Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na netu se běžně nabízí za 90 - 100 Kč/kg medu při větším odběru (řádově 10-ky kg).
Nezdá se, že by bylo málo medu a jeho cena by měla růst Cool
Milane, už toho nech. Až jednou budeš jediný prodejce medu v republice, budeš si cenu určovat sám. Takhle je to na každém jednom. Jaždý včelař si to nastaví podle sebe a je to hotovo ....
Co napsal Milan špatně?
Predat med za 110 ceskych penazi je podla mna malo. To si clovek nevazi namahavu pracu vciel. Ja mat vela medu tak za zameriam na vyrobu medoviny a predaval by som medovinu. A keby sa nepredala tak by som ju s priatelmi vypil. Zivot nie je o peniazoch teda ked ich clovek ma dost.
Co napsal Milan špatňe? Nic, ale to věčné lamentování nad cenou medu ... a jak je někdo blbej když prodává za míň než druhý a podobné. Vlastně pokaždé je to jen zoufalé volání do dálek ... a pokaždé a už roky, to je jen a jen na věcném pohledu každého včelaře. A jestli se podle někoho sám šidí a nebo druhý zase špekuluje a obohacuje, vždy je to jen a jen pohled každého včelaře na věc. Cukr stál 7,30 Kčs a med šel za 30,- Kčs no a teď je cukr za 20,- Kč a tak med jede za 120,- Kč jako normální násobek. Někdo krát-3 a někdo krát-5 ... a někdo i krát-8 .... ale stále je to jen od včelaře a je to každého věc.
Tohle sponovat nebo nesponovat cenu je vec kazdeho,nekde se urodilo,jinde ne.U nas se prodava kvetak za 140,vetsinou z lonske sezony,les jsme pustili do prodeje minuly tyden,ac jsme chteli pockat aspon mesic.Zase jsme se nechali ukecat.Je ho min,ale letos je chutove bezvadny,cena 150 jako loni.Maslo je maslo a med je med.
U nás se prodává med v průměru (odhadem) za 240,-
(12.08.2017 13:13)milan.hula napsal(a): [ -> ]Na netu se běžně nabízí za 90 - 100 Kč/kg medu při větším odběru (řádově 10-ky kg).
Nezdá se, že by bylo málo medu a jeho cena by měla růst Cool

To vnímám jako posun, loni tam prodávali o 20 levněji. Ten posun nahoru tu je. Jen je škoda těch co podrážejí ceny. Při té vší organizovanosti by se dalo říct, že by nebyl problém se lokálně domluvit na schůzi na ceně většiny včelařů v okolí...
"Domluvit se na ceně většiny včelařů v okolí?" Na to pamatuje zákon č. 143/2001 Sb, Hl. II, §3. Takže opatrně a neveřejně Big Grin
U nas ciste nahodou vsichni stejne ceny,to by jeden neveril Smile
Fandím všem, kteří se nebojí ocenit práci včel i tu svou, a cenu poctivého medu tlačí vzhůru. A že si včelaři v Prostějově nezávisle na sobě, stanoví cenu takříkajíc jednotnou, no to je ale náhodičkaBig Grin
Mezi námi děvčaty, už v roce 2013 byla cena 150Kč/kg a byla tzv. zdrcující. http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-rep...hur/forum/
Pokud započteme zvýšení průměrné mzdy od roku 2013 do současnosti, což je cca 12%, pak med by mohl stát 170 Kč...
Zvyseni prumerne mzdy rada lidi vubec nezaznamenala,spis narust cen vseho okolo.Pan reditel 1000000,ja 20000,v prumeru mame kazdy 510000,tudiz oba hura na Seychely :-)On prvni tridou,ja nacerno mezi kufry Sad Tudiz bych prumernou mzdu do medukoupechtivosti obyvatelstva moc neplantal.Odviji se od regionu a je veci dohody vcelar-zakaznici.
Jak jednoduché a přesto má tohle vlákno 200 stran Smile
200? z toho ale pan Hula popsal 188 Big Grin Sad smutne kino nad placem...
