Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Za mě: měl jsem obavy z těch blbých kleců, že jsem zdražil o 10,-Kč oproti loňskému roku. Pak jsem si řekl, co budu komu vysvětlovat, proč jsem zdražil. Cenu jsem oznámil a ani jeden z mých zákazníků se k tomu nevyjadřoval, prostě cenu akceptovali a druhý den se mě skoro všichni ptali, jestli mám ještě. Okolo nás se zvedají všechny ceny a také se nás nikdo neptá. Myslím si, že 110,-Kč je dnes ekonomické prosperující dno pro nás malovčelaře. S poštovným mě stojí sklenice, etiketa, víčko skoro 10,-Kč. Takže pod 100,- je to charita. A když k tomu započítám tzv. rodinnou inflaci Undecided , kdy mi příbuzní toho také dost odkloní...
(01.06.2013 21:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Už ale cítím tu diskusi, těch mínusových bodů, ale jen do mne!!!!! Něco snesu.

Opravdu je nutné končit Vaše příspěvky takto? V poslední době se to stává poměrně často a je to nudné...
Také bych byl opatrný s nějakým skokovím navýšením cen.Osobně si myslím že tak těch deset kč na kg nahoru či dolů je dobře zdůvodnitelné.Pokud má zákazník aspoň jakousi takousi záruku ve stálosti ceny a kvalitě medu nemá zapotřebí nic měnit .Také ač sezona prozatím nevypadá moc dobře pořád ještě neskončila.Ovšem pokud chce někdo šroubovat cenu podle právě aktuálního stavu jen do toho.Každý nový zákazník je vítánBig Grin
Letos jsem prvne vytacel 28.5.,kdy bylo hezky 40kg ze dvou vcelstev a dlouho jsem premyslel jakou nastavim cenu.
Mistni vcelar vytacel o 14dni drive a delal si ze me srandu,proc nevytacim..nechci vytacet vodu Big Grin Ale vratim se k cene...
Dal jsem k budouci tchyni do prace,aby se poptala,kdo chce med...Kazda zenska ,,kolik za sklenici? Ona 110 Smile No,to my tu mame od jedne pani za 80 Sad
Za 80Kc da kazdy prednost,i kdyz ta sklenice je od vokurek a olemtana. Vsichni koukaji na cenu bez kvality.
Ale preci jenom si par zenskejch koupilo med a rikalo...Je to je hezka etiketa a sklenice+vicko. Konecne nemam tu od vokurek Smile
A dokonce,ze mam nejlepsi med,co jedla Big Grin To me potesilo a daly prednost kvalite pred cenou Smile

Takze se porad najdou vcelari co budou prodavat za 80 a min....ja to letos stanovil za 110 Smile
(01.06.2013 21:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Když totiž zvedneš cenu (stejně v podstatě nemáš, stejně jako ostatní co nabídnout), tak akorát nas....š všechny Tvé odběratele. Co na tom, že pro ně možná budeš jediný, co jim vůbec něco dá. A oni nas....í příští rok půjdou jinam. Sice třeba s jinou, vyšší cenou, horší kvalitou ...... ale to Tvoje zvýšení si budou sets sakra dobře pamatovat.
.......

Panebože,tohle je uvažování,které je pro mne nepochopitelné. Ježičmankote, abych se náhodou někdo nenaštval.Božínku! Máte stále zákazníky? Máte o ně strach,že je ztratíte? No tak jim udělejte třeba věrnostní slevu,když Vás trápí svědomí.Pochopte,že cenu za svůj produkt máte právo určit Vy a zákazník má právo se rozhodnout zda to za tu cenu koupí či nikoliv. Navíc v příspěvku nebyla řeč o nějakém skokovém navýšení ceny ani úvaha o tom,že by pár sklenic změnilo cenu medu na trhu,nýbrž o tom,že se cena "možná" zvedne na trhu celkově,jak uvažoval koubin007.
I v chudém i v bohatém roce tito "k....či" cen jednou doprodají a pak přijde řada i na nás.
Zůstaň v klidu a nabízej jen poctivou kvalitu a zákazníci budou.Chvilku trvá udělat si na trhu jméno ale pak funguje vše jak má.
Teď už jen ten med a bude líp.Undecided
Já znám včelaře který prodává med ze dvora za 60 kč a pak mi přebytky vozí do výkupu za 72 kč , s někým prostě nic nehne.... kdyby se člověk po....l
(02.06.2013 9:17)miko napsal(a): [ -> ]
(01.06.2013 21:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Když totiž zvedneš cenu (stejně v podstatě nemáš, stejně jako ostatní co nabídnout), tak akorát nas....š všechny Tvé odběratele. Co na tom, že pro ně možná budeš jediný, co jim vůbec něco dá. A oni nas....í příští rok půjdou jinam. Sice třeba s jinou, vyšší cenou, horší kvalitou ...... ale to Tvoje zvýšení si budou sets sakra dobře pamatovat.
.......

