Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hoši , když uberete na léčení okamžitě zjistíte, jak na tom vaše včely jsou a že to co chováte, vůbec není jednotný materiál. Zvednou se vám stavy roztoče a v květnu se u některých včelstev objeví virozy. Doporučuji u takových hned zasáhnout a nedopustit rabování v srpnu či v září, kdy taková včelstva. končí. Včelstva s dobrou imunitou se ukáží brzy sama. Jsou na včelnici, kde řádí virozy a nevadí jim to. Jen jim tu imunitu nesmí kazit včelař.
Jirko, pôvodných 10 000 VD pravidelne redukujeme liečením. Nechápem, ako a či sa naakumulovali za posledných 15 rokov virozy a čuchom to nezistím. Preto labáky - môžu to byť strategické informácie aj pre selektovanie. Vieme, že už to nie je klasická varoáza, ale fantom.
Zasáhnout znamená zrušiť citlivé včelstvo ? Netrafiť redukciu liečenia přiměřeně môže znamenať tvrdý bond test. Je to lotéria a chce to odvahu. Ak to je rýchle, monitoring už nestačí.
(18.12.2019 9:28)jirka.marx napsal(a): [ -> ]2X v sezoně 85% KM je málo???? o podzimním ošetření nic nikdo nepsal. Já nevidím mezerníky, jen Hofmanovy rámky.

Tak tu boční loučku namaluj a potom popiš co jsi namaloval a z čeho se skládá. Zase jeden co hrotí diskuzi.

(18.12.2019 9:57)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Včelstva s dobrou imunitou se ukáží brzy sama. Jsou na včelnici, kde řádí virozy a nevadí jim to. Jen jim tu imunitu nesmí kazit včelař.

Neukážou, jde od lidí co toto prezentují jen o krásnou pohádku na dobrů noc. Slovo imunita je hodně ošemetná protože jdeo něko jako akce reakce. A ta není nikdy při opakování stejná. Takže i kdyby se našla vyselektovaná linie, tak zarok, při nějakém jiném druhu tlaku, ta linie umře.

Odpovědí je najít v oblasti fyzikální chemie moudro které prokáže že při přidání této nebo těchto podmínek včela přežije po dobu minimálně 5 let bez problémů bez závažných rozhodnutí. A to trvání nějaké doby s nějakou linií je právě hodně pohádkové vzhledem k problematice neexistence ostrovních chovů včel v našich běžných podmínkách. Jde jen podle mého názoru o marketing a podporu prodeje materiálu.
Ostrovné metody selekcie sa nedajú použiť v prevčelenej krajine. Preto nám zostáva len trpezlivá tvrdohlavá selekcia vrátane susedov. Trpezlivých sponzorov výskumu zostane málo pre minimálne zlepšenie. Selekcia zostane trvalou metodou a až za xy rokov sa dajú porovnať výsledky.
Ak má včelár vyrovnaný rozpočet, tak by musel selekciu sponzorovať a radšej chov zruší, alebo použije klasické liečenie až do doby, pokiaľ sa mu ekonomika úhynov aj tak nepretočí do minusu.
Tak to doporučuji se zamyslet nad tím jak se s migrací materiálu rychle stejně rychle rozšířil roztoč VD. Je to prostě pohádka udržet materiál na uzdě v našich podmínkách v běžným chovu, jedině nakupovat, nakupovat čekat na úhyn a znovu nakupovat. Nene tudy cesta nevede, to bylo jasné hned od začátku úhynů na původního V. Jacobsoni.
(18.12.2019 10:21)gupa napsal(a): [ -> ]Neukážou, jde od lidí co toto prezentují jen o krásnou pohádku na dobrů noc. Slovo imunita je hodně ošemetná protože jdeo něko jako akce reakce. A ta není nikdy při opakování stejná. Takže i kdyby se našla vyselektovaná linie, tak zarok, při nějakém jiném druhu tlaku, ta linie umře.

Když se proselektují včelstva na aktuální onemocnění a počet včelstev schopných přežít bez umělých vnějších zásahů se vrátí v daném roce zpět prakticky na 100%, tak po příchodu dalšího onemocnění, dochází opět k částečnému úhynu a opět se množí ti, kteří odolají nové nemoci. Slova částečný úhyn jsou důležitá, protože žádná nemoc v tuto chvílí nemá 100% selekční tlak, v přírodě a u včely medonosné co víme neexistuje onemocnění, které by zabilo úplně všechna včelstva.
Kdyby se tak opravdu stalo, tak by byla velká náhoda, že za desítky milionu let bychom to byli právě my, kteří by stáli u vyhynutí včely medonosné, to by bylo více než vyhrát ve sportce, taková náhoda se nekoná ani v našich životěch.

Problém nastává, když na to jdeš tak, jak se na to šlo v uplynulé době, tzn. přestaneš to nechávat na přirozené selekci, začneš léčit, potom se nemoci začnou sčítat, počet včelstev schopných přežít bez vnějších umělých zásahů začne klesat až postupně k nule. V případě, kdy jsi u té nuly už hodně blízko, tak se začnou objevovat 100% úhyny, které se od roku 2016 začaly hojně dít.

