Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nedělejme z toho velký problém. Včely asi moc dobře cítí, že ještě nepřišel zimní slunovrat, mají to v sobě zakódováno. Staví to včelaře před nové výzvy a je na nich, aby to zvládli. Kdo se nepřizpůsobí, tak na to doplatí. Tak jako další extrém by byl, kdyby toho moc proplodovaly a padly hladem. Ještě březen nemají. Ještě že se ochladilo. Na jednom stanovišti mě včely také začaly nosit, ale ne ze zelených pásů. Tak jsem zaznamenal denní spad kolem 30ti kousků, protože tam mám ještě KM a podle spadů na podložkách bych si dovolil tvrdit, že z 99% neplodují. Tak to mám já.
(25.11.2019 11:40)Peter Veliky napsal(a): [ -> ]Neviem, čo obhajuje pán Šimonovský, stratil som v tom prehľad. Raz obhajuje traktoristov, potom robotníka , ktorý vyrába postreky, spomenie aj ČSV a nakoniec dotácie. Netuším, kde bola reč o spojení včelárov za lepšou pastvou. A kde majú byť budované biopásy? Na kraji poľa, medzi poliami alebo v strede? Budú presne tak otrávené ako aj polia. Táto debata je mimo tému, ale sem-tam spestrenie nezaškodí aj keď sa melie dva na tri.

Ano vytrhovat slova z kontextu a udělat z toho bramboračku.

Reaguji na příspěvky a hlavně si myslím, že úhyny se rozhodují v červnu a co se děje v podletí a zimě je pouze následek, hlavně že je mírBig Grin
Tak zelené pásy problém moc nebudou,já se celou dobu bavím o "hnojení nazeleno" a až budete mít v bezprostřední blízkosti včelstev desítky hektarů kvetoucí hořčice nebo svazenky a bude dostatečná teplota alespon 10-14 dnů rád se přijedu podívat jak vám včely v Říjnu neplodují a denní přínosy přes kilo je nechávají v klidu.
Do té doby je to pouze váš názor který ale není podložený praxí.
Chápu,že tak se nehnojí všude a je to kus od kusu a možná to nikdy nepoznáte,ale teplota a hektary velmi pozdě kvetoucího porostu je dost velkej problém a říkat že se má včelař přizpůsobit,no nevím vůbec nejde o to ten plod pak likvidovat jde o to že to včely děsně vyrajcuje a problém je to posledních řekněme 5 let v mém okolí kdy se na zeleno pořádně rozjelo.
Problém je hlavně teplota protože dřív když kvetla hořčice mohly jí včely navštěvovat třeba jen dva tři dni během celé doby kvetení protože teplot tou dobou byla kolem 5 stupńů.
Včela má geneticky zakodováno,že v Říjnu a Listopadu už žádná výrazně velká snuška není a najednou má kolem sebe třeba 100Ha hořčice či svazenky,vážně máte pocit že se na to vybodne,nebude sbírat a nezačne plodovat???
(25.11.2019 14:55)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Reaguji na příspěvky a hlavně si myslím, že úhyny se rozhodují v červnu a co se děje v podletí a zimě je pouze následek, hlavně že je mírBig Grin
Já si myslím, že většina úhynů nemá původ ve včelařově chybě v červnu, ani červenci, hodně ani v srpnu. Původ je v menšině včelstev v červnu nebo už v lonském roce chybně ošetřených včelstvech a ve zcela neošetřovaných včelstvech, většinou volně žijících, majících původ v rojových aktivitách nezodpovědných včelařů. Pak přijde konec podletí a nastane z toho masivní požár a padne ta většina pečlivě v červnu a červenci ošetřovaných.
Podle mne je nejefektivnějším bojem proti varroóze nedělat roje a brakovat pozdně plodující a loupící včelstva. Pak je důležitý monitoring a ošetření tam, kde to je evidentní.
(25.11.2019 21:01)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Podle mne je nejefektivnějším bojem proti varroóze nedělat roje a brakovat pozdně plodující a loupící včelstva.

No to se mělo říct před loupivou BFkou, která se rozpadá v dalších generacích na dlouhoplodující Vlašku a stejně před AMM, která je primárně ve vrcholu v době květu vřesu.Dodgy
Nezáleží na rase, záleží na vlastnostech.
Nemůžeš chtít Pavle, aby BFka neloupila....Nemůžeš chtít, aby AMM měla raketovej rozvoj...Nemůžeš chtít, aby Vlaška nedělala na zimu silná včelstva a nemůžeš chtít po Kraňce aby se vrátila do Kraňska.....a už vůbec nemůžeš chtít, abych věřil tomu co píšeš. Big GrinBig GrinBig Grin Každá rasa má svý, dá se říct, vyhraněný vlastnosti a ty maximálně můžeš korigovat jakousi zootechnikou. Křížení je nesmysl, kterej se nám vymstí, a výběrem potřeš třeba bodevost....ale netušíme za jakou cenu. Třeba zrovna ty rojivý a bodavý měli vlastnost, že nebyly náchylný na viry a my je dlouhá léta potlačujeme. Už jsem tu psal...."vybírame z přebranýho."
Já bych chtěl, kupříkladu, vidět - ty si "zakládáš" na matkách, který včasně ukončí plodování....a selektuješ podle toho. Ty tvoje včely bych chtěl letos vidět u mě jak neplodujou.Dodgy
Až na jednoho zmetka neplodujou. Takovej zmetek se vždycky a všude najde. Přide na jaře jako první o matku a bude z něho osiřelec.
Primorská s BF nyní u mne stále ploduje - krásný výpis předků s primorskou a BF - žluté .
Jak to má u mě barvu a geny BF tak to ploduje . B 72 ploduje podle informací celou zimu . I jiné Bf se slovinkou plodovaly do teď , váhou šly dost dolů - už jsou spojené s jinými .
U mně BF dávno neploduje,nerozplodovala je ani dost silná snůška pylu a nektaru ze svazenky,ani linie TH ani Primorky davno neploduji a odpočívají zásob mají hromady a na rozdil od nejbližšího okolí kde se zavceleni Krankou opet rapidne snizilo a uhyny běží delší dobu jsem bez úhynů což se o padajících vcelnicich Kranek na Benešovsku říct nedá..
Já vám nerozumím protože v listopadu v okolí kvete horčice a včely na ní létají tak umřou, dle mého maximálně spotřebují zásoby a pak umřou hlady.
Ale tuto genetiku přece nechceme nebo chcemeHuh
Aké včely vlastne chcete ? Aby nosili med, aby neštípali, aby boli odolné voči chorobám, aby nemali žlté bruško, aby nenosili z repky od -do ?
Tak to moc nenaspíte Smile
Téma dňa je varoáza, teda či prežijú akékoľvek včely Idea
Milan Šimonovský: hlavně si myslím, že úhyny se rozhodují v červnu a co se děje v podletí a zimě je pouze následek

