Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Uznanavam ze to profici nemaji lehke, ale je treba si vzit 2 argumenty proc hobby vcelari do 60ti (je to dost stacilo by do 30) maji mit nejakou "vyhodu".
1) Dnesni prumer na vcelare je cca 10 vcelstev vcetne profiku, tzb. hobby vcelari napomahaji rovnomernemu opyleni krajiny. Samozrejme chapu profiky ze chteji mit stanoviste aspon po 30ti vcelstvech aby to pro ne bylo ekonomicky unosne.
2) Profici si veskere potrebne vybaveni pro vcelareni mohou dat do nakladu, coz snizi danove zatizeni.

Dotace preji vsem vcelarum jsou jedni z mala co si dotaze zaslouzi. Obecne nejsem priznivcem dotaci a mely by se zrusit napric celou EU. Veskere registracni systemy a pokladny jsou v tomto maloprodeji jen komplikovanim prace a sikanou vsech vcelaru at uz profi ci hobby.
Dotace jsou super. Okolní nájemci půdy je dostávají za to že nic nepěstují. Pole se změnily v louky. Zemědělci dostávají dotace na to aby je nesekali kvůli chřástalovi. A tak tu mám místo brambor a žita bodláčí zarůstající vrbama, olšema a lípama.
Na Slovensku to Karle bylo dotaženo do dokonalosti , když si člověk staví dům svépomocí tak při koulaudaci přijde komise , která dodaní tvoji vlastní práci a práci příbuzných a zaplatíš ji státu......přesně tam to spěje i u nás a čím víc lidí s něčím podobným souhlasí tím rychleji podobný zvěrstva příjdou z východu i k nám. Ze školstvím to bude díky inkluzi brzo stejný i u nás , pokud nebudeš chtít mít z dítěte negramota. Díky vítačům zase budeme muset do pár let bydlet v bezpečných oblastech protože všude jinde bude nebezpečno.
Já jsem nepsal neplatit daně , ale ve všech profesích by měla být něco jako přechodná zóna , tak aby se lidem vyplatilo pracovat sám se svojí odpovědností na sebe s minimem daní a minimem šikany státu a ne jako nesamostatný zaměstnanec.
60 včelstev je něco co docela dobře funguje a umožnuje to ve skutečnosti lidem případně přejít od malovčelaření k profíkům a pak platit regulérní daně. a je to přesně to co těm dnes už etablovaným včelařským firmám vadí , že stále přicházejí další co se stávají profíky a tím je ohrožují.
ve skutečnosti tohle je liberální přístup, jen totalitní režimy mají potřebu řídit vše a všude.
to , že dotace fungují pro každého tak není, byl jsem poučen , že minimální objem nákupu je 20tis takže už to ty úplně nejmenší vylučuje.
Karle dotaz velcí mají jen D1 dotaci? dotace mě strašně vadí a ty křivý trh daleko více než cokoli jiného
Platit jen něco za něco. Ale jak to vykoumat, aby to bylo rovnocenné?
Od daní k medu .... ano, souhlasím že někde hranice musí je, ale ..... ano ale.

Pokud jsem včelař živnostník nebo s.r.o. tak to mám jako oblast mého podnikání a tak všechno kolem včel je z hlediska peněz jinačí. Vlastně všechno je jinačí, neb platím odvody a daně ... ale na druhou stranu si zase dokážu "strhnout" svoje při jiných dodavatelsko-odběratelských aktivitách. Pokud by profesionálního včelaŕe neměla včelstva se vším všudy uživit a tahat spotŕebu rodiny, asi by profesionální včelař nikdo nebyl. A tak má i pohled na tržní cenu medu jinačí. Ve velkém potřebuje cenu výkupu zvednout. Konkurence ve světě je dost velká a tak musí rozhodovat kvalita a porpagací si odběratele získat a jít do dalších "včelařských" výrobků a služeb a nesoustřeďovat se jen na med. Profi už mají i truhlárnu a doplńkovou výrobu nejenom pro sebe, ale na trh. Prodej rámků a úlů, prodej doplňkového sortimentu a i tlačení klínů do hlav, že jedině antikor a nerej .... a med je nejdřív pro trh neb nás živí a až potom pro rodinu.

