Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Žádné kvasinky, je to varoáza, říkal to Barnat.

-------

Lecvy: viry mají omezenou životnost, nech to venku přes zimu přemrznout, těch pár měsíců bude stačit... Většina virů má životnost bez hostitele max pár týdnů
Jak dlouho trva,nez vcely vycucnou kbelik cukerneho roztoku? Dalsi den je prazdny.
Prenos trubec-sperma-matka-vajicko,pokud to neni jen teorie, by byl vysvetleni postupu viroz do oblasti,kde roztoc bezne nepusobil kolaps vcelstva.Ale porad je to prenos pouze 1 konkretniho viru.Co ty dalsi?
Že není příčinou roztoč bych věřil jen tomu, kdo dělá týdenní monitoring a včelstva odešla při dosažení spadu max 3/den. Takový se mezi vámi nenašel, takže nehledejte chiméru. Viry, NC a POR jen proces urychlí. Pokud je včelnice "v plamenech" (stovky včelstev), umím si představit, že už roztoče k šíření požáru není potřeba. To je ale závěr masívní epidemie na jejímž počátku byl roztoč.
Uhyny včelstev.........co si mám vybrat ,cukr,doba,varoáza krmení,ošetřování, co je nelepší zaručenén ,nechozéní, pozorovaní včelstev, lokalita, postříky , voda vliv na krmení včělstev .Tonocí se stébla chystá Ať sedaří Zdeněk
Tak jsem tu s novinkama:
Lecebnej spad tech 4VN zlodejek je cca 3700.
Co me udivilo ze dost VD jeste lezlo z myho pocitaciho papiru, to jsem jeste nevidel.
Vcelstvo ma jiz dno cisty, zadna larva po rozskrabani plodu ani vcela tam nelezi, dalo jim to ale asi dost zabrat. Jinak se natahly i do ctvrtyho VN (chtel jsem ho puvodne usetrit Varidolu), nosily pyl, spise ale vice vcera nez dneska.
Takze uvidime,jak to daji.

Pohled na spad po 24h po Varidolu
[Obrázky: 2019-11-17-17-01-53.jpg]
[Obrázky: 2019-11-17-17-55-41.jpg]

Jeste z jinyho sudu - jak jsem se v lete tesil na klestika (zivyho) kvuli testum s O3 (jiz nikdy se nebudu rouhat !!! ), dneska jsem to vyuzil a s vedomym toho, ze muzou byt i mene odolny diky varidolu, zkusil jsem delku expozice v nastavku s vyvyjecem O3 - zda se, ze mu 6 minut dela problemy (drtiva vetsina se prestala hybat, natoz lezt), pri pokusech v lete s vosou,vcelou a zavijecem prezilo vse 9 minut.

Chose
(17.11.2019 19:23)JosPr napsal(a): [ -> ]Jak dlouho trva,nez vcely vycucnou kbelik cukerneho roztoku? Dalsi den je prazdny.
Prenos trubec-sperma-matka-vajicko,pokud to neni jen teorie, by byl vysvetleni postupu viroz do oblasti,kde roztoc bezne nepusobil kolaps vcelstva.Ale porad je to prenos pouze 1 konkretniho viru.Co ty dalsi?

Jak dlouho trvá zkvašení kbelíku cukerného roztoku při teplotě přes 30°C?

Řádově během několika hodin....díky exponenciálnímu růstu kvasinek....

Včelstva s virózami normálně na včelnici mám a žádný problém...
Varoaza nezpůsobí takový masivní úhyn tak rychle, tj. během týdne, a u téměř všech včelstev...
(17.11.2019 19:37)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Že není příčinou roztoč bych věřil jen tomu, kdo dělá týdenní monitoring a včelstva odešla při dosažení spadu max 3/den. Takový se mezi vámi nenašel, takže nehledejte chiméru. Viry, NC a POR jen proces urychlí. Pokud je včelnice "v plamenech" (stovky včelstev), umím si představit, že už roztoče k šíření požáru není potřeba. To je ale závěr masívní epidemie na jejímž počátku byl roztoč.

Roztoce sleduju min 3-4 tydne na podlozce uz od konce cervna (cca). Ty 4VN zlodejky maj ale brouky z nakupu, v evidencnim listu vcelstva 14.9. po zkusebni aplikaci KM uz mely 150 broucku, do te doby 0 0 nic, jen od zari to zaclo rust..

Chose
Českí kolegovia, čo presne znamená podletí ? Je to jar ? Alebo ktoré konkrétne mesiace to zahŕňa ?

