Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(28.12.2011 12:20)NB1 napsal(a): [ -> ]Jen aby jste při tvoření cel při dovozu medu nedopadli jak nyní v Norsku s máslem, kde je určeno množství na hlavu a více koupí jen na černém trhu......

Toho bych se chtěl dožít, to by se mi splnil tajný sen ........
iRP
(28.12.2011 12:20)NB1 napsal(a): [ -> ]Kdyby totiž došlo k úplnému uzavření dovozu komodit do EU - to by bylo zde na fóru a nejen zde nářků. PROBOHA PROBUĎTE SE - dnes není umění vyrobit, ale umění dobře prodat a platí to u každé komodity.

Myslím, že probudit by se měli především v Bruselu.
Proto se výroba všeho stěhuje do Číny. Tam skutečně není problém levně vyrobit. A to se všemi důsledky na propad hospodářství ostatního světa. Nebo ne?
JK
Musím se přiznat, že komunismus jsem zažil jako dítě a zas tak moc si z něj nepamatuji. Do ZŠ jsem začal chodit už za Havla a tím je možná dán způsob mého uvažování. Otec od devadesátých let podniká, skoro si nepamatuji, jaké to bylo, když byl ještě zaměstnancem, moje matka byla s námi dětmi doma, tudíž se nám mohla naplno věnovat. Odmalička jsem hltal jakékoliv ekonomické rozbory, Hospodářské noviny jsem si dokázal přečíst a porozumět jim už před svým patnáctým rokem. Když jsem začal jezdit na dovolené po Evropě, moje hlavní náplň byla srovnávání sortimentu co do kvality a ceny a rozjímání nad dovozovými možnostmi - což mě dnes v reálu i živí.
Je mi ale absolutně jasné, že za své nastavení nemůžu děkovat sobě, ale svým rodičům a době, ve které žiji. Kdybych se narodil o 50 let dříve, možná by bylo pro mě stejně nemožné porozumět tržním mechanismům a byl bych možná jedním z těch, kteří by prodávali med ve flašce od okurek, protože jako dítě jsem to jinak nepoznal (můj strýc tak prodává dodnes, letošní cenu v pětikilovce měl nastavenu na 60 Kč u květového a 80 Kč u medovicového). Největším problémem totiž bývá změna způsobu přemýšlení. Zmiňovaných 5P, o kterých psal NB1 je přesně o způsobu prozákaznického přemýšlení. Představit si sebe jako zákazníka, který je přirozeně nedůvěřivý, možná trochu pohodlný a nechce dát ani o korunu navíc, než musí. Moje osobní zkušenost je, že nedůvěřivost se dá překonat jistým jednáním a kvalitním obalem. Různé ochutnávky a vzorky zdarma zde jistě hrají roli (stálí zákazníci mají pro mě vyšší cenu právě z důvodu, že mi důvěřují, protože mě znají a tudíž zde odpadávají mé náklady na podobnou propagaci), pohodlnost se dá překonat tím, že jim produkt donesu na místa, kam by stejně šli (až do práce, známým to vezmu třeba na návštěvu) a korunu navíc oproti strécovi z vesnice mi zákazník rád připlatí když má z obchodu dobrý dojem (možnost reklamace v případě nespokojenosti - zatím nikdo nevyužil, možnost navštívit včelnici, a pod.) Je mi jasné, že toto může být drobný návod pro malovčelaře jako jsem já, třeba takový gupa, který jede ve velkém asi uvažuje zcela jinak už jen proto, že se z časových důvodu předpokládám nemůže každému, kdo přijde pro kilo medu tak věnovat. Ale pokud budeme uvažovat prozákaznicky (koupil bych si svůj produkt být na místě zákazníka, pokud ne, co musím změnit), zboží nám rozhodně zůstávat nebude... Smile
Můžeme vymýšlet marketingové tahy jaké chcem pokud bude náš zákazník donucen šetřit což bude tak bude šetřit na tom co lze nahradit něčím levnějším.Povídání že neumíme prodat tak se vymlouváme na nesolventnost zákazníka by byl v případě že má zákazník dost financí pravdivé ovšem pokud je donucen šetřit je to jen fráze.Při zdražení všeho co nutně musíme zaplatit a že toho je ,našim potencionálním zákazníkům na hromádce moc nezbude a budou koukat na každou korunu kam ji co nejlépe vložit.O včelaři který je schopen vyprodukovat metrák medu to nejspíš nebude ten lehce nadbytek prodá jiné to bude u toho kdo produkuje medu metráky i když zákazník takříkajíc na to měl tak se musel včelař aby prodal pěkně otáčet a teď to zřejmě bude platit dvojnásob.Jako včelař produkojící poměrně dost medu mohu s klidným svědomím říct že zákazníci nákup medu omezili a jsou to dlouholetí zákazníci kterým již není třeba vysvětlovat co že to ten med vlastně je.Také již nenakupují po desítkách kil do zásoby kdy vydávali větší částku najednou ale spíše si chodí pro med častěji.Přitom neustále zákazníci přibývají ale nepozoruji že by se prodávalo až tak markantně medu více.A pokud přicházím do styku s okolními včelaři tak ti mají doma uskladněno medu že neví co s ním.Nakonec skončí buď ve výkupu ještě za nižší než letošní ceny nebo ho vrátí včelám na zimu místo cukru.
Když jsem před vánočními svátky procházel obchodními centry, nepřišlo mi, že by na dárcích zákazníci až tak moc šetřili. Problém je, že šetří jen na věcech, které dle jejich názoru nejsou "až tak důležité", kdežto "důležité" hlouposti, kterých jsou zvláště v tomto období obchody plné, koupit neváhají. Největší martyrium je zákazníkům vysvětlit, že omezení nákupu medu je omezování na nevhodném místě a to je práce nejen nás, kteří pro to již děláme maximum, ale především svazu. Stále čekám na nějakou pěknou kampaň o kterou by se dalo opřít a stále nic...
Není mi jasné, jaký prospěch by měli včelaři při zavedení dovozních cel na med do EU.

