Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jestli si budem namlouvat, že za úhyny můžou viry, tak se posuneme kam pane Marxi?
Barnat, Louky a další. Samozřejmě máte pravdu. Problém se rozjede ve včelstvech zamořených kleštíkem. Ale tady vaše pravda končí.
Neodmítejte tu skutečnost, že později padají i včelstva, která jsou dobře ošetřována, s minimem kleštíka. Jediné, co se jim nepovedlo, byla návštěva v kolabujících včelstvech . Kleštíka si odtud přinesou taky, ten nemůže mít schopnost je za několik dní popravit, jak se to děje.
Nezavírejte oči, poslouchejte i zkušenosti jiných.
Nalistujte si tusim toto tema par stranek zpet - tam jsem popsal data mych zlodejek. Vcelstvo zdrave, velke a silne a pri narustu VD po nakupech se objevuje DWV. V podmetu pribyvaji i nedovyvinuty vcely s DWV.
Nicmene po eliminaci VD (1xvaridol 16.11.2019) tyto priznaky mizi, vcelstvo jeste dostalo 27.12.2019 pokap stavelkou a zije zdarne dodnes bez priznaku DWV ve spadu mrtvolek.

Chose

Nebo si misto nalistovani treba roztrhejte vobcanky, me je to fuck Smile
na začátku je brouk,bez by dál nebylo nic...

oprava-bez NĚJ by dál nebylo nic....
A bylo. Pamatuju doby kdy nebyl brouk,ale byl roztočík, majůvka a dost nosema apis.Když se znovu otevřu staré knížky tak se tam vyskytuje lečení kyselinou mravenčí, a šťavelovou potom se přešlo na dnes zakazané antibiotika. Před deseti lety mluvit o kyselinach tak to bylo rouhačství Ať se daří Zdeněk
...tak náš včelársky učiteľ Jókay v poslednom Včelárovi poskytol nezištné rady ako eliminovať rizikové činitele ktoré dnes likvidujú včely...
..v jednej rade píše že je potreba zvýšiť každoročnú obnovu diela a včely by mali ísť do zimy zo 70-80% na nových plástoch!

osobne považujem tendenciu hnať včely na zimovanie každoročne v plodisku len do nových plástov za niečo čo mi ako chlpaté čudo nechce zliezť dolu krkom. Všetko chápem, spóry, vírusy,preplodované rámiky aj riziká ale zasa vieme čo chcú včely , čo chce matka...

myslíte že práve toto je to , čo má zachrániť naše včely?
70-80% nových plástů: Takto to dělají třeba v Dánsku nebo na některých šlechtitelských stanicích v Rakousku. Potom vyzkoušíte matku a už první zimu se bez výměny díla zasekne, protože není odolná.
Včelí mikrobiom a dílo je velmi málo prozkoumáno. Ve starém díle hraje velkou roli propolis a mnoho jiných látek, které udržují patogeny na uzdě. Vědecké práce si v tomto směru často protiřečí a není mnoho jasných informací, které by doporučovaly měnit dílo. Z mého pohledu v dnešní situaci je to spíše o plodu než o díle amůže být žádocí odebrat viry infikovaný plod v srpnu.
(04.02.2020 13:57)Louky napsal(a): [ -> ]Jestli si budem namlouvat, že za úhyny můžou viry, tak se posuneme kam pane Marxi?
No protože proti virům ve včelách nemáme léčiva, musíme se zaměřit na přirozenou obranu včelstev proti virům, musíme se zaměřit na IMUNITU včel a včelstev. Ta je samozřejmě zčásti dána geneticky a pak jde také i SOCIÁLNÍ IMUNITU. Na imunitu bohužel působí mnoho faktorů a nyní více než v minulosti. Samozřejmě je i roztoč faktorem, který narušuje imunitu včelstva. ale to VČELAŘ taky a jak uspěšně. :-DChemie v úlech a průmyslově chemicko apokalyptické zemědělství je faktor, který působí nejen proti našim včelám, ale proti hmyzu obecně. Pesticidy obecně zvyšují citlivost včel na virozy. Přátelé z oblastí, kde takové zemědělství není si ťukají na hlavu, co je to za blbce včelaře, co včelaří tam níž a padá jim to, viď Zdeňku.
Takže prvním krokem musí být změna současné metodiky chovu včel, tak aby nešla přímo proti včelám a to si musí udělat každý včelař na svojí včelnici sám. A společně bychom měli zvednout hlas proti takovému používání chemie na polích, jak se praktikuje v ČR. Je to na mnoho hodin povídání pane Loukota.
Dneska jsem měl už moc piv nebudu rači nic psát ale v hlavě to mám.
(04.02.2020 14:42)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Barnat, Louky a další. Samozřejmě máte pravdu. Problém se rozjede ve včelstvech zamořených kleštíkem. Ale tady vaše pravda končí.
Neodmítejte tu skutečnost, že později padají i včelstva, která jsou dobře ošetřována, s minimem kleštíka. Jediné, co se jim nepovedlo, byla návštěva v kolabujících včelstvech . Kleštíka si odtud přinesou taky, ten nemůže mít schopnost je za několik dní popravit, jak se to děje.
Nezavírejte oči, poslouchejte i zkušenosti jiných.