Já jsem přesvědčen že je to právě na opak. Je potřeba v podletí a zimě pořádně proléčit a potřít varoázu. Na letní problémy si pak už ani nevspomenete.
Téma tohoto vlákna jsou úhyny. Avšak s NC se tady málo zabýváme a když, tak jen okrajově, přestože může mít velký podíl na úhynech (málo VD a přesto úhyn). Některé oblasti to ještě nepotkalo, ale co není může být. Připomíná mě to situaci třeba u Zdeňka B??? Možná.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Uhyny...#pid226083

Zdeněk, Váš zaužívaný postup liečenia mi fungoval cca do r. 2010. Vtedy som fumigoval aj tretí krát na Vianoce a spad bol do 10 VD po novembrovej fumigácii. Aerosol nevyužívam. Už v lete som mal pred letáčmi uhynuté včely a spadlo mi vtedy 20% včelstiev.
Je to však stále dokola, Vy ste bez úhynov, tak všetci ostatní sa mýlia a liečia nedôsledne. Cirkus s úhynmi je iba virtuálna zábava ? Pripúšťate vôbec, že by ste mohli mať niekedy v budúcnosti úhyny aj Vy ?
Varoáza, ako primárna diagnoza nie je problém. Klieštik včely fyzicky nezničí. Problém sú komplikované infekcie, ktoré nevieme spoľahlivo diagnostikovať a zoradiť. Tak musíme strieľať naslepo zvýšením zúrivého kobercového liečenia /Madari/, alebo hľadať a potvrdiť rozhodujúce súvislosti a príčiny úhynov. Nozema ceranae a vírusy sú v úľoch len niekoľko rokov a za tú dobu úhyny podstatne narástli, ale nie je o tom žiadny legálny záznam. Nechať to na včely nám nedovolí naša lakomosť.
AK nebude vo včelstve žiadny klieštik, zastavia sa úhyny ?
Ak bude vo včelstve 10 spravodlivých klieštikov, zastaví sa úhyn ? atd. ????
Ak je v úľoch prekročený kritický limit vírusov a NC, tak už včele stačí na úhyn aj skrivený vlások. VD je vektor iba niektorých vírusov, ale ako sa rozširuje NC a 25 dalších vírusov ? Alimentárny prenos vie zastaviť nepoškodený zažívací trakt včely. Poškodiť ho môže NC, ale ak nie je prítomná, ako sa vírusy teda šíria potravou ?
Nozemu apis som už vo včelstve nevidel 5-6 rokov, ale predtým bola na jar v každom oslabenom včelstve. Čo ju potlačilo ?
Zatím se ví,že včely hynou víc v nížinách v intenzivně zemědělasky obdělávaných oblastech.
Tam je zakopaný pes.

To co je DLOUHODOBĚ ve vyšších polohách bez vnějších vstupů/kočování+dovoz masa odjinud/,tolik nehyne.
Takže,jestli ve vyšších polohách "stačí" regulovat Varroa,tak v nížinách se musí s opatřeními jít ještě dál.
Tak to si pozrite môj podpis. Padá to mne v 600 a 800 mnm a aj niektorým susedom, niektorým nie. Včely mám na území dvoch ekofariem / bez umelákov a pesticídov /. Tu je pes vykopaný Smile Alebo nie som v horách ?
V nížinách idú s "opatreniami" dalej = "opatrenia" /liečenie/ v Madarsku tu už opísal Gusto, ale môžem ho zopakovať. 7x Taktik za 14 dní v auguste, potom ešte zopakovať dalšiu sériu. Naliať na karton Taktik a nechať ho vyhrýzť a vyniesť včelami. Madari z včelárenia žijú a robia všetko pre to, aby im včely nepadali. A padajú !
Môžeme urobiť pokus: priveziem Vám na 1. mája 10 včelstiev a vezmem od vás 10. Do roka a do dňa si ich vrátime Wink
Ono to nebude cernobily - co mam zpravy skupinare z HK tak to pada docela pekne, klidne 60% stanoviste. U nas, rekneme 15km od HK, tez nizina a polabi, zatim to vypada v poho. Zamerne pisu vypada. Sice uz je bezletovy obdobi, ale buhvi jak se to jeste muze vyvrbit do jara...
Chose.
Pokiaľ bude existovať komerčný chov=viac, či menej za účelom zisku, tak musí byť ziskový. Ak budete prerábať, tak to zabalíte.
Ak bude chcieť niekto včely chovať pre potešenie, tak je barbar, ktorý včely trápi v úli.
Ak chceme chovať včely na výskum, tak chov musí byť primerane podporený.
Referenční URL's