To znamená, že pokud přichází nová infekce, včelaři, kteří včelaří v souladu s evoluční biologií, mají částečné úhyny. Žádné úhyny nemá NIKDO, ani jeden včelař. Ti, co poctivě léčí a brání v přirozené selekci už na nějaké onemocnění, tak po příchodu nové nemoci je u těchto včelařů velké riziko totálního 100% kolapsu.

Dále tady píšeš něco o Jacobsonim. Také jsem si do nedávné doby myslel, že tady fakt nějaký Jacobsoni byl, ale bylo mi to vyvráceno, protože:

Roztoč se nejprve popsal na ostrovech na východě (Indonésie), tam žije Jacobsoni stále. U nás se následně roztoč rozšířil a jelikož byl Jacobsoni popsán, tak se mluvilo, že je tady Jacobsoni. Potom se popsal roztoč kontinentální na východě, kde žije Destructor a až poté se zjistilo, že se tady nerozšířil Jacobsoni, ale Destructor.
Tzn. Jacobsoni tady nikdy nebyl, ten žije stále na východních ostrovech, rozšířil se tady Destruktor, který nežije na východních ostrovech, ale na východním kontinentu.

Tzn. od začátku tady byl Destruktor a stále je, který se jen posílil lidskou tvrdou selekcí, kdy začal postupně více času trávit na plodě a počet neplodných roztočů u neodolných včelstev klesl ze zhruba 30% na pouhých 5%. Díky tvrdé selekci! Takže ano, dnešních 100 roztočů se namnoží do tisíců mnohem rychleji než dříve, což není způsobeno tím, že Destruktor je silnější než Jacobsoni, ale tím, že lidé do včelstev dlouhodobě lili sračky a tvrdě proselektovali Destruktora, který se tvrdým podmínkám dokázal přizpůsobit.
(18.12.2019 10:21)gupa napsal(a): [ -> ]Neukážou, jde od lidí co toto prezentují jen o krásnou pohádku na dobrů noc. Slovo imunita je hodně ošemetná protože jdeo něko jako akce reakce. A ta není nikdy při opakování stejná. Takže i kdyby se našla vyselektovaná linie, tak zarok, při nějakém jiném druhu tlaku, ta linie umře.

Odpovědí je najít v oblasti fyzikální chemie moudro které prokáže že při přidání této nebo těchto podmínek včela přežije po dobu minimálně 5 let bez problémů bez závažných rozhodnutí. A to trvání nějaké doby s nějakou linií je právě hodně pohádkové vzhledem k problematice neexistence ostrovních chovů včel v našich běžných podmínkách. Jde jen podle mého názoru o marketing a podporu prodeje materiálu.

No bohužel vím o včelstvech které žijí již 10 let bez jakéhokoliv léčení a zásahů včelaře. Vím o včelstvech (jiných) u Leoše Dvorského, které nejsou léčeny 5 sezon a žijí. Prostě existují i u nás uprostřed zavčelené krajiny a zemědělských postřiků. O pohádky se tudíž nejedná. A ani žádný marketing nepůjde, protože co funguje na jednom stanovišti, nemusí fungovat na druhém o 20 km dál. Ale i může. Takže musí každý sám na své včelnici a zkoušet buď svoje, nebo včely z blízkého okolí. A Hlavně jim svými zásahy neškodit, protože ty včely na to mají. Ne všechny, ale jsou taková a rozhodně to nebude to 1% o kterém mluví Jan Peterek. Včelaři se musí změnit a přizpůsobit.

jinak bych byl pro aby se tak tři roky nesměly převážet oddělky mimo katastr. Vůbec. A nesmělo se kočovat. Situace by se uklidnila. Takhle musím doufat, že mám na svých včelnicích všechny virozy, co existují. Nosemu ceranae na nich mám. Smile
Co ja bych Jirko dal za to mit u sebe jen N.ceranae mam tu toho trochu vic presto vcely zijou..Taky nevěřím že to je jen 1%.S oddelkama souhlas
(18.12.2019 11:45)jirka.marx napsal(a): [ -> ]No bohužel vím o včelstvech které žijí již 10 let bez jakéhokoliv léčení a zásahů včelaře.

Také víme o zmíněném nepopsaném druhu Destructor který se udával ve vědeckých pracech za Jacobsoni. Jsou ve výkladu selekcí faktické materiální důkazy a hlavně ten dopodrobna ověřený popis? Nebo mám přijmou selekci druhu tak jako vědecké výklady že prostě jako Jacobsoni se udává 96 let od svýho prvního popisu správně, ale ve skutečnosti šlo o nepopsaný druh, mám přijmout fakt že jediné co funguje že musím nechat druh na svém stanovišti vyzdechat aby žil dál? Ne, to nepřijmu. Jako člověk vím, že existuje něco jako zdravotnictví a házení nemocných děcek do děr si nechte opravdu do těch pohádek a legend.
Pokud vím tak cestou 100% tvrdé selekce nejde nikdo, všichni výše zmiňovaní nějakým minimálním způsobem včelstva ošetřují (zootechnické zásahy), byť bez aplikací tlumících chemických prostředků. A o to nám jde, ne? O ošetřovaní včelstev v souladu s jejich přirozeným biorytmem a minimem zásahů, ošetřením jen tehdy pokud je to nezbytně nutné. Kolapsům předcházet, ne být jejich zdrojem.