Tedy jedno je mi jasné - ti co chtějí prodávat do výkupu by měli šanci na vyšší cenu - obchodníkům z medem by nezbylo než nakupovat v EU, tedy platit víc.

ALe co by to udělalo s trhem v ČR je pměrně jednoduché - stačí se ohlédnout 25 let nazpátek, kdy včelaři dávali všechno do výkupu a české děti jim byly ukradené. Pro ty by byla leda tak ta rozvařená řepka - pokud by byla. Nebyla vždy k mání ani ta.

Dojemná péče o kvalitu medu na vnitřním trhu začala až po poklesu kurzu dolarua poklesu cen medu v USD a krachu Včely.

A 15 let zanedbávání trhu se nyní pět let lopotně překonává s Mega náklady.

Ale z hlediska svého - tedy já nikdy neprodával do výkupu - nevidím žádné dlouhodobé výhody. Jednu velko výhodu ztrácím - v obchodní síti nemám velkou konkurenci. Dneska mi obchodní síť nekonkuruje v kategorii kvalitní tuzemský - evropský med.



(28.12.2011 13:28)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Myslím, že probudit by se měli především v Bruselu.
Proto se výroba všeho stěhuje do Číny. Tam skutečně není problém levně vyrobit. A to se všemi důsledky na propad hospodářství ostatního světa. Nebo ne?
JK

Nějak mi není jasné, jak může Brusel ovlivnit stěhování výroby do Číny.
Zavedením dovozních cel?
Jediná roztoucí ekonomika v EU by se zatsavila - exprotuje výrobní technologie do Asie. A nejen aby vyráběly pro EU a USA, ale i pro roztoucí trhy v Asii a jind eve třetím světě.
Důvodem přesunu do Asie mnohdy není potřeba vyrábět lacino, ale vyrábět tam, kde trh roste. A trhy v Asii rostou především i díky roztoucí populaci.

