážně co sleduju včelaře v okolí, tak snad všichni alespon 10kč přidali, až jsem byl překvapenej. Já už jdu taky na 150. A u mě to vypadá taky tak o 30% mín oproti lonsku a to nebyl nic moc rok. Letos kdo udrží med do zimy, tak může získat nové zákazníky od těch co už mít nebudou.
Letos jsem to pojal jinak. Kilo meho domaciho medu za litr domaciho olivoveho oleje. Je to o tom, ze oba mame neco, co ten druhy nema a verime si, ze je to domaci, nesizene.
Diskusia mimo ceny medu teda o podnikaní pri predaji medu bola presunuta do správneho vlakna:
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Podni...#pid199858
Tak medovice letos na podzim za 210 Kč. Květový tak za 170 Kč, javorový i za 190 Kč.
Ceny medu letos rostou rychleji než ceny elektřiny Tongue
Všechno za 150,- Kč ... a už to chtěj i u Pardubic Smile
Za 210 by vydrzel na sklade hodne dlouho,tipuju to na desetileti...
Realita je taková, že med je komodita a stačí najít na bazoši vaši lokalitu, vyhledat prodejce v okolí 50km a udělat průměrnou cenu. Tak na Vysočině to vychází na 120kč za sklenici - bohužel najdou se tací, co prodávají za loňskou stovku, aniž by brali v potaz, že výnos medu je letos tak třetinový
To je zrovna krasny priklad,kde by se prodejce za 210 "chytl" a lidi by mu rvali ruce,to jo.Je potreba drzet se reality a sestoupit zpatky na zem.
Referenční URL's