Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
no, pravda je vše co píšeš josefe, kromě těch 180kč, to nedokážu posoudit. dnes jsem v albertu v praze viděl med v akci za 179kč/sklenice, bylo tam 20% sleva z 209/sklenici....nebo tak nějakSmile.....ale...

přitom jsem dnes daval 5 sklenic zákazníkovi za 200/jedna a lidi co u toho byli buď nic neriakali, i kdyz se jedni zeptali za kolik je sklenice, nebo jini rekli, že je to ok, protoze je to med, u kteryho vic, ze neni nastavovanej nejkejma sirupama apod.
Zemědělci jsou hodní chlapci, zejména pokud od vás něco potřebují, propachtovat pozemky, užívat vaší cestu, schválit čerpání dotací, nebo například zajistit, aby se nikdo nezabýval účelovým dělením půdních bloků mezi s.r.o. stejného majitele za účelem obcházení maximální velikosti půdního bloku. Taky by se někdo mohl snažit o obnovení všech polních cest v lánech vedených jako ostatní komunikace v majetku obcí. Místo úzkého proužku pole bych si tam taky mohl udělat lipovou alej Smile, no nebo tam bude svazenka. Si uvědomme, že zemědělec je ve většině případů pouze nájemník a za pár sklenic medu snadno přesvědčíte místní lidi ke změně pachtovní smlouvy na sebe, to by jim hodně zavařilo a rozfragmentovalo lány, takže je pro ně lepší trochu ustoupit, zejména pokud ještě někdo zaplatí část nákladů a jim ta meziplodina ještě pohnojí. Většina z nich vůbec nemá organické hnojení, protože živočišnou výrobu dávno zlikvidovala a cena dusíkatého vápna a dalších hnojiv šla prudce nahoru, pokud vůbec je. Holt se včelař musí postarat i o pastvu, stejně jako ovčák, jinak to bude stát za prd, hlavně srpen-září je chudý, medovice ok, ale z té si žádná zimní včela tuk neudělá, pak najednou skončí zima a co? buď je teplo a všechno proběhne za 14 dní, nebo je hnusně, nebo je sucho, s tím nikdo nic nenadělá, ale je lepší mít v úle dobře vyživené zimní včely a to zajistí v dostatečné míře hlavně meziplodina. Začal jsem sázet okolo jerlíny, svítele, ampáky a mákie, ale nějaký výsledek, pokud vůbec, se dostaví o něco málo dříve než smrt.
(01.12.2022 23:26)JosPr napsal(a): [ -> ]Osobně neznam nikoho v okolí,kdo by šel s cenou teď přes 180..Medu byla kvanta,zvlášť lesního,ale je vidét,že lidí mají úplně jiné starosti,než kupovat med.Tak mizerný zájem o med začátkem prosince nikdo nepamatuje.Na druhou stranu,chleba to nežere a ve skladu vydrží.

u nas podobne..ceny 170-200 kč,a prepad predaja oproti inym rokom v tomto obdobi okolo 50% .. ani tie sragory za 3,20-3,50 € v marketoch sa nejako ocividne nehybu z regalov..
Já nevím, čemu se pořád divíte. Kolik z vás si teď chodí kupovat cukr za 35,- (zejména u těch cenových střelců by mě to zajímalo, ale myslím, že nákupní vozík nechávají zaparkovaný). Všichni čekají, až praskne tato učebnicová inflační bublina ve které všichni křičí, jak je draho a jak jsou všichni zloději, ale sami by chtěli meziročně zdražit o 30% a víc. Koupi medu je možné stejně jako toho cukru odložit, narozdíl třeba od pečiva apod. Ceny 200,- a víc jsou úplně mimo realitu, já bych si za to med taky nekupoval. Je to jedině výborná cesta k tomu, dostat průměr na hlavu někam zase na 0,7kg/rok. Ale každý ať dělá, jak myslí, v tom je to dnes fajn.
Kdo chce koupit med, tak si ho koupí. Mám cenu 180 a 230 . A když vidím co lidi kupují za pitomosti, co se pořád vyhulí cigár a vylemtá piva, tak nevím proč bych měl někomu dělat sponzora. Pokud vím, že někdo je na tom hůře, tak mu ho dám zadarmo.
PN.
Tento rok aj u mňa predaj je nižší ako som bol zvyknutý,ale nevadí,ono sa to môže zmeniť a uskladnený med doma je lepšia investícia, ako mať v dnešnej dobe peniaze v banke.
Teď už snad nikdo cukrem nekrmí, já ten nákup absolvoval a poslední dávka už na těch 36 vyšla, proti ceně medu je to stále málo a na chvilku se cena srovnala se sirupem, ale pro příští rok jdu všechno zimovat na vlastní med a do izolátorů, šance na krok kupředu. Samozřejmě tím klesne zase o něco více produkce, takže se musí zdražit a stejně to všichni vydrží..... A nakonec zaplatí
(02.12.2022 18:57)Pedro napsal(a): [ -> ]Kdo chce koupit med, tak si ho koupí. Mám cenu 180 a 230 . A když vidím co lidi kupují za pitomosti, co se pořád vyhulí cigár a vylemtá piva, tak nevím proč bych měl někomu dělat sponzora. Pokud vím, že někdo je na tom hůře, tak mu ho dám zadarmo.
PN.

porovnavas med s drogami .. s ostatnym sushlasim Wink
Pokud nekdo da kazdy den za 1 obed menicko 160,-, pak si rict 210,- za sklenici medu neni problem. U nas mirny propad,ale prodava se i za draho. Kazde zbozi ma sveho kupce. Kdo chce levny med,atsi skoci pro Zlaty ul do Kauflandu.

