1) já jsem nikdy nepopřel, že se může prodávat na tržnici, nebo prodejně. Opakovaně jsem tady v minulosti na toto téma psal.
2) Není pravdou, že Evropské "zákony" jsou automaticky nadřazeny místním. Mnohdy dávají celou škálu možností, aby si státy mohly vybrat a upravit si další věci podle svého. Přímo vykonatelné (mající přednost pře lokálními zákony) mají Nařízení. Směrnice už ne (až na výjimky).
2) Prodej ze dvora definuje veterinární zákon. Vůbec nevím, proč o tom s tebou diskutuju. Je to naprosto jasné. Zkus třeba
vyjádření ČSV. Cituji z perexu "Vážení přátelé, nejasnosti a časté dotazy kolem novely veterinárního zákona § 27a odst. 1 písm. d) - prodej medu ze dvora...,".
3)
Tady máš vyjádření veteriny, kde se vysloveně uvádí, že "Chovatel včel může prodávat med od vlastních včel, který
nebyl získán v podniku schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném krajskou veterinární správou pro výrobu potravin a to za těchto podmínek:" A následují podmínky, které jsou převzaty z veterinárního zákona a mluví se tam také o prodeji ze dvora.
Spekulace.
Nechce se mi to hledat, protože jsem to nikdy moc nepotřeboval. Ale je rozdíl mezi registrovaným a schváleným potravinářským podnikem. Registrovaný (který jenom ohlásíš) tě opravňuje i prodat med do výkupu (můžeš prodávat i NEkoncovým spotřebitelům). Což při prodeji ze dvora hypoteticky dělat nesmíš, ale myslím, že to nikdo nekontroluje. Nicméně pořád musíš prodávat jenom původní neupravený produkt. Nesmíš prodávat věci z původního produktu vyrobené. Můžeš med, nesmíš medovinu. A to ani s registrovaným podnikem. Pokud chceš prodávat i jiné věci, tak už potřebuješ
schválený podnik. A k němu mimo jiné potřebuješ i IČO. Nemůžeš provozovat schválený potravinářský podnik jako nepodnikající prostý občan.
/Spekulace
Ale tak jako tak. Při prodeji ze dvora koncovým spotřebitelům (což je to, o čemž se tady bavíme) nepotřebuješ nic REGISTROVAT ani SCHVÁLIT.
Edit Ještě doplním.
Opravdu se se mnou bavíš o českých zákonech? Cituješ z českého zákona (vyhlášky), ale mě se nechce věřit že to tak myslíš. Já nepopírám, že na Slovensku to může být jinak.
A popravdě. Mě se to nezdá. U registrovaného podniku (u nás) myslím ani žádná kontrola nechodí (nejsem si jistý). U schváleného je to zase zásadně složitější, než popisuješ.