Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Patko79 ja tu repku nastastie nemam . Na jar som spravil 4 stanoviste s 5 vcelstvami v jablonovom sade blizko lesa. V tomto case radost tam prist uz som im pridal dalsie 2/3 medniky. Uvidime ako to dopadne dnes poprsalo jenoducho je to kraaaasne. Nech sa dari majstri.
(29.04.2020 15:30)patko79 napsal(a): [ -> ]Vaše know-how je úplne v p-čku akonáhle máte v dolete 250 ďalších včelstiev Tongue Ja už tretiu sezónu mám tak do polovice septembra na včelnici pokoj. A potom príde jesenná "znáška":-D A už to ide rad radom. Vyskúšam podľa rád kyselinovú clonu, uvidíme, či to zaberie
Paťko, ako podľa Teba tento úhyn prebieha ? Zdravé silné včelstvo so zdravou zimnou generáciou padne na prinesené infikované zásoby ? Dá sa to nejako dokazateľne vyhodnotiť, alebo len zrátať uhynuté včelstvá. Podľa pokusu rabujúce včelstvá začínajú hynúť až v decembri: http://www.vcelarisobe.cz/2020/01/bomby-...dil-treti/
Ak teda hynú včelstvá už v septembri a oktobri, tak to nie je na rabovku, ale na primárnu naakumulovanú virozu v priebehu sezony. Tam už je to ruská ruleta. Zaujímavé sú úvahy Tomáša Ivanského: http://www.vcelarisobe.cz/2020/04/podzim...ch-akteru/

Gupa:
Tiež by som chcel upozorniť, že pokus niekde v Amerike sa tiež robil len v zostave 3+6 a tento fakt sa rešpektuje. Ak by mal robiť pokus o synergite Gabonu a viroz český Dol, tak by urobili vedci z Gabonu probiotikum Smile
Albert priznám sa neviem ako to konkrétne prebieha. Popisujem len to, čo vidím. Nie som naivný, viem, že aj v mojich rodinách určite sú virózy, určite sa nájde nejaká tá nozéma. Preto hlavného prenášača likvidujem už od agátu. Pri rabovkách funguje kumulatívny efekt, pridajú sa včely z rabovaných včelstiev, nie je to len o zásobách, pridá sa aj klieštik, čo tam zostal a máš vymaľované. Samotné včelstvá bez rabovky by to zvládli, lenže zvýšenému tlaku podľahnú. Presviečam sa o tom už roky, že včelstvá, ktoré nerabujú, problém nemajú ani u nás. Lenže mechanizmus, prečo niektoré rabujú a iné na stojane vedľa nie, nepoznám. Tak isto stresované včelstvá podľahnú ako prvé, menej sa bránia.
Nemajú problém napríklad oddielky z tých istých včelstiev. Tie sa raboviek nezúčastňujú u mňa vôbec. Už saom ale niekde písal, aký tu máme problém po znáške z repky koncom mája ohľadom "početnosti" včelstiev ako celku. Uvidím tento rok, keď z repky peľ nenosia, či sa bude niekoľkoročný scenár opakovať
Dnes končí sběr dat pro letošní COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev! Do půlnoci můžete vyplňovat dotazník, pak uzavřeme sběr dat. Děkujeme všem za spolupráci a ty co ještě váhají, mají poslední hodiny k odeslání dotazníku! Letos to bude ročník rekordů, zapojte se také! https://www.bee-survey.com/index.php/132347?lang=cs
(30.04.2020 5:46)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Gupa:
Tiež by som chcel upozorniť, že pokus niekde v Amerike sa tiež robil len v zostave 3+6 a tento fakt sa rešpektuje. Ak by mal robiť pokus o synergite Gabonu a viroz český Dol, tak by urobili vedci z Gabonu probiotikum Smile

Nedělám si iluze že ty pokusy jsou oničem. Protože když vezmu včelstvo zasažené destrukcí, tz. viry a mizení v začátku, jakkákoliv pomoc je s výsledkem stejným. Tz. po vložení léčiva nebo přípravku se včelstvu přitíží a až se shodí roztoči se čeká na odvirování.

