Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám právě pocit že to spolu s dalšími blbě interpretujete.

Pokud je na tom někdo tak dobře, že má dobré zaměstnání a je mu jedno kolik trží za med, tak se má chovat zodpovědně a kolegům pomáhat. Mnozí z nich jsou na to špatně, jako třeba já před pár lety a pak je pro ně každá kačka dobrá a pak je takový "lidumil" co prodává med za 60 učiněná radost.

Neříkám, že se mám tak dobře že mi na penězích nezáleží, ale mohu si dovolit být nejdražší a klidně pak někdy neprodaný med rozdávat zadarmo.
A pokud prodávám za lacino, třeba kolegům v práci - tak v jiné sklenici aby si případně museli spočítat že ekvivalentní cena je asi 125.
Ale to oni netuší, takže to cenu na trhu "nekurví" potřebným. A nikde nevykládají že med stojí 125.

Prodávat med za 50 není : "daruješ" za 50 , to není darování, to je pomsta včelařům.
Darování je NULA Kč.

Samozřejmě musím vydejchat, že spousta mých sousedů co prodává za 110 nemůže spát, když si spočítají že by mohli prodávat za 150 jako ta "hurva" KaJi, ale nemůžou, neboť by neprodali. Smile A co já na tom musím narejžovat.
Ale nemůžu vyloučit že jsou mezi sousedy i slušní počestní chudí a potřební včelaři.
A přebytky až budou, neboj, udám. Chudých a potřebných je dost.
Vše je napsané v příspěvku #2750.
Chápu, že se najdou nas.aní včelaři, kteří z takto nízké ceny budou ztrácet nervy. Další se budou ptát jak je možné, že tomu podivínovi stovečka za med stačí, ale to je tak vše co s nízkou cenou mohou dělat. Znám těch stokorunových taky pár a nechá se pochopit i jejich pohled na věc........
(23.03.2016 14:25)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Mé příspěvky reagují na stav s prodejem a cenou medu co tu popisoval Louky a mnozí se zde nad tím pohoršujíWink

Kdybych měl 100 kg ze včelstva jako Louky, postavil bych si před barák 100 úlů. Za barák bych si nechal složit sudy od výkupce a vytáčel med do nich. To by mě živilo.
Práce pár týdnů, zbytek dní v roce bych měl čas na koníček, řízení kamiónu. Nabídl bych Loukymu zaměstnavateli že budu jezdit za minimální mzdu, jen tak pro zábavu.
Kdybych byl zaměstnavatel, nabídku bych přijal a Loukyho propustil. Přestože bych tak snížil náklady, cenu služby bych nechal na stejné výši. Tím že bych měl nižší náklady by se mi zvýšil zisk.

Je na tom něco špatně?
Dávám za pravdu Karlovi a vnímám to podobně - kdysi jsem svůj názor sdělil zde a zde a možná i někde předtím....
A proto když mám peněz nad rámec své potřeby, proč jich neudělat ještě víc a neudělat něco velkolepého pro své okolí - nikde přeci není napsáno, že všechno musím užít jen sám pro sebe.

V podstatě už to tu všechno bylo napsáno a to, že se neshodneme a vlákno stále napuchá a napuchá je asi tak nějak přirozeně lidské... Wink
Zda se, ze 160 byla dobre nastavena cena. Zacina chodit dost novych lidi, pry je u ostatnich med vyprodan.Dodgy
(23.03.2016 15:44)juryn napsal(a): [ -> ]A proto když mám peněz nad rámec své potřeby, proč jich neudělat ještě víc a neudělat něco velkolepého pro své okolí - nikde přeci není napsáno, že všechno musím užít jen sám pro sebe.

Ironií je, když pak tito "šťastní" lidé přijdou o včely, zdraví a najednou začnou nadávat že nemají na léky, všechno je drahé a zjistí, že když je ruka Páně otevřená, má se brát a šetřit na zadní kolečka.
Taky přidám "příhodu".

