Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
zatím -1 včelstvo a -1 oddělek. průběh stejný. spad podprůměrný, postupně slábly, končily bez plodu a bez zásob, loupež tichá, té normální bych si snáď všiml, dyž su u nich dyž né každý den, tak obden.
Ako viete na čo včelstvá hynú ? Treba nosiť vzorky uhynutých včiel na veterinu - protokolárne ! každé uhynuté včelstvo.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2007-39#cast4
(2) Osoby uvedené v odseku 1 sú ďalej povinné
a) pri kontrole chorôb zvierat a hlásení chorôb
1. bezodkladne hlásiť orgánu veterinárnej správy každé podozrenie na chorobu uvedenú v § 17 a 18 a choroby uvedené v prílohách č. 4 a 5, úhyn zvieraťa s podozrením na tieto choroby a umožniť jeho vyšetrenie,
Je tam aj klieštikovosť = je to povinnosť včelára.
Večerní Praha napsal(a):..letošní (rok) může mít na počet včelstev dramatický dopad. Mnoho úlů bude na jaře s velkou pravděpodobností prázdných.
Pravděpodobnou příčinou není pouze roztoč Varroa destructor, ale také působení virů... Pokud se na stanovišti takové kolabující včelstvo vyskytne, včelař včas nezasáhne a neutratí ho, nastane dominový efekt a skrze rabování se nákaza velmi rychle rozšíří na ostatní včelstva v okolí.

Začíná přibývat příspěvků s podobným obsahem.
Zásadní otázka je: Jak se ty viry nebo bakterie dostanou do včel, neboli kudy prolezou do jejich těl tak rychle, aby celé včelstvo za 1 - 2 týdny zkolabovalo nebo zmizelo???
(20.10.2019 10:54)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
jak myslis to leceni chybne aplikovanou kyselinou ?
Chose

Když mi dotyční popisují jak dávájí KM v deskách do podmetu nebo jak jí dávkují do slabých oddělků až včely vylézají ven z úlů. Pak se diví, že mají spady (teda někteří to ani nesledují) a teď jim to všechno padá.
...za všechno může to horko...Dodgy

...už aby přišla pořádná z e j m aCool
Za všechno může sám včelař, který se nepřizpůsobil novým horším a složitějším podmínkám. Pak neustálému důvěřování "rádoby vedení" v dobrém úmyslu. Vězte, že bude třeba uplatňovat nové postupy ve včelaření.
(20.10.2019 17:30)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Ako viete na čo včelstvá hynú ? Treba nosiť vzorky uhynutých včiel na veterinu -

Jak kdosi píše výše - Večerní Praha to vystihla přesně

Včelaři, kterým na stanovišti uhyne 25 % včelstev a více, mají povinnost tyto úhyny nahlásit na Státní veterinární správu (SVS). Lze se však domnívat, že mnoho včelařů úhyny svých včelstev zapře. Důvodem je obava, že by přišli o dotaci 1.D
...môj názor je jednoduchý... či premnožený klieštik alebo
"Akútna paralýza včiel (APBV)"... Angry
Väčšina s nás by poznala paralýzu - postihnuté včely nie sú schopné lietať, majú trhané pohyby celého tela, zrýchlené pohyby zadočka alebo sa trasú. Zdravé včely bránia chorým včelám vstúpiť do úľa.
ale
vírus akútnej paralýzy nemá takéto viditeľné príznaky aby včelár mohol zasiahnuť.Jedným znakom môže byť zoslabnutie včelstva, lenže to môže prebehnúť aj za 3-4 dni! A v úli zostane matička a za hrsť včiel!

Jediné čo môžme robiť je nedopustiť rozmnožovanie klieštika, lebo už sa dokázalo, že čím vyššia populácia klieštika včelieho vo včelstve, tým vyššie vírusové zaťaženie.
Chronická paralýza sa dá odhaliť na popisovaných príznakoch, akútna zlikviduje včely a ty nevieš ani kedy a prečo...

