Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dneska mi jeden kolega z mělnicka říkal, že Cihlář je prej na 50%....ale je to jedna paní povídala, ale ten zdroj se zdál docela věrohodnej.
a tady furt nic....Cool
Nooo, jak se to rika - nikdy nerikej nikdy Smile.
U nas se to zda taky OK a pritom v HK (10-15km) to padalo. Ono se to muze projevit i za rok nebo dva.
Chose
nebo vůbec...
Na vubec bych moc nesazel.Vcera jsem omrkl stavy a uz rezu styrodur a vyrabim komorovaci prepazky.A to jeste zima nebyla....U nekterych uz je jasne,ze budu spojovat.Tak mozna tech 50 % budu mit taky,ac od rijna nic nepadlo.

Diky i za tech 50 % co se bude dat poskladat.
Ja mel uhyny pred 2 rokama, za to si ale muzu ja a ne VD. Nafackoval jsem si a poucil se z toho a lonskou zimu prezilo vse na 100% (7 holek), aktualne ted taky zije vse s cim jsem sel do podleti/zimy (21). Vcetne mrzaka (nejmensi) i zlodejek (nejvetsi).
Zima ale pomalu konci (zacala vubec?), jestli bude plodovani ne o 4 tydny delsi, ale o treba 6 a vice, bude to zase sranda na podzim...
Chose
zima začíná,mrzne i přes den.....

a k té síle včelstev-každou zimu jsou některá silnější a některá slabší,a každé jaro některé spojím.Letošní přezimování zatím není nijak vyjimečné.

trochu problémem jsou prolety,od listopadu k nim nebyly podmínky...
Ja nepamatuju,ze bych nekdy spojoval nebo musel komorovat.Letos se bez toho neobejdu.Pristi tyden to ma jit vyrazne nad 0.
JosPr - můžeš mi prosím napsat jak velké jsou ty co budeš komorovat a jak a kdy budeš v komorování na jaře postupovat? Taky to plánuji, tak si porovnám plán s tebou. Zatím jsem nikdy nekomoroval.

Tuhle otázku i odpověď bude možná administrátor chtít do jiného tématu, ale to nechám s důvěrou na jeho rozhodnutí?

Dík BobC
Jak já to znám za ty roky, tak z těch žebrákú ještě na jaře dosti odejde.
@sobol - u vas nahore ale zase brzo utnuly plodovani, takze je uplne nic netlaci na prolety - u me dole jely do Vanoc, ted mozna je trochu klid, ale kdyz vylezlo slunce tusim pred 2 tejdnama, teplota sice 3 stupne, ale prolety u silnych vcelstev byly. Ty co plodovaly s nejvyssi pravdepodobnosti. Jinak byl klid. A ty vcelstva zijou, nezmizely - zrovna ty zlodejky jsou na vaze .
Chose
(24.01.2020 12:06)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jak já to znám za ty roky, tak z těch žebrákú ještě na jaře dosti odejde.

Máš pravdu, dokonce se mají žebráci i rušit. Já jako nezkušený, si teprve vytvářím šablonu k rozhodování co rušit a co ne. Tu vytvořím jedině, když projdu pokusem o záchranu a budu mít nakoukaný souvislosti. (Samožrejmě vše má svý hranice, vše se zachraňovat opravdu nedá, nebo to může být i chyba)
Nektere sly az na tri ulicky 39x30,coz jsem nemel od zacatku,co vcelarim.Tyhle asi spojim rovnou,osove proti ocku na obsednute plasty,po stranach komora (blinovka).Mezi dno a nastavek styrodurova deska s vyrezem (mam vysoka dna).Mozna to pak provedu i vyslovene na plod jako u OP,ale OP nepojedu.Nejspis hned,pristi tyden muze byt na slunicku prolet.6 ulicek bude mit vetsi sanci jako 3..Jiny rok bych nevahal a sly by na snih.
Loňské počasí dle zapisku: na jaře 3mesice bez proletu, březen duben jak v létě, květen mráz i sníh, červen deště a roje, na řepce 5 snuskovych dni, první sníh až v letošním roce.