Pokud mám včelstva jako koníček, chodím povětšinou do práce a nebo jsem v důchodu. Produkce toho co mám je nejdřív pro rodinu. Stíhám jenom tolik, kolik stihnout mohu a nemohu si ani zdaleka dovolit technologii a na všechno musím dát více času. Musím se koukat jak kde a z čeho rámky, úly a ostatní drobnosti ... voslem neopomínaje. JAko včelař začátečník mám dokonce často až nepřekonatelné problémy, neboť výroba skoro všeho je na koleňe a nebo nákupem. Nemohu nakupovat technologie, neboť je neodpisuji, nedostanu se k potřebnému množství mezistěn, nebo obchod s voskem vynáší a já často mohu "koupit výměnou" a jinač ne. Nekupuji sklenice za .... ale za ... neboť neberu dvě palety .... a je toho moc a hodně. To všechno rozhoduje o reálné ceně medu a jeho prodeji. Nejdřív tu je rodina a potom ostatní. Těžko rodině poví, že nemůže dát, když vénuje tolik času včelám na úkor rodiny. Všechno je na jiné úrovni.

Problematika ceny medu a ostatních produktů je hodně komplikovaná a není radno se na to kouknout jen tak z rychlíku. Nikdy se nedohodnou producenti - živnostníci a podnikatelé a maloproducenti a včelaři koníčkáři. Merkuri se ptal co je podle mé "reálná cena medu" ... odpověď je jednoduchá v tom, že vše se dá propočítat a je to jinač u velkocčelaře živnostníka s doplňkovou výrobou a nebo bez něj a jinačí u koníčkáře. Složitá je v tom, že co vše započítat a v jaké výšce. To je na diplomku pro ekonoma s několika modelama včelařů s ohledem na modelování i průběhu počasí a snůšky.

Určit cenu medu není zrovna rok od roku jednoduché, ale vždy musí rozhodovat i na straně prodávajícího a kupujícího zdravý rozum a rozumný úsudek. Já musel pro rodinu med dokoupit tento týden, neboť moje včeličky zatím rostou a uvidíme letos. A tak jsem "na dvoře" bez mihnutí oka dal 150,- Kč a s vděčností poděkoval.
Já to vidím odzadu - prvně by lidi měli mít zájem o to co se s jejich penězi děje a jak se s nimi nakládá.
Tady je to stejný jako s angažovaností třeba v ČSV, ale i v jiných spolcích. Tam to taky stojí za nic.

Pak je tady zajímavý fenomén - když ukážete že s etřeba dotace co jdou do včel vynakládají neúčelně ža skoro rozkrádají, tak vás většina včelařů bude okřikovat že je to tak správně a že to nemáte kazit.
Pak je to na úrovni obce či města a nezájem jde dál.
Všichni s tím nesouhlasí, ale pokud by měli říci nahlas slovo, nebo si jen problém nastudovat, tak lehnou k televizi.

A i u té nakonec zjistí, že ty "nejpracovitější " protože prý "nejpracovitější" strany jsou naprosto neschopné vymyslet jakýkoli funkční koncept který by vzbudil důvěru a stál za hlas a tak si volíme to co si volíme.
A dobře nám tak, ať už je to ve spolcích, obcích, krajíahc a státu a nakonec i do Bruselu.



(14.03.2016 9:12)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Od daní k medu .... ano, souhlasím že někde hranice musí je, ale ..... ano ale.

Pokud jsem včelař živnostník nebo s.r.o. tak to mám jako oblast mého podnikání a tak všechno kolem včel je z hlediska peněz jinačí. Vlastně všechno je jinačí, neb platím odvody a daně ... ale na druhou stranu si zase dokážu "strhnout" svoje při jiných dodavatelsko-odběratelských aktivitách. Pokud by profesionálního včelaŕe neměla včelstva se vším všudy uživit a tahat spotŕebu rodiny, asi by profesionální včelař nikdo nebyl.