Naopak, kam dodavam do rady obchodu jsem ceny zvednul tak, aby se prodavalo s cenou nad 200. Je mi jedno,ze nekde prodavaji i o 50kc levneji. At prodam min, ale konecne je po letech prostor srovnat v krajskem meste ceny, tak je rovnam. Rada tehle malych vcelaru co podrazi cenu v obchodech je uz stejne vyprodana se ziskem o proti vykupu 10kc/kg.

Vse zdrazuje a vcelari proto budou zlevnovat... To nepochopis.
Kdo zlevňuje med? Kazdý buď zdražuje nebo nechává stejnou cenu.Tak vo co gou?
(03.12.2022 9:28)JosPr napsal(a): [ -> ]..Tak vo co gou?

[Obrázky: 1665481658_inflace.jpg]

Teď je možnost srovnat ceny s reálnou hodnotou sklenice medu a trochu se přiblížit cenám v zahraniční. Tuhle korekci za včelaře nikdo neudělá a před Vánoci je na to ideální okamžik.

Oblíbený srovnávač ceny - máslo vzrostlo o 50%. 260Kč/kg je nyní reálnacena kvalitního másla a poroste výš.
Tak nevím. Co se tak bavím se včelařema, tak nejvíc si na propad prodeje stěžují ti s nejnižsí cenou. Čím to asi bude?
Freyi,moje priorita je med prodat a ne aby med ležel 5 let ve skladu a vedle něj čtyřletý,třiletý,dvouletý,loňský a nemusel jsem to přerovnavat,abych se dostal k tomu nejstaršímu a měl kam dát letošní..A nějakou tabulku mám vysloveně u zadele.
(03.12.2022 0:12)Frey napsal(a): [ -> ]Vse zdrazuje a vcelari proto budou zlevnovat... To nepochopis.

Určité zdražení je pro mě odůvodněné při produkci a zpracování medu, proto jsem meziročně nezdražoval o inflaci, ale promítl jsem právě jen tento nárůst. Často je dokládáno, že největší podíl na zdražení mají obchodníci, nikoli producenti (zemědělci). Každý včelař si musí odpovědět, jestli zrovna u něj v trojjedinosti producent, zpracovatel, prodejce při prodeji ze dvora, hrají náklady na prodej významnou nákladovou položku. Pokud je to tak, že se mu náklady na prodej výrazně zdražily, tak mám zřejmě jednoduše konkurenční výhodu, když u mě to tak není. Maximálně když někomu med dovezu (de facto už není prodej ze dvora), ale ceny benzinu jsou už skoro tam, kde byly před rokem. Každý to má jinak, někdo platí nájmy, někdo neplatí, navíc rozdíl nákladů město/venkov, takže samotná nominální cena nemusí být vypovídající. Při prodeji ze dvora ale nárůst o inflaci z mého hlediska a v mém konkrétním případě není potřeba, připadal bych si jen jako další v zástupu, kdo zneužívá současnou situaci a dokud to lidem nedojde, budeme se v inflaci plácat ještě několik příštích let.
(03.12.2022 11:02)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Tak nevím. Co se tak bavím se včelařema, tak nejvíc si na propad prodeje stěžují ti s nejnižsí cenou. Čím to asi bude?
Patrim medzi tych s nizsou cenou. Vsetko je prec. Chodili ku mne aj z Breclavi. Cim to asi bude?
Osobne si myslim, ze v dnesnej dobe sponovat ceny medu je neefektivne. Ludia si budu kupovat veci, ktore su nutnejsie k zivotu ako med. A bude ich viac a viac. Bohuzial.
Zvláštní je, že ochotně a nejvíc zdraží včelaři, kteří nejvíc kňučí, jak se zdražuje. Co se jim nelíbí na ostatních, sami okamžitě udělají.
Uvádí se, že hodně inflaci zvetšují ti, co zdražují a ještě k tomu nemají nebo neměli důvod.
To bude ta tržní ekonomika za kterou se v 89 zvonilo klíčema, i když mám pocit, že takhle si nikdo moc nepředstavoval Smile
Ona ta tržní není zřejmně od trhu,ale od utrhni.A to spousta 30 let nepochopila.Kdo si umí utrhnout,ten holt umí.
Miesto, kde sa používajú rôzne dotácie, subvencie, podpory, projekty, kompenzácie a iné nezmysly, nemá nič spoločné s trhovou ekonomikou.
Bubliny, ktoré svojimi zásahmi vyvolávajú, po určitom čase praskajú a vytvárajú tieto ničivé vlny nestability.
Dosť čo je príroda sama o sebe nevyspytateľná, ale dá sa predvídať, tak musíme okrem toho riešiť zhubný vplyv nadnárodných korporácii a idiotizmu spolupracujúcich politikov a úradníkov.
Některé úvahy tady jsou na úrovni mateřské školky. Důsledkem roztočení inflační spirály je i to, že za svůj příjem si méně koupíte. Proto, když se roztočí inflační spirála, musí nakonec nevyhnutelně zdražit všichni. A inflační spirálu roztočilo nehorázné plýtvání našich vlád veřejnými financemi, rozdávání peněz směrem do státního byrokratického sektoru, korupční zakázky ve spojení s covidem a válkou, a střednědobě a dlouhodobě naivní politika neorientovaná na prospěch občana, ale na rozšiřování a prohlubování penězotoků směrem do zahraničí.
Referenční URL's