Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.11.2019 18:29)Karas Jozef MVDr napsal(a): [ -> ]Posledné roky už som všetko vložil do svatenej vody a pomáha to!!!

Gratulujem.
(09.11.2019 12:23)milan.hula napsal(a): [ -> ]Už se ví nějaká předběžná přibližná statistika úhynů?

1) Kolik z cca 620 tis. včelstev v %

2) Nejvíc postižené okresy, kraje


...u nás zatím klid ….jen jsem si chtěl porovnat oficiální výsledky a s věšteckou koulí....cca 100 tis. včelstev (letos a v příštím roce dohromady)Surprised

Milane myslím že jsi svůj odhad hodně podhodnotil, u nás na východě to vypadá hodně špatně.
Jak kde, taky jsem na východě. U nás celkem na desíti katastrech 1035 včelstev je průměr 4,6%. Záleží jako vždy které údolí.
Prej má velké úhyny Vamberk a Rychnov
Frenštát, Nový Jičín - úhyny několika včelnic. Podle veteriny viry z varoázy, spad před kolapsem 15-20 brouků. Letní léčení varomed.
Letní léčení 2x varromed a vše žije.
Nový Jičín... jarní přeléčení Varromed s minimálními spady. O prázdninách rapidní a skokové zhoršení zdravotního stavu. Do konce srpna jsem vše zachraňoval a podařilo se (zatím). Pokud bych tam přišel jako někteří až v říjnu s Varidolem, neměl bych dnes určitě nic.
No a teď je otázka , jestli tohle chceme? Je tohle genetika, kterou bychom měli mít a mnozit ji? Není to kontraproduktivní?
Jistě, že chceme. Včelstva odolná vůči kolapsům nebudou třeba, až budeme mít včelstva, která k nim nepovedou.
Nechtěné bond-testy můžeme využívat při šlechtění tím, že nám zvyšují infekční tlak pro naše testy, ale cílené šlechtění kolapsy neboli bond-testy zatím nevede k cíli.
Jirko, domino efekt není šlechtění, to padnou i nadějná včelstva.
Jarní léčení a pak letní léčení vedou k čemu?? O tom já jsem mluvil. Domino efekt je svině, to já vím moc dobře. Ale když se léčí několikrát za rok, jak chcete poznat co v těch včelách je, co umí. ...Jinak dělat bond testy tak, že akorát vynechám léčení a jinak se k těm včelám budu chovat '' normálně'' je odsouzeno ke 100% neúspěchu.
Pokud má někdo 10 včelstev, nebo mu je 70 a je na žebračence v duchodě, určitě nemá chuť dělat bond testy se svými včelami. Je pravda, že se nevhodně šlechtí prvděpodobně sesterská genetika kolabujících včelstev, ale aspoň je vidět, že nějaké udržitelné výsledky bond testů jsou vzledem k tlaku okolních trubců mimo realitu. Stejně tak není zřejmé na co vlastně včely uhynuly. Nevěřím na bond testy ani na univerzalní nezničitelné včely odolné VD, postrikům, virům a třeba NA, NC.
(10.11.2019 18:07)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jarní léčení a pak letní léčení vedou k čemu?? O tom já jsem mluvil. Domino efekt je svině, to já vím moc dobře. Ale když se léčí několikrát za rok, jak chcete poznat co v těch včelách je, co umí. ...Jinak dělat bond testy tak, že akorát vynechám léčení a jinak se k těm včelám budu chovat '' normálně'' je odsouzeno ke 100% neúspěchu.

Myslím, že si rozumíme. Jen jsem chtěl zdůraznit, aby někoho nenapadlo "šlechtit" bond testy.

Nakousli jsme něco, co by chtělo vydiskutovat, co je lepší?
- nechat traviče v nevědomosti a nechat je i sebe koupat v kolapsech (už si to umím zařídit, koupu se celkem rád)
- informovat traviče, že je právě příležitost k tomu účinnému trávení, jinak bude problém a oni to zvládnou a my nemáme hoňky, jak si uhlídat to cenné, co máme

Myslí si, že už to, že se najde travič, který tráví cíleně, je u nás velký pokrok.
Já se kloním k tomu, co tu napsal Milan Havelka. V podstatě je velmi těžké něco šlechtit v našich převčelených podmínkách a dle mého už vůbec ne, když se na stanovišti jednou vyskytnou viry. Šlo by to jen v izolovaných okrscích, kterých je u nás jako šafránu. A je v podstatě jedno, jestli šlechtíš tím, že jim ubereš tlumení varaocidy nebo zootechnikou. Málo lidí si uvědomuje, že brutální zootechnika je pro včelstva stejná a možná ještě větší berlička jako chemie. Také to chce vychytat rok - jsou roky, jako třeba letos, kdy vůbec nemá cenu (alespoň u nás) experimentovat, protože je z okolí obrovský tlak.
Jinak např. Tvé výsledky, kdy včelstvo bez ošetření ničí VD zvýšením teploty v plodišti jsou velmi zajímavé a povzbudivé. Ať se daří i dále.
Já zase nevidím smysl selektovat v izolovaných okrscích, kde nebude patříčný tlak okolí, to pak bude fungovat jen v tom okrsku a skutek utek.
Co už víme:
...100 tisíc uhynulých včelstev 2019/2020 Wink

Co potřebujeme doplnit:

Kolik a kde uhynulo?Confused

např.:
Chebsko úhyn 15 000 včelstev
Frýdecko úhyn 10 000 včelstev

....atd.Blush
Tohle bylo pred par lety hezky po okresech v %,od te doby podlehaji tahle cisla prisnemu utajeni.Dostupna jsou pouze cisla z Hradistka,kdy se uhyny zamaskuji oddelky vytvorenymi dalsi rok a ejhle,ztraty do 10 % funguji.
Za ZO po zjisteni stavu mame ztraty zanedbatelne.
(10.11.2019 18:07)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jarní léčení a pak letní léčení vedou k čemu?? O tom já jsem mluvil. Domino efekt je svině, to já vím moc dobře. Ale když se léčí několikrát za rok, jak chcete poznat co v těch včelách je, co umí. ...Jinak dělat bond testy tak, že akorát vynechám léčení a jinak se k těm včelám budu chovat '' normálně'' je odsouzeno ke 100% neúspěchu.
OK a čo je správna metodika ? Bond testy, alebo " přiměřně":huh:
Aká koncentrácia vírov likviduje včelstvo cez potravu a aká sinergicky cez poškodenie VD ? Na čo Vám uhynulo do týždňa včelstvo = NC, alebo vírusy ? Čo je primerané liečenie ? Aké sú kriteria na bond testy ? Otázku viem spresniť...
Ak získame z laboratorii výsledky, môžeme problem riešiť. Je to logický postup.
Opakujem, bez dohody a laboratornej podpory sú tu len dohady a kecy.
Na co laboratorní výsledky?? Nosemu poznáš v mikroskopu. VD okem. Ostatním můžeme říkat virozy nebo CCD, ale je to jedno. Kritérium pro výběr včelstva do dalšího chovu je přežití na mém stanovisti s mojí zootechnikou. Když zpozorujete onemocnění včas, zasáhněte a vyřaďte ho z chovu. Pokud se dožije jara vyměnte mu matku. Nejde o žádné šlechtění, je to jen pozitivní výběr a negativní selekce. Nejdřív přírodní, potom včelařova.
Referenční URL's