Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud tedy zkusíme toto téma ještě trochu potáhnout dále, padla zde řeč o různých slevách - sezónních, množstevních, věrnostních. Když se dívám na toto téma, je zde spousta lidí, kteří jakékoliv slevy zavrhují, protože jejich včelky a oni si přece zaslouží plnou mzdu za svou práci. Proč?
Když budu mít zákazníka, který mi pravidelně odebere 20 kg medu (to je můj příklad, klidně si tam dejte množství zajímavé pro Vás), automaticky mu dám slevu. Je zřejmé, že takovýto člověk to bude dávat či prodávat dále - známým, rodině, takže mu vzniknou náklady (jeho benzín, čas). Cítil bych se špatně, kdybych mu aspoň malou slevou nezohlednil to, že mě vlastně práci ušetřil.
Sezónní sleva je podobná - když má obchodník plný sklad, také se snaží prostor uvolnit, protože nebude platit nájem za jiné prostory a v našem případě malovčelařů, ruku na srdce, kdo z nás by chtěl mít med na paletě v obýváku? Mě by to i nevadilo, ale manželka by mě hnala Smile Takže proč se bránit sezónní slevě? Naopak s klesajícím množstvím medu na skladu a dlouhou zimou je jasné, že cenu zvýším (stále se bavíme řádově o desetikorunách), protože poptávka je vysoká, nabídka se snižuje, tak proč toho nevyužít? Pro ty z Vás, kteří mají skladových prostorů dost a nemají problém si počkat, ať sezónní slevy neposkytují. Obchodníci na burze také nakupují když je na trzích levně a prodávají když chybí.
Co se týká věrnostní slevy, mým cílem jsou věrni zákazníci, pro svůj cíl dokážu slevit ze svých požadavků, protože mi to za to stojí - opět mi to ušetří honbu za zákazníky, můj čas, další vysvětlování...
Co jsem chtěl tímto příspěvkem napsat? V mém případě normální cena je letos 120 Kč za kg včetně nové sklenice. Svým věrným zákazníkům dávám slevu, takže jejich cena je 100 - 110 Kč, což platí i v případě množstevní slevy. Naopak koncem zimy je běžná i cena kolem 135 Kč - chybí, tak proč ne? Nebojme se hýbat s cenami, chovejme se obezřetně a předvídejme - tím se obchodníkům zvyšuje zisk, tak proč toho nevyužít
Jo práce s cenou. Víc než jindy zde platí Marxovo(?):"Kdo nepracuje, ať nejí." Smile
(25.12.2011 23:12)apach napsal(a): [ -> ]Svým věrným zákazníkům dávám slevu, takže jejich cena je 100 - 110 Kč, což platí i v případě množstevní slevy. Naopak koncem zimy je běžná i cena kolem 135 Kč - chybí, tak proč ne? Nebojme se hýbat s cenami, chovejme se obezřetně a předvídejme - tím se obchodníkům zvyšuje zisk, tak proč toho nevyužít