majú rozličné vírusy ako pôvodcov (chronická - skupinu oválnych vírusov 22 nm širokých a 30 až 65 nm dlhých, akútna guľovitý vírus o priemere 30 nm...)
ale to je skôr info pre labáky, nám včelárom je to na dve veci...
Poznámka:1D neberu
Z jednej strany od môjho stanovišťa je včelár, ktorý má úhyny max. 1-2 včelstvá z 50 bez ohľadu na expanziu VD. Sused z opačnej strany prišiel o všetkyých 16 včelstiev. Z rozhovorov usudzujem, že ošetrujú rovnako. Aký detail rozhodol ?
@Frey:
Tak pokud davak mravencinu do podmetu, tak to asi jakoby nelecili. Pokud se nemejlim, KM je tezsi nez vzduch a pada dolu, takze pokud ji davali jen do podmetu, holky to zvladly vyvetrat a melo to minimalni vliv.
KM davam nad vcelstvo, na horni loucky a musim rict, ze to od nekterejch pada dobre. Ale zatim se drzi vsechny, nejspis mistni VD nejsou "zavirovany". Pripadne tolik. Ale jeste uvidime, je moc brzo na zavery.
chose
Dvorský napísal.Čo rieši 99 perc včelárov dnes ,mohli vyriešiť bez problémov začíatkom června.... ja neviem,myslím že je tam napísané všetko. Je treba virusovým chorobam a klieštiku spraviť takzvanú stopku pred vznikom ,odchovom zimných včiel, v auguste /srpnu/je tam toho už v plode mnoho-nemožno s veľkou pravdepodobnosťou sa spolahnúť, že sa včelám nič nestane. Myslím, že prevencia je lepšia ako už akútna liečba... A Dvorský má a zvykne mať pravdu.Cool
Takže pánové – jeden další příklad s KM, kdy vás už přesvědčím:
V jednom včelstvu u mne na stanovišti se vyskytly 20.10.19 třesoucí se včely – asi APBV. Vložil jsem nahoru do nich Formivan s obsahem 1dcl 85% KM a včely jsou zase OK. Odpar byl rozložen asi na 10 dní. Chce to včas zachytit a dá se s tím bojovat. Jen umět KM používat. I jako profilaxi proti okolním včelnicím. Myslím si, že jak to umí Formivan to neumí žádný odpařovač. Ale fakt nevím.
A KM 85% aplikovaná Formivanem funguje i v podmetu na podzim pod ně, když jsou včely staženy do chomáče.

