Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(18.06.2015 9:05)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Veľká znáška = veľa plodu = veľa klieštika = ... a pak viry

Na horách se varoázy může bát jen ten kdo léčí špatně nebo brzo. Varoáza v chladných oblastech je banalita. To hlad je horší. Z hladu, podvýživy a zachlazení budou pak i virozy a zvápenatění. Pak by se v takových podmínkách mohl uchytit i mor.

Do tématu cena medu to však nepatří.
Hladu však včelár môže ľahko predísť. Preto tie moje otázniky. O tom, či včely budú hladovať, ak nie je znáška, rozhoduje včelár... Ale späť k téme. Tento rok je znáškovo dobrý, ale nie všade. Ide to akoby v "pásoch". Sú miesta, kde sa pred malinou dalo točiť 10-15kg z jarného medu (myslím u nás hore) a o 5km dole po rieke ani ťuk, prázdno, zásoby len v plodisku. Cena medu bude asi o niečo nižšia, bude veľa prebytkov. Mne sa aj napriek nadmernému rojeniu, pre nedostatok času na včely, podarilo vytočiť priemer 10kg na vyzimované včelstvo (priemer rátaný aj s vyrojenými včelami) a predávam 1kg za 5 eur. Na predaj ostalo už len pár kg, napriek prebytkom medu všade v okolí to išlo z políc rýchlo preč (ľudia po vlaňajšej skúsenosti sa boja, že ostanú bez medu). Z maliny a letných lúk toho bude možno tiež dosť, prekvapivo už aj vyrojené včelstvá toho celkom pekne nanosili, čo je výsledok výnimočného roku, lebo v iných rokoch by nanosili nanajvýš pre seba. Letný med a neskôr aj ten jesenný ak bude, budem predávať po 6 eur za fľašu. Zatiaľ najlepší rok čo sa týka znášky a taktiež zisku. V štandardnom roku by som pri toľkom rojení nemal nič. Už teraz je to výnimočný rok a to verím, že ešte neskončil, čo bude závisieť od počasia...

Takže po všetkých útrapách (MVP, úhyny matiek na jar, rojenie, vápenatenie plodu atď...) to nakoniec možno celé dobre dopadne a bude to rok s najlepšími výnosmi i dvojnásobným navýšením počtu včelstiev... No a na jeseň ma čaká sťahovanie včelnice. Idem vyššie, 1100mnm. Bude to zaujímavé.
Jaro já jsem přesvědčen že ti to tak přibývá z medovice a ne z maliní a luk. Vyrojené včelstvo jen tak něco nenanosí z paběrkovací květové snůšky.
Jiné roky je maliní zalité a i teplo a nepřibývá to ani z poloviny tak.
O akych prebytkoch medu tu hovorite ??? Ved kvalitneho medu je nedostatok v celej Europe preto sa musi dovazat a preto su vykupne ceny najvyzsie ako kedy boli ... Do Vianoc urcite kazdy z nas uz nebude mat ani KG na predaj... cele toto tema CENA MEDU nema zmysel len sa tu vypisuju sprostosti na 100 stranach cim sa len zahlcuje toto forum a k nicomu to nevedie ...Angry
(19.06.2015 8:58)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jaro já jsem přesvědčen že ti to tak přibývá z medovice a ne z maliní a luk. Vyrojené včelstvo jen tak něco nenanosí z paběrkovací květové snůšky.
Jiné roky je maliní zalité a i teplo a nepřibývá to ani z poloviny tak.

Je to možné. Na javoroch a jaseňoch bolo kopu vošiek. A jaseňov a javorov mám okolo dosť.