Panebože,tohle je uvažování,které je pro mne nepochopitelné. Ježičmankote, abych se náhodou někdo nenaštval.Božínku! Máte stále zákazníky? Máte o ně strach,že je ztratíte? No tak jim udělejte třeba věrnostní slevu,když Vás trápí svědomí.Pochopte,že cenu za svůj produkt máte právo určit Vy a zákazník má právo se rozhodnout zda to za tu cenu koupí či nikoliv. Navíc v příspěvku nebyla řeč o nějakém skokovém navýšení ceny ani úvaha o tom,že by pár sklenic změnilo cenu medu na trhu,nýbrž o tom,že se cena "možná" zvedne na trhu celkově,jak uvažoval koubin007.

Na cenu spíše nahlížím obecně a nejeden včelař už kalkuluje z cenou mezi 160-200 kč za kg.Zkusme se na to podívat z pohledu toho kdo vyprodukuje deset tun medu a je to jeho živobytí.Ten nepotřebuje výbornou cenu jednou za deset let ale slušnou stálou cenu pořád a to nejen u konečného zákazníka ale i u velkoodběratele.Já považuji za slušnou cenu výkupní pokud přeleze 70 kč a klidně dám ruku do ohně že pokud bude medu dost tak do výkupu přikluše mnoho takovích kteří rozhlašují že by nedali ani kg medu je to odzkoušeno dlouholetou praxí. Ve finále tato cena určitě neublíží žádnému včelaři protože stejně výsledný produkt bude někde kolem 120 kč za kg ,jiná věc je pokud se do toho namíchá dovoz ale i tak se cena bude pohybovat někde kolem 100 kč za kg. A to nedělím medy podle druhu . Pro velkovčelaře je pak součet cen pro velkodběratele a malodběratele a jejich sprůměrování dost podstatné pokud pak v průměru prodává veškerý med dlouhodobě za 100-110 kč a navyšuje cenu spíše podle zvyšujících se nákladů tak si může gratulovat.Ještě v nedávné minulosti byl ten průměr někde mezi 60-70 kč o dávnější minulosti jen tak ve zkratce po revoluci se vykupoval med v průměru za 16 kč někdy v devadesátympátym se cena zvedla k 30-40 kč a vydržela s vyjímkami prakticky do nějakého roku 2010.To cena výkupní.Tu kopírovala i cena pro konečného zákazníka a málokdy to bylo 100% oproti ceně výkupní.K tomu se snížila kupní síla na stejné množství prodaného medu nyní potřebuji o 30-40% více zákazníků.Tedy zákazník kupuje méně a nenakupuje příliš do zásoby prostě na to nemá a tak chodí když má.Jiné to je tam kde je málo včelařů a více peněz mezi lidmi a jiné na vsi kde včelaří každý desátý a pak běda tomu kdo prodává o něco levněji a to určitě nemám na mysli nějaké horentní slevy.
Toho že bych med neprodal se neobávám ani o zákazníky né k těm se chovám slušně nakonec mi dávají vydělat a velice dobře ví jak to z cenami v okolí je dokonce mohu říct že se chovají daleko lépe než někteří včelaři kteří dovezou med do výkupu a to co někteří vyprodukují a snaží se toho zbavit je k pláči.
Je rozdíl prodávat distributorovi či konečnému odběrateli. Osobně mi je putna za kolik u nás ve vesnici prodávají včelaři med(jsou tam čtyři) a ani jejich cenu neznám pokud nevystrčí ceduli k silnici.A to nedělají. Velkoodběrateli(výkup medu) se nezabývám(mám 11 včelstev).To je jiná cenová politika a nelze to směšovat s prodejem ze dvora. Pokud jde o mne ,pod 120,-Kč za kilo medu už nejdu.Med jsem často prodal přes známé,kteří to pro někoho sháněli,takže jsem zákazníka mnohdy ani neviděl.V naší vesnici jsem neprodal nikomu.Nikdo nepřišel a já to ani nepotřebuju.
ještě se vracím ke kvalitě medu ( teda od dobrého včelaře, ne směsku z EU).
Já jako začátečník nechápu, proč jdou naši včelaři s kvalitním medem tak pod cenu, když pro příklad uvedu cenu cukru ( který jsem si vyhledala ve foru) v roce 2009 se dal nakoupit za Kč 9,90 a teď za 4 roky skoro za dvojnásobek a ješte v akci?
Cena medu, nemyslím pro výkup, ale pro odběratele přímo od včelaře stojí kilo Kč 100,- ?!!!!!!!!!!Confused
A to nemluvím o ksindlu pajcovaném a dovozovém, směskovém kdoví odkud? Fuj, člověk aby se styděl ho vůbec koupit. Proč svaz neudělá nějakou propagaci- pořádnou na náš český ( pochopitelně i slovenský) med. Na co tam vlastně jsou? A to nemluvím o ostatní kvalitě potravin, co se sem valí ze zahraničí...
důvod je jednoduchý a prostý... v ČR je větší spotřeba medu, než množství, které se vyrobí a tudíž každá propagace medu zvedne jen množství dovozové "břečky"
A ne každý má peněz, že neví co s nimi a tak si prohlíží cenovky na regále. A většina když vidí med za 250-400Kč tak se kupodivu nerozhodne pro kvalitu ale šáhne vedle, kde je med za 90.
A skutečně by mě zajímalo, proč by měl kupovat ten 4x dražší? Byť by byl i od českých včelařů. Jak mu to hrome vysvětlit?

