Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cena medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.07.2023 14:17)Včelařík napsal(a): [ -> ]Tož všetečné jsou proto, že to tak všichni dělají, ale nikdo o tom nemluví. A já ti dám jednu hádanku, aby jsi pochopil, proč to tak je. Jak poznáš loňský med od letošního? Wink
A to se najdou filištíni, kteří vytočí řepku, ale prodávají medovici. Ale to už je vyšší dívčí. Smile

No, já a zřejmě i zákazník rozpoznáme loňský med od letošního třeba tak, že loňský je v tuto dobu tvrdý jako šutr a letošní i když zkrystalizovaný, tak stále ještě relativně měkký.
FIFO příklad: Takže třeba zákazníkovi prodám loňský a po čase chce další, tak mu prodám letošní (protože loňský jsem mezitím doprodal) a zákazník vidí diametrální rozdíl.
Nebo LIFO příklad: zákazníkovi prodám čerstvý letošní tekutý a po čase chce další, tak mu prodám loňský, protože letošní už jsem rozprodal a zákazník opět vidí diametrální rozdíl. Letošní, který mu postupně tuhne, je stále mnohem měkčí než loňský.

Podotýkám, že med neztekucuji a ani se na to nechystám.

EDIT: Neříkám, že prodávat loňský je špatně apod. Jen mě zajímalo, jak to dělají jiní. Nehledej v tom nic jiného. Sám prodávám jen ze dvora a bez etikety. Dávám víčka, která v okolí nikdo nepoužívá. Když se mi od zákazníků vracejí sklenice, tak ty s etiketou (od jiných včelařů nebo z obchodu) pokračují do sběru. Znovu plním po vymytí jen ty bez etiket.
Karle, ten test tvrdosti me nenapad, nechce se mi ted otevirat lonskou sklenici s NErepkovym medem, ale v praze mam jednu lonskou nacatou a ten med tvrdy jak sutr neni, ma konzistenci jako ledova trist. Do sutru to ma hodne daleko.

Ale spis by bylo zajimave v kontextu prodeje a ceny medu znat, na co nasi zakaznici med pouzivaji, jak / s cim ho konzumuji/uzivaji/spotrebovavaji.

Vite to?

Nedalo mi to a sel jsem hledat nejakou malou sklenici s lonskym medem. Nasel jsem pulkilovku, kde jsem mel asi 2 cm medu, takto mam naplnene sklenice vzdycky tim poslednim medem z cerici konve, az do dna co z ni vytece. Takze je mozne, ze je to jeste predlonsky zbytek. Doted byl zavrenej. Tak jsem ho otevrel ted a lzickou nabral a v pohode se to toci dp kudrlinek, kpnzistence asi jako maslo vyndane z lednice nechane aby trochu povolilo.
Kdyz sem med ochutnal tak na jazyku mel konzistenci asi jako trochu hustsi pribinacek, samozrejme s tim, ze citim krystalky medu. Ale rozhodne nebyl tvrdy jako sutr. A byl to jarni kvetovy podle barvy, takze s repkou.
Dlouho sem nemel pastovany med, sam nepastuju a ani si nekupuju, proc taky, takze nemuzu srovnat s pastovanym. Ale vickrat mi zakaznici rikali, ze ten "pastovany" byl dobry, tak dostali prednasku jak to je a byli spokojeni a zase si vzali ten zkrystalizovany.
Takze s mirnou nadsazkou se da rict, ze lonsky med je rok pastovany med.
Máš svoju dávku šťastia, že ti to včely a "jezevci" tak dobre namiešali. Wink
50 rokov som jedol med od včelára z jedneho stanovišťa v podhorskej oblasti Spišskej Magury a každý rok bol iný. Pamätám ako som raz doloval lyžicou med až som prerazil sklo Big Grin ale aj krasne neztuhnutú medovicu.
Karle, ja jsem z oboru, ale nevim, jestli bezne lidi vedi, co to jo fifo a lifo)))
(28.07.2023 10:28)Karel P. napsal(a): [ -> ]No, já a zřejmě i zákazník rozpoznáme loňský med od letošního třeba tak, že loňský je v tuto dobu tvrdý jako šutr a letošní i když zkrystalizovaný, tak stále ještě relativně měkký.