V jednom svém předchozím příspěvku jsem zmínil tvorbu cen která platila pro živnostníky za CK Rakouska - Uherska a ještě za Prvé republiky a prvých letech po druhé světové válce. Zmínil jsem také proč je nutno započíst i cenu vlastní práce - byla vynaložena. Dále jsme si přečetli velmi kvalitní příspěvky od Jarka o marketingové strategii. Byla zde zmíněna tvorba cen od laiků včelařů i včelaře profesionála -gupa- , který si cituji: "nedomýšlím si kraviny a nestrojím osobní veřejné útoky" ač sám tuto činnost někdy i nevybíravým způsobem dává najevo a já mu právě nedostatek objektivity a porozumění pro druhého musím vytknout. Byla zde též i krátce zmíněna cena s ohledem na ochotu potenciálního zákazníka cenu přijmout, cituji Vojtěcha: "Najdôležitejším faktorom pre mňa pri tvorbe ceny medu je, koľko môže zákazník dať a koľko je ochotný dať ". Ano tato věta je podle mého názoru v této ekonomicko politické situaci rozkradeného a již téměř nefunkčního hospodářství tohoto státu klíčová. Lidé, kteří "mají", tedy relativně potenciální zákazníci, jsou pro nás nezajímaví. Proč, oni mají jiné priority než je náš med. A ti co nemají, tak je zase nezajímají nemovitosti na Floridě ani Dubaji či Řecku nebo v jiných částech světa. Bohužel je pro ně zbytný i med. V letošním roce jsem zjistil, při nezměněné ceně mého medu oproti loňskému a předloňskému roku, snížený zájem dříve stálých zákazníků, kteří patrně skutečně mají za prioritu potraviny mizerné kvality limitované cenou, kterou si obchodní společnosti u nás mohou dovolit prodávat. Soudím tak z náhodných pohledů do nákupních košíků některých mých bývalých spolupracovníků v supermarketech. Žiji v reginu, kde byl v minulosti soustředěn průmysl a kam byly sestěhováni lidé jako "futrkanon" právě pro železárny, chemický průmysl, doly a elektrárny. Tyto pracovní příležitosti zde nyní díky "prozíravosti" našich politických elit zanikly. Ovšem "futrkanon" zůstal téměř bez možnosti prostředky k obživě získat. Takže, nyní můžeme tvořit cenu. Budeme s cenami hýbat přátelé. A v blízké budoucnosti směrem dolů.
JK
Příspěvek víše-naprosto jasně napsáno.Pokud nebude náš zákazník silný finančně tak můžeme tvořit ceny jak je nám libo ,ale zákazník koupí jen tolik kolik mu finanční situace umožní.Souhlasím že cena medu půjde dolů ať se nám to líbí či nikoli.
(26.12.2011 0:53)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Byla zde zmíněna tvorba cen od laiků včelařů i včelaře profesionála -gupa- , který si cituji: "nedomýšlím si kraviny a nestrojím osobní veřejné útoky" ač sám tuto činnost někdy i nevybíravým způsobem dává najevo a já mu právě nedostatek objektivity a porozumění pro druhého musím vytknout.

Právě proto tak reaguji, abych tu objektivitu - hodnocení problému tady rozvinul a třeba zmíněný snížený prodej oproti loňsku je potřeba řádně vysvětlit. Vidím, že vtom nejsem sám a přisuzuji to velmi zaplácané díře, která tu v nabídkách medu byla lidmy, co ji během poslední doby prostě využily a tak vlastně zvýšily konkurenci. Takže takovou situaci lze řešit buď snížením cen v ceníku nebo dojde med v celosvětově nepříznivém roce (tomu nevěřím, viz. níže) nebo se změní něco v legislativě a kontrolních postupech. Nejde o nějaké slevy, vzorky zdarma nebo podobně, jde o jakýsi krizový scénář - pododstavec - vliv na prodejnost medu)

Prostě si myslím, že se tu bavíte o voze, ale problém je v kole co ten vůz veze. Patří mezi to i to, že opravdu dodnes neexistuje systém kontroly pravosti medu. Neexistuje norma třeba na kontaminaci vápníkem nebo jiným prvkem nebo enzymem, který by mohl být místo diastatické nebo enzymatické aktivity či prolinu přímým důkazem porušení medu!!. Prostě tu není kontorola. Opravdu takový zdroj medu, který není medem je dodnes legislativně možný, protože to EU umožňuje. A pěkně zamíchá s cenou a hlavně prodejností medu. Osobně nebažím po nějakých horentních sumách za kg medu, jsem spíše pro to vyvážení, protože i to, když opadne zájem o včelaření kvůli pádu ceny medu může zlepšit situaci s chovem jako takovým (ekonomika, zdraví)._gp_
Souhlas s Pepou! Vloni jsem zdvihl cenu na 130-a lížu si rány z tohoto omylu dodnes. Velký úbytek zákazníků! A to bydlím na dohled od Prahy, kde problémy z nezaměstnaností jsou z ČR nejmenší. Ono by bylo dobré, aby každý, kdo tu vysílá "obchodní moudra" také napsal jak velkého množství medu se to týká. Zdraví R. Stonjek
Myslím, že 120,- Kč za med je psychologická hranice, kdy lidi jsou ochotní jít ke včelařovy. Pokud je na trhu, nebo v prodejně, jsou ochotni akceptovat i 150,-, ale to už chtěji druhový a ne jen květový pastový a medovicový. Asi si podvědomě myslí, od producenta "MUSÍ" být levnější než z obchodu.
Znám včelaře u Sušice co prodává ze dvora za 110,- má ocenění z dolu a nemá problém takto prodat ze 150 včelstev a u E55 prodavaji na taborsku za 80,- a jsou radi... někde bude chyba..