Ak je to teda jar, tak Ty im tam Zdeněk len počas jari fúkneš 5 x Amitrazum
+ 1 x Tau-fluvalinatum ako účinnú látku, lebo tak to z Tvojej odpovede vyznelo ??
[/quote]

Tady jsme si nerzuměli já léčím jen na podzim celkem 3x 2x varydolem a 1x M1 AER . Foukám to tam furetem ve vodním roztoku.
Chose.
Mám generátor ozonu s výkonem 0,5g/h
Není to velký výkon a úmrtnost v uzavřeném prostoru o obsahu 350ml průměrně je:
Škvor-15min
Vosa -15min
Housenka zaviječ voskový 1,5 hodiny!!!!!!!!
Včela-3min!!!!!!!!!
Pozor po 2min včela uhyne i po odvětrání za další 4min.
Jde o to,že hmyz uhyne i po zdánlivém přežití ozonizace,neboť i po tomto krátkém čase je neratně smrtelně poškozen.
Bohužel právě včela toho vydrží nejméně.
Cesta proti úhynům,by mohla být ničeníní virů a bakterií v nástavcích.
Neříkám,že dokonale,ale zničit viry na úroveň kdy už to potom včely ustojí.
1min.ozonování dvou uzavřených nástavků k39 neboli BVD (39x24/11rámků) včely přežily.
Úhyny zatím nemám.
Spad po ozonu stejný.
Na 2 minuty jsem zatím neměl odvahu.
Ať to bzučí.
Hoj,
dikas za srovnani. Vcela z letnich pokusu uletla, tudiz neni info o jeji smrti, necekal jsem to tedy ze zdrhne. Je tedy mozny ze padla nekde za letu.
Letos jsem mel urcene vcelstvo, tzv. mrzaka, ktery byl urcen k temto pokusum, jenze on se pak nejak zmatoril, tak mi ho bylo lito. Ale tvy data si vezmu k srdci a budu brat v potaz. Nicmene jednu davku ten mrzak zazil - 38s s vyvyjecem a nasledne 38s s expozici. Vyvyjec 20g O3/h - preziti bez problemu a mam pocit ze od te doby se zacal matorit. Nemusi to vsak souviset. To vcelstvo stale zije.
Chose
Dohaduje sa tu o príčinách úhynov tak vám priblížim ako vyzerá úhyn na varoázu. Nejedná sa o moje včelstvo. Je jedno z dvoch o ktoré sa v rámci možností trochu starám lebo majiteľ sa moc nechytá ale to nebudem teraz riešiť. Včely boli kŕmené zhruba od pol augusta až do konca septembra. Niekedy v polovici októbra mi bola hlásená čudná aktivita. Keď som prišiel včelstvo bolo v podstate už KO. Na podložke vrstva vosku a na site hodne mŕtvoliek ale v úli málo včiel a zásoby fuč. Bolo vyrabované, na dvoch rámikoch ostal zaviečkovaný plod veľkosti detskej dlane. Dielo som rozobral nahádzal do igelitového vreca a uzavreté odniesol domov že ho na jar vytopím. O dva týždne ma napadlo že by som mal pozrieť pod viečka toho plodu. Hneď v prvej bunke bolo pár klieštikov. V ďalších tiež. Asi v piatej bunke bola biela larva ktorá bola zaviečkovaná asi jedna z posledných pretože v pude sebazáchovy sa na ňu vrhlo čo mohlo. Neuveriteľných 23 VD. Ďalšie som uz jednotlivo neotváral ale ostrým nožom zrezal viečka a vyklepal obsah... Čo sa týka liecby, vlani boli preliečené avartínom, tento rok nič až do toho úhynu. Vtedy som vo vedľajšom včelstve zapálil Avartin. To včelstvo vyzerá zatiaľ vporiadku.
(17.11.2019 22:11)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Vyvyjec 20g O3/h - preziti bez problemu a mam pocit ze od te doby se zacal matorit. Nemusi to vsak souviset. To vcelstvo stale zije.
Chose

ozon funguje aj ako dezinfekcia. Mozno to vcelstvo odrovnaval nejaky virus/bakteria/huba alebo ich kombinacia a ten ozon pomohol. Hmm ktovie..Huh
Zopár poznámok k predchádzajúcim príspevkom:

Podletí je neskoré leto - august, september

Klieštik na amitraz neumiera, umiera na podchladenie na podložke

Varoáza nie je úhyn len na premnoženie klieštika, varoáza je úhyn aj na virózy prenášané klieštikom. Ak by sa ale niečo šírilo spermou trubcov nie je to varoáza.
Když pořád nedáte pokoj stou varroázou, tak patrně na vině všech úhynů je enzym zvaný varroáza, a kdo na to přišel? VÚVč. Dol, tak to bude vono.
OK, tak opravujem , bol to kolaps včelstva ktorý bol vyvolaný VD. Tiež sa mi pojem varoáza alebo vaoratóza ako uvádza wikipipédia moc nepáči. Viem že samotný VD nie je príčinou kolapsu včelstiev. Niekedy skolabuje včelstvo ktoré ich má pár a niekedy ani tisíce nemusia spôsobiť kolaps. V roku 2014 som mal včelstvá kde bol sumárny liečebný spád aj viac ako 15000 a prežili to.
Letos se mi potvrdila veliká efektivita léčení křídou podle L. Dvorského.
Křídu budu používat od teď zcela nekompromisně.
Ja mám vyššiu triedu liečiva. Volá sa Včelárske záznamy.xls.Wink
(18.11.2019 7:25)MMacek napsal(a): [ -> ]OK, tak opravujem , bol to kolaps včelstva ktorý bol vyvolaný VD. Tiež sa mi pojem varoáza alebo vaoratóza ako uvádza wikipipédia moc nepáči. Viem že samotný VD nie je príčinou kolapsu včelstiev. Niekedy skolabuje včelstvo ktoré ich má pár a niekedy ani tisíce nemusia spôsobiť kolaps. V roku 2014 som mal včelstvá kde bol sumárny liečebný spád aj viac ako 15000 a prežili to.
A to je tá lotéria, na ktorú doplatil aj Maroš. Nikto nemôže tvrdiť, že je nezodpovedný včelár. Mohol mať straty len 20 %, 40%, čo by ešte ustál. Ale mal straty 95% a nedá sa z tejto zlej skúsenosti poučiť, pretože nevie, kde urobil chybu. Ak stačí v zootechnike len drobný detail, ktorý rozhodne o úhyne, mali by sme ho spoznať. https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uhyny...#pid225773
Nechcem byť zlým prorokom, ale za rovnako neznámych okolností sa môže stať, že takto dopadne aj Zdenek Barnat - sorry.

Na budúci rok skúsim na pár včelstvách netočiť med a liečiť každé dva týždne /Varidol-KM na striedačku/ od prvého po posledný prelet, čím by som mal dostatočne eliminovať "varoázu". Na jeseň by mali byť včelstvá OKIdea Ak uhynú, tak problém nie je VD, ale môj pokus Wink ?

Vrátil by som sa k príspevku: https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Izola...#pid171783
Kleitkovanie by som ale skúsil koncom júna. Reinvázii VD nerozumiem. Rabované sú včelstvá bez včiel. Ako je možné, že si desiatky rabujúcich včelstiev prinesú po 200 a viac rotočov, ktoré za týždeň spôsobia kolaps včelstva ?
Ani to ti Alberte nemusí stačit, protože to bude jen krátkodobé působení jen na foretické roztoče. Během několika dnů můžeš mít na plodu tisícovku, aniž je zasáhneš. V tomto období (podletí a podzim) jsou efektivní pouze vícenásobně aplikované dlouhodobé nosiče akaricidu, tedy KM na dlouhodobém odpařovači nebo často dávkovat, KŠ+glycerin, gabon, apitraz, apivar a jiné na bázi thymolu,... To je pro ty, kteří nemonitorují a chtějí mít jistotu, včely jsou dva až tři měsíce pod vlivem. Vyjma KŠG jsem to nezkoušel a nevím, co na to včely.
A to je tá lotéria, na ktorú doplatil aj Maroš. Nikto nemôže tvrdiť, že je nezodpovedný včelár. Mohol mať straty len 20 %, 40%, čo by ešte ustál. Ale mal straty 95% a nedá sa z tejto zlej skúsenosti poučiť, pretože nevie, kde urobil chybu. Ak stačí v zootechnike len drobný detail, ktorý rozhodne o úhyne, mali by sme ho....
No právě, než naříkat že nevím, je potřeba se ponořit se do historie již neexistujících včelstev a sledovat pouze 3 ukazatele a pak sama sebe zhodnotit, co jsem udělal za posledních 5 let, aby tato situace nenastala. Vylezou nám tak hodně zajímavé věci. Jinak asi před 10 dny jsem napsal příspěvek o oddělcích a ejhle kdo byl na Colossu tam také černé na bílém a ještě napříč republikou a s již hodně velkým počtem respondentů. Takže co s tím? Zdraví R. S.
Referenční URL's