Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mať to v ruke-3D + zápalka. Preliačené viečka ani príškvary na 2D fotke nevidno. Plod bol medzerovitý. Tie červené palčeky by som moc neukazoval.
Môže sa to poslať na rozbor, ale až potom začnú problémy.
Takových plástů je po úhynu spousta, ale bez bakteriálního vyšetření jsou jakékoli soudy nepřesné a zavádějící. Můžete zkusit i sirkový test, ale pokud plásty tlejí dlouho, bude z plodu kaše a víčka mohou perforovat i v důsledku unikajících plynů při rozkladných procesech.
Nevím kolikrát jste videly jak vypadá perforace víček při moru,nevím jaký máte zrak a kolik vám je ,ale nevidím tam jedinou zavíčkovanou buńku s příznakem moru.Viděl jsem je i na naprosto novém světlém díle a tvar barva a propadlé víčka byly i tam což je dané tím jak se larvy pod víčkem rozkládají a je to krásně přes víčko vidět.

Zato tam vidím min.4 příznaky spojené s výše popsaným,co je přesnou příčinou ůhynu nevím,ale Nosema tam je.

Doporučuji vám zajít si na školení o nemocích,kde vám zkušená osoba vysvětlí přímo na rámkách,že mít staženou prdel pokaždý když najdu perforace víček je nesmysl.Je rok 2019 chce se to dovzdělat ohledně nemocí a přstat šířit nesmyslly a strach z Moru......Navíc silně pochybuju o tom(předpokládám že jsem dal foto s nejvěším zbytkem plodu)že by to včelstvo s Morem doklepalo až do této fáze s minimem plodu a jasně jdě vidět,že se ještě včely líhly a zbytek plodu je silně napaden roztočem.Zcela jasně by poškození vylíhlích včel bylo vidět při fotce těch padlích na dně.

Navíc jsou tam vidět min.3 včely které se už nedokázaly vylézt z buňky a ty kdyby se vytáhly budou na 99% bez křídel či zbytků jako odraz poškození plodu roztočem.
Ale dál se strašte Morem vaše věcRolleyes
(19.12.2019 20:29)gusto napsal(a): [ -> ]Nevyzera to na mor vobec..ale ak joseph-pk je z okolia pezinka (PK) a doniesol by mi ten ramik ukazat ,tak by som sa na to mrkol pre istotu..tie perforacie vieckach na fotke su vyhryzene..perforacie pri more vznikajú tlakom plynu z rozkladajucich sa lariev a vyzeraju inak...
Mám z toho rovnaký pocit Wink
(20.12.2019 9:32)KTM napsal(a): [ -> ]...
Ale dál se strašte Morem vaše věcRolleyes
V konečnom dôsledku to je jedno či je to mor alebo iná pliaga, hoci aj červená. Včelstvo zlikvidovať, dezinfikovať, najlepšie spáliť a hlavne hneď z jari nech si Jožko pozve skúseného včelára a poriadne prehliadne ostatné úle...Sad
Ošetření aerosolem, které zařizuje náš spolek bylo 6.12. spády roztoču byly značné. Proto bohužel ještě jedna fumigace 21.12. a takto to vypadá dnes u včelstva kde roztočů padá nejvíce. Tak jsem zvědav na letošní uhyny včelstev okolních včelařů a zejména na úhyny v další sezoně.

[Obrázky: IMG-20191221-114421.jpg]
Když se fumiguje bez zavíčkovaného plodu kde se berou znační roztoči po aerosolu? Od souseda?
(21.12.2019 15:36)Ivosh napsal(a): [ -> ]Proto bohužel ještě jedna fumigace 21.12. a takto to vypadá dnes u včelstva kde roztočů padá nejvíce. Tak jsem zvědav na letošní uhyny včelstev okolních včelařů a zejména na úhyny v další sezoně.

Jo je to drama to uřídit, jinak dělat součet spadlých roztočů po fumigaci dělám za 1 hodinu orietačně jako koeficient co spadne po fumigaci asi za cca 24 hodin. Jestli se dnes zafumigovalo ráno, verdikt a fotku bych udělal až zítra ráno. Je docela teplo tak moc záchytů roztoče kvůli nehybnosti chomáče nebude. Spíš naopak, to co jde vidět x 3 zítra ráno. Takže naté fotce je vidět nyní tak asi jen třetina celkového skutečného spadu po ranní fumigaci.
A jaka by vladla leckde spokojenost nad splnenim naplanovaneho terminu osetreni aerosolem...Moje vcely ploduji prubezne,byt omezene,dnes znova nosily vodu.Posledni osetreni bude mit smysl,az tam skutecne zavickovany plod nebude.Tohle ale nesmyslne vesteni ze zimni meli neresi,naopak je tam pozadavek na provedeni osetreni co nejdriv,aby mel za leden neobsahovala lecebny spad..Uredni siml naridil v prosinci mrazy a pres to nejede vlak.
Podľa foto od Ivosha je včelstvo na 3-4 uličkách, čiže slabšie. Je možné, že ešte 6.12. bol v ňom zaviečkovaný plod? Aerosol mal komplet klieštika zlikvidovať, mohlo však pár kusov ostať. Ale tak veľa? Dokedy ti ešte včely lietali, nemohli si dovliecť niečo zvonku? Lebo ak nie a nemali 6.12. plod, tak aerosol nezafungoval ako mal.
(21.12.2019 15:36)Ivosh napsal(a): [ -> ]Ošetření aerosolem, které zařizuje náš spolek bylo 6.12. spády roztoču byly značné. Proto bohužel ještě jedna fumigace 21.12. a takto to vypadá dnes u včelstva kde roztočů padá nejvíce. Tak jsem zvědav na letošní uhyny včelstev okolních včelařů a zejména na úhyny v další sezoně.

