Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.01.2020 18:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]V OP za takové situlace by si totálně zalili plodiště i vrchní nástavek, Zimní generaci by nebylo kde vychovat a snadno by se to podělalo na přeplněném OP.

To pak platí úplně stejně pro Optimaly při metodice Čermáka a Peška, nebo Kolomého metodice.
Tedy pro všechny kdo zazimovali na 3NN nebo 2VN. A samozřejmě i pro Dadanty.
(16.01.2020 14:12)Tomas Ivansky napsal(a): [ -> ]V souvislosti se zde probíhající diskusí doporučuji článek Pavla Holuba http://www.vcelarisobe.cz/2020/01/bomby-...dil-treti/ Je to shrnutí práce Davida Pecka a Toma Seeleyho. Zajímavě nahlíží na dynamiku loupeží i ve vazbě na možné strategie roztoče.

Výborný článok, konečne niečo po dlhej dobe ...
Vďaka Pavel Holub za jeho zverejnenie + vďaka kolektívu prekladateľov za perfektný preklad.
Ak som niekomu nejako znížil jeho podiel na vypracovaní článku, dopredu sa ospravedlňujem.
Perfektne vystihnutá podstata čo sa deje pri lúpežiach a "záletoch" a hlavne je to podložené hodnovernými testami.
(16.01.2020 18:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Došlo zde k mimořádné události a to přínosu přebytku zásob z umřelÝch včelstev. Lepší když tyto zásoby zachráněj moje včely než aby si to odnesli sousedovi zlodějky.

To máš pravdu, jenom jsem ještě nedokázal přijít na to jestli je to lepší pro tebe, nebo pro souseda,
Doposud u mne vždy platilo co je doma to se počítá. Přínos jakékoliv nákazi doposud neznám.
Aj ja som mal pred dvoma rokmi pekné nadštandardné , neobvyklé prínosy medu ...
Potom som poznal pred rokom že spolu s prínosmi medu boli aj prínosy nákaz ...
Zistil som teda (následný rok po prínosoch medu), že tie prínosy medu (spred dvoch rokov) nestáli za to.
Před dvěma roky jsi měl přínosy a rok potom se ti přemnožila varoáza(virozy) nebylo to tak? Tohle vůbec neberu to spolu nemá nic společného leda by si dotáhli mor.
A problém co se zásobama po úhynech vyřešen.
K zamyšlení:
- v časopise Včelařství bylo za poslední rok uvedeno 24x odkaz na léčbu prostředky vyrobené v VÚV.
- V časopise Včelařství nebyl uveden ani jeden článek popisující alternativní schválený VLP přípravek sloužící k potlačování varoázy. Jakákoliv alternativa se nepřipouští i kdyby včelám pomáhala.
- ČSV plní úlohu "užitečného idiota" a dělá zdarma distributora léčiv, která evidentně ztrácejí svou funkci v době měnícího se klimatu a kterou plnila před 10-20ti lety.
- ČSV je pouze 20% majitelem VÚV. Zbytek majitelů jsou soukromé osoby - některé jsou přímo ve střetu zájmů.
Prislo do mejlu:

Dobrý den,

včelaři se vzpamatovávají, mají za sebou těžký rok a počítají ztráty. Loni totiž byly ideální podmínky pro roztoče, co způsobují varroázu, na včelí úly útočí také virózy. Někteří přišli o všechna včelstva a čeká se, že zdraží med. Podle odborníků z Mendelu bylo loni postiženo více oblastí, než tomu bývá v jiných letech + zároveň zmiňují vizi vyšlechtěných odolných včel, ale zatím to je sci-fi s nejistým výsledkem. Viz.: http://mendelu.cz/32152n-vcelari-maji-za...aji-ztraty

Tak bych se ráda optala, zda i Vy budete zdražovat med – případně o kolik?
A ještě mě zajímá, objevují se názory některých Vašich kolegů, kteří chtějí apelovat na ministerstvo zemědělství, aby uvolnilo nějaké dotace na náhradu těchto škod, právě aby to med nehnalo do závratných výšek. Co na to říkáte?

