Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Co naslibovali, většinou nesplnili, ale pokaždé vybrali na daních víc. Tím se přece chlubili, jak ten výběr zefektivnili. Navíc je konjuktura a máme deficitní rozpočet. Ty peníze se ale rozfofrují přes dotace pro své koně do svých stájí. A lidi tady převrací desetikorunu, zda 150 či 160 ale stejně je za to dál budou volit. Já to nechápu. Stát postavil nejmíň dálnic a vše prožral na úředníkách a na dotacích.
Co nechápeš? Andrejko je majitel politické strany a zaplatil agenturu aby ho udělala premiérem.
(17.09.2018 16:57)Kohout napsal(a): [ -> ]Není mi jasné jestli chovatel včel může prodávat med od vlastních včel, který nebyl získán v podniku schváleném a registrovaném, zprostředkovatelům kteří ho prodají teprve konečnému spotřebiteli.

Hypoteticky… Nemůžeš. Protože prodej ze dvora (který obchází povinnost schváleného podniku) je definován jako prodej konečnému spotřebiteli.

Aby bylo jasno.. já jsem to nevymyslel, já to neobhajuji a nechci to pitvat. Jenom suše konstatuji.
Jen pro doplnění, i šedá ekonomika udržuje tu oficiální v chodu . . .
No jo, jenomže moje zprávy od profíků jsou ty, že výhody 60 včelstev budou zrušeny. Navíc před tím varovala Velká Zavíječka kdysi ve Včelařství. Jo když existuje banda idiotů, kteří se vytahují se 100kg. výnosy, není se co divit. Až jim v Senátu ubude trochu práce, možná se nebudem stačit divit! Berˇnák nikdy nespí!!!! Zdraví R. S.
Kdysi byl jedním z mých zákazníků ředitel finančního úřadu. Vyprávěl mi že si najal zedníka na stavební úpravy svého domu. Po zhotovení stavby mu nabídl platbu bez faktury. Že prý obě strany ušetří. On na to že je náčelník FÚ a že to tedy nemůže podporovat.

Zedník: "No když je to takhle, tak já vám tedy tu fakturu vystavím."

Náčelník: "A vystavil mi fakturu číslo 1. V září. Člověk který se tím léta živí."
Dost pochybuji, že tu výhodu 500 korun příjmů na včelstvo zruší. Možné to je.. Ale silně pochybuji. Na daňový výnos by to nemělo prakticky žádný vliv. Jenom hromada administrativy a dokazování.

Spíš bych čekal, že po nějaké době znovu zvýší limit pro Ostatní příjmy. Dneska je to 30 000 (30 000/500 korun je těch 60 včelstev). Půjde nahoru, otázka je jenom kdy.
(18.09.2018 8:47)Milan König napsal(a): [ -> ]
(17.09.2018 16:57)Kohout napsal(a): [ -> ]Není mi jasné jestli chovatel včel může prodávat med od vlastních včel, který nebyl získán v podniku schváleném a registrovaném, zprostředkovatelům kteří ho prodají teprve konečnému spotřebiteli.

Hypoteticky… Nemůžeš. Protože prodej ze dvora (který obchází povinnost schváleného podniku) je definován jako prodej konečnému spotřebiteli.

Aby bylo jasno.. já jsem to nevymyslel, já to neobhajuji a nechci to pitvat. Jenom suše konstatuji.

Predaj z dvora neobchádza povinnost schváleného podniku..normalne to schvaluje a registruje veterina,akurát to nieje tak prisne ako ked chces spracúvat aj vykupovaný med od iných včelarov.. A med možes v rámci okresu predávat prevádzkam,ktoré ho predajú dalej koncovým zákazníkom..potraviny,zelovoce atd atd..nie priekupníkom na trznice a nie kaviarnam cukrárnam ktoré by ho otvárali a predávali po častiach do kávy či čaju..
Aha.. Měl jsem nějak zdůraznit, že se bavíme o českém zákoně?

Při prodeji ze dvora nepotřebuji mít schválený a registrovaný potravinářský podnik. Ale jsem omezený v tom co prodávám, komu to prodávám a jak to prodávám. Což jsou ovšem omezení, která hodně lidí nedodržuje.
Predaj z dvora je europsky zakon

[Obrázky: image.png]
Nikoliv příteli. To so jsi sem nalinkoval je kousek něčeho co cituje vyhlášku navazující na veterinární zákon. Vyhlášku starou, protože je v současné době v některých ustanovení v rozporu se zákonem (a tato ustanovení proto neplatí). Třeba jde o ten prodej na území kraje. Veterinární zákon (nadřízený vyhlášce) takové omezení nemá.

Ale všimni si, že v tom co jsi poslal není nic o schváleném podniku.