PS: pane Stojnek, tam u Vas je celkem dost včelařů a z jedné strany jste uzavřen Berounkou a z druhé dalnicí...
Ano, s tou kozou co ten vůz táhne souhlasím. Je to další aspekt, kdy je z venčí křiven náš trh nejen s medem a to prostřednictvím cizích obchodních řetězců. Ze strany našich "zodpovědných" nepociťuji žádnou ochranu našeho trhu. Viz články sdělovacích prostředků, kde je ČR přirovnávána ke smetišti Evropy. Bude to však trvat tak dlouho, dokud takový cenově výhodnější šunt bude mít své kupce. Je to však o hrdosti a také i o kupní síle kupujících. Jde o to, jak dlouho si to necháme líbit. Viz Irsko, Řecko, Itálie, Španělsko ... tam všude lidé dokáží říci, že se jim "něco" nelíbí.
JK
Ano pane Křapka souhlasím, ale jsme dostatečně marketingově masírování, že nám davaji jen to "lepší". Je to o tim, že sice se řetězce chrání tím, že řikají, že zákazník si přeje levnější, ale je to tím, že všechny obchody postavily na "sekyru" a museji splacet miliardové hypotéky a je pro ně vyhodnejší koupit šmejd za 30,- namasirovat nas reklamou a prodat za 120 a vic...

Bohužel asi ochranou trhu by jsme neuspěly, vždyt jsme ve slavne €U a to by zanamenalo uzavřít trh, nasadit na dovoz cla a je to a toho jsme se vzdaly... a myslim, že větší ochranu trhu před čínský a argentinskym medem by uvítali i jinde než u nas...
Trošku jsem slídil na netu a narazil jsem m.j. na článek o tom, jak to ve světovém obchodu s medem chodí. Úsudek si udělejte sami ..... Možná to je i jiný úhel pohledu na tentýž problém.
http://www.medar.sk/medar/6-Medokomerc-S...vykup-medu
iRP
(25.12.2011 23:12)apach napsal(a): [ -> ]Pokud tedy zkusíme toto téma ještě trochu potáhnout dále, padla zde řeč o různých slevách - sezónních, množstevních, věrnostních. Když se dívám na toto téma, je zde spousta lidí, kteří jakékoliv slevy zavrhují, protože jejich včelky a oni si přece zaslouží plnou mzdu za svou práci. Proč?
Když budu mít zákazníka, který mi pravidelně odebere 20 kg medu (to je můj příklad, klidně si tam dejte množství zajímavé pro Vás), automaticky mu dám slevu. Je zřejmé, že takovýto člověk to bude dávat či prodávat dále - známým, rodině, takže mu vzniknou náklady (jeho benzín, čas). Cítil bych se špatně, kdybych mu aspoň malou slevou nezohlednil to, že mě vlastně práci ušetřil.
Sezónní sleva je podobná - když má obchodník plný sklad, také se snaží prostor uvolnit, protože nebude platit nájem za jiné prostory a v našem případě malovčelařů, ruku na srdce, kdo z nás by chtěl mít med na paletě v obýváku? Mě by to i nevadilo, ale manželka by mě hnala Smile Takže proč se bránit sezónní slevě? Naopak s klesajícím množstvím medu na skladu a dlouhou zimou je jasné, že cenu zvýším (stále se bavíme řádově o desetikorunách), protože poptávka je vysoká, nabídka se snižuje, tak proč toho nevyužít? Pro ty z Vás, kteří mají skladových prostorů dost a nemají problém si počkat, ať sezónní slevy neposkytují. Obchodníci na burze také nakupují když je na trzích levně a prodávají když chybí.
Co se týká věrnostní slevy, mým cílem jsou věrni zákazníci, pro svůj cíl dokážu slevit ze svých požadavků, protože mi to za to stojí - opět mi to ušetří honbu za zákazníky, můj čas, další vysvětlování...
Co jsem chtěl tímto příspěvkem napsat? V mém případě normální cena je letos 120 Kč za kg včetně nové sklenice. Svým věrným zákazníkům dávám slevu, takže jejich cena je 100 - 110 Kč, což platí i v případě množstevní slevy. Naopak koncem zimy je běžná i cena kolem 135 Kč - chybí, tak proč ne? Nebojme se hýbat s cenami, chovejme se obezřetně a předvídejme - tím se obchodníkům zvyšuje zisk, tak proč toho nevyužít


Napsal jsi to hezky, ale má to pár ale....