[Obrázky: IMG-20191221-114421.jpg]

Tak to je brutál, to nemám ani po první fumigaci.
Taky jsem neměl takový spád ani při první fumigaci.... Pro Franka to včelstvo je silné a rozhodně není na 4 uličkách jak píšeš.

Ostatní mají samozřejmě menší spád, ale také nějaký mají. Letos asi bohužel některá včelstva nepřestala plodovat, na to jsem chtěl upozornit a toto včelstvo si určitě nějké roztoče sehnalo ze včelstev která jsou pobliž a kolabovala. Na tomto stanovišti mám tento problém že včely někde "seženou" roztoce na jiných stanovištích tento problém nemám.
Při druhé fumigaci nebyl spad roztočů ze včelstva nijak vysoký.
Tak co jsou to virozy a nebo to bude varoázou? Já tady stále nabádám pro pozdní ošetření proti varoa.
...virroáza..
(21.12.2019 20:14)Ivosh napsal(a): [ -> ]Taky jsem neměl takový spád ani při první fumigaci.... Pro Franka to včelstvo je silné a rozhodně není na 4 uličkách jak píšeš.

Ostatní mají samozřejmě menší spád, ale také nějaký mají. Letos asi bohužel některá včelstva nepřestala plodovat, na to jsem chtěl upozornit a toto včelstvo si určitě nějké roztoče sehnalo ze včelstev která jsou pobliž a kolabovala. Na tomto stanovišti mám tento problém že včely někde "seženou" roztoce na jiných stanovištích tento problém nemám.
Při druhé fumigaci nebyl spad roztočů ze včelstva nijak vysoký.

Tady je vidět, že fumigace či aerosol BEZ VIZUÁLNÍ KONTROLY PŘÍTOMNOSTI PLODU je pouhým střílením naslepo. K ničemu.
Kdyby se v tomhle vcelstvu viroza rozjela,uz tam neni ani vcela a ani spad.
A proto by se toto včelstvo v červenci vytratilo jako první. A vy by jste zatvrzele tvrdili že odešlo na vyrozy,.
Len taká moja malá úvaha, lepšie povedané moje malé zamyslenie, no položené na papier. Môže byť i tak, že za hodne problémov dolu, v teritóriách kde bývali a mali by byť, sú očakávané bombastické jarné znášky /a možno nielen tam/ si môžu v mnohom včelári sami. Však po čom prahli? Čo potrebovali? No predsa silné včelstvá už na jar, výborné na znášku. Ako to dosiahnuť? No predsa mať matky, ktoré to "vedia". Kde ich zohnať? No predsa šľachtiť! Alebo kupovať od šľachtiteľov, ktorí sú na to špecializovaní, presne vedia, na čom sa dá "trhnúť". Tento stav trvá x desaťročí a dôsledok máte tu. Máte včelstvá, ktoré z repky pri dobrom počasí na jar prinesú desiatky kg medu. Za to môžu predovšetkým presne za týmto účelom vyšľachtené matky. Výborné na jarnú znášku, čiže "mašiny" na kladenie, pri čom sa ešte zvezie i agát. No zároveň sú to matky, ktoré nevedia kedy s plodovaním prestať. Nepoznajú pojem "my máme na zimu už dosť, svoje si nedáme, iných nechceme". Sú ako niektoré dravce. Predovšetkým sú chamtivé. Boli vyšľachtené na chamtivosť. Ak nie je už znáška, tak chodia kradnúť, kde to len trochu ide. Na jar, v lete, i na jeseň. V tomto období by mali ticho čušať v úľoch a nie to ešte plodovať! Malo by tak diať na základe geneticky fixovaného inštinktu v nich. No asi máloktorý včelár sa pri svojom šľachtení či kupovaní od šľachtiteľov dostatočne nezaujímal i o to, ako to je s disciplínou plodovania matiek, zimnou plodovou prestávkou, išlo mu predsa iba o výborný jarný rozvoj...Dá sa teda povedať že včelári naleteli "ošiaľu" agrosektora. No ten problém nemá. Majú ho ale včelári...
Dnes som len tak, zo zvedavosti, pozrel zhora do pár včelstiev. I napriek tomu že 2-3 dni bola teplota nad 10 st., nočná nad 9 st., tak sú v pomerne tesných chumáčoch v dolnej časti vysokého plodiska vpredu, s presahom do uličky medzi podloženým NN a čušia. Ticho, skoro nehybne. A keď som si predstavil, že by som im mal do toho "brlohu" cákať kyselinu...tak to teda nie. Bral by som to ako ich týranie, cítil by som sa ako barbar...Len tak, pre "prču", chrsnime teraz vedro kyseliny do brlohu medveďa.... Wink No úbohé včely sa nevedia účinne pomstiť. Šľachteniu na varoatoleranciu by malo predchádzať šľachtenie na "disciplínu", ako prvý krok....
Jsou i horší věci, co jsou jim jsou schopni včelaři provádět. Trocha kyselinky, co by přípitek do nové sezóny, jim pomůže. Podávám teplou.
no jo chlapci, vy tu basnite o matkach, ktery prestanou v zari plodovat atd, "nadavate" na matky, potazmo nam, ktery maji jeste nyni v ruzny mire plodujici vcelstva, ale jak se zacinajici vcelari dostanou k tem spravnym matkam ? Samy "hudrovani" misto "mam vcelstva s plodouvou pauzou atd" a za rozumnou cenu mohu zaridit z nich matky, matecniky, ...
Jestli chapete jak to myslim.
Chose
Referenční URL's