Veterinární zákon 166/1999 Sb. Paragraf 27a

..Chovatel může v malých množstvích prodávat

d) med, mateří kašičku nebo včelí vosk pocházející z vlastního chovu včelstev ve své domácnosti, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo jej dodávat do místního maloobchodu. Chovatel včel, který med použije v jím provozovaném zařízení stravovacích služeb53), nemusí med označit stanoveným způsobem.

Nepotřebuješ ani svolení, ani registraci Veteriny. Třeba na prodej mléka svolení potřebuješ. Je to napsané hned v dalším odstavci. Ale na med nepotřebuješ nic. Pokud se udržíš v intencích veterinárního zákona a "prodeje ze dvora".

K tomu ještě doplním vyhlášku 289/2007 Sb., kde v §15 najdeš něco z toho, co jsi citoval. Třeba to upřesnění "malého" množství na 2 tuny. Ale třeba to zmíněné omezení na kraj je neplatné z důvodu rozporu se zákonem. Vyhláška by se měla novelizovat, ale nemám tušení, kdy se to stane.

Pro prodej medu koncovému spotřebiteli (medu od vlastních včel) a při dodržení ještě několika podmínek, není potřeba vůbec nic. Ani živnosťák, ani schválený podnik.. Nic.. Dodržet nějaké základní hygienické podmínky. Prodávat v nádobách vhodných na med. Udržovat včelstva zdravá....
Milane Ja o koze a ty o voze..davas mi sem veterinarny zakon čr,pritom je debata o predaji z dvora,čo je legislatívna forma predaja vrátane tohto názvu schválená eu pre všetky clenské štáty..kohútovi si napísal ze nemoze predávat dalej tým co to budú predávat..ja som ti napisal ako to je v skutocnosti..vobec si sa k tomu nevyjadril,dalej to uz kopirujes s tou istou moznostou predaja do malospotrebitelských predajní,co si predtým popieral..Európsky predaj z dvora je nadradený českému predaju na trzniciach,tak ked si ho kohút zaregistruje,moze predavat med dalej do obchodnej siete..ja mam registrovaný predaj z dvora 10 rokov,tak viem o com hovorím..prevádzku ti normalne pridu skontrolovat veterinari,a aj hygiena..normalne ta zaregistrujú do systému..podliehaš kontrolám,vedieš záznamy o množstve vytočeného medu,predaného medu,musí ti to sediet s tým čo máš na sklade atd..podmienky ale nevyžadujú také ako ked sa to robí na živnost či shr..je to niečo iné ako náš alebo váš veterinárny zákon ktorý platil k predaju na tržniciach..vtedy sa o priestory kde sa med spracúva nezaujímali,neevidovalo sa množstvo predaného a pod..
1) já jsem nikdy nepopřel, že se může prodávat na tržnici, nebo prodejně. Opakovaně jsem tady v minulosti na toto téma psal.

2) Není pravdou, že Evropské "zákony" jsou automaticky nadřazeny místním. Mnohdy dávají celou škálu možností, aby si státy mohly vybrat a upravit si další věci podle svého. Přímo vykonatelné (mající přednost pře lokálními zákony) mají Nařízení. Směrnice už ne (až na výjimky).

2) Prodej ze dvora definuje veterinární zákon. Vůbec nevím, proč o tom s tebou diskutuju. Je to naprosto jasné. Zkus třeba vyjádření ČSV. Cituji z perexu "Vážení přátelé, nejasnosti a časté dotazy kolem novely veterinárního zákona § 27a odst. 1 písm. d) - prodej medu ze dvora...,".

3) Tady máš vyjádření veteriny, kde se vysloveně uvádí, že "Chovatel včel může prodávat med od vlastních včel, který nebyl získán v podniku schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném krajskou veterinární správou pro výrobu potravin a to za těchto podmínek:" A následují podmínky, které jsou převzaty z veterinárního zákona a mluví se tam také o prodeji ze dvora.

Spekulace.
Nechce se mi to hledat, protože jsem to nikdy moc nepotřeboval. Ale je rozdíl mezi registrovaným a schváleným potravinářským podnikem. Registrovaný (který jenom ohlásíš) tě opravňuje i prodat med do výkupu (můžeš prodávat i NEkoncovým spotřebitelům). Což při prodeji ze dvora hypoteticky dělat nesmíš, ale myslím, že to nikdo nekontroluje. Nicméně pořád musíš prodávat jenom původní neupravený produkt. Nesmíš prodávat věci z původního produktu vyrobené. Můžeš med, nesmíš medovinu. A to ani s registrovaným podnikem. Pokud chceš prodávat i jiné věci, tak už potřebuješ schválený podnik. A k němu mimo jiné potřebuješ i IČO. Nemůžeš provozovat schválený potravinářský podnik jako nepodnikající prostý občan.
/Spekulace

Ale tak jako tak. Při prodeji ze dvora koncovým spotřebitelům (což je to, o čemž se tady bavíme) nepotřebuješ nic REGISTROVAT ani SCHVÁLIT.