Samozřejmě je dobré odměnit zákazníka který odebírá ve velkém, nebo trvale, ale dělám to kapku jinak, udělal jsem z mezistěn svíčky (pokud je koupiš vyjde te na 15,- kč kus) a dal k nim cenu 39,-.... a kdo udělal utratu, dostal svičku a ješte se vraceli a kupovaly další....
Je to hmatatelné, potěší to a zakazník si myslí, že jsi mu dal věc za 39,- a přitom byla za 15,-....

Ono čarováni s procenty je hezké, všude čteme sleva 25%,15%,5%,50%, ale nikdy pořádně nevíš z jakého základu.... Ale musim přiznat, že mi češi když slyšíme slovo AKCE, nemyslíme a kupujeme, na podzim jsem zažil v penny AKCE kuře+dvě stehna za 79,9/kg..... a hned vedle bylo kuře samotne za 64,5/kg a stehna za 39,9/kg... se nejak te slevy nemohu dopočitat....
Moje přibližné náklady na výrobu 1 kg medu:

22,- Kč cukr na zimu,
25,- Kč investice do oprav a obnovy (návratnost rozložena na cca 20 let),
11,- Kč etiketa, sklenice a víčko,
25,- Kč práce,
7,- Kč doprava,
5,- Kč léčení.

Celkem tedy 95,- Kč. Co prodám nad touto cenou, to je zisk, ale viděl jsem prodávat i pod touto cenou, jak jen to je možné nevím doteď?Huh Významnou a bohužel nejen pozitivní roli jistě hrají dotaceConfused
Naštěstí včelky chovám, protože mě to baví...Cool
(26.12.2011 22:58)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Trošku jsem slídil na netu a narazil jsem m.j. na článek o tom, jak to ve světovém obchodu s medem chodí. Úsudek si udělejte sami ..... Možná to je i jiný úhel pohledu na tentýž problém.
http://www.medar.sk/medar/6-Medokomerc-S...vykup-medu
iRP


Mno v něčem pravda, ale zas každá liška chválí svuj ocas...
Ke kupní síle,

já v tom mám jasno, je to o prioritách zákazníků. Na Silvestra se jdětě kouknout na oblohu jaká je bída. A když kouknu kolik ty bouchačky stojí, tak co kus tak sklenice medu.

A proto prodávám v menších skleničkách - a tam držím cenu krabičky cigaret.
To v podstatě nikdo neoddiskutuje. Smile

A sledujte tržby za cigarety - nijak jsem si nevšiml, že by se v době krize snížil obrat v cigaretách.
Souhlasím s Kajim, je to o prioritách zákazníků. Nepovažuji jediného včelaře za konkurenta. Naším největším konkurentem jsou výrobci cigaret, pivovary, atd. atd. Protože zákazník dá do nákupního košíku cigarety, pivo, balenou vodu, .... místo medu.
iRP
Buď máte špatně spočítané klaklulace anebo špatnou efektivitu produkce nebo nákupu. Sad
Tom

(26.12.2011 23:08)milan.hula napsal(a): [ -> ]Moje přibližné náklady na výrobu 1 kg medu:

22,- Kč cukr na zimu,
25,- Kč investice do oprav a obnovy (návratnost rozložena na cca 20 let),
11,- Kč etiketa, sklenice a víčko,
25,- Kč práce,
7,- Kč doprava,
5,- Kč léčení.

