Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Možná ta vaša,
ta naša vyhrožuje prísnymi opatreními.
Aké opatrenia: proti tajným úhynom, proti klieštikom, alebo proti včelárom ? Je to otrava, ale úhyny naozaj sú ?
Pokud se stavi na datu 1.zari tak oficialne budou,az se ty pocty k 1.zari dalsiho roku nepodari dooddelkovat na stejny pocet.Takhle nejak uredni siml nastavil parametry toho,co je uhyn..A az to nastane,jako jednu z moznosti muze chovatelum naridit chovat odolnejsi vcelu...To nevymyslis....
Letos mam -4,zlikvidoval jsem je sam pro nahle zeslabeni-je to uhyn,neni to uhyn? Babo rad...
Jen připomenu: Dne 10.4 2019 jsem v tématu Varroa destruktor napsal toto.

Na virozy nevěřím. Mnohokrát se mi vyztrácelo včelstvo, ale u mne vždy jednotlivá včelstva na různých stanovištích. Vždy jsem pochopil a dohledal jako prvopříčinu varoázu. Píšu že zatvrzele nevěřím na virozy - je to prostě můj názor. Předpovídám že na podzim bude strašně moc úhynú na virozy. Podle mne to bude na varoazu. Vyroza je jen důsledek na zhrouceném včelstvu.Jaro a velké plodování začalo snad už 15.2 a rostoč se bude moct množit o mnoho déle než jiné roky. To zas bude viroz......... no a vidíte už je to tady
Aby včelstvo uhynulo iba na fyzické poškodenie VD, bez sekundárnych infekcií, musel by klieštik poškodiť min 60-80 % zimnej populácie. Aj tak by zostalo 20-40% včiel na 2-3 rámikoch a také včelstvá napriek oslabeniu prežívajú zimu. Ale nám padá celé včelstvo v priebehu 10 dní.
Ak nás uštipne cca 2 milony komárov, až potom umrieme na vykrvácanie Wink. Ale stačí jeden a máte maláriu.
(21.10.2019 19:23)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Pokud se nakazí čerstvě narozené mladušky, vykazují vysokou úmrtnost. Ve výsledku zde máme opět prázdný úl. Mladé včely infikované kolem 15 dne stáří již na tuto nákazu tak náchylné nejsou. To prosím není z mé hlavy. To tvrdí hlavy pomazané a těm bychom věřit měli.
JK

Nevěřím (můžu se mýlit).
Mě padla včelstva, která jsem se poprvé pokoušel zimovat na medu. Předpokládám, že většina včel musela být starší - zimní generace. (plodování bylo omezeno, protože nebyl přísun krmení)
Jedno včelstvo na postiženém stanovišti vzdorovalo déle, to jediné jsem přikrmoval.

Oddělky jsou odolnější i když ne na 100%. Tam nejsou jen staré včely. Možná právě proto to tak je. Z toho vycházím při obraně.
Můžete mít v jednotlivostech pravdu, ale kdo dnes určí tu nejelementárnější, tu nejvážnější, když jste při tom nebyli účastni. Zdeněk to zažil a již se poučil. Mnohé to teprve čeká. Jisté je jen, že padly na rozvrácenou sociální imunitu (zhroucení). O té se zde - nevím, snad ještě nikdo nezmínil.
Pro p. Vochozku: Poněkud Vám pane kolego nerozumím. Co má společného nedostatek potravy (letní hladovění) a s tím související omezení výchovy zimního plodu s chorobami? Není tou příčinou úhynu včelstva spíše včelař, který nepoznal, že včelstvo v období kdy má tvořit zimní generace včel hladoví a proto rezignuje na výchovu mladých včel? Je to jen má úvaha. Z vlastní zkušenosti to nemám.
Vše v dobrém JK
Kdyz byl v CR kolapsovy rok a pres zimu uhynulo nekde i k 40% vsech vcelstev, CSV tento stav konstatoval ke kvetnu dalsiho roku. Zde ani od statu necekejte reflexi ci snad pomoc.

Diskuze o tom co je pricinou uhynu tu bezela nekolikrat. Zaver by vzdy takovy, ze je to synergicky jev vice neg.vlivu.

Ja jsem odsunul vcelnice mimo dosah pylu z repky a nemam problem se zaslabnutim vcelstev a pozdni snuskou z lesa. Zimni generaci (vcetne matek) nenici jen VD, ale i pyl z repky ktery jim nici mikrofloru ve strevech a nasledne i tukova telesa, podobne jako VD.
Josef Křapka - nepíšu nic o letním hladovění. Medu - zásob dostatek.
Prostě, není-li snůška nebo přísun krmení, matky plodují méně. (to snad platí, a dokonce je to vyžadováno, kleštík se méně množí) Poslední snůška byla z lípy a to je v době, kdy zimní včely už mají být hotové (podle moudrých knih)
Pak jsou oddělky (nejen oddělky), které jsou krmeny dlouhodobě a je v nich mnoho včel různého stáří.


Nevěřím, že jsou mladé včely na choroby citlivější, jak píšete.
Súhlasím s názorom, že za úhynom včiel je súčet viacerých faktorov. Myslím si však, že hlavná príčina proti ktorej sme bezmocní sú poľnohospodári a ich postreky, ktoré sa používajú už veľmi dlho. Tieto jedy sú kumulované v zemi a každá rastlinka, ktorá vyrastie hoci aj bez postreku je jedovatá. Nechápem logiku ich myslenia. Však na tej zemi budú žiť ich potomkovia a zanechajú im ju otrávenu?! Ďalšia vec, ktorá ma štve je, že akým právom poškodzujú pôdu, ktorá patrí všetkým, oni ju majú iba požičanú... Určite používajú aj nedovolené a na čierno kupované prípravky. Tak isto sa tieto jedy kumulujú v každom organizme, včely, ľudia... Potom už len záleží na tom, kto koľko znesie. Ak už oslabenej včele ešte pomôže klieštík, slabá biodiverzita rastlín, nebodaj hlad, šľachtenie človekom, tak sa nečudujme, že padajú. A nielen včely. Takto to vidím ja.
Hlavná to asi nebude,
na Šumavě letos padají včelstva s rezervou vzdálená od chemicky ošetřovaných polností.
Pavle, jedy sa nesú vzduchom aj tam kde nechceš, záleží aké je počasie pri aplikácii postreku, otrávené sú aj toky a je možné, že niečo prenesie aj spodná voda, nikdy nemáš istotu. Niekto si mohol priniesť včely s iných lokalít. Možností je veľa. Ako som spomínal, je to iba môj názor. Zober si to podľa seba, ak máš oslabený organizmus, tak ťa skolí aj to, čo inak s prehľadom zvládaš.
Takže zase vím prd, když pročtu toto téma, tak je snad lepší přestat včelařit Big Grin
Proč ne když zde můžeme mít písek ze Sahary tak proč ne viry třeba z Ruska. To je ta globalizace. Pokud si chcete přečíst něco o sociální imunitě tak na mých stránkách jsem pustil první díl.
https://www.vcelarstvi-vitamvas.cz/rok-2019/
Padaj i na Sumave ?
chose
Důležitá je i odolnost včel virozám pak bud propuknou nebo ne.
Výsledky Vašich vzorků jsou následující:

Koncentrace DWV: 1130000 kopií viru vyjádřených na směsný vzorek 50 včel

Virus černání matečníků: pozitivní (virus je přítomen)

Virus pytlíčkovitosti plodu: pozitivní (virus je přítomen)

Virus akutní paralýzy včel: negativní (bez nálezu)

Virus chronické paralýzy včel: negativní (bez nálezu)

Přesto,že DWV ve včelách je,za poslední 3 roky jsem našel na včelnici u baráku(30 včelstev) kde mám včely doslova denně pod drobnohledem včely s pokroucenými křídly v jednotkách letos by mně na spočítání stačila jedna ruka.Spady loni větší než jiné roky(i 500ks)letos spady malé max.v desítkách kusů.

Černání matečníku jsem loni měl pouze od jedné matky z které jsem choval,u dalších 4 se černání neobjevilo..Přestal jsem od ní chovat,přesto tam vir přitomen stále je.
Pytlíčkovitost jsem za poslední 3 roky(co vše pečlivě sleduji)nezaznamenal u žádného včelstva.
Zprávy, které ke mě chodí jsou silně znepokojivé a dá se říct, že úhynový rok je tu. Ostatně roky vzad bylo úhynů také víc než dost. U mě zatím dobré. Mám 5 úhynů na jedné včelnici a jedná se o pokusná včelstva a tak jsem za to rád. Je to včelnice, kterou chci příští sezonu zdravotně revitalizovat a tak jsem tam zkoušel svůj testík na včelstva, kterým chybí tak nějak tah na branku. Testík objevil 15 včelstev, 8 jsem ozdravil, zbytek ponechal osudu. Z těch 7 5 již je mrtvých, dvě poměrně zdecimovaná žijí. No a když se ponořím do historie těchto problémových včelstev je tam také spousta zajímavých údajů a to díky tomu, že tam jsem poprvé ozdravoval a to dost lajdácky. Díky tomu mám pár nových poznatků ke kterým bych se nedostal, kdybych byl precizní. Ony samy o sobě mají úhyny velkou vypovídající hodnotu,když se ponoříme do historie včelstva a správně se ptáme. Za nejsprávnější otázku považuji: Co mají společného včelstva která žijí a která uhynula? Je to stejné jako u lidí odď. patologie. Bez něj by se dodnes přikládaly pijavice a pouštělo se žilou. Proto díky za úhyny a koukejme se od nich něco naučit! Zdraví R. S.
Rudo,muzes byt konkretnejsi treba u ty historie tech vcelstev ? Smile
Dikas.
chose
Proč jsou úhyny 1x za cca 3-4 roky? Kdo může žít tak dlouho v úlu a přežije kombinaci lečiv a postřiků. Jak se to projeví na jejím zdraví a imunitě? Může být matka, nebo dělnice od takhle dlouho žijící matky, kvalitní? Když propukne nosema.a, co se doporučuje k lečbě?(teplo) Když se krmí v srpnu, je ještě teplo. Může to mít vliv na nosema.ca, že nevypukne úhyn?(primární ukládání nosema.ca do medu) Jakmile začnou podzimní chladna, může u oslabených včelstev rychle propuknout nosema.ca?(oslabení) Když začnou včelky loupit, kam ukládají lup?(přenos do dalšího úlu) Když jdou lupičky na lup, nají se, aby zvládly cestu tam a zpět?(rychlé rozmnožení nosema.ca) Kolik % včel z úlu se toho lupu zúčastní. Včely zimované na medu se určitě lupu neúčastní?(taky si něco přinesou a jsou na tom stejně) Plno otázek a odpovědí. Smile Myslím, že to bude kombinace více příčin, ale počátek bude někde u poškozené imunity. Zbytek dodělá na oslabenem včelstvu nosema.ca.
Referenční URL's