Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prodám a budu dělat osvětu.Jinak si je koupí jinde a dopadne to ještě hůř...
To že já neprodám neznamená,že je nedovezou od kohokoliv a odkudkoliv a s čímkoliv....
Věci nejsou černobílé a "zásadní" stanoviska typu prodám,neprodám....nejsou cestou vpřed ,ale pro vlastní okolí rizikem.
Patko, on jím to prodá někdo jiný, je to kšeft a bude to bůh ví odkud, takto to bude alespoň místní včela (předpokládám).
Akože sorry, ale písal, že to sú dlhoroční včelári, ktorí boli naposledy pri včelách KEDY???? To skorej naučíš nového včeláriť ako starého prevychováš
ja ti naprosto rozumím....tento boj je hodně složitý,ale během času se mi pár zdánlivě nereformovatelných jedinců podařilo uvést na správnou cestu(správná je teď a pro mne a budoucnost ukáže)i 70-ti letý děda může být přístupnější než 40-ti letý blb.ti pánové jsou čerství důchodci a neměli by být nereformovatelní, jen si zvykli na to ,že jako spousta dalších nepoužívat svoji hlavu a po soudružsku to dělali společně ,ale na hovno.....
pro příklad znám MO ,kde včelaři ,kterým předseda "léčil" aerosolem všem 20 let teď někteří tvrdí,že jim je otrávil a chtějí náhradu škody...protože nikdy jim včely nepadly..
(05.03.2020 19:12)Petr L napsal(a): [ -> ]
(04.03.2020 23:15)JosPr napsal(a): [ -> ]Podle cmsch je vcelstvo "spolecenstvi vcel schopne prezimovat,ktere plne obseda nejmene 7 ramku ramkove miry 39x24,odlisna mira se prepocitava." Tudiz 6 ramkovy zazimovany oddelek je k 1.kvetnu pro hlaseni do Cisu vcelstvem,pokud splnuje tuhle definici,tudiz muzu vyzimovat klidne 2x tolik vcelstev nez jsem zazimoval.. Smile Ktery dement tyhle definice vymysli,to netusim,platnost od 1.8.2019.


Josefe už je to zase jinak. Od 15.1.2020 došlo ke změně vet. zákona, je to i ve Včelařství 2/2020 příloha str.14.

Zákon č. 166/1999 Sb.
Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
§ 3
Základní pojmy
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
c) hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové, včely, včelstva a hmyz určený k lidské spotřebě nebo k výrobě zpracované živočišné bílkoviny,

ll) včelstvem společenství včel, které obsedá včelí dílo,

mm) včelím dílem voskové plásty vystavěné včelími dělnicemi, a to i mimo rámky; součástí včelího díla je včelí plod ve všech vývojových stadiích a glycidové a pylové zásoby.

Myslím si že Josef má pravdu musiš si přečíst §3 odstavec 1. Novelou vyhlášky č. 136/2004 Sb. s účinností od 1. 8. 2019 je zavedena definice včelstva. Ať se daří Zdeněk
Pravda, pro účely evidence je to :

"n) včelstvem společenstvo včel, schopné přezimovat, které plně obsedá nejméně sedm plástů rámkové míry 39 × 24 cm; odlišná míra rámků se přepočítává."

pro účely veterinárního zákona :
ll) včelstvem společenství včel, které obsedá včelí dílo,
mm) včelím dílem voskové plásty vystavěné včelími dělnicemi, a to i mimo rámky; součástí včelího díla je včelí plod ve všech vývojových stadiích a glycidové a pylové zásoby.

proč se vlastně říká že co právník to jiný výklad zákona...... Cool
http://www.ecyz.sweb.cz. Havirov ztraty 69%
Ted uz muzu dat i konecny scot za ZO Pteni-ztraty 14 %,z toho 13 % v obdobi zari- rijen a pouhe 1% v dalsim prubehu roku,z cehoz docela jasne plyne,ze zimni generace poskozena roztoci nebyla (jak nam tvrdi Vcelarstvi- to by vcelstva odchazela prosinec leden) a naprostou vetsinu ztrat ma na svedomi roznos smakulad z prvotne kolabujicich vcelstev po nejblizsim okoli v zari-rijnu.Preberte si to jak chcete.
Tak že vlastně ony si to ty umřelý včelstva donesli. Z jakého dúvodu by krátkověké včely umřely až prosinec leden ??? Jinak 14% úhyny není žádná katastrofa,předpokládám že to odneslo pár jenotlivcú

U nás úhyny jen normální jak bývají,ztráta matky ,trubcokladnost a myši. Ale výsledky měli se rapidně zhoršily a natírat plod má asi 13 včelařú. To teplo nás dohání i na horách a to teplo může za úhyny proto že se léčilo na nornální roky.
Presne tak,roznos smakulad diky loupezim kolabujicich vcelstev a nasledny domino efekt.Byt mohla byt pricinou vcelstva,kde mohl byt premnozeny VD,kazdopadne tim duvodem k dominu uz bylo uplne neco jineho nez VD.
V souvislosti s timhle musim opet poukazat na nesmyslnost PRUMERNYCH vysledku spadu VD na stanovistich v zimni meli,ale dulezitost kontroly a vyhodnoceni zimniho spadu primo vcelarem po JEDNOTLIVYCH vcelstvech,pac jen tak je mozno odhalit potencionalne nebezpecna vcelstva na stanovisti.(20 vcelstev,18 cistych a 2 po 10 roztocich,naprosto zavadejici vysledek 1 roztoc/vcelstvo !!!! Klidek,pohoda,tabacek a pri tom 2 tikajici bomby.) Treba se jednou probudi i statni sprava.
Jj, u me to malem odnesly ty jedny vcely, co jim rikam zlodejky. Behem roku relativne nic mimoradnyho, dlouha plodova prestavka pres zimu 2018/2019 - nejmin meli na stanovisti. Ale slaby nebyly.
Na podzim prinos smakulady s DWV a broukama, bez sundani brouku by asi uz nebyly. Sice by me zajimalo, jestli by nebyly, uz nebylo moc letovy obdobi, tak by to nezpusobilo dominovej efekt, ale proste me jich bylo lito je nechat pripadne padnout. Ale po sundani brouka vliv DWV zmizel, vcelstva pokracujou v relativne puvodni sile.

Co me desi je to, ze je v doletu mych vcel obchodak se smakuladou. No vlastne tu smakuladu uz mam na stanovisti, ikdyz pod kontrolou. Nechte me myslet si to Smile.

Chose
Odběrem mněli také opovrhuji ale u nás to něco naznačuje a i v jinývch organizacích. Veterynář nám poslal výsledky za poslední tři roky ze všech organizací okresu. Jasně a razantně se výsledky zhoršují a v teplejších částech okresu jsou i ukázkové kolapsy na varoázu. Tak že pro ty ouřady to nějakou vypovídací hodnotu má a odběr měli určitě nezrušej.
To asi neni zadne prekvapeni,takhle to probihalo i u nas,kdy jsme jeste pred par lety mivali skutecne zimy.(u Vas jste vys,tak to teprve doutna,jeste nehori).Zdenku,proto si troufnu tvrdit,ze za padem vcelstva stoji o rad mene roztocu oproti minulosti,za pritomnosti viroz jeste mene- uz par stovek,v minulosti neskodnych.On totiz roztoc automaticky neznamena viroza,jak se nam snazi namluvit,ale je to stale castejsi jev.Tam,kde o virech jen slyseli,tam uz dnes vidi dopady viroz.
Nevcelarim tak dlouho, ale pravda je, ze narusty spadu za tech par let pozoruju i u sebe. Nebavim se ted o broucich v zimni meli, ale celorocnim spadu.

zima 2018/2019 byla o neco chladnejsi (i tady mrzlo a byl snih, coz se neda rict o letosku) nez letosni a jak to padalo. Krest ohnem bude podzim 2020, kdo nesleduje celorocne spad nebo nema vcely jako Jirka Marx, ten muze zaplakat.

chose
Ale ti včelaři s velkejma úhynama se kterými jsem kde mluvil všichni viděli mnoho broukú a jasně říkají že jim to odešlo na varoázu tak že pouhé stovky to nebyly.
Znaji i neco jineho nez varroazu? Urcite znate stav,kdy se jeden clovek zmini,ze mel kliste,a pet dalsich okolo zacne mit pocit,ze po nich neco leze.Takhle nejak je to i u vcelaru,zvlast po precteni masirek mozku ve Vcelarstvi,ktere vetsina ani nepozna a prejima je jako absolutni pravdu,nevidi lobink pro dolske pripravky v kazde druhe vete.
Taky jsou země, kde se zimní měl nesbírá a nevyhodnocují ani tyhle blbé údaje a pak se výsledek dostaví, třeba Orbánovo a bratři Slováci jakbysmet že? Takže lepší je, podle mě, dělat něco, co mnoho chytráků pohrdavě odsuzuje, než nedělat lautr vůbec nic a až do léta hrát ruskou ruletu!

Zkrátka tvrdím, že kdo čeká s ošetřením proti VD až na to, co sám, neodborně a často nesprávně namonitoruje a pak to neodborně vyhodnotí, že pak už je každý zásah marnost a dostaví se kolapsy.

Nemyslím si, že je třeba ošetřovat až na základě monitoringu, ale preventivně a tudíž to těm "čistým" vč z vašeho příkladu nijak neublíží. Pokud taková vůbec existují, jsem přesvědčený, že neexistují.

A abychom si to ujasnili. Zimní měl nevypovídá, že ve vč není žádný roztoč. To ukazuje jen přirozenou mortalitu roztočů v zimě. Nepamatuju si to přesně, ale dám příklad. Za měsíc například přirozeně umře 10% roztočů z počtu, který v konkrétním vč je. Opakuju, je to příklad, přesná čísla je třeba si někde najít. A tak když umře jeden znamená to, že ve vč zůstalo dalších 9 živých a protože bezplodé období zima trvá třeba 4 měsíce a měsíčně umře jeden, furt tam zůstane 6 roztočů, kteří se začnou zase množit.

Takže. Bludy o tom, že se má léčit až když propukne invaze VD je zcerstná pošetilost, to by byla pravda, když by v některých vč roztoči nikdy nebyli žádní, my to věděli na 100% která to jsou a spolehlivým a správně vyhodnoceným monitoringem by se hledala jen ta vč, kde roztoči jsou. Protože si i úplně čistá vč (nevěřím, že by taková mohle existovat - jen jsme nezachytili spad) můžou nepozorovaně přinést, je nutné vč "léčit" preventivně, protože na 99% v každém vč několik roztočů schopných namnožení a zamoření vč se všemi důsledky je vždy!

Pane kolego, není vždy nepravda vše co vypotí Svaz a co píše Včelařství.
Tento příspěvek je moc dlouhý a málokdo ho dočte a tak v lidech zůstane zafixováno opět jen to, že Svaz je na..vno a Včelařství lže. Ale že je NUTNÉ léčit preventivně se málokdo dozví a i když to dočte celé, stejně to bude líný pochopit a dohledat si sám jak to doopravdy je.
Pak tu bude taky velké % těch, kteří odmítají jakoukoli pravdu či skutečnost z ideologickcýh důvodů a protože jsem to řekl já tak to odmítnou tuplem! "Jaký si to uděláš, takový to máš"
Ted mi unikla podstata Tome.Jak budete preventivne osetrovat 20 vcelstev (z nichz 18 ma 0 a 2 po 10 roztocich-pro nazornost) a Vy obdrzite odborne vypracovany vysledek 1 roztoc/vcelstvo???? Uz chapete tuhle absurditu a nebezpeci takhle schovanych vcelstev v prumernosti spadu bez vlastniho monitoringu?
K posledním příspěvkům považuji za vhodné opět připomenout jednu z možností , jak cíleně preventivně léčit. Přiložená článek byl před lety otištěn ve Včelařství a byl už i na VF.
JosPr

Co je nebezpečného na prevenci proboha? Pochopil jste vůbec co říkám?

A hlavně, kde je víc úhynů, taky, kde se to dělá blbě jak tvrdíte vy a Svaz a časopis nám lže a nebo tam, kde jejich svazy (mají-li Maďaři nějaký a Slovensko je roztříštěné myslím na 3 Svazečky) nedělají to aspoň tak "blbě" jako svaz náš?

Ne kecy, ale skutky hovoří pane kolego! Ale klid, ono se určitě podaří zničit zatím velký český Svaz, že ho Čechům závidí celý civilizovaný svět neřešte, podaří se ho zničit, jsem si jistý.

A je na každém zda chce mít úhyny a tisíce roztočů ve vč a nebo silná zdravá vč. Třeba mě našli v zimní měli u 52 vč 1 brouka, slovy jednoho roztoče. A to nemám jediné varroadno. Taky proto, že tvrdím, že právě tento pekelný vynález přispívá ke stresu, v důsledku něj k oslabení a nakonec v součtu s dalšími drobnými vlivy ke kolapsům.
Referenční URL's