Celkem tedy 95,- Kč. Co prodám nad touto cenou, to je zisk, ale viděl jsem prodávat i pod touto cenou, jak jen to je možné nevím doteď?Huh Významnou a bohužel nejen pozitivní roli jistě hrají dotaceConfused
Naštěstí včelky chovám, protože mě to baví...Cool
(26.12.2011 23:08)milan.hula napsal(a): [ -> ]Moje přibližné náklady na výrobu 1 kg medu:

22,- Kč cukr na zimu,
25,- Kč investice do oprav a obnovy (návratnost rozložena na cca 20 let),
11,- Kč etiketa, sklenice a víčko,
25,- Kč práce,
7,- Kč doprava,
5,- Kč léčení.

Celkem tedy 95,- Kč. Co prodám nad touto cenou, to je zisk, ale viděl jsem prodávat i pod touto cenou, jak jen to je možné nevím doteď?Huh Významnou a bohužel nejen pozitivní roli jistě hrají dotaceConfused
Naštěstí včelky chovám, protože mě to baví...Cool

11 včelstev by mohlo dát cca 400 kg medu. Tj za suprprůměrdvůr cenu 80,- 32000,-
11 včelstev potřebuje k zimování v průměru pokud jsem punťa 120 kg cukru, tj. 2500,., jenže pokud nejsem punťa a myslím při posledním vybírání medu, tak spotřebuji tak půlku. Ale platí těch 2500,-.
11 včelstev potřebuje 33 nástavků sakum prásk stojí jeden 500,- tj 16500,- Potom dno a víko a to je po 100, takže 2200. Ta cena je za zájem který mám o včely, to znamená, že jsem si ty úly vyrobil sám a koupil akorát mezistěny, které jsou započítány v ceně nástavku.
11 včelstev obhospodařuji bez nákladu na práci, skutečné ohodnocení práce se tvoří při realizaci prodeje produktu a tím je zisk.
11 včelstev pokud jsou na dvoře nestojí skoro nic doprava. Ale musím si zajet tam a tam, takže doprava ve skutečnosti dělá jednu z největších rozpočtových čísel a na 11 včelstev bych bácnul pokud jsou do 10 km od bydliště tak 5000,-.
11 včelstev pokrývá D1 léčbu, členství a ještě zbyde na kafe.

Takže pokud počítám já, tak 2500plus 16500plus2200plus5000 se rovná 26200 a to děleno 400kg medu se rovná 65.50. Co bych prodal prvním rokem od mých včel nad tuto částku je mojí výplatou. Druhým rokem se odečte něco z položky úly, protože jsou už zaplacený a kupuji třeba něco málo pro oddělky. Zůstává cena benzinu nebo nafty, zůstává cena mezistěn, zůstávají v toleranci dotace D1, která mi zabezpečuje při přepočtu náklady na léčbu a kdybych byl ve svazu tak na členské.Zdražil se cukr na 3000,-plus5000 na úly pro oddělky plus 5000 doprava děleno 400kg medu
se rovná 32.50, co by se prodalo nad tuto částku je zisk._gp_
Ještě pořád jezdí včelaři s medem do výkupu a tam nedostanou zdaleka ani těch 80Kč! No a stěžujou si? Zřejmě se jim to ještě pořád "vyplatí" tak nevím co tu pořád počítáte.
(26.12.2011 23:08)milan.hula napsal(a): [ -> ]Moje přibližné náklady na výrobu 1 kg medu:

22,- Kč cukr na zimu,
25,- Kč investice do oprav a obnovy (návratnost rozložena na cca 20 let),
11,- Kč etiketa, sklenice a víčko,
25,- Kč práce,
7,- Kč doprava,
5,- Kč léčení.

Celkem tedy 95,- Kč. Co prodám nad touto cenou, to je zisk, ale viděl jsem prodávat i pod touto cenou, jak jen to je možné nevím doteď?Huh Významnou a bohužel nejen pozitivní roli jistě hrají dotaceConfused
Naštěstí včelky chovám, protože mě to baví...Cool

Nějak se nemohu dopočítat - chcete mi říci, že Vás stojí 22 Kč cukr na zimu - počítáno na kilo medu? Pokud máte průměrný výnos řekněme cca 30 kg medu na včelstvo, chcete mi říci, že zakrmujete 30 kg cukru? Investice do oprav a obnovy - stejná logika, chcete mi říci, že zohledňujete průměrnou částku 750 Kč na obnovu a opravy? Osobně počítám s kratší návratností a částku počítám asi dvoutřetinovou Smile