Aha. Tak já jsem zapoměl zdůraznit to podstatné. 98 % mých zákazníků si přeje dostat tekutý med, takže ho vždy před prodejem ztekucuji, tedy pokud se mi nepodaří prodat ten letošní ještě před zkrystalizováním. A 80 % prodejů realizuji v 5-ti kilovém balení, takže to ztekucování není pro mne zase tak velký technický problém. U tekutého medu nemá běžný spotřebitel šanci poznat, jak starý med kupuje. I když z hlediska kvality medu to nemá na nic vliv. I já si pro sebe schovávám několik let medy, které jsou zpravidla chuťově vyjímečné a spotřebuji je až když to uznám za vhodné. Wink
Karle, jestek tvemu dotazu a navazujiicm reakcim ohledne sklenic a vicek.
Z vicek si delam terce pro strelbu.
Sklenice, pokud je to sklenice se vcelou nebo takova ta stejne velka ake s odlisnym reliefem nahkre a dole, meju v domestosu a pak jarem a pokud maji nejakou etiketu, tak tu v pohode dostanu dolu dratenkou na nadobi. Ta sundala zatim kazdou etiketu i lepidlo a pritom sklo neposkrabe.
Nepouzivat vrqcene sklenice je blbost, z mnoha duvodu.
(28.07.2023 12:34)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Karle, ten test tvrdosti me nenapad, nechce se mi ted otevirat lonskou sklenici s NErepkovym medem, ale v praze mam jednu lonskou nacatou a ten med tvrdy jak sutr neni, ma konzistenci jako ledova trist. Do sutru to ma hodne daleko.

Jasné, každý máme med jiný. "Šutr" byla samozřejmě nadsázka. Bylo myšleno, že je hodně tuhý, podstatně víc než ten letošní.
Navíc ten loňský má viditelně krystalky jakoby vyrostlé z hladiny medu, letošní má zatím povrch hladký. Prostě když je dám vedle sebe, tak ten rozdíl je do očí bijící.

(28.07.2023 14:45)Dast napsal(a): [ -> ]Karle, ja jsem z oboru, ale nevim, jestli bezne lidi vedi, co to jo fifo a lifo)))

To je jedno, kdo to neví, může to ignorovat. Na význam sdělení to nemá vlivSmile Jinak - fifo a lifo tu nedávno na fóru někdo popisoval.

(28.07.2023 16:29)Včelařík napsal(a): [ -> ]Aha. Tak já jsem zapoměl zdůraznit to podstatné. 98 % mých zákazníků si přeje dostat tekutý med, takže ho vždy před prodejem ztekucuji, tedy pokud se mi nepodaří prodat ten letošní ještě před zkrystalizováním.

No vida, je lepší nebýt hned přezíravý...
V pohodě, mohl jsem to sám zdůraznit, že neztekucuji.

(28.07.2023 17:05)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Karle, jestek tvemu dotazu a navazujiicm reakcim ohledne sklenic a vicek.
Z vicek si delam terce pro strelbu.
Sklenice, pokud je to sklenice se vcelou nebo takova ta stejne velka ake s odlisnym reliefem nahkre a dole, meju v domestosu a pak jarem a pokud maji nejakou etiketu, tak tu v pohode dostanu dolu dratenkou na nadobi. Ta sundala zatim kazdou etiketu i lepidlo a pritom sklo neposkrabe.
Nepouzivat vrqcene sklenice je blbost, z mnoha duvodu.

Já sklenice myju v myčce na nádobí. Etikety některé (asi 10 % z těch co dostanu) jdou snadno vodou. Ale u těch 90 % to lepidlo jde jen technickým benzinem, jak drží. Jde to i ořezat lámacím nožem, ale je to tak hrozná drbačka, že dám přednost recyklaci ve sběrných surovinách.
Dřív jsem se snažil je odstraňovat, ale už prostě nemám tolik času, který bych drbání etiket chtěl věnovat.
Lidi mi těch sklenic s etiketami zase tolik nedávají, někdy sám řeknu, že je nechci, ale někdy dostanu celou tašku, kde jich je pár s etiketami, tak to neřeším.
(28.07.2023 17:05)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Karle, jestek tvemu dotazu a navazujiicm reakcim ohledne sklenic a vicek.
Z vicek si delam terce pro strelbu.
Sklenice, pokud je to sklenice se vcelou nebo takova ta stejne velka ake s odlisnym reliefem nahkre a dole, meju v domestosu a pak jarem a pokud maji nejakou etiketu, tak tu v pohode dostanu dolu dratenkou na nadobi. Ta sundala zatim kazdou etiketu i lepidlo a pritom sklo neposkrabe.
Nepouzivat vrqcene sklenice je blbost, z mnoha duvodu.
Tak rozhodně. Zkus takhle umýt, vydrhnout a vyčistit 700 sklenic.
Milane, ok, me teda nechodej vracet 700 sklenic.
Bez urazky, jestli ti prijdou zakaznici, ktwri nakoupili 700 kg mwdu nekde jinde, tak je to divnyWink...na jednu stranu mas asi dobrou propagaci, ze po nakupu 700kg jinde prijdou za tebou, na sruhou stranu je divny, zw za tebpu neprisli uz vloniWink?
Soucasne, kdyz ti nekdo donese 700 x cca 8 kc, tak byvh vymyslel zpusob, jak tu etiketu z nich dostat. Jak psal Karel, jen nektere potrebuni benzi nebo redidlo, vetsinu z nich odrbes dratenkou a ten cas se da zuzitkovat na 200%.
Tomáši Milan nejspíš myslel že za rok prodá 700kg medu a proto by se na nějaké staré sklenice vybodl. Já taky koupím každý rok celou paletu a mám klid, nemusím se patlat s nějakýma sklenkama od okurek a podobně, které se mi někdy snaží zákazníci vnutit.
(28.07.2023 14:45)Dast napsal(a): [ -> ]Karle, ja jsem z oboru, ale nevim, jestli bezne lidi vedi, co to jo fifo a lifo)))