Edit Ještě doplním.

Opravdu se se mnou bavíš o českých zákonech? Cituješ z českého zákona (vyhlášky), ale mě se nechce věřit že to tak myslíš. Já nepopírám, že na Slovensku to může být jinak.

A popravdě. Mě se to nezdá. U registrovaného podniku (u nás) myslím ani žádná kontrola nechodí (nejsem si jistý). U schváleného je to zase zásadně složitější, než popisuješ.
´Predaj z dvora' je niečo iné ako predaj z domu... Je pravda ze veterinárne správy pristupujú k roznym veciam rozdielne,nielen medzi čr a sr ale aj medzi krajmi či okresmi u nás .. v momente ako začal platit zákon o Predaji z dvora,prestali sa používať postupy platné dovtedy na tržniciach..pred tým sa dával kilogram medu na rozbor a veterina vystavila povolenie na predaj do konca kalendárneho roka..nič iné ich nezaujímalo..Teraz (legislatíva Predaj z dvora) ,platí povolenie predavat trvale,pokial sa nezruší registrácia..vzorky na rozbor berú námatkovo a aj kontroly tak chodia..raz som mal z hygieny,dva krát z veteriny.čiže žiadne extra časté návštevy..vzorky na rozbor 4x . Med sa moze predavat len na miestach ktoré si nahlásim a oni to zapíšu do registrácie,plus tie spomínané maloobchodné predajne.účtovníctvo sa nevedie,len zaznamy o množstvách čo som spomínal..danové sa podáva ak prekročíš 500 € (v prípade že máš aj iné príjmy) a 2000€ ak iné príjmy (oficiálne) nemáš..množstvo medu je limitované tými dvoma tonami..ak máš viac a chces ho oficiálne predávat,tak už musíš fungovať v režime SHR (samostatne hospodáriaci rolník) čo je polno obdoba živnosti s rovnakými povinnostami .. Pri predaji z dvora netreba pokladnu,pri shr musí byt.. Mam známych ktorí robia vajíčka,maso,zemiaky na Predaj z dvora,a aj takých ktorí to robia na SHR..Ak v Čechách mozete fungovat podla starších národných predpisov,tak vám celkom závidím..len si to netreba mýlit - PREDAJ Z DVORA- je oficiálny názov legislatívnej normy, to nieje predaj z dvora rodinného domu ako takého...vela ludí si to pletie a potom sú nedorozumenia v diskusiách.. Wink
Ale já to vím… Proto jsem ti poslal ty odkazy. Zákony používat můžeme, protože je máme. Docela bych si tipl, že je máte i na Slovensku.

Ono taky. Veterinární zákon definuje svůj pojem "prodej ze dvora" pro živočišné produkty.. Ale můžeš prodávat i ovoce/zeleninu. Ve všeobecnosti hospodářské přebytky. Tomu se obecně říká tak "prodej ze dvora", ale nejsou tam vlastně žádné hygienické předpisy. Používá se to vlastně jenom v souvislosti s daňovým pohledem.
Přílohou je prezentace SVS "Med registrace a schvalování při prodeji, kontroly", zdroj ČSV
[attachment=5268]
Aktuálne čo viem Predaj z dvora upravil niektoré veci ustretovo k producentom a už sa z vlastného obilia moze aj piect chlieb,a spracovat zelenina ci ovocie (lekvár,zavaraniny) ..u nás tie povodne predpisy presli automaticky pod europsku legislativu ked zacal Predaj z dvora platit.. Kto chce ist na trznicu s medom,ten si musí PZD registrovat vratane všetkeho co som spominal.. oficialne v sulade s platnou legislatívou tam predávat inak nesmie...Kontroly ale su tam minimalne,že to kopa včelárov obchádza a predavaju bez toho..taka je realita aktualne,ale do kedy to nik netuší.
(18.09.2018 14:03)Kosta napsal(a): [ -> ]Přílohou je prezentace SVS "Med registrace a schvalování při prodeji, kontroly", zdroj ČSV

Výborně.. Děkuji.
Cena medu?

...kurz právního vzdělání v oblasti prodeje medu...+5 Kč k ceně medu

...tj. 215 Kč/kg od 23. září...to už bude podzim Big Grin
Mám sto chutí si od tebe jednu sklenici za 120,- koupit.
Referenční URL's