Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.02.2017 23:43)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Tome, můžu Vám ze své zkušenosti spotřebitele medu říci, že ve mně nižší cena (pod 130) vyvolá spíš pochybnost. Ale zároveň se přiznám, že po nákupu medu od včelaře jsem si říkal, že z obchodu už nikdy. Ale lup, med došel, zrovna jsem nakupoval v supermarketu... Takže pohodlnost hraje prim...
Ale určitě ne všichni jsou tak pohodlní jako já...

To jste celkem dobrodruh!

Ale i já jsem si jednou ze zvědavosti koupil dovozový med. Byl ze SSSR a bylo to někdy kolem roku 1984. Med by byl dobrý, tedy kdyby ti de.ilové umyli víčko od strojního oleje. Med prostě chutnal jako minerální olej.
Ale to je jen perlička. Vlastně vůbec nevím, jak med z marketu chutná. Když si ale představím, co se s ním dělo aby zpracovatel vydělal, přešla by mě nadosmrti chuť.

Ono je to vlastně vidět, když je květový med tekutý a není akátový, jetelový či slunečnicový, tak je v něm vždy u dna taková jakoby krupice, která se jakoby vznáší ve sloupci (ale spíš nade dnem a nebo prostě v dolní části sklenice). To je neklamná známka toho, že med převařili proto, aby byl tekutý. On pak už fakt neztuhne a blbý zákazník chce med tekutý. Tak mu ho tak státem schválení zpracovatelé vyrobí. Že ho zničí? No a? Důležité je prodat = vydělat.
O tom, jaké medy a odkud do toho míchají se ani nezmíním. Bohužel se té lumpárny v miniaturní míře zúčastnilo i Včelpo a je tu o tom popsáno dost a dost.
(20.02.2017 23:22)tom.50 napsal(a): [ -> ]Prokop má Kohoute (pane Kohoute) pravdu. Já se držel ceny 160 Kč, vloni dcera v Praze prodala asi 300 kilo jen známým, já asi taky tolik tady a letos ještě ani ne metrák. Mám uloženky jak říkáte, ale jak mám vědět, že to prodám?
A kazil se těm lidem můj med? Nebo proč nepřišli? Co je během jediného roku jinak?

Během jediného roku se podstatně změnil počet včelstev. Po úhynech 2014/15 zbylo jen málo včelstev (odhaduji 300 tis.) schopných dát med v sezóně 2015. Takže celkově bylo toho roku v ČR medu sklizeno méně a většina včelařů byla do vánoc bez medu. To se pak i za 160 Kč dobře prodávalo.

Na jaře 2016 tady bylo včelstev dvojnásobně (600 tis.), nebyly skoro žádné úhyny a zrovna byla i nadprůměrná úroda jarních medů. Logicky je teď na trhu medu hodně a blbě se prodává, i když je cena nižší. To je prostě tržní mechanizmus. Naštěstí úhyny nyní sníží zavčelení a příští rok se včelařské sklady vyprodají. Nebýt úhynů, byla by vážná odbytová krize.

Tady http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uhyny-...#pid172975 jste ohajoval, že 980 000 včelstev není žádný ekologický ani ekonomický problém. Nejde jen o úživnost krajiny, ale také o rovnováhu na trhu s medem a přenos nákaz při vysokém zavčelení. Aby zase nedošlo k nepochopení že já (jak vy říkáte) liberál snad volám po nějaké regulaci počtů včelstev. Jen zastávám názor, že stát pomocí dotací (zejména 1.D. a krajské) uměle zvyšuje zavčelení a tím prohlubuje problémy s odbytem medu a úhyny včelstev.