FIFO je zkratkou anglických slov First In First Out a označuje strategii, při které se zboží vyskladňuje vždy od toho nejstaršího (= nejdříve naskladněného). Tuto metodu často využívají sklady s čerstvými potravinami nebo jiným rychle se kazícím zbožím, protože potřebují zásoby neustále obměňovat a zbavovat se těch nejstarších.

LIFO je zkratkou anglických slov Last In First Out a přesným opakem FIFO – při této strategii se nejdříve vyskladňuje nejnovější zboží (= to, které bylo naskladněno jako poslední). Tato strategie je vhodná zejména pro rozměrné a těžké zboží nebo sypký materiál. Pokud máte na skladě například palivové dříví, bylo by neefektivní při každém vyskladňování brát nejstarší dříví zespoda a celý blok pak přeskládat.

Při metodě LIFO nicméně nejstarší materiál stárne, je proto vhodné sklad uzpůsobit tak, abyste alespoň jednou za čas starší zásoby využili.

FEFO je zkratkou anglických slov First Expired First Out a označuje strategii, při které se zboží vyskladňuje podle data jeho exspirace. Skladník vždy bere takové zboží, které je nejblíže exspiraci, bez ohledu na datum naskladnění nebo skladovou pozici. Metoda FEFO je vhodná zejména v potravinářských nebo farmaceutických skladech, kde by ignorování exspiračních lhůt vedlo k velkým ekonomickým ztrátám.

Pokud prodáváte ze dvora, tak žádná etiketa být nemusí. Sklenice od medu jde snadno poznat zkouškou čichem. Já plním jen do nových a když mi někdo vrátí sklenice, tak do nich zavaříme ovoce.
(28.07.2023 20:01)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Milane, ok, me teda nechodej vracet 700 sklenic.
Bez urazky, jestli ti prijdou zakaznici, ktwri nakoupili 700 kg mwdu nekde jinde, tak je to divnyWink...na jednu stranu mas asi dobrou propagaci, ze po nakupu 700kg jinde prijdou za tebou, na sruhou stranu je divny, zw za tebpu neprisli uz vloniWink?
Soucasne, kdyz ti nekdo donese 700 x cca 8 kc, tak byvh vymyslel zpusob, jak tu etiketu z nich dostat. Jak psal Karel, jen nektere potrebuni benzi nebo redidlo, vetsinu z nich odrbes dratenkou a ten cas se da zuzitkovat na 200%.

Proč jinde? Nevezmu ani svoje sklenice. Nevím, co s ní kdo dělal.

Jak přelepím etiketu? A etiketu rozhodně chci dát novou. Stejně jako víčko. Pod víčkem se chytají svinstva a med pak může smrdět.

Ani omylem. Mýt sklenice, sundávat etikety (a já mám kvalitní etikety, které jdou dolů fakt blbě). To je strašlivá práce. Navíc je to strašně neekologické. Jednodušší a ekologičtější je to sklo recyklovat.

Nebudu prodávat svůj med v nějakých divných sklenicích. Sklenice je součást produktu. Nedám zákazníkovi jeden med ve 3 různých sklenicích. To ani omylem.

Pěkná sklenice (i když poslední 2 roky je výběr tedy značně omezen), na zakázku dělané víčko i pěkná etiketa. To k sobě patří.