Kolik znáš profesionálních včelařů kde je živí med a i s rodinou? Smile

To nejde, když ti cenu "určují" ti malí co to dělají z lásky. Smile

To je stejné jako když v začátkem devadesátých let nám konkurovali lidi s živnosťákem co dopoledne fušovali v práci a odpoledna o sobotách s nářadím půjčenýmn z pdniku konkurovali.
Navíc i když jel někdo jen jako OSVČ, tak jsi byl nekonkurenceschopný pokud jsi měl zaměstnance, kterým jsi normálně platil zdaněnou výplatu.
Proč taky pak byl postavený mimo zákon ŠVarc systém. I když to by měl být pro tehdejší "pravicovou" vládu idál flexibility pracovní síly?
Takže nakonec máš jediné řešení (tehdy nebyly dotaceSmile ), jít do oboru kde chtějí jako dodavatele firmu ty malé necháš vycukat. Dneska nadávají na poměry co si samy nastavili. Jsou laciní a už je bolí nohy jak pořád sami lezou po žebříku.
Paradoxně daňové zvýhodnění OSVČ je v tom zazdilo, jakmile si vzali zaměstnance tak je ostatní méně zdanění položili.

To samé je se včelařinou a medem - musíš jít jinam, na medu si nemůžeš vydělat v konkurenci lidí co nemusí platit daně a ani je nezajímá ekonomika.
Proto je taky cena medu v ČR nejnižší i k okolním "chudším" zemím - máme největší podíl malovčelařů a přes to vlak nejede. Dokud tu budou, je zbytečné řešit cenu z pohledu trhu medu. malovčelaře vůbec nezajímají nějaké ekonomické kategorie, on potřebuje peníze hned a na dřevo, klidně půjde dolů z cenou a pak bude nadávat na zloděje co je okrádají.
Až ti malí nebudou mít zajímavou cenu ve výkupu, půjdou zase na 60. Ne že by byl přetlak a nikoho nebude zajímat jaké jsou náklady.
Oni nepřemýšlí, oni jen vidí ty sklenice co neprodali do podzimu a hladové Vánoce na krku.
Znám i včelaře "podnikatele" a jede celá rodina. Ale znám i "dědu" včelaře, který do dneška vymění sklenici medu za dvacet vajec, protože slepice nechová. Je to prostě těžké, úhel pohledu na to všechno je rozdílný a pokud si všichni nebudou vážit svoji práci a i práci druhých, pokud nebudou zdravě uvažovat o "ekonomice" chovu ... tak se nezmění nic. A pokud lidi budou kupovat "barevnou hmotu" ve sklenici s nápisem Med v hypáči v regálu za 90,- Kč (dnešní relace koruny), tak s tím nikdo nepohne. Přeji všem čestným včelařům ať se jim daří, ať mají radost a i ten užitek, který si právem zaslouží.
Problém je právě ta hranice 60ti včelstev. Pokud budou od daní osvobozeni včelaři do 10ti vč.,nebudou pro profíky nekalou konkurencí a nikdo jim nebude vyčítat jak levně prodávají. Navíc by ubylo začínajících "včelařů" s velkýma očima,tedy méně včelstev,méně nemocí,méně dotací.
Problémem není osvobození od daně. Tedy tím hlavním.
Včelař do 10 včelstev obvykle ani neví jak se léčí a zrovna tak jaká je cena medu.
Prostě to prodá.
Problém je, že takových (<10vč) je víc jak polovina včelstev, tedy polovina produkce medu není prodávána s ohledem na ekonomiku.
V jiných oborech taky jsou řemeslníci, prodejci vajec, atd. kteří si tím jen přilepší, ale představují něco tak nevýznamného že to cenu neovlivní - 9x% produkce se prodává tak aby prodávající dosáhl možného maxima.