Honza
Když jezdím po vlasti, ceny potravin jsou přibližně všude stejné a to i v těch regionech kde jsou nízké výdělky. I tam stojí potraviny i jiné zboží přibližně stejně jako např. v Brně, a to i dráže... jako např. v mnohých vesnicích okolo měst. Takže nevidím logiku v tom, proč by zrovna včelaři v regionech se slabou ekonomikou měli svůj med prodávat levněji (nic nevydělat) než třeba včelaři z Brna a blízkého okolí, když všechno ostatní tam stojí stejně nebo i dráže. Nebo snad si v těchto regionech včelař pořídí výbavu na včelaření, úly a jin. levněji...
Podle mne propaguje prodejní cenu medu nižší než 200 ten, který svůj med neprodává nebo výkupce. Pak jsou tu ještě ti, kteří prodávají med ne proto, aby něco vydělali, ale jak sami říkají "pro radost"... tedy jej dotují ze svého kupujícím a jsou tomu šťastni.
Ještě jsem zapomněl na ty, kteří "med" pochybné kvality odněkud dovezou, koupí tam za hubičku, a pak to tu prodávají po trafikách, hospodách a jinde.. za 110 a 150 Kč.
logika je v tom,že med patrí v spotrebitelskom koši do kategórie"nemusí byť".. narozdiel od iných potravín..takže,v takej oblasti ho jednoducho včelári nepredajú,ak budú mať cenu ako vo väčších mestách..ľudia si tam budú sladiť cukrom..
Cigarety, alkohol, kam patří i oblíbené pivo (což je také kategorie nemusí), cukrářské výrobky, čokolády, sladkosti, máslo, rohlíky a jiné pečivo vyjma chleba, to i jiné nemusím také kupovat, když na to nemám.
Ale když z takové oblasti pořizuji úly, včelařskou výbavu, medomet... dá mi snad někdo třetinovou nebo poloviční slevu... nedá. Platím méně za elektřinu, plyn, naftu... Kdyby tedy takový včelař z těchto oblastí byl finančně závislý jen na prodeji medu a prodával jej za cenu pod výrobními náklady, zkrachoval by hned v tom roce, kdy by jej pod cenou prodal. Já chápu, že mnozí rodiče kuřáci, nebo pivaři z těchto oblastí i jinde, svým dětem nekoupí med ani za 150, aby nemuseli omezit kouření, když vykouří jednu až dvě krabičky denně, což je těch 150 i více Kč denně. A jak je známo, pivo u nás pije téměř každý a kuřákem je pravděpodobně každý druhý.
Ono je to i o těch prioritách.
A jestli budou mít cenu nižší jako ve městech, tedy cenu pod výrobními náklady, tak možná prodají všechno, ale zrovna i zkrachují. Nebo jej musí dotovat z jiné výdělečné činnosti.
V takové oblasti se z prodeje medu vydělat nedá, což neznamená, že jej musím prodávat pod cenou... když jej tedy neprodávám pro radost.
Zaznamenal jste někdo nějaký článek, info, v médiích k ceně medu?
Díky za odkaz...Surprised
(13.08.2017 20:39)gusto napsal(a): [ -> ]logika je v tom,že med patrí v spotrebitelskom koši do kategórie"nemusí byť".. narozdiel od iných potravín..takže,v takej oblasti ho jednoducho včelári nepredajú,ak budú mať cenu ako vo väčších mestách..ľudia si tam budú sladiť cukrom..

Med to této kategorie patřil vždy, pakliže chci mít vyšší ceny medu a neumím to v ekonomicky slabších oblastech prodat, musím prodat jinde, omezit produkci, nebo se smířit s tím, že včelaření mám jako koníčka a prodej medu je jen jako bonus, u kterého mě netrápí jeho výše.
Vzdycky ne, med znehodnotil vynalez cukru. Jnak pravda pravdouci. Taky tady prodam tak ctvrt produkce, zbytek rozvazim, coz samozrejme ale zvysuje naklady. Ale podle mne se nevyplati podbizey cenou, kdo nechce, stejne nekoupi ani za sto. Proto hledam zakazniky takove, kteri dokazi ocenit kvalitni produkt. Samozrejme ta kvalita musi byt skutecna, ne zadna namluvana fikce s pesticidy a jinymi vcelarem vnesenymi sajraty naznameho puvodu.
Referenční URL's