(27.12.2011 11:34)gupa napsal(a): [ -> ]11 včelstev by mohlo dát cca 400 kg medu. Tj za suprprůměrdvůr cenu 80,- 32000,-
11 včelstev potřebuje k zimování v průměru pokud jsem punťa 120 kg cukru, tj. 2500,., jenže pokud nejsem punťa a myslím při posledním vybírání medu, tak spotřebuji tak půlku. Ale platí těch 2500,-.
11 včelstev potřebuje 33 nástavků sakum prásk stojí jeden 500,- tj 16500,- Potom dno a víko a to je po 100, takže 2200. Ta cena je za zájem který mám o včely, to znamená, že jsem si ty úly vyrobil sám a koupil akorát mezistěny, které jsou započítány v ceně nástavku.
11 včelstev obhospodařuji bez nákladu na práci, skutečné ohodnocení práce se tvoří při realizaci prodeje produktu a tím je zisk.
11 včelstev pokud jsou na dvoře nestojí skoro nic doprava. Ale musím si zajet tam a tam, takže doprava ve skutečnosti dělá jednu z největších rozpočtových čísel a na 11 včelstev bych bácnul pokud jsou do 10 km od bydliště tak 5000,-.
11 včelstev pokrývá D1 léčbu, členství a ještě zbyde na kafe.

Takže pokud počítám já, tak 2500plus 16500plus2200plus5000 se rovná 26200 a to děleno 400kg medu se rovná 65.50. Co bych prodal prvním rokem od mých včel nad tuto částku je mojí výplatou. Druhým rokem se odečte něco z položky úly, protože jsou už zaplacený a kupuji třeba něco málo pro oddělky. Zůstává cena benzinu nebo nafty, zůstává cena mezistěn, zůstávají v toleranci dotace D1, která mi zabezpečuje při přepočtu náklady na léčbu a kdybych byl ve svazu tak na členské.Zdražil se cukr na 3000,-plus5000 na úly pro oddělky plus 5000 doprava děleno 400kg medu
se rovná 32.50, co by se prodalo nad tuto částku je zisk._gp_

Hrubými počty s Vámi zcela souhlasím, pro laika, který stejně jako já včelaří pro radost je takové počítání dostačující. Můžu jen podotknout, že co se týká výpočtu ceny za návratnost, je potřeba zohlednit zařízení medárny. Zde pak většinou platí logika, čím více včelstev, tím rychlejší návratnost jednotlivých zařízení a tomu pak odpovídá částka, kterou zohledním v jednom kg vyprodukovaného medu.
Jen aby jste při tvoření cel při dovozu medu nedopadli jak nyní v Norsku s máslem, kde je určeno množství na hlavu a více koupí jen na černém trhu.

Probuďte se EU má jeden z pilířů - volný pohyb zboží. Ano můžete argumentovat, že při vzniku byla hlavně myšlena obrana před dovozem z nečlenských zemí. Ale to už dávno není pravdou (zde bylo míněno uhlí a ocel). Kdyby totiž došlo k úplnému uzavření dovozu komodit do EU - to by bylo zde na fóru a nejen zde nářků. PROBOHA PROBUĎTE SE - dnes není umění vyrobit, ale umění dobře prodat a platí to u každé komodity.

Naříkat na kupní sílu je podle mě jen hledání utěšujících argumentů pro sebe samotného - vždyť buduli vycházet ze statistiky (i když jí nemám právě moc rád při statistice průměrné mzdyBig Grin) spotřeby medu v ČR na hlavu cca 0,7 kg a spotřeby cukru na hlavu cca 50 kg. Není cena tím hlavním co odradí nebo naopak přiměje zákazníka. Zde je nutné umět používat tzn. 5P - popsané v každé učebnicí marketingu. Nebudu zde unavovat podrobným popisem a rozborem, kdo to myslí s včelařstvím vážně tak na sobě zapracuje i ze strany marketingu a zbylí hold budou svůj provoz dotovat, nadávat na všechno jen né aby hledali svoje slabé stránky a zapracovali na nich.
Referenční URL's