Stejně tak bych já šáhl po cukru za 9,90 i kdyby byl vedle víc sladší za 25, ale nějak si nemůžu vzpomenout že by byl za 9,90, spíše si jasně vzpomínám že byl cukr za 25.
Včera jsem vyměnil kilo medu za 40 domácích vajec. Podle mě "dobrej obchod"...Smile
No první med s kolegou.. něco rozdáme po sousedek pro uklidnění Smile něco známí rodina a pokolení.. Jestli bude co prodávat tak jsme si řekli 100-110kč za kg. Pokud bude aj něco z tmavšího tak do 120-130Kč. ALe může být vše jinak-Jestli seženem cukr od známého tak třeba tu 10korunku dáme ještě dolu. Celkově jsme se shodli že se podiváme pookolí za kolik prodávají Včelaři a půjdeme podobnou cenou-nemáme zájem si mezisebou konkurovat.
adMilan, jooo výměnej obchod není špatnej Smile) Míchaný vajca, mlask!!
Zdeňku, nebuď moc skromnej. Ono toho medu zatím asi moc není...
A až ho bude moc tak bude za 60,-?
Svým nejbližším kamarádům (ne rodině) dávám med zdarma. Ale zjišťuji, že je toho docela dost. Na jednu stranu je člověk rád, že má kamarády, na druhou stranu je těžké na nich jakoby vydělávat. Můj známý to má vyřešené jednoduše. Rodině a kamarádům med za dva pytlíky cukru. Příští rok o tom zauvažuji také.
Taktak prostě výměnný obchod Wink S babčou jsme to taky tak nějak podobně dělali.
Nasi kamarati su polovnici. Takze bezne menime kilo medu za kilo diviny. Takto vychadza ta cena aj na 12 eur/kg.Smile Takze mrazak plny mesa, este si clovek dopestuje zemiakov a narube dreva a na stat a politikov sa moze vy.... .Big Grin
Tak přátelé, jde šeptanda, že za řepkový je ve výkupu až 80Kč. To by bylo velmi zajímavé, že?

Hrdinství by pak začínalo vzato trojčlenku až nad 200Kč. Smile
Referenční URL's