XY redaktorka
MF DNES Brno


Odpoved:
Dobrý den,

Zatím zdražovat med neplánuju. Kompenzace úhynů - to je velmi nešťastný nápad. Je třeba změnit myšlení a naučit se novým postupům ošetřování a vedení včelstev. V opačném případě (pokud je budeme dotovat), tu budeme mít úhyny každý rok a nakonec žádné včely. Pokud by něco včelařům ze strany státu pomohlo, pak by to byly opatření na podporu rozumného udržitelného zemědělství.
To ukazuje,jak jsou nekteri presvedceni,ze dotace jsou spasou vcelarstvi.Misto mozku z dotaci kostku.
Eště ale néni isté, esli se do nejakého článku tá odpověď dostane. Oni aj tý novináři, stejně jak věčina lidí, už při pokládání otázky vijů, jaků odpověď chců slyšet.....
http://mendelu.cz/32152n-vcelari-maji-za...aji-ztraty
Pridal by som, že exisuje aj očkovanie proti chrípke - je to podvod ?

http://www.vcelarisobe.cz/2020/01/bomby-...dil-treti/
Včelstvá začali kolabovať a strácať populáciu včiel a tým aj VD už 2 týždne pred rabvaním. V čase lúpeže už bol stav klieštikov vo včelstve na 1/3 a v pokuse rabovali len pokusné včelstvá = pomer 3:6, čo teiž nie je reálne prostredie.
Bez monitoringu by tento stav zvládlo plošné liečenie KŠ po období raboviek a je vystarané.
Priebeh kriviek v grafe tiež dokazuje rôznu "náklonnosť" včelstiev k rabovaniu /MRC 300E/ a odlišnú imunitu /MRC 1E/.
Je to začarovaný kruh.
Trendy hovoria že na Slovensku aj v Česku pribúda nových včelárov. Prečo je to tak ? Hovorím, že je to hlavne vďaka eurodotáciám a v malej miere pozitívnemu marketingu včelárstva. Kto má z toho profit ? Hlavne spolky a zväzy ktoré z toho prežívajú, a to úhradou členského od včelárov pre ktorých tieto združenia zabezpečujú sprostredkovanie eurodotácií určených pre včelárov za opeľovanie alebo sprostredkovanie iných dotácií (pre začínajúceho včelára, na lieky, zariadenia, ...).
Čo dnes priniesli tieto spolky a zväzy ? Ponúkajú včelárom poradenstvo ako si zadovážiť "zadarmo" tvrdú častokrát alebo poväčšine neúčinnú chémiu, posledných pár rokov sa ponúka "zadarmo" aj mäkká chémia – samozrejme všetko za účelom zbavenia sa VD. A znovu sa pýtam, kto má z toho profit ? V prvom rade sú to tieto včelárske združenia, ktoré sú DOKONCA (!!!) v niektorých prípadoch priamo alebo nepriamo ekonomicky zainteresované na výrobe týchto liečiv a naviac sú ekonomicky zainteresovaní aj na predaji týchto liečiv, keďže ponúkajú tieto služby včelárom (okrem iných služieb) za úplatu v podobe zinkasovania od včelára eurodotácií pôvodne určené včelárovi za opeľovanie. Ďalej, niektoré zväzy a spolky ponúkajú včelárom výpomoc pri nákupe zariadení "zadarmo" alebo "čiastočne zadarmo" a to zasa s prispením eurodotácií, takže stačí len obchod zmenežovať a včelári si môžu nakupovať predražené zariadenia vrátane neúčinných liečiv – samozrejme len tých tovarov na ktoré sa vzťahuje eurodotácia, + v niektorých prípadoch hlavne liečivá na ktoré sa vzťahuje ekonomická zainteresovanosť týchto združení.
Opakujem, je to začarovaný kruh, ktorý nikam nevedie len sa cyklí a nabaľuje na seba ďalšie neduhy a problémy. Nijako tento systém nepomáha poctivým a zodpovedným včelárom, ktorí sú ochotní aj za cenu oveľa väčšej námahy (v posledných N rokoch) starať sa o ich včelstvá v porovnaní ako to bolo spred N a viac rokov dozadu, pričom N nadobúda hodnotu cca od 5 do 10 ...
Pri všetkej úcte ku každému včelárovi či už novo začínajúcemu alebo "starému harcovníkovi" (niekedy ten nový je zodpovednejší ako starý ...) zákonite, keďže sa zvyšuje za posledné roky počet včelárov (každý včelár lieči svojim spôsobom – a to je dobre pokiaľ všeobecne ponúkaný spôsob je nahovno), potom sa štatisticky zvyšuje aj hustota "roztočových bômb" skrátene aj ako VDB (trefný pojem prevzatý z vyššieuvedeného článku od Pavla Holuba).
Na druhej strane, stačí zopár VDB v okruhu doletu zdravých včiel a tieto zdravé (rabujúce včelstvá) budú mať skôr či neskôr veľký problém, keďže popri importe medu nastal na 100% import VD a viróz z rabovaných (= kolabujúcich) včelstiev. Tu už rozhoduje iba dobré oko včelára ako účinne identifikuje na jeho včelnici takéto rabujúce včelstvo + ako efektívne zasiahne do tohto rabujúceho včelstva. Častokrát, bohužial, aj keď si to včelár všimne, že má na včelnici rabujúce včelstvo (hlavne vďaka monitoringu VD na podložke), zásah do tohto včelstva môže byť bez úspechu – z akýchkoľvek dôvodov, teda buď to včelár identifikuje neskoro, alebo nastal transport VD a viróz z vysoko virulentného rabovaného včelstva, ...
Pri rabujúcom včelstve sa včelár teší importu medu, veď kto by sa netešil (či už je to z rabovky alebo zo znážky to sa dá ťažko identifikovať) –> to je to za A. Bohužial, máme tu HLAVNE to za B a tým je transfér VD a hlavne viróz z rabovaného včestva resp. z VDB. Nehovoriac o fakte, že import VD a viróz do rabujúcich včelstiev je posilnený "záletmi" rabovaných včiel a trúdov do rabujúcich včelstiev.
Už si nepamätám v článku od Pavla Holuba, či tých 6 pôvodne zdravých včelstiev (= tmavé kranky), ktoré boli v roli rabujúceho včelstva, boli následne po rabovačke liečené na VD, pravdou však je že niektoré z týchto pôvodne zdravých rabujúcich včelstiev takisto do pár mesiacov skolabovalo.
(18.01.2020 7:58)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Eště ale néni isté, esli se do nejakého článku tá odpověď dostane. Oni aj tý novináři, stejně jak věčina lidí, už při pokládání otázky vijů, jaků odpověď chců slyšet.....

