Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ať si prodává kdo chce za kolik chce.Pryč sou komunisti (zaplaťpámbůh) a dnes si "diktovat" cenu může pouze a jenom výrobce.Samozřejmě ovlivněn různými faktory.
Zisk není sprosté slovo a věřte či ne i neziskové sdružení může vykazovat zisk a je to naprosto v pořádku.I včelař či jakýkoli jiný hobysta může vydělat a i přes to se nemusí jednat o vedlejšák natož o melouch-to je fakt něco ouplně jinšího.Jako neziskové sdružení tak i u všech hoby by neměl být zisk prioritní.Takový je rozdíl mezi byznysem a hoby.Pokud budete podnikat a nebudete vydělávat tak toho necháte.Pokud koníček nevydělává tak jej omezíte na únosnou mez.Nebo to snad rozjedete ještě ve větším?
Všiměte si však vývoje ceny medu.Po vytočení cena klesá.Obvzláště pokud je dobrý rok.Mnozí propadají skepsi a s vidinou že med neprodají jdou s cenou dolu, nebo prodají za pakatel do výkupu.Jak de čas tak se cena zvyšuje.Po jaru je již drtivá většina prodána-jak výrobci tak překupníci-a cena se postupně navyšuje.Zajímavé je že med vždy prodají všichni jak kšeftmani, tak včelaři.\Překupníci hrajou na to že je medu dost v určitém časovém období.M.Confused
Nákupná cena je určená SOC USA a že k tomu si prihodia podľa okolností nákupcovia nik proti tomu nezmôže a ani vylievanie medu do kanála lebo medu je svetovo dosť najme kvetového prebytok. To by muselo biť uvalené embargo na Čínu, strednú a južnú ameriku, žial bohu to sa nestane...
V hypermarkete je regál s bioproduktmi, múkou, cukrom, šošovicou, fazuľou. V oddelení mäsových výrobkov ponúkajú tiež domácou technológiou vyrábané špeciality. A tie ceny? S medom je to podobne ako s pestovaním zeleniny na záhradke pre rodinu. Včelárim alternatívne, na prírodnom diele, s retro postupmi. Nikdy som nepoužil gabon. Jarného medu z vŕb vyberiem z úľa včelám po jednom, možno dva rámiky. Pri desiatich včelstvách je to dohromady nejakých 30 kg. Za tyký med je 10 euro/kg málo. Keď som pri mojom spôsobe vedenia včelstiev obmedzil a vylúčil priemyselné postupy včelárenia s chémiou a nahradil som ju zootechnickým ošetrovaním včiel, tak nebudem predsa predávať môj med za 5 euro ako je cena odviečkovacími linkami a hydraulickými plničkami spracovaného a z celého sveta domiešaného, rôznymi tepelnými zariadeniami rozpôšťaného medu. A ak včelár s desiatimi rodinami vytočí pol tony medu zo slnečnice, tak cena 6 eur/kg je úplne v pohode.
Když to někdo koupí, proč ne?
[quote='musketyr' pid='182139' dateline='1500067451']
Ať si prodává kdo chce za kolik chce.Pryč sou komunisti (zaplaťpámbůh) ..... [/quotey] Asi moc nemáš, abys porovnával lidi a i med ?? Protože komunisti tu jsou a med také ?? A navíc jsme neměli nikdy komunismus a socialismus jsme jen budovali ... kdežto med tenkrát stál kolem 30,- kaček a dneska kolem 150,- kaček ... teda 5x. No škoda, ta Škoda stála tenkrát taky 35 a dneska ji za 150 nekoupíš Smile No a diktuje ceny trh a vždy trh, ne výrobce. Výrobce si cenu jenom "nahodí" a čeká na vývoj trhu. A koníček se neomezuje podle peněz, ale podle prostoru a podle rodiny Smile Prostě vystěhuješ obývák a postavíš železniční koleje a čekáš, jestli ti manželka vystěhuje koleje a nebo tebe. No a na rozdíl od neziskovek ... tam je zisk právě hodně prioritní, aby se mohla rozšiřovat a mohutnět, jenom není "vidět" a ten zisk se ukáže úplně jinde. U včel je to ale jasný, když máš a chceš investovat tak buď s cílem tvorby budoucího zisku a tak jsi podnikatel a nebo jen tak pro radost a ze svojich dvou startovních úlů máš po deseti letech 150 úlů i s včelama a stále máš radost. Jo peníze? To co včely vydělaj jim necháš, zase je to jen pro včely a máš štěstí, že ti nechají bez remcání 1000 kilo medu pro tvojí rodinu Smile A to co rodina nechce že prodá už není zisk ze včel, ale to je kšeft. Protože zisk tvoří ten, kdo produkuje. Ostatní kradou, a to je návrat na začátek, že kradou kapitalisti a producenti medu jenom čekají, co jim kdo dá. No chudáci včely u tebe Smile Smile A je jedno jestli prodáš med za 50,- Kč nebo za 150,- Kč, stále jsou tvoje včely odkázané na tebe jako vykořisťujícího kapitalistu. Ale jinač si prubni otevřít vlastní obchod s perfektním balením medu do uméleckých skleniček a zabalené do originálních obrázků a dej cenu 5000,- Kč za skleničku. Garantuji ti, že taky prodáš, protože plno lidí hledá "super exklusivní" dárek na narozeniny tomu druhému Smile. Jen kolikrát to prodáš to si netroufám napsat, ale v Praze určitě hodně krát.
(15.07.2017 9:16)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Škoda stála tenkrát taky 35 a dneska ji za 150 nekoupíš Smile