Však jsem to psal, že tohle připouštím, ale mě rabuje pár procent včelstev a rozhodně to nezpůsobuje ty hromadné kolapsy co se dějou.

No a k Marxovi se nemá smysl vyjadřovat, směs populistyckých řeči, ale realné zkušenosti nula, reální rady nula jako vždy. Nic se za ten rok nezměnilo.

Díky Pavle, čekám hodně červeno....zeleno jsem nečekal ani jedno.
Imunita včiel napr voči virozy ,,pochodujúcich včiel,,-je ak sa nejedná o otravu ,,postreky,,včiel známa- proste sa to deje čo mám odpozorované u určitých a prevažne tých istých včelstiev - dá sa to sčasti ovplyvniť výmenou matky z lepšieho včelstva, ktorú tuto vlastnosť nemá.. a pod . Každe včelstvo je iné ... Ja neviem ako môžeš napísať k Marxovi takú hlúposť...
Já to nerozporuji, ale není to nic, co by tu už tisíckrát nezaznělo....a jen tak mimochodem, ten slovák s -400 včelstvy....nebyl náhodou v bio režimu bez pesticidů? ....
Big Grin Raději čtu názory přemýšlivých populistů, než opisujících vědátorů, ale to je na tom fóru to hezké, ta pestrost, ...jak padlo v jednom filmu, ...každý den mne nasere někdo jinej. Mne každý den někdo pobaví Cool
Reálné rady??? Nikdy si nedělejte velká stanoviště s úly v řadě. Mít třeba 100 včelstev na jednom stanovišti je sebevražda, zalétávání je nevyhnutelné a infekční tlak obrovský, což ta včelstva nemohou dát. Zabránit zalétávání je jedním z prvních věcí, co včelař může udělat pro svoje včely a co může udělat pro jejich imunitu. Zebrování v plodišti, roztahování plodu do pěti nástavků je další průser, trubčina se dostává tam, kde by u přirozeně žijícího včelstva nikdy nebyla. S ní i roztoč a pak se roztahává po celém úlu. Normální plodiště je kompaktní záležitost, dělničí plásty centrálně, trubčina po okrajích plodového hnízda. Každé zebrování a přehazování rámků či nástavků nutí včely "poruchu" napravit, ale za cenu zvýšeného úsilí a stresu. Což zase snižuje imunitu včelstva. Každý náš zásah může způsobit stres a poškodit imunitu. Dřív to včely vydržely, ted mají ještě jiné starosti. Zrovna tak průběh snůšky a vytáčení může včelstvo poškodit, je toho hodně.
No to už jsem reálné rady. Ale bohužel s ničím z toho se neztotožnuju, kromě těch včelstev v jedné řadě. Zebrování snižující imunitu včelstva je superblábol, ale určitě se najdou lidi, který na to začnou věřit. Jen mám pocit, že jsem tohle už slyšel od Dvorského, proto asi Tini psal o tom opisujícím vědátorovi?
Tini psala
ted si mě znejistil, musel jsem se podívat do profilu, jestli je to muž Smile
Co si zistil ? Prispevok od Tini 2.2. Presne o 16.00 neviem najst cislo prispevku. Je to v tejto teme 2 stranky spet
(04.02.2020 21:06)Louky napsal(a): [ -> ]Já to nerozporuji, ale není to nic, co by tu už tisíckrát nezaznělo....a jen tak mimochodem, ten slovák s -400 včelstvy....nebyl náhodou v bio režimu bez pesticidů? ....

Slovák v bio režimu popisoval v létě mraky cizích trubců BF v podmetu. Pravděpodobně tudy migrovaly viry. Možná až z Maďarska. Pyl na přítomnost pesticidů nenapadlo testovat nikoho ani odborné komise co šetřily úhyny..
(04.02.2020 21:06)Louky napsal(a): [ -> ]Já to nerozporuji, ale není to nic, co by tu už tisíckrát nezaznělo....a jen tak mimochodem, ten slovák s -400 včelstvy....nebyl náhodou v bio režimu bez pesticidů? ....

Bol bez pesticídov..ale bohužial aj bez letného peľu..
Referenční URL's