Kdyby každý (stačil by každý stý včelař) vyráběl jako hobby medomety a prodával je jen za matroš a trochu na tabák, tak by taky trh s medomety vypadal jinak. Smile
Proč by takový včelař do 10 včelstev nevěděl jak se léčí. On flákat prevenci či léčení a cpaní chemie v nepravý čas může i včelař co má 100 včelstv. Ano, je to v zodpovědnosti k vlastnímu chovu a k ostatním včelařům, ale nepodceňoval bych drobnochovatele a ne už určitě mladou generaci. Ne věkem, ale dnešní začínající, kdy je přístup k informacím a nejenom že se burou vědomosti od "dědy" od sousedů, co si ještě nestihl uvědomit, že ten smrad v úlech není asi jenom nevyvětrané prdění včel.
Ještě mě napadlo na obranu těch "malých". Oni to velmi často prodávají po příbuzných a známých a tam je cena stanovena jinak.
Problém je, že ti co to "kupují" neví, nebo i rádi nai nechtějí vědět že je to jinak. Jednak aby nemuseli třeba "dědovi" dát víc, a pak jsou to taky takové pěkné scénky v obchodě nebo na tržišti:
"Jé, tady mají med, a za kolik? AHA 180, AHA, to JE CENA? TO MY HO máme třikrát LACINĚJŠÍ."

Člověk se občas diví, že prodavači dovedou zachovat klid. Smile
(14.03.2016 11:25)KaJi napsal(a): [ -> ]...........Včelař do 10 včelstev obvykle ani neví jak se léčí a zrovna tak jaká je cena medu.............

To asi není myšleno vážně......?
Zařadil bych to do vlákna včelařských vtipů.......
Jo. Správně mělo být - Včelař obvykle ani neví jak se léčí a zrovna tak jaká je cena medu
Stále mi není jasné .... že včelaři občas nevědí, že na chřipku stačí čajíček, ale proč by včelař jako "pán" nad 10 včelstvi nevěděl jak léčit včelky ... to nevím, něco mi uniká?
Uniká ti realita.
Možná žiješ v záviděníhodné oblasti. Včelaři mají metodiku v malíčku a cena medu vysoká. Ani jim to nemusí chodit ošetřovat důvěrníci.
Tento příspěvek mě donutil se zategistrovat, protože myslet si, že my všichni " drobní" včelaři 10-30 včelstev jsme ignoranti, kteří nevědí, jak vypadá včela, jenom, že donese med, který prodám za 50 korun a zkazím cenu "pokrokovému "obchodníkovi je pro mně urážlivé. Mám v okolí včelaře 60+, i 30-, vycházíme se všemi, máme všichni +,-20 včelstev, vycházíme i se svazem, zdravotní stav je v pořádku, a nikdo neprodává ze dvora pod 140, max se slevou pro stálé zákazníky. tož si myslím, že nejsme úplně mimo realitu. Promiňte mi, tento citový výlev, ale už jsem to neunesl. Jirka
(14.03.2016 14:26)KaJi napsal(a): [ -> ]Možná žiješ v záviděníhodné oblasti.
(18.03.2016 20:31)Jirka 123 napsal(a): [ -> ]... a nikdo neprodává ze dvora pod 140, max se slevou pro stálé zákazníky. tož si myslím, že nejsme úplně mimo realitu.

140,- Kč je za kg nebo za půlku. Pokud je to za půlku tak OK. Jinak kg v současné roční době nejlépe tak za 210,- Kč, aby to nebylo úplně mimo realitu, jinak je to pod cenou nákladů...Tongue
Ja poznám takých čo predávajú med za 85, 95, 98, 100, 105, 115, 120 a max 125. Či je to 1kg alebo x Kg. Sú to pravé medy a podla rozboru veľmi kvalitné.
Pod cenu nákladov ?
Treba to tahať vo velkom, min 250 včelstiev. Treba využiť aj ine produkty so včiel, nielen med. Potom ste milionári coby dup. Keď niekto plače treba mu zobrať!
Včera se dal úplně normálně koupit na jarmarku med od 6,- € po 12,- € podle druhu a podle "včelaře". Všichni včelaři jsou "kočovníci" a jedou od 60 úlů nahoru ... tak jak je to s medem od 6,- € nahoru ... lokalitou? Ano, i další produkty.
Referenční URL's