Mám známého, doktor přírodních věd. Chodí ke mě pro med pro maminku a sestru a děti, bere asi 20 kilo.
V baráku kde bydlí má souseda, taky včelaře, říkejme mu třeba Dlubák. Jeden rok se doktor nafouk, a medu si vzal jen 5 kilo a po městečku trousil, že jsem drahej jak svině.
Vloni se připlazil pro svých 20 kilo a že rád dá těch 160. Je to zákazník, bez řečí a mrknutí oka jsem mu to pro maminku na Moravu a sestru a syna připravil. Pan doktor si to naložil do auta a aniž jsem se ptal mi řekl: "víš, když, vono, jak bych tak řek, von ten med vod Dlubáka nějak smrděl a ten vod kolegyně z práce, taky za stovku, má ňákou divnou barvu a vůbec nekrystalizuje, je možný, aby z medu byl cítit sirup, nebo je to karamel?"

Na podzim jsem potkal Dlubáka a chlubil se, jak už má med dávno pryč a kdyby ho měl jednou tolik, taky by ho prodal. Sice smrdí, ale je za stovku, chtělo by se dodat.

Kdyby doktor viděl, jak to u Dlubáka vypadá ve včelíně, pochopil by proč mu jeho med nevoněl.

(jo, Dlubák není výše popisovaný známý s vzezřením bezďáka, Dlubák klame tělem, vizáží a dokonalým plastikovým chrupem)
(23.03.2016 17:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]...chtělo by se dodat.

Jo jo. Hlavně nepomlouvat. Dřív když mi říkali že mám med drahej, že tam ho maj levnější, odpovídal jsem že je to proto že oni prodávaj jinej. Láhve vína taky nejsou za stejnou cenu.
(23.03.2016 1:21)gusto napsal(a): [ -> ]
(23.03.2016 0:00)Louky napsal(a): [ -> ]co nedokážu spočítat?........za poslední dva roky jsem měl 1,5 tun medu.........když vemu průměr 100,- za kg tak jsem na 150 000,-..........myslim, že z toho se dá pořídit slušný vybavení Smile

aké vysoké ti z toho vyšli dane? len pre porovnanie so sr..

dan je 0,- Smile



jo přesně tohle miluju.......on ho má za 110,- tak mu určitě smrdí, určitě to s něčim míchá atd......to je největší ubohost, co tu kdo může vyplodit.......já mám vše v prvotřídní kvalitě........vše nové, vše z nerezu......nové sklenice víčka všechno......když někdo přijde pro sklenici na zkoušku, vždy přijde po chvili pro další, že je moc dobrej.......je mi vás líto pánové, že jste to dopracovali s myšlením, až do této fáze.......
(23.03.2016 21:47)Louky napsal(a): [ -> ].....on ho má za 110,- tak mu určitě smrdí, určitě to s něčim míchá atd......to je největší ubohost, co tu kdo může vyplodit....

To vyplodil kdo?
tom.50 přeci ne?.........se tim svym příběhem snažil naznačit, že co je levný to je falšovaný a nekvalitní.........přitom je možná ten jeho za 160,- kvalitou za spoustou těch co jsou za 100,-.......
Aha. Já věřil tomu že mu to řekl zákazník na základě své zkušenosti.

A proč ty vlastně pořád obhajuješ nižší prodejní ceny medu?
(23.03.2016 22:11)Louky napsal(a): [ -> ]tom.50 přeci ne?.........se tim svym příběhem snažil naznačit, že co je levný to je falšovaný a nekvalitní.........přitom je možná ten jeho za 160,- kvalitou za spoustou těch co jsou za 100,-.......

Je potřeba více číst řádky, než mezi nimi...
Neříkal to tom.50, ale interpratoval to, co řekl pan doktor, jeho zákazník.