Co by nekoupil. Dnes těch samých za 150 000 třeba i třicet
(14.07.2017 21:29)gupa napsal(a): [ -> ]slušnost je prvotní k tomu, kdo vás živí protože jeho píseň musíte zpívat.

tedy k včelám. Možná to někoho udiví, ale to zákazník dokáže fakt ocenit. Kdo musí srovnávat svou cenu medu s cenou medu ze supermarketu, ten okecává žal, kterým dláždí svou cestu.
Zatímco typický zákazník v Česko-Slovensku je zvídavý koumavý chce vědět zajímavosti o včelách, ovšem moc pocitů okolo ceny medu nemá protože mluvit a kupovat jsou dvě věci, zatímco ve Frankfurktu tvýho zákazníka vedou hlavně city, dokáže ocenit práci umělkyně a nakonec právě ten cit tě živí a pohání tvou činnost. Umne je to jen rutina a jak píšeš, o žalu - lidí, ne ze včel. Stovky ručně udělaných úlů, tisíce rámků, desetitisíce kil medu. Pro někoho odvrácená strana Měsíce, pro někoho běžná rutina dosmrti, protože důchod možná ve Frankfurtu bude, ale tady jsme nejchudší jako důchodci, jako podnikavci to ale docela jde. I takové myšlenkové trasy při práci nad silnicí magistrálou z okna nebo na laně (tvý youtube)vedou k tvorbě cen za kilo medu. Patří to sem, díky za reakci. Přitom jsem mohl někde dělat barytona a mít se fajn, ne dělat otroka EU v klidu někde v lese je lepší. V Itálii migranti načerno mají 25€ naden, tu je ještě zdaní a pracovní úřady takovou práci bezostyšně nabízí. Ano i 10tKč je tu realita jako nabídka pracovního úřadu stejně jako 5.5tKč jako důchod pro samostatně hospodařícího rolníka bez půdy coby OSVČ který se rozhodl jít do důchodu. Takže asi tak. Jsme otroci EU a otroci a žal se bohužel vyhledává. To co tu předvádí v tomto vlákně pár drobných včelaříků nemusí být vůbec reálná situace s cenou medu.
Včerejší návštěva, zákaznící z Kataru si přišli koupit náš Český med. U nich je med o trochu dražší 1kg - 250 Katarských riálu tj. 1562Kč


[Obrázky: Katar.jpg]
(12.07.2017 17:41)Prokop Bohm napsal(a): [ -> ]A tím přirovnáním ceny másla a ceny medu se řídili včelaři už za dob M.T. a to bylo ještě dávno před nějakým socíkem z kterého Ty mi tu dáváš přednášku.
Tak už pomalu přemalovávejte cenovky na 240.-
Citace:Proč si budou zaměstnanci v novém Apple Parku sami platit obědy?