Už když Veselý žil, připustilo se kdysi v článku ve Včelařství lokální neúčinost gabonu jak pa, tak pf. Potom se více zaměřovalo na tzv. křížové pokusy.

Hlavní problém je kvalita léčiva a podmínky použití. Kvalitu v pracech nikdo nezkoumá, té se bezmezně důvěřuje. A to je hlavní chyba, chybné šarže a padělání léčiv, nízké nebo degradované množtví úč. látek... ,ale oni prostě dělají rna analýzu aniž by prozkoumali důvěryhodnost a účinost a a výši a kvalitativní složení t-fluvalinatu v apistanu.

Prostě jen taková orientační práce pro odkazovače a opisovače následníků nových prací. Příklad varroa Jacobsoni a varroa destructor, 25 let opisování a chyb než došel pochybovač a roztoče přeměřil a porovnal.
Velmi přesný příklad hodnoty takových prací na Jacobsoni a Destructor.

Ovšem pro mě hroznější ta část vašeho sdělení, že léčivo, třeba Gabon, nemusí mít deklarovaný obsah účinné látky. Tohle jsem netušil a plně se vždy spoléhám na kvalitu. Pokud je pravda co píšete, čeká mě dříve nebo později překvapení a velké zklamání. Neradostné vyhlídky.
To je ten duvod, proc se nespoleham jen na gabon, varidol, spise se poohlizim po te "mekke" chemii a reseni pomoci ni, ikdyz ani to neni na 100%, je to narocnejsi a vim Tome, ze s timto nesouhlasite. Vloni na podzim jsem i slysel dost stiznosti od jednoho skupinare v HK na neucinny/malo ucinny gabon davany v lete, proto to bylo na podzim zajimave co se tyce uhynu a reinvaze. Ale taky v tom gabon muze byt nevinne, mohli oni neco prosrat. To NEVIM. Nejsou to vcelari par let jako ja, takze to muze byt pravdive. MUZE !!!
V tomto vlaknu jsem tu rozebiral sve zlodejky a mrzaka.
Zlodejky prezily, nechaly si starou matku, mladou jsem na jare nenasel. Zadny vliv DWV jsem jiz nenasel od pouziti varidolu (pulka listopadu 2019). V predjari jsem posral jejich prostor - vcas jsem je nestahl o ty nakradene zasoby, nyni je mam jen v 1xVN, pod nimi je NN nako polstar, nad nimi NN jako mednik. Jestli se naseru, tak jim sejmu matku a budu mit po upravach chovne vcelstvo. Jen se v jejich pripade bojim mozneho sireni DWV. Vas nazor na toto ?
Mrzak na 5 (nikoliv plnych ulickach na podzim) tedy predbehl toto vcelstvo na podzim ve 4VN, mrzak ma jiz druhy NN mednik, je zakomorovany a je z toho uspesny pokus OP.
chose
Zajimavy nahled na viry a uhyny od Radka Hubace v dnesnim Vcelarstvi.Snad privede k zamysleni i ty,kteri tvrdi,ze viry jsou vyplod fantazie.Bez urazky.Budi to ve mne trosku dojem,ze se svazova cenzura rozhodla poustet tyhle info pozvolna,aby nevydesila "starou gardu",ktera pevne veri v to,co Vcelarstvi donedavna zaryte tvrdilo.
Tak toto je pro mě nová informace a vcelku zajímavá. Provádí ji někdo ze zdejších
včelařů??
http://www.vcelar.info/svitkova-metoda-o...ce-varroa/
Prováděl ji pan Svitek až přišel o 130 včelstev .....
Píše, ale že jich 5000 ochránil, to není špatné skóre...
Práškový cukr není antivirotikum. Stejně jako KŠ nemá tu sílu omezit virózu. Umí omezit roztoče, to jo, ale to je vše. Pokud se roztoč infikuje a včely roznesou sepsi po stanovištích, je konec.
Proti úhynom sme až na 70% výnimiek bezradní. Čísla strát sa zvyšujú a epidemie sa opakujú. Potrebovali by sme pre naše včely "živú vodu", ale kde ju vziať ?