Smile Nedostane... Loni jsem poslal tuto odpoved (neprosla z ni do clanku ani 1 veta):


Větším problémem než mor je pro včelstva a pro včelaře průmyslový způsob obhospodařování krajiny velkými agropodniky, hlavně nadměrné užívání pesticidů, které se hromadí v pylu - základu potravy včelího potomstva a jejich kumulace tak snižuje vitalitu včel. Dále je zde obrovský tlak od roztoče varroa destructor a virů, které přenáší. Za hranicemi již řádí asijské sršně, po letech se v SČ objevila hniloba plodu, velkým strašákem je nosema ceranae...

Dalším postrachem jsou nájezdy zlodějů, kteří i díky nerozumnému zveřejnění všech stanovišť včetně čísla parcely státní správou na internetu mají velmi snadnou práci. I jinak v terénu dobře ukryté stanoviště si zloděj může z pohodlí domova v klidu vytipovat a pak jde tzv. najisto. Toto naprosto diletantaké řešení (stačilo data v databázi propojit jen skrytě ve vztahu včelař -zemědělec a zprávy odesílat v rámci systému automaticky bez zveřejňování citlivých dat) bude pro mnohé příslovečnou poslední kapkou. Ano, takhle nějak vypadá státní podpora drobných zemědělců v praxi.
Obecne je vetsinou velky problem zautocit v rozhovoru s novinarem na agrolobby. A to maji novinari radi konflikty..
Aby som bol aj k teme vciel. Tri rozne stanovistia s mnozstvom vcelstiev 9 4 4 rozne osetovanymi a rozne krmenimi. Na jedno. Stanovisti krmene inveertom a liecene len kis. Stavelovou spad v tomto case 0 na druhom stanovisti krmene cukrom a liecene avvarinom a aerosolom spad 1-2 kliestici za tyzden ziju vsetky a tretie stanoviste liecene varidolom spad 5- 10 klistikov za tyzden ziju vsetky. K tomu dodam ze na druhom stanovisti som pri krmeni dodal 9 vcelstvam vyvar z paliny v cechach z pelinku. Zatial vsetko zije hlasenie podam aj po prvom prelete Dufam ze vsetko bude v poriadku zivotaschopne.
prepacte preklepi ale idem cez mobil a nemam okulare. stary clovek hotovy k.....Big Grin
Měl bych tu dotaz na Mekuriho.
Jsou u vas na jihu take kolapsy?
druhy dotaz. Jak si v minule sezoně lečil a jestli maš včely v pořadku.ptam se proto ,že vím že maš občas hodně netradiční postupy proto mě to zajíma.
A máš je jen na jednom VN ?
Na Rychnovsku je to letos taky radna sila.Jeste pred 14 dni ok dneska prazdne uly,co volal pak z Rychnova tak muj odhad uhynu tam cca kolem 30% ale tezko odhadnout tolik vcelaru nezna,kazdopadne uhyn mel tam letos kazdej koho zna
Referenční URL's