Oprava předešlého příspěvku - datum měl být 20.09.19.
Prosím o omlouvám se.
Neviem pán Jirko nejak nesedí dátum. Tiež trasúce včely môžu byť najviac postihnuté včely z posledného plodu, ak ich nie je veľa, zopár kusov nič sa nedeje-ide iba o dočistenie včelstva- oni to vedia,teraz tých pár trasúcich včiel zvládnu aj bez kyseliny.Myslím si.
I prd velebnosti.Spravne vyvinuta a vykrmena zimni generace v cervnu neznamena,ze ji neskoli to,co se deje ted pri domino kolapsu.LD si pro jeho nazory a postoje vazim,ale tady s nim souhlasit moc nemuzu.Nevysvetluje to fakt,ze vcelstvo behem tydne klekne.
Tak já této odpovědi úplně nevěřím
("Příspěvek: #179; RE: Úhyny včelstev 2019/2020; (Dnes 12:42); Tomáš R napsal(a): Prominte možná blbý dotaz, ale co vede nakrmená včelstva k loupežím ?
Shromažďovací pud Tomáši. Shromažďovací pud . Nemohou si pomoci. Jak je někde něco zdarma tak ... JK ").
Já měl loupež teď tři dny, dnes jsem ji zarazil, úl vykouřil, zavřel, ještě jej vysířím a vypálím).
Ale, lupičky byly totálně malé černé včely jak bota bez chloupků, no nevím odkud. Moje ostatní (i to loupené) jsou nyní přezásobené lítají jen na svazenku, hořčici aj. (kupodivu co hospodáři poprvé po desetiletí tady zasadili), líají volně pohodově, s nektarem a různobarevným pylem, a jsou už jen světloučké, ochlupené.
Už jsem to zkoušel loni (co tu někde tuším Milan Havelka napsal), včelstva s dostatkem či přemírou zásob už nemají potřebu loupit. Letos je to druhý rok a stejný výsledek. Neloupí jinde a neloupí ani doma. A pak ani nic zlého nešíří.
Nevěřím tomu. Včela (a většinou ani jiné zvíře) v této situaci (přezásobení) se běžně nechová chamtivě jako člověk. Spíše bych uvěřil, že tyto včely (lupičky) mají ... chovatele. Když to nemá kam dát, tak pro to nepoletí. Nebo jo?
To by musely byt vcely zanesene od shora do podmetu,i kdyz jista pravda v tom je-6 r oddelky obsednute od steny ke stene u mne neletaji loupit,nemaji tolik vcel jako produkcni vcelstva....
JosPr- neviem odpovedať, úhyny takého typu som nezažil, nemal , Mne ostali prinajhoršom furt 3,4 rámiky včiel na zimu aj prežili , Ale vírové prejavy vo včelstvách som mal, počnuc topením včiel v krmidlách, chodiacich včiel vo vačšom meradle , ale dával som to do súvislosti s nevhodným pozdným /augustovým/ošetrením včiel proti klieštikovi. nič také ako opisujete ma naštastie nepostretlo .Hádam LD sa ozve ale myslím ,že viry tam hrajú tiež veľmi veľkú rolu....
Vezmu-li to za sebe, poprvy jsem zvysenej spad VD zjistil tusim na zacatku cervence. Coz je u me vicemene po snusce, zvlaste letos. Zajimavosti bylo, ze konkretne u me byly zableseny uly cislo 1 a 3. To bylo uspesne poreseno. Cca od zari je vsak spad v ule cislo 2 nejvyssi na stanovisti, tedy ul mezi prazdninovyma zablesencema. Ale je to na 3VN plus dole VN jako uschovna sousi. To mi ale mozna dost muze zkreslovat spad, zvlaste pri otepleni, kdy holky uklizej.
Spad sleduju vicemene celorocne, v urcitych obdobich ale denne nebo ob den, mam stesti, ze mam holky u domy a kousek od domu.
Rabovka nastesti u me neni, minimalne ne v ramci stanoviste, jen nevim, jestli holky z ulu cislo 2 litaj na nakupy na pole nebo k sousedoj. Mozna proti moribundusu od VD pomaha i KM...
Chose
Chlapi, najlepšie na tom je, že všetci máte pravdu a zároveň nikto. Lúpenie včiel - včely s dostatkom zásob od júla nelúpia. Áno súhlasím, odskúšané. Bohužiaľ nie všetky!!! Je to iste dané genetikou, inak si to vysvetliť neviem, ale niektoré proste lúpia, pokiaľ nezapracú všetky 4 NN medom. Možno na piatich NN by nelúpili, ale to neviem a ani to skúšať nebudem. Skôr prestanem odchovávať z takýchto včelstiev matky, aj keď majú niektoré super výnosy.
To, že nelúpia moje neznamená, že na "nákup" neprídu susedove. A lavína môže začať. Niečo do seba má fakt, že odložence si idú svojim režimom, lúpiť nechodia a hoci sú na 6 - 7 vysokých rámikoch, zbytok úľa je za prepážkou prázdny, tak sa v pohode bránia. Našťastie u nás ešte nie je problém, žeby kolabovali aj odložence.
Čo sa týka kyseliny mravčej v tejto dobe. Tá jednoducho odrovná slabé, neduživé včely. Nie je to problém, ak ich bolo v úli málo. Ale ak ich bola väčšina, je po včelstve. Na iné zázračné účinky jednoducho neverím. Tobôž nie, ak je to rovno 1 deci 85% kyseliny.
K použitiu Ekopolu. Zdalo sa, že je tu konečne prípravok, ktorý nám pomôže v čase medzi znáškami znáškami skrotiť klieštika. Vlani zabral ukážkovo, u nás sme ho použili len traja a mali sme s ním dobré výsledky. Tento rok však sklamal. Ono nie že by klieštik po ňom nepadal, to nie, on padal. Ale vo včelstvách, kde som použil kyselinu mravčiu, tam padal ďaleko viac. Mno a vytriezvenie prišlo po prvej fumigácii. Klieštika oproti minulému roku vo včelstvách s ekopolom bolo o rád viac ako vlani. Kyselina zabrala omnoho lepšie.
Ono je to celé začarovaný kruh, mnoho vstupných premenných, ale pomôcť si bude musieť každý včelár sám. A že tento rok bude prúser aj u nás, tak to už vidím teraz. Starí harcovníci samozrejme nemajú úhyny žiadne Big GrinBig GrinBig Grin Ale my ostatní si medzi sebou info vymieňame a u niektorých je už 1/3 mínus. A mnohí nevedia, čo robiť.
LEN ICH NENECHÁVAJTE VYRABOVAŤ DO TLA!!!!
Referenční URL's