Čistá viroza, alebo čistá varoáza už nexistuje, ale ak chce VD prežiť, musí sa zbaviť konkurencie /0 včiel=0 VD/. Ak sme teda bezradní, počkajme si na priaznivú evolúciu vzťahu včela/klieštik a klieštik/vírus a máme vyhrané Wink
http://www.evolutionrevolution.eu/cs/
Nechcem byť za kacíra, ale nezachránil by nás hard kríženec včely, alebo klieštika ? Pomôžeme slepej evolúcii ...
To není včelami, ale včelařem, který neustále hledá včelu místo toho, aby hledal souvislosti.
Guliver, práve pri hľadaní súvislosti som prišiel na to, že ak nezvláda klieštika kraňka a jej šľachtitelia ani za 30 rokov, tak by možno pomohla radikálna genetická zmena.
Bukfast používa v profichovoch veľa včelárov. Čo myslíte, prečo ju brat Adam vyšľachtil z rôznych plemien. Ak by sa podarilo poskladať vlastnosti rôznych včiel a hybrid by bol stabilný a odolný voči VD. Rozmnožovali by ste potom plemeno Rambo II. a nie Singer.
Pawluk hľadá súvislosti rovnako, ako Vy Idea
https://pawluk.net.pl/sklep/
U Buckfast bych byl velmi opatrný. Mají větší sklony k loupení a plodují do listopadu. Byl bych vděčný za info, kde pořídit BF bez těchto vlastností.
Jen u baráku mám cca 30 včelstev BF pak další dvě stanoviště v lese a loupení co se furt omílá dokola u BF není tak zcela pravda.Za posledních 6 let nemám ani jedno vyloupene včelstvo na žádném stanovišti.(to už jsem kdysi měl víc problémů s nosemou) sice byly dvě sezóny kdy vcelstva měla snahu loupit a díky vetsi shančlivosti bylo tak dva až tři dny znatelně pokusy o loupež kdy někdy byl plemena s oddelkem obalen na hodinu dvě vcelama ale to jen díky totálnímu výpadku už od Června bez snůšky ale protože netrpim mrzáky vždy šlo jen o pokusy.To ze by loupeže probíhaly tak že všechna včelstva odletí dva kilometry daleko a tam loupí jsem nezaznamenal nikdy.Takze pokud má někdo problém s loupežemi nechť nejdříve hledá chybu u sebe a v systému jakým vede vcelstva.
Co se týče plodovani v Listopadu na kolika včelstvech jsi to Pavle Holubec zkoušel a jakou se tím maš osobní zkušenost??Nebo jen papouškujete stále dokola věci staré 30 let ala přítel Cimala??A pokud má někdo plod v Listopadu pak neumí moc dobře včelařit a chybu musí hledat u sebe To že BF může mít plod v půlce. Října je dáno tím že dokáže najít medovicouvou snůšku,neni to vlastnost BF.Jo dříve začíná plodovat ale zjevně vůbec neznáš plodovou křivku u BF a už je úsměvné jak to někteří stále blekotaj dokola.Asi jako pokus na 10 včelstvech je o ničem.Velka část toho co kdo má na včelnici je o tom co kdo si nechá ve svých ulech
(03.05.2020 7:02)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Guliver, práve pri hľadaní súvislosti som prišiel na to, že ak nezvláda klieštika kraňka a jej šľachtitelia ani za 30 rokov, tak by možno pomohla radikálna genetická zmena.
Bukfast používa v profichovoch veľa včelárov. Čo myslíte, prečo ju brat Adam vyšľachtil z rôznych plemien. Ak by sa podarilo poskladať vlastnosti rôznych včiel a hybrid by bol stabilný a odolný voči VD. Rozmnožovali by ste potom plemeno Rambo II. a nie Singer.
Pawluk hľadá súvislosti rovnako, ako Vy Idea
https://pawluk.net.pl/sklep/
hybrid a stabilita?........Není to protimluv?!
Možno, nevyznám sa v tom.
Bf není hybrid. Už dávno.
Referenční URL's