Potřebu vysokých stavů včelstev neustále připomíná váš oblíbenec Peroutka. Uvědomte si ale, že stav převčelení a chronický odbytový problém vyhovuje jen dvěma subjektům: Špačkovi (výkupce medu) a ČSV. Oba totiž potřebují včelaře závislé na výkupu neprodejných přebytků a na dotacích k vyrovnání rentability.
Já třebas letos narazil s cenou 150 Kč/kg u květového medu v Horní Plané. Pocházím odsud, takže ikdyž bydlím o kus dál u Českého Krumlova, tak tam dodávám prostřednictvím rodičů spoustu medu. Ale letos jsem prodal míň. Přestože jsem měl akci, že při koupi deseti kil, přidám jedno zdarma. Med pak vychází na cca 135 Kč za kg. Nemyslím si, že Jižní Čechy by byly chudé, naopak, ale faktorů je několik. Některé z nich: Sklepmistři, kteří svých pár včelstev vytočí v garáži s nulovými náklady na technologie jak chovu, tak zpracování medu. Ale pak třebas i ovocnáři ze Lhenic, kteří přijeli do Plané po letákové akci, kde nabízeli jablka + med po 130 Kč/kg... Inu jsou i lidé, kteří upřednostní cenu nad vším ostatním a můžete se klidně přetrhnout, aby Váš med byl top. Neřešil bych to u lidí co si kupujou po kile, ale přijít takto o rodinu, která si ročně brala 50+ kilo medu - to zamrzí. Takže pokud se alespoň drobet na jaře zadaří, tak u květového medu budu muset zvolit jinou strategii prodeje. Druhý smíšený a popř. medovicový med neřeším. Ten si prodám v Budějcích na trzích za 150 Kč easy-peasy. Možná i dráž - to podle situace jaká bude. Ale zrovna tak nemám problém babičce v Budějcíh prodat med za kilodvacet a vidět radost v jejích očích. Hold měla smůlu, že budovala většinu svého života špatný systém. I toto mi je potěšením, že jsem aspoň na chvíli svým pánem a můžu si určit komu za kolik prodám Smile
(20.02.2017 23:12)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Kohoute, mysli si o mě co chceš.

Tak jo, budu.

Ale to mi vysvětli. Vašek píše že včelaři mají medu dost a mají obavy že ho neprodají. No tak ho prodají příští nebo další rok až medu vytočej míň nebo nedejbože žádný. Co je na tom špatně?
(21.02.2017 0:18)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale to je jen perlička. Vlastně vůbec nevím, jak med z marketu chutná. Když si ale představím, co se s ním dělo aby zpracovatel vydělal, přešla by mě nadosmrti chuť.

Toto je problém většiny včelařů. Ekonomové na Nobelovu cenu a znalci trhu a zbožíznalci na jedničku.

Když mám chuť a nějaký takový expert se mi dostane na dosah tak se jej zeptám, kolik toho už koupil a ochutnal od konkurence.
Obvykle je to podobná odpověď a ke všemu se pak stále diví proč to lidi v těch obchodech kupují.
Odpověď je jednoduchá.
Nepoznají rozdíl, a mnohdy je v obchodě chuťově lepší med. Někdy ne, tak jako nechutná mnohým med od jiného včelaře.
A když jim pak ještě nějaký med od včelaře nadzvedne víčko, tak pak pochopí že ty povídqačky o kvalitě anekvalitě jsou prostě povídačky obchodníků co potřebují prodat svůj produkt a jinak než shazováním konkurence to nedokáží.
To je většinou projev firem v posledních taženích, což už dneska lidi ví.

(21.02.2017 4:35)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]Přestože jsem měl akci, že při koupi deseti kil, přidám jedno zdarma. Med pak vychází na cca 135 Kč za kg.

AKci???? Cool To je snad normální a trvalá slušnost vůči zákazníkům.
Nedokáži si představit, že bych zákazníkovi co bere krabici nedal slevu - tedy bonus - do krabice se vejde právě 11 sklenic, obchodníkovi co to má na prodej další rabat atd.

Kdo nepracuje (s cenou) ať nejí.

To jsou základy
, stejné jako to že včelstvo nevznikne pochytáním včel na louce a zavřením do úlu.
Za to by jste se uchechtali kdyby to někdo napsal, ale třeba Kohoutovi nevěříte a dál chytáte včely do bedny.
(21.02.2017 9:09)KaJi napsal(a): [ -> ]...................., a mnohdy je v obchodě chuťově lepší med. ................
Musím se zeptat, kolik chuťově lepších medů ze supráku si našel ty? Případně jaké to jsou (rád to vyzkouším a porovnám).Nutno dodat v cenách za které koupíš nyní ze dvora (cca 130,- až 200,- Kč).
Ano, jsou dobré medy, ale ceny začínají od 300,-Kč/Kg. Ty "levné" se nedají pozřít.
Hledej, zkoušej, degustuj, nech porovnat cizím lidem anonymně v porovnání se svým, . . .
Dlouhá cesta, každý si ji musí ujít sám. Holt vzdělání není zadarmo.
KaJi, v tomto mám za sebou hodně dlouhou cestu, i z doby kdy jsem ještě nevčelařil. Mám na ochutnávání medů všeho druhu trochu úchylku. Ale tvá odpověď nic neříká, nejsou fakta...? Jen dojmy.......?