To co EU primárně chybí pro perspektivu je nedostatek vlastní populace. A demografická politika je plně v kompetenci národních vlád.

Taky se je možné podívat, jaký je nedostatek MŠ. Po jednom krátkém záchvěvu "populismu" před pěti lety. A nebyl tak velký rozdíl z hlediska státu vyplácet mateřskou místo podpory v nezaměstannosti.
Takže bohužel, toto není problém EU. Například počet absolventů technických VŠ v Indii je vyšší jak početr absolventů techn. škol v celé EU.
Tu výrobu musí totiž někdo zajišťovat. A ti lidi tady chybí. I v ČR, proto je dovážíme ze Slovenska. A proto třeba naše firma je omezená v rozvoji zde a raději výzkumné centrum staví v Indii než v EU. Vynechám malou drobnost - nemáme Euro a když kurzové riziko, tak raději i s dobrým kurzem.
(28.12.2011 18:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Důvodem přesunu do Asie mnohdy není potřeba vyrábět lacino, ale vyrábět tam, kde trh roste. A trhy v Asii rostou především i díky roztoucí populaci.

Tu Karle nesúhlasím. Pri svojich 60$ mesačných príjmoch si priemerný Číňan asi toho veľa nekúpi.



(28.12.2011 18:16)KaJi napsal(a): [ -> ]A proto třeba naše firma je omezená v rozvoji zde a raději výzkumné centrum staví v Indii než v EU.

Tiež máme v Indii pobočku. Tam sú úplne iné podmienky. Nemajú stanovenú maximálnu pracovnú dobu. Práca 10 až 12 hodín denne, šesť dní v týždni normálna. V Indii je kastovná spoločnosť. Mladý človek z nižších vrstiev, sebelepšie vzdelaný sa skôr uchytí v zahraničnej firme, ako v domácej.



(28.12.2011 18:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Vynechám malou drobnost - nemáme Euro a když kurzové riziko, tak raději i s dobrým kurzem.

Tu máš pravdu.

Ešte jednu poznámku k clám. Každá akcia vyvoláva reakciu. Ak EÚ zavedie pre Čínu clo, určite Čína sa "odmení" rovnakým opatrením na niečo iné.

Ďaľší problém - naši vlastní priekupníci. Ale to je iná kapitola.
(28.12.2011 19:19)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Tu Karle nesúhlasím. Pri svojich 60$ mesačných príjmoch si priemerný Číňan asi toho veľa nekúpi.

To je jako u nás s průměrnou výplatou Smile

Podívej se na počty automobilů, postavených bytů, kilometrů superrychlostních drah,...

To jako pro důchodce z Evropy? Smile

K prac. době v Indii. Od 1.1 platí u nás nový zákoník práce - 150 hodin přesčasů zdarma je opět legálních. Takže zas tak velký rozdíl to není.
ALe stejně není koho donutit dělat ve vývoji - navíc vývoj - tam se asi nikde na světě nemůže makat jen 8 hod. od do. Když chceš být mezi těmi co prodávají první na trhu a vydělávají.
Tohle nejsou bambusové chýše- tady se dělá High tech. Tam když potřebuješ odbornou firmu na cokoli, tak ji najdeš a to je ten rozdíl mezi EU a třeba tímto místem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bangalore
(28.12.2011 19:33)KaJi napsal(a): [ -> ]K prac. době v Indii. Od 1.1 platí u nás nový zákoník práce - 150 hodin přesčasů zdarma je opět legálních.