(23.03.2016 17:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]...Pan doktor si to naložil do auta a aniž jsem se ptal mi řekl: "víš, když, vono, jak bych tak řek, von ten med vod Dlubáka nějak smrděl a ten vod kolegyně z práce, taky za stovku, má ňákou divnou barvu a vůbec nekrystalizuje, je možný, aby z medu byl cítit sirup, nebo je to karamel?"...
(23.03.2016 22:02)Kohout napsal(a): [ -> ]
(23.03.2016 21:47)Louky napsal(a): [ -> ].....on ho má za 110,- tak mu určitě smrdí, určitě to s něčim míchá atd......to je největší ubohost, co tu kdo může vyplodit....

To vyplodil kdo?

Dvakrát mě rozesmál Havelka, dneska vy Kohoute. Díky.

No a vážně. Chtěl jsem jen říct, že chytrý zákazník se zase vrátí a ten hloupý, no, tak toho není škoda.



Oprava: Pane Kohoute.
(23.03.2016 22:25)Kohout napsal(a): [ -> ]Aha. Já věřil tomu že mu to řekl zákazník na základě své zkušenosti.

A proč ty vlastně pořád obhajuješ nižší prodejní ceny medu?

Já neobhajuju nižší cenu, ale tu svojí cenu. Pro mě je dost vysoká. At si každej prodává za kolik chce, ale nelibi se mi ty útoky na lidi, co prodávají podle vás pod cenou. Takový ty řeči, že si nevážíme práce svých včel atd.....Já když odečtu výnosy - náklady na 1kg medu, tak mám víc jak 90% z vás, takže mě tahle cena naprosto vyhovuje. A to, že kazím cenu jinejm včelařům, který se tim živěj a potřebujou prodat za co nejvyšší.......tohle je hold kapitalistmus.....konkurenční prostředí a když nedokážou konkurovat a vydělat si, tak at jdou do kolbenky nebo kamkoliv jinam a nepodnikaj.
A nebo jezdit kamionem.
(24.03.2016 6:41)Louky napsal(a): [ -> ]A to, že kazím cenu jinejm včelařům...tohle je hold kapitalistmus

Nekazíš a víš prd co je kapitalismus. Nevedeš cenovou válku která by snižovala dosažený zisk okolních včelařů. Prodáš svou produkci dřív a uvolníš prostor pro včelaře, kteří svou činností naplňují definici podnikání ve smyslu realizace zisku. Včelař kapitalista může nadprodukci skladovat s minimálními náklady a prodávat v období rostoucí poptávky, nemusí tedy cenu snižovat.
V okolí máš velký počet "konkurentů" i velký počet potencionálních zákazníků. Ti můžou nakupovat od několika včelařů najednou, můžou volit mezi včelaři s nižšími cenami, avšak nezpůsobují tím, že včelaři stojí proti sobě a ceny snižují. Kupující nemohou začít si med produkovat sami. Z tohoto vyplývá, že smluvní síla kupujících je nízká.
Spotřeba medu není příliš závislá na ceně. Nelze tvrdit, že snížení ceny je doprovázeno zvýšením spotřeby a její zvýšení naopak snížením spotřeb medu.
No tohle vidím trochu jinak. Lidi co koukají na cenu, tak už letos nevzali tolik medu, jelikož jsem šel z 80,- na 110,-. Jinak kdybych měl pár kg, tak určitě okolní včelaře nezajímám, ale když už máš víc jak tunu a vydrží ti to na celej rok, tak si myslim, že už to tu cenu táhne dolu. Navíc jsem v místě, kde všichni včelaři mají vysoké výnosy a hodně medu, čili těch co by mělo vyprodáno zase tolika neni.
Nekazíš cenu, nevedeš cenovou válku, v podstatě nic špatného neděláš a nic se neděje, ale jenom spoustu lidí zde neskutečně ser-eš, že ti stačí 110,-Big Grin
(24.03.2016 7:51)Louky napsal(a): [ -> ]... už to tu cenu táhne dolu...

Proč?



(24.03.2016 8:03)Tom-Z napsal(a): [ -> ]spoustu lidí zde neskutečně

který lidi?
Referenční URL's