(21.02.2017 9:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Toto je problém většiny včelařů. Ekonomové na Nobelovu cenu a znalci trhu a zbožíznalci na jedničku.
Nebudem sa tu hrať na nejakého degustátora ani nebudem nikomu radiť, aby začal degustovať a investovať do svojho "vzdelávania" v tomto smereTongue. Med nekupujem, ale zato vždy si dám tam, kde sa to dá a majú med ku čaju. Drvivá väčšina medu je prehriata. Toto dokáže rozoznať každý. Skúste si doma prehriať med na 80 °C a ochutnajte hoTongue A potom si dajte med kúpený. Zatiaľ som nenašiel "výrobcu", ktorý by med prehriaty nemal. Áno, môžete namietať, že v pohároch je med iný ako v tých plastových baleniach. Prečo je potom tekutý?

A silne pochybujem, že v cenách do 150 Kčs nájdete "chutný" med. A nerobme zo zákazníkov volov. Verte mi, že dobrý med vedia rozoznať, veľa si ich vyberá podľa chuti. Preto ja mám vždy pripravený na ochutnávku z každého druhu. Takto sa napr čudovali, aký je ten pastovaný dobrýTongue
No, jo, jenže zákazníkům to chutná. A zákazník rozhoduje.
Tady není podstatné jaká hořčice chutná mně ale jaká zákazníkovi.
Buď jej převychovám, nebo se přizpůsobím.

A nebo si můžu stěžovat že zákazníci jsou diletanti a nakupují jinde.
(20.02.2017 23:22)tom.50 napsal(a): [ -> ]Prokop má Kohoute (pane Kohoute) pravdu. Já se držel ceny 160 Kč, vloni dcera v Praze prodala asi 300 kilo jen známým, já asi taky tolik tady a letos ještě ani ne metrák. Mám uloženky jak říkáte, ale jak mám vědět, že to prodám?
A kazil se těm lidem můj med? Nebo proč nepřišli? Co je během jediného roku jinak? Kdybych slezl na 130, třeba by to bylo pryč. Makat celý rok a pak neprodat tak ani moc nebaví, tomu věřte.
Pravda, bez reklamy, nemám reklamu rád. Mám k tomu důvod, ale nechci odbíhat od tématu.

A to je právě to, loni se na Pelhřimovsku urodilo strašně moc medu a ty ceny šli dolů, spousta včelařů je na 100 - 110 kč a to je pak zázrak, že prodáte 100kg po 160,-. Jenže to pan Kohout nepochopí, protože v jeho okolí je situace na trhu jiná. A rada schovat na horší roky....to má včelař mít ještě obrovskej sklad, kde bude schovávat med z předchozích let a čekat na horší roky? Navíc se stresovat, aby mu ten med náhodou nezkysnul a nebo se mu nezvýšila hladina HMF v medu? Tohle můžou dělat ti, co se tim živý, ale ne hobby včelaři, který na tohle uskladnění nemají podmínky.
Kvalitní med může zkysnout?
Klidně ho může zkrmit v červenci voddělkům když by náhodou bylo hodně květovýho i příští rok.
Urodilo se moc medu a to je důvod ho prodávat za 100, 110 kč? Co je to za blbost?
(21.02.2017 15:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Urodilo se moc medu a to je důvod ho prodávat za 100, 110 kč? Co je to za blbost?

Ekonomove te blbosti bezne rikaji zakon nabidky a poptavky ...
(21.02.2017 15:48)Louky napsal(a): [ -> ]...schovávat med z předchozích let a čekat na horší roky?

Tak to přednáší Kamler. Tvorba rezerv. Státy investují do zásob obilí a cukru, které mají vyšší hodnotu než zlato říkal.
páni sa spýtajte agronóma, čo sa stane, keď sa urodí veľa obilia ako minulý rok Big GrinBig GrinBig Grin Si myslíte, že mu nepôjde cena dole??? Sa preberte, on neriadi trh, je na to malý pánTongue
(21.02.2017 16:08)Happy napsal(a): [ -> ]Ekonomove te blbosti bezne rikaji zakon nabidky a poptavky ...

Co říkají ekonomové o umělém omezení nabídky? Dělal to tak třeba Apple. Aby udržel cenu iPhonů.
Ropy se taky urodilo dost. Proč nestojí barel ropy dolar když je taková nabídka?
(21.02.2017 16:08)Happy napsal(a): [ -> ]
(21.02.2017 15:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Urodilo se moc medu a to je důvod ho prodávat za 100, 110 kč? Co je to za blbost?

Ekonomove te blbosti bezne rikaji zakon nabidky a poptavky ...

Tak nač si potom stěžovat?
Referenční URL's