Uff, tak to ste preskočili aj nás? Confused

K predchádzajúcemu: samozrejme štatistika. Presné výpočty s nepresnými údajmi... Big Grin
Jasně, v tomto jsme skvělí.
Když zdevastujeme školství tak místo kavlifikované síly musíme mít alepoň lacinou. A nejlépe i povolnou. Smile

Že to má pak vliv na kupnmí sílu, následně na ekonomiku, už jaksi není problém této vlády, to si bude řešit ta další. My jen podusíme ekonomiku vyšším DPH, daněmi a odvody a po nás potopa.

A nakonec přibude včelařů, co jiného, když tzě z pracáku pošlou pdnikat.
Už se těším na rekvalifikační kurzy na včelaře. Kdy to konečně někoho napadne. To pak bude cena medu. .-)
Raději necháme utéct čtyři miliardy, které nám Švýcarsko přinese až pod nos, protože se není schopno domluvit Kalouskovo min. financí a státní zastupitelství. A to těch miliard v souvislosti s privatizací Mostecké hnědouhelné je dvacet. Připadá mi, že politikům se vůbec nehodí, že se Švýcaři o těchto praných penězích zmiňují. Co kdyby se lidi začali ptát jestli jsou to jediné ulité peníze a proč se je stát nesnaží získat zpátky?
Na zdravotnictví má příští rok chybět 5 miliard. Stát chce zkusit jestli neušetří zdrav. pojišťovny Big Grin (znamenalo by to horší zdrav. péči, protože na režijních nákladech šetřit nebudou) a jestli se tak nestane, tak od roku 2013 zvýší zdravotní pojištění, ale co ať si Švýcaři nechají miliardy.
Vím, že toto fórum není o politice, ale toto mě opravdu točí.
Jdu si raději vyčistit hlavu u sbíjení rámků Wink.
Propagační slogan: Milovníci lyžování, zklamalo vás podzimní počasí? Nermuťte, kupujte med od včelařů, ten nezklame, ten vždy jede!
(28.12.2011 12:20)NB1 napsal(a): [ -> ]Jen aby jste při tvoření cel při dovozu medu nedopadli jak nyní v Norsku s máslem, kde je určeno množství na hlavu a více koupí jen na černém trhu.

Probuďte se EU má jeden z pilířů - volný pohyb zboží. Ano můžete argumentovat, že při vzniku byla hlavně myšlena obrana před dovozem z nečlenských zemí. Ale to už dávno není pravdou (zde bylo míněno uhlí a ocel). Kdyby totiž došlo k úplnému uzavření dovozu komodit do EU - to by bylo zde na fóru a nejen zde nářků. PROBOHA PROBUĎTE SE - dnes není umění vyrobit, ale umění dobře prodat a platí to u každé komodity.

Naříkat na kupní sílu je podle mě jen hledání utěšujících argumentů pro sebe samotného - vždyť buduli vycházet ze statistiky (i když jí nemám právě moc rád při statistice průměrné mzdyBig Grin) spotřeby medu v ČR na hlavu cca 0,7 kg a spotřeby cukru na hlavu cca 50 kg. Není cena tím hlavním co odradí nebo naopak přiměje zákazníka. Zde je nutné umět používat tzn. 5P - popsané v každé učebnicí marketingu. Nebudu zde unavovat podrobným popisem a rozborem, kdo to myslí s včelařstvím vážně tak na sobě zapracuje i ze strany marketingu a zbylí hold budou svůj provoz dotovat, nadávat na všechno jen né aby hledali svoje slabé stránky a zapracovali na nich.

Praktikované 5P a v oblasti medu? Při zdejší mentalitě indického venkova nevím nevím, jestli vůbec krom velkých měst jde o dobrou strategii. Můžete se podělit o skutečné dlouhodobější zkušenosti? Děkuji._gp_
Docela by mne zajímala nějaká statistika ohledně prodejních cen medu ze dvora.
Třeba by se dalo uskutečnit nějaké hlasování tady na foru...Tongue

Město x městečko x venkov
květový x medovicový
věkový interval do 35, od 35 do 60 let x nad 60 let
Kraj, v kterém se prodává.
atd.