Klidně sklenice drhni drátěnkou. Já to ale dělat nebudu. Sklenice zpět neberu a v žádném případě bych za sklenice nedal slevu.

Teda krom jedné paní, které už můj otec prodával každý rok 2 čtyřlitrovky lipového medu do jejich sklenic. Tak té jediné sklenice vezmu a vydrhnu. Je to holt tradice.

(29.07.2023 7:05)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Pokud prodáváte ze dvora, tak žádná etiketa být nemusí. Sklenice od medu jde snadno poznat zkouškou čichem. Já plním jen do nových a když mi někdo vrátí sklenice, tak do nich zavaříme ovoce.

Nemusí. Ale ta sklenice, víčko a etiketa je jedna z věcí, která tě odlišuje od hromady jiných včelařů v okolí.

Záleží kolik toho chceš mít. Kolik toho chceš prodat. Ale od určitého množství (které může být individuální) se už musíš s prodejem trošku snažit. Musíš zaujmout a snažit se, ať se k tobě zákazník vrátí. Třeba jenom kvůli tomu, že máš hezké sklenice s hezkým víčkem a etiketou.

Mít pěkný produkt (jakkoliv si pod tím může každý představit něco jiného) je lepší, než válčit cenou.

BTW: Já už mám těch sklenic na zavařování vážně moc. Smile
No jo, Milane, ty ses uz o level dal, mas to promyslene. Ja zatim prodavam bez etiket, ale letos mam v plabu je vymyslet a pripavit. Sklenice pro prodej zatim pouzivam se vcelou, ty druhe sklenice plnim pro rozdavani v rwmci rodiny nebo pro prodej nejblizsim sousedum a znamym, u kterych vim, ze obal neresi.
Chapu snahu vcelaru pouzivat jen nove sklenice, na druhou stranu kdyby pouzivani vratnych sklenenych obalu bylo hygienickym nebo potravinarskym problemem, twk by se nevykupovaly lahve.
Ty vybrane sklenice nepouzivam proto, abych mel nizsi cenu, to jestli mi nekdo prinese sklenici nema na cenu vliv, to by za chvili mohli lidi chtit "samosber" Smile).....ale proste proto, ze mi to prijde sprqvne z duvodu NEprodukce zbytecneho odpadu.
Ale chapu i nazor, ze vyhozeni sklenice do trideneho odpadu je take ekologicky zodpovedny pristup.
Az budu mit vlastni etikety a specielni skelnice, tak to je pak jina situace.
Přátelé, berte níže uvedenou debatu jako malý průzkum trhu. Přemýšlím nad jedním projektem, rád bych do toho zasvětil i Vás.

Chtěl bych zde rozproudit debatu s těmi kolegy, kteří vytváří medové přebytky, a které už se jim hůře prodávají konečnému zákazníkovi, neboť jejich prodejní záběr je již "vyčerpán". Nabízená cena ve výkupu 70-80,-Kč/kg je málo, to se shodneme. Otázka zní, za kolik by pro Vás bylo "férové" prodat med ve Vaší sklenici s Vaší etiketou, ale prodej nechat na někom jiném?
Prosím piště jen Ti, co by měli 500, 1000 kg a výše.
Tomaso, a to mnozstvi pocitas za celpu sezonu nebo na jedno vytoceni, tj. Tekuty nebo i zkrystalizovany?

Jako asi tusim, co to je za projekt, vnucuje se mi vsak otazka, zda ucast na takovem projektu nemuze ve vysledku danemu vcelari kanibalizovat jeho stavajici objemy a v souctu vysledkem muze byt zhorseni jeho situace.
Nepisu to ve zlem umyslu, ale proto, ze casto se vymsli a rozmyselji veci a uvazuje se jen o pozitivech a o negativech a nejhorsim moznem scenari se neuvazuje.
Minimum je 120kč.
Také mi to po propočtech vychází na těchto číslech. V praxi by to probíhalo.... emailem zašlu co musí etiketa obsahovat za zákonné náležitosti, odsouhlasíme si design, přijedu, naložím, zaplatím, odjíždím. Ale za kvalitu si bude ručit včelař svým jménem a vším co by s tím souviselo jako při běžné reklamaci mezi obchodníky.
V úterý budu mít na toto téma nějaké jednání, to mne posune dál.
TF, nechci ti kazit radost z toho tvého nápadu, ale toto už není prodej ze dvora a platí úplně jiné podmínky. V několika ohledech.
Referenční URL's