Za zpoplatnění obědů nemůžou zaměstnanci Applu poděkovat nikomu jinému, než samotnému Stevu Jobsovi. Ten totiž zastával názor, že si lidé vždy váží práce druhých více, když za ni alespoň něco zaplatí. Dnešní svět byl podle něj až moc jednoduchý a mnoho věcí pokládá za bezplatnou samozřejmost. Každá práce je však pro společnost nějakým způsobem důležitá a zpoplatnění obědů tak ukazuje kuchařům, že ji nedělají zbytečně a lidé ji potřebují a patřičně ocení. Plátce má pak podle Jobsovy myšlenky ze zakoupeného produktu mnohem větší radost, protože si na ni svou pílí vydělal a uvědomuje si její hodnotu.
Včera přišel zákazník, který žije ve Francii přes zimu a v létě v ČR a jezdí hromadnou dopravou, tak si postěžoval, že nechce tahat med v báglu až do Francie a říkal, že ve Francii kupuje med za 14€ / 750g, který mu chutná (BIO prodejna), splašky se prodávají v supermarketu za 9€ / Kg a je to dovážený med Ukrajina a Asie...
Ten dovozový med stojí všude stejně. Za cenu 9€ / Kg mají i u nás v prodejně v centru města asi šest různých balení medů z EU a mimo EU.
Ale u nás (četl jsem tady na VF) včelaři propagují že kvalitní průmyslově nezpracované domácí potraviny a tedy i med se mají prodávat levněji.
Cena medu sa odjakživa rovnala cene masla. V hypermarketoch stojí 250 gramov masla 2,- eurá. Takže 8,- euro za kilo medu je dobrá cena.
Jak funguje závislost ceny medu na ceně másla? Čím a jak je to propojené?
Kilo másla je potom za 4x2 € a často i více a to je 8 € a více ... potom kilo medu za 200,- Kč, dobrá cena medu nebo blbá cena másla? A propojenost? No oboje jde i na chleba né?
(01.08.2017 7:42)Kohout napsal(a): [ -> ]Jak funguje závislost ceny medu na ceně másla? Čím a jak je to propojené?

Řekl bych, že tradicí. Je to z dob, kdy se máslo stloukalo po domácnostech a statcích (nikoli státních) v máselnicích a med se lisoval z plástů také v domácnostech. Toto propojení cen si určili naši předkové, netušíc, že přijde doba nová, doba pokroková, doba globalizační, doba blbnutí... Tedy je to z dob, kdy ještě vládl zdravý selský rozum Tongue.
JK
Kdo se zabýváte ekonomii, je to velice zajímavé téma provázání cen produktů, ale i služeb. Co si matně vybavuji jsou obory, kde poměry cen produktů platí od antiky až po současnost.
(01.08.2017 9:42)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Kilo másla je potom za 4x2 € a často i více a to je 8 € a více ... potom kilo medu za 200,- Kč, dobrá cena medu nebo blbá cena másla? A propojenost? No oboje jde i na chleba né?

blbá cena masla.. porovnáva sa tu cenu masla v hyper-super marketoch s cenou medu od prvovýrobcov včelárov..hypermarkety majú v čechách a na slovensku asi taktiež maržu až 100% na väčšinu mliečnych výrobkov..

u nás sa drvivá väčšina medu predá v rozpätí 5-7€... a tam sa s domácim maslom hravo vojdeme..dokonca ho aj prevyšujeme v niektorých prípadoch.. https://ostatne.bazos.sk/inzerat/7565637...-maslo.php
(01.08.2017 4:13)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Cena medu sa odjakživa rovnala cene masla. V hypermarketoch stojí 250 gramov masla 2,- eurá. Takže 8,- euro za kilo medu je dobrá cena.

Zdravím Milane, několikrát to tu bylo konstatováno, několikrát se více lidí ptá - JAK SOUVISÍ CENA MÁSLA S CENOU MEDU? Podotýkám, že jsem nic nevygooglil, ani souvislosti třeba s burzou atd atd. Hledal jsem i na stránkách Statistického úřadu -
a jak říkával Josef Kemr - "nif"...Zajímalo by mně odkdy se to "odjakživa" traduje, zatím jsem žádné opodstatnění nenašel.
Určitě by to zajímalo víc lidí, notabene, že se to tu čas od času objeví. Díky Smile
Referenční URL's