Třeba by z toho byla i pěkná mapička a článek do Moderního včelařeBig Grin
(24.12.2011 15:43)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Nový rok je ideální příležitostí se nad celou věcí pořádně zamyslet, udělat „mentální" inventuru. Co chci, co musím, co mohu a zase na co mám nebo nemám možnosti. Jak jsem na tom v zaměstnání, kde bydlím, kolik je mi let, kdo to po mě převezme, kdo v pravý čas pomůže, co na to rodina. Na tato témata jsem toho já osobně napsal již zde na fóru poměrně dost, pro pořádek připomenu příspěvek 17 v tématu Podnikání ve včelařství a celá řada dalších. Abys v tom všem získal sám nějaký přehled a dokázal si vůbec představit, jak velké peníze včelařské podnikání obnáší, založ si k Novému roku v programu EXCEL velmi jednoduché účetnictví. A všechny položky, které podle Tebe - ALE SKUTEČNĚ !!!! – nějak souvisí se včelařstvím, do toho zahrň. Netrap se tím, že to nebude přesné, že tam nebude všechno. Např. platíš –li elektřinu 2.000,- Kč,dej tam např. 300,- stejně s telefonem. Rovněž např. kladivo tam nemusíš dát celé (manželka chtěla připevnit obrázek) atd. atd.

Připomínám jen, že Nový rok je tu a s ním příležitost, jak se něco dozvědět o financích. Oprášil jsem proto v programu EXCEL jakési účetnictví, které musí po čase říci, jak na tom vlastně jsem. Začínat někde uprostřed května se mi nechce.....Už teď jsem zvědav. Přidáte se někdo?
iRP
Uvažuji o tom. Mám volnou kapacitu v JÚ. Měli bychom však stanovit nějaká kritéria. O cenách vstupů - režie, není o čem řečnit. Ovšem máme zde i investiční majetek na který bychom měli stanovit (dohodnout) účetní odpisy. Měli bychom si stanovit co budeme považovat za investiční a co za drobný majetek. Měli bychom též i ohodnotit práci vlastní i práci pomocníků. Dejte návrh a popřípadě i doplňte tento chabý seznam.
JK
Já se Rosťo určitě přidám, ale manželce účty a inventuru ukazovat určitě nebudu, protože mne jinak zardousí co náš koníček stojíTongue
Ahoj kluci

Jdu do toho taky , ale chce to zadat nějaké stejné startovní parametry. Pepa Křapků jako zasloužilý cifršpion nám bude dělat daňovýho poradce a auditora.

R
(03.01.2012 15:33)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Připomínám jen, že Nový rok je tu a s ním příležitost, jak se něco dozvědět o financích. Oprášil jsem proto v programu EXCEL jakési účetnictví, které musí po čase říci, jak na tom vlastně jsem. Začínat někde uprostřed května se mi nechce.....Už teď jsem zvědav. Přidáte se někdo?
iRP

já včelařím někdy od května 2011 a tak mám v EXCELu takovou tabulku atam mám veškeré náklady (materiální) co se koupilo na včely co se prodalo (trocha medu) a zatím teda ty čísla nic moc Smile. Ale je to v jako v každém buzinesu prvně je potřeba nainvestovat a pak teprva je možné počítat s tím, že se to začne pomalu vracet.

Práci jako takovou tam započtenou nemám - neb mě to baví a pokud bych si měl na všem počítat stejný peníze jako na dílně, tak si to na sebe nevydělá nikdá Big Grin
Mohl by prosím někdo porovnat kvalitu krystalového cukru, který lze koupit v běžných obchodch v 1 kg balení v ceně cca 22.- Kč, s kvalitou krystalového cukru většinou v balení 50 kg s cenou okolo 26.- Kč za kilo. Tento dražší se prezentuje s přívlastky jako např. jediný pravý krystal, atd.
Referenční URL's