I přesto nebo možná právě protože nesly na řepku ven, zatím bez ztrát.
Zajímavé o tom spojování na jaře. Já jsem ještě nikdy žádný včelstvo na jaře nespojoval (kromě těch co neměly matku) a ještě se u těch nejslabších dostanu s mednym výnosem na průměrné hodnoty.....Nevim co vás k tomu vede? Jinak já ty slabší už zakomorovaný mám 2 tejdny.
Zdravý slabý poroj nebo pidiodělek s mladou matkou snadno přežije i se zdárně zozvíjí. Včelstva zesláblá na varoázu nebo na melecitoze nemají takovou jiskru a snadno umřou.
Do včel se přes zimu a do proletu nedrbe. Kdo je rozdrbe, tak se zaserou. Včelstvo potřebuje jen igelit a 100mm PS desky místo víka. Ty Vaše diskuze o OP jsou fakt k.....na, která může být dobrá akorát tak pro někoho kdo se živí nebo exibuje přednáškou nebo má rád jinotaje. PS deska řeší 90% problémů s úhyny na jarní rozvoj. Blin by se mohl učit co Smělý později popsal a Lysoň zavedl do výroby, ale s moc malou teplodržností. Pro malovčelaře a malé včelaření nic lepšího než info od Smělého není, pro většího včelaře je to co popsal Smělý v jednom čísle Včelařství jako dobré řešení, kterého alternativou je ten zmiňovaný igelit proti okusu a PS v minimální síle alespoň 10cm.

Citace:Ing. Václav Smělý: Jak lze podstatně zvýšit výnos medu I. (Včelařství č. 9 / 1980) (článek - dvě stránky): vc80-9a.gif (158 k), vc80-9b.gif (168 k)
Ing. Václav Smělý: Jak lze podstatně zvýšit výnos medu II. (Včelařství č. 10 / 1980) (článek - dvě stránky): vc80-10a.gif (183 k), vc80-10b.gif (95 k)
Ing. Václav Smělý: Výnos medu a rozloha plodu na jaře (Včelařství č. 11 / 1984) (článek - tři stránky): vc84-11a.gif (157 k), vc84-11b.gif (141 k) a vc84-11c.gif (46 k)
Ing. Václav Smělý: Zkušenosti se silně uteplenými úly (Včelařství č. 7 / 1986) (článek - dvě stránky): vc86-7a.gif (167 k), vc86-7b.gif (42 k)
Ing. Váslav Smělý: Význam tepla v životě včelstva (Včelařství č. 1 / 1987) (článek - dvě stránky): vc87-1a.gif (128 k) a vc87-1b.gif (136 k)
Ing. Václav Smělý: Silná včelstva při malé spotřebě cukru (Včelařství č. 8 / 1992) (článek - dvě stránky): vc92-8a.gif (189 k), vc92-8b.gif (42 k)
O Ing. Václavu Smělém: Včelaření v polystyrenových úlech (Včelařství č. 4 / 1995) (článek - dvě stránky - barevně): vc95-4a.jpg (284 k), vc95-4b.jpg (260 k)
Ing. Václav Smělý: Základ snůšky - jarní med (Včelařství č. 5 / 1998) (článek - dvě stránky): vc98-5a.gif (235 k), vc98-5b.gif (77 k)
Ing. Václav Smělý: Rekordní výnos... (Včelařství č. 2 / 2000) (článek - dvě stránky - barevně): vc00-2a.jpg (187 k), vc00-2b.jpg (231 k)
O Ing. Václavu Smělém: Několik praktických poznámek a rad... (Včelařství č. 4 / 2000) (článek - dvě stránky): vc00-4a.gif (259 k), vc00-4b.gif (274 k)
Do včel se přes zimu a do proletu nedrbe. Kdo je rozdrbe, tak se zaserou
Toto jediné je pravda a patří snad do tohoto tématu. ostatní ne.
Je pravda že Smělému ty jeho úly fungovaly jen na jednom konkrétní stanovišti a jinde už mu tolik medu "nepřinesly"?
A je pravda že včelaři v okolí onoho stanoviště měli výnosy srovnatelné se Smělým?
Jo a taky jsem slysel porekadlo "V zari zahod klice od vcelina". To se dalo za starych casu, ted uz ne. Budem se tim porad ridit nebo se prizpusobime ?
A hlavne kazdy misto ma svy podminky, v nizinach nelze jet dle postupu na horach.
Chose
Referenční URL's