(19.06.2015 9:01)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]O akych prebytkoch medu tu hovorite ??? Ved kvalitneho medu je nedostatok v celej Europe preto sa musi dovazat a preto su vykupne ceny najvyzsie ako kedy boli ... Do Vianoc urcite kazdy z nas uz nebude mat ani KG na predaj... cele toto tema CENA MEDU nema zmysel len sa tu vypisuju sprostosti na 100 stranach cim sa len zahlcuje toto forum a k nicomu to nevedie ...Angry

Lokálne prebytky.
Přebytky můžou být vajíčka, mlíko, jahody. Ale med?
No to je přeci běžný, spousta včelařů teď měla med skladem přes deset let a nemohli jej prodat a nemohli a nemohli.
Dokonce ani ve sklenicích, v konvích a v sudech o to nikdo nestál.
(19.06.2015 9:01)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]cele toto tema CENA MEDU nema zmysel len sa tu vypisuju sprostosti na 100 stranach cim sa len zahlcuje toto forum a k nicomu to nevedie ...Angry

Přesně řečeno! Každý další příspěvek je zbytečný. Howgh
Proč? Já chci mít určitou představu o ceně v rámci naší země a sousedů. A ta se každý rok mění.
Cenu nemá pro ty co jsou pevně přesvědčeni, mají pevné ceny a nepotřebují nad tím vůbec přemýšlet. Wink
Cena medu nemá cenu. To jsme to dopracovaliSmile
Kdysi se cena medu určovala podle másla.Kolik stojí 1 kg másla,tolik stojí 1 kg medu.Já osobně prodávám za 140 a lidi berou a vůbec nepřemýšlí o ceně.V zimě zvyšuji na 150.V ceně musí mít člověk jasno a hlavně prodávat všem za stejnou cenu.
jde to i takto ( 250,- za kilo ) ...
jen to umět Wink

kilo za 250,-
(19.06.2015 19:35)Duha napsal(a): [ -> ]Kdysi se cena medu určovala podle másla.Kolik stojí 1 kg másla,tolik stojí 1 kg medu.Já osobně prodávám za 140 a lidi berou a vůbec nepřemýšlí o ceně.V zimě zvyšuji na 150.V ceně musí mít člověk jasno a hlavně prodávat všem za stejnou cenu.
Nikdy sa neurčovala cena medu podľa másla ale podla SOC v USA tak jak za sociku tak aj dnes, podiel v tom hrá produkcia medu v číne.
A zrovávať to z cenou másla je nonses lebo keby sa to tak malo brat tak med by mal možná hodnotu 10 -15 korun. Nakolko vzúpla úžitkovosť dojníc o 700% násobne viac vyprodukovaniu mlieka za 305 dní a masla je 7 násobne viac čo je celkoví prebytok.
(19.06.2015 19:35)Duha napsal(a): [ -> ]Kdysi se cena medu určovala podle másla.Kolik stojí 1 kg másla,tolik stojí 1 kg medu.Já osobně prodávám za 140 a lidi berou a vůbec nepřemýšlí o ceně.V zimě zvyšuji na 150.V ceně musí mít člověk jasno a hlavně prodávat všem za stejnou cenu.
Kdysi snad většinou se traduje za první republiky nevím zda tomu ta skutečně bylo a asi to neví většina z nás.Co si ovšem pamatuji tak nikdy cenu medu neřídla faktická cena másla vždy pokud se o ceně mluvilo tak se dávalo k dobrému jo to tenkrát.
Další věcí je dovoz medu pokud se budeme bavit o české republice tak si dovolím říc že sme soběstační z toho co máme doma a nejsou to nijak těžké počty každý si jistě spočte sám.Jenže se jedná o obchod a to je o něčem úplně jiném jak říkal ten žid ve filmu Jan Cimbura za zlatku koupim za dvě prodám mám z toho jen 10%.Tedy levný med se nakoupí vyspraví se medem domácím samozřejmě podle povolených norem a prodá se mimo českou republiku.Prostě takoví je obchod stačí se podívat kam se odstěhovala výroba všeho made in china.
Tak je zčásti zodpovězena otázka kde končí většina vykoupeného českého medu.Ten zbytek se pak dodá do supermarketů kde byl med i v době kdy jak se tu horuje včelař neměl ani deka a to mnohokrát za akční ceny a to od českých dodavatelů.Není tomu ani měsíc kdy jsem viděl v bile med květový od českého dodavatele za 99.90- 950g.Oproti tomu ve většině případů je med přímo od včelaře v prodejně na vsi ležák a ve většině prodejen ho ani nemají a pokud se na něj zeptáte tak vám odpoví letos jste druhý zákazník který se ptá na med skočte si tady vedle tam je ten a ten včelař a on vám med prodá.
Poslední věcí je nadbytek medu.Sice ja pravda že z minulé sezony jsem již neměl med pro všechny zákazníky ovšem na ty co se nedostalo bych spočítal je na jedné ruce a většina lidi který sem nikdy neviděl a pokud bych šel porozpoštět zbytky v bandách tak by jim to stačilo.Byla to jediná sezona co pamatuji za dobu kdy se včlám věnuji že med nevyšl do další sezony.
A nadbytek stačí napsat výkupní cena 16 kč nikdo v okolí to nechtěl muselo se to vozit do včela předboj a i tam ohrnovali nos.Medem se krmily včely a hodně zbylo i pro prasata včelstva se snižovali z 30 na 5.A to prosím nebyla jedna sezona ale z mírnými výkyvy to trvalo téměř dvacet let kdy ceny pomalu narostli k 40 kč za kg někdy vyskočily aby se posléze zase propadly.
Nebyl žádný zahraniční obchod z medem,žádné masírování v médijích tyto dva faktory ovlivňují cenu medu stačí jediná zpráva že medu je nadbytek cedule na kždém druhém plotě,inzeráty v každém plátku a ceny poletí dolů ať chceme nebo né.Už nyní začínají včelaři vozit med do výkupu za 90 kč že už ho nemají kam dávat ovšem nezapomenou dodat hlavně nikomu neříkej že sem ti dovez med protože mi sme se dohodli že ho budem prodávat za 120 kč.Tak nějak to vidím.Smile
(20.06.2015 7:15)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Nebyl žádný zahraniční obchod z medem,žádné masírování v médijích tyto dva faktory ovlivňují cenu medu stačí jediná zpráva že medu je nadbytek cedule na kždém druhém plotě,inzeráty v každém plátku a ceny poletí dolů ať chceme nebo né.Už nyní začínají včelaři vozit med do výkupu za 90 kč že už ho nemají kam dávat ovšem nezapomenou dodat hlavně nikomu neříkej že sem ti dovez med protože mi sme se dohodli že ho budem prodávat za 120 kč.Tak nějak to vidím.Smile

Tak proč tu zprávu za výkupce jako jménem včelaře nevypustíte do médií vy a vykupujete za 90 Kč?

Hodnotíte nehodnotitelné a srovnáváte nesrovnatelné - ano počty včelstev se snižovali, protože včelař byl naučen dodávat med jen do výkupu a nechat si dvě konve pro rodinu a příbuzné.
Konzument nepočítal s falzifikací medu v obchodech.

Dnes je úplně jiná situace a včelař i konzument nereaguje stádově tak jako to bylo kdysi.
Nic nehodnotím popisuji pouze fakta. a pokud se vám zdá ta minulost vzdálená tak zhruba před třemi roky se med zcela běžně prodával za dvora 60-70 kč při vyších nákladech než dnes.Cenu pak určilo několik po sobě jdoucích sezon a k tomu pro včelaře výhodná reklama ve smyslu med v supermarketech je med co není snad ani medem.Do té doby výkupní cenu spíš ovlivňoval kurz koruny vůči euru čím dražší euro tím lepší výkupní ceny a od výkupní ceny se odvíjela cena ze dvora.Přitom i počet zákazníků kupujících med přímo od včelaře stoupal nyní to ale vypadá tak že každý má své zákazníky kteří jdou jinam jen v případě že jejich včelař med nemá anebo ho příliš zdraží přičemž se aspoň mě zdá že nakupují medu na hlavu méně.
To že včelař dával med jen do výkupu není pravda med prodával ve svém okolí a přebytky šli do výkupu přičemž průměr na včelstvo byl tak 20-30 kg (mluvím o oblast kde včelařím) co je pravda z medem se moc nikde nejezdilo.Výkupní ceny se od cen od včelaře lišili řádově v korunách.Přičemž z medu odevzdaného do výkupu se platila od určité částky daň kdy se na nějaké náklady nehledělo prostě výkupce nahlásil kolik od koho vykoupil medu a z tehdy NV přišlo kolik pokud mu vznikla povinnost musí odvést daň.
A kvalita medu takzvaní cukráři koupili auto nebo barák za jednu sezonu.
K aktuálním cenám ze dvora v okolí podle někoho všichni prodávají pod cenou nejdraší med od včelaře 140 kč ve skle většinou 130 kč ale i za 100 kč svazové sklenice.Nepíšu co bych si přál nebo co by mi vyhovovalo pouze skutečnost.
A proč vykupuji za devadesát vždy musí být dva jeden co prodá a druhý co koupí oba to dělají proto aby něco vydělali a je šuma fuk jak je ten žebřík vysoký.A zprávy podá sám trh i beze mne pokud bude medu nadbytek tak se o tom jistě dozví i zákazník. Tato sezona to ještě ustojí ovšem pokud bude i ta příští taková normální tak podle mích zkušeností půjdou ceny medu dolů.Vše záleží pouze na tom kolik medu včelaři budou mít.
Jen by mě zajímalo odkud se dá dovést levný med ze světa.Dováží se v posledních letech proto, že je medu málo.
A to málo co se vykoupí se navíc velmi často vyveze. Vždyť i Včelpo musí podle rozborů dovážet, nemá dost českého medu.

POkud nějaký magor má popleteno že se dohodli že budou prodávat za 120 a nechce aby se proslechlo že prodává do výkupu, tak pak je to opravdu s cenou medu špatné, když na trhu prodávají negramotní.
Nopak, takový včelař by měl být i od sousedů pochválen, že se chová ekonomicky, neboť prodávat do výkupu za 90 je daleko rozumnější jak prodávat v malém za 120. Sousedům ubyde konkurence a včelař si správně vypočetl, že to je lepší.

Spíš si myslím, že za tím je desetl te Včelařstvím a ČSV budovaná nenávist k obchodníkům a výkupcům medu, protože ti za to "můžou".

Pokud se vykupuje za 90 tak je to velmi rozumný důvod neprodávat v malém pod 150.
Protože pokud by byl laciný med ze světa, nikdo nebude vykupovat za 90.

Za kolik asi musí obchodník prodávat, když vykupuje za 90?
Nejlevnější je Čína zhruba 60 kč nejdraší pak Argentina a Jihoafrická republika lehce nad 100 kč všechny ostatní dovozy se pohybují někde mezi tím.Přesně bych musel pohledat tabulku dovozů určitě je tam i Brazílie,Slovensko,Polsko a tuším ještě nějaký africký stát.
Samotné Včelpo popírá jakékoli míchání medu pravdu zná samotné Včelpo.Mimochodem nechtěl jsem to ventilovat ale ten med v Bile za 99,90 byl právě od Včelpa.
Taktéž prosákla nověřená informace že Čínský med nakoupil některý z českých včelařů a prodal ho jako český českému odběrateli v medu se pak našla pylová zrna z rostlin které se v česku nevyskytují.Prosím berte tuto informaci jako informaci nepodloženou o které se sice mluví ale jak dalece je pravdivá těžko říct.
TAk za kolik můžu prodávat med, když dovezu a stočím čistou ˇčínu"?
Doby, kdy byla pod 30 jsou velmi dávno pryč.
V Číně je nyní minimální mzda od 4 500-8 500Kč (přepočteno, dle provincie) a vláda ji bude dál zvyšovat. Potřebuje zvýšit domácí poptávku.

Takže dovoz za 60+plus možná nějaké clo, balení, distribuce, marže obchodů a DPH. Pod 120 časem jen v akci.

Včelpo neobviňuji, je to jen logický doklad situace. Pokud by zde byl dostatek tuzemského medu, nebyl by ve sklenicích místo něho čínský. Je to jejich problém, a jejich věc jak si jej pořídili. Ale pokud jim někdo vloni nabídl tuny medu navíc, tak jim to muselo po loňské neúrodě smrdět.
Referenční URL's