Kdo nezažil, neviděl u sebe, ten neuvěří, zůstane nevěřícím Tomášem a bude tvrdit, že to nejde, i kdyby slyšel věrohodná svědectví.
(18.12.2019 12:38)gupa napsal(a): [ -> ]... mám přijmout fakt že jediné co funguje že musím nechat druh na svém stanovišti vyzdechat aby žil dál? Ne, to nepřijmu. Jako člověk vím, že existuje něco jako zdravotnictví a házení nemocných děcek do děr si nechte opravdu do těch pohádek a legend.

Opravdu si myslíte, že tím, že existuje něco jako zdravotnictví jsme jako populace zdravější??Big Grin
To ne,ale chodime spokojene s vic nemocema a dele,nez nas nase zdravotnictvi uleci k smrti uplne...Podobnost s vcelarenim ciste nahodna...
Dnes jsem prodával na stánku v Šumperku bavili se se mnou dva včelaři co mají úhyny asi 60% (s jedním se znám a mluvíme o včelách už několik let) Umřelo jim to na varoázu,oba to potvrdili, O virozách neví, varoa všude ve zbytcích plodu při slábnutí včelstva.
Myslím,že by veľa napovedalo ošetrenie zbytku preživšieho včelstva napr zadymením použitím varidolu- asi by včelári boli prekvapený. Podobne som ošetril koncom októbra ,zač novembra 3 veľmi zoslabnuté včelstvá tesne pred zrušením-klieštika mali viacej ako včiel. Len pre overenie -len teraz ,tento čas je na to už zrejme pozde. Je to zaujímavé , prečo pár včelstiev 4 to nedali ostatné pri rovnakej liečbe,ošetrení v poriadku... možno chybné liečivo u tých padnutých,...Ekopol celý júl, Jedno včelstvo- vytratenie včetkých včiel z úla,uloveho priestoru.
Zdenku a došlo při tom rozhovoru i na to, jak budou léčit v příštím roce, aby měly ty úhyny nulové? Nebo jaký byl rozdíl v léčení u 60% které to nedaly a těmi, které to daly?
Určitě lidem padají úly pouze na varoázu, to je možné, ale existují i úhyny vyloženě na viry. Zde je Varroa je spouštěč, ale jakmile se na stanoviště přes něj dostanou viry do včel, vystačí si i bez jeho přítomnosti a velmi špatně se odstraňují i z roku na rok.
Ještě nás možná čeká druhé úhynové kolečko, které začíná nyní a kulminuje v únoru. To jsou pády jinak zdravých silných včel jakoby v jeden moment na podložku. Včely ještě krásně zdravě voní i navenek vypadají zdravě, ale svíjejí se v křečích. Tyto pády jsou hodně rychlé, žádné pomalé odcházení nemocných včel.
Osobně jsem si to prožil před rokem a není nad vlastní zkušenost. Ale jedině ta posouvá dál.
Dneska jsem mluvil se včelaři z okolí M. Písku jednomu zůstaly 2 úly z 11 a druhému 11 ze 40, zatím... V okolí prý minimálně 50% KO, ale spíše více. Důvodem je údajně špatná šarže KM, prý to po ní vůbec nepadalo. Tak nevím co si o tom mám myslet.
Šaržů to zřejmě nebude, bude to lidským faktorem
janR napsal: zoslabnuté včelstvá tesne pred zrušením mali klieštika!!! viacej ako včiel TO JE PŘESNĚ ONO !!!!!
prečo pár včelstiev to nedali pri rovnakej liečbe - Proto že začali s větším počtem varoa !!!!
možno chybné liečivo u tých padnutých - Néé začali s větším počtem varoa nebo si i něco donesli.

A tady je třeba zdůraznit že v době průseru se u mnohých včelařú honem léčí a na umírajícím včelstvu už ani brouky nenajdete a tvrdíte že brouci to nemůžou bejt proto že jste je nenašli - nepadaj.
janR vám podal jasné pozorování z praxe.

(18.12.2019 20:51)Tini napsal(a): [ -> ]Zdenku a došlo při tom rozhovoru i na to, jak budou léčit v příštím roce, aby měly ty úhyny nulové? Nebo jaký byl rozdíl v léčení u 60% které to nedaly a těmi, které to daly?

O výsledku budoucích úhynú se rozhoduje nyní ! Právě nyní je třeba doléčit do pomyslné nuly . A jsem přesvěsdčen že čtenáři tohoto fora úhyny v příštím roce mít nebudou. Proto, že Barnat má možná pravdu tak to rači vemem airozsolem ještě o vánocích.
Jen aby je neprelecili